Reklam

 
Resultat 1 till 19 av 19

Ämne: Båtåkare flyger flyg...

 1. #1

  Standard Båtåkare flyger flyg...

  Hej alla,

  Jag vet inte om det egentligen passar i forumet för "nybörjare" men eftersom att jag är just nybörjare så kanske det passar. Annars får moderator flytta tråden. Det kanske passar bättre under någon motorkategori.

  För 10-15 år sedan köpte min far mig ett flygplan. Ett lågvingat med något svepta vingar och vingarna är ganska vinklade. På detta flyget sitter där en COX motor. Jag misstänker att det är en av typen TeeDee då den har venturi och en trottelring.

  Jag har aldrig flugit förr och flygplanet tog en massa plats. Jag stod i valet om det skulle landa i soporna eller om jag skulle testa flyga det. Risken att jag indirekt skulle landa i soporna var ju ändå ganska stor, så jag valde att beställa hem lite servon, mottagarack och en mottagare.

  Jag har i 15 år kört båt i form av FSR-M och FSR-V, allt från 1,8cc till 15cc. Jag hinkade i lite av mitt båtbränsle och efter 40 minuter på knä i garaget, fick jag snurr på maskinen, för hand, ingen starter här inte.

  Väl ute på plats tänkte jag att det första jag bör göra är att lära mig att hantera planet på marken. Jag försökte "taxa" runt på asfalten men insåg då två problem. Först och främst är tomgången på motorn så pass hög att planet nästan lyfter och för det andra så "ormar" flygplanet bara rundor.

  Jag tröttnade ganska snabbt och vände nosen mot vinden, tryckte full trottel och när jag fått upp fart gav jag lite höjdroder och planet lättade riktigt fint. För mig flög planet väldigt fort och jag kunde inte sänka farten med trotteln utan när jag väl skulle landa fick detta bli i hög fart.

  Till nästa runda så nålade jag ut något och fick då ner tomgången något, kanske flög jag den för snålt? Farten minskade drastiskt och motorn svarade inte alls lika bra på trottel. Motorn stannade i luften och jag fick glidflyga ner och landa.

  Ner kommer man ju alltid.

  Nu till saken.

  Vart kan jag införskaffa glödstift till min TeeDee motor? Jag har läst att det är speciella förbränningsrum till just den motorn och de enda ställen jag hittar dem på är på nätet. Finns det inga shoppar i Sverige?

  Jag har kört på 20% nit, 7,5% resin och 7,5% syntet. Funkar det att flyga med?

  Hur driftsäker är just denna motorn? När den stannade var där inte mycket soppa kvar och det kan ju vara så att klunken i tanken har sett sina bästa dagar, men kan jag förvänta mig att motorn går så länge den får soppa eller är även flygmotorer gnälliga som mina båtmotorer som är portade att lämna högsta möjliga effekt på maxvarv?

  Planet är något framtungt, det vet jag. TP är kanske vid 20-22% är det därför den "ormar" sig på marken eller gör alla flygplan detta? Om jag vill balansera om men inte kan flytta bak batteriet mer, är blyvikter ett bra alternativ?

  Jag har hört att det bättre att va lite framtung än att vara lite baktung.

  Nu har jag testat att flyga, det var kul. Jag krashade inte!

 2. #2
  Flufs avatar
  Reg.datum
  Jul 2012
  Inlägg
  1 581
  Jobb
  Datornörd på heltid
  Klubb
  Mölndals ModellFlyg

  Standard

  Välkommen till den delen av hobbyn som lämnar marken under sig Är ingen höjdare på glöd så kan inte svara på de frågorna, vill bara hälsa dig välkommen.

  Kanske ett sjöflyg kan vara på sin plats och kombinera hobbies när du är ute med båtarna? Kanske en polaris eller liknande kärra kan vara lämplig?

  Flygplan - 1,8m EPP-FPV, 50mm EDF Katana, 1m EPP MX2 3D, DIY vingar, FunJet, Super Stearman 90cm, F16 64mm EDF
  Heli - T-Rex 600N, Gaui X4+Agusta A109, T-Rex 450+Bell 206, KDS 450Q FPV
  Multirotor - HK FPV 250, 3D printad 250, DIY hexa ~500 storlek
  Radio - Taranis + DSM2 modul, FatShark 5.8GHz
  Heter Olof på riktigt men använder samma forumnamn som jag har på många andra forum.

 3. #3

  Standard

  Citat Ursprungligen postat av Fluf Visa inlägg
  Välkommen till den delen av hobbyn som lämnar marken under sig Är ingen höjdare på glöd så kan inte svara på de frågorna, vill bara hälsa dig välkommen.

  Kanske ett sjöflyg kan vara på sin plats och kombinera hobbies när du är ute med båtarna? Kanske en polaris eller liknande kärra kan vara lämplig?

  Tack för svaret!

  Jag var helt enkelt tvungen att prova. Antagligen ingenting jag börjar seriöst med utan bara något jag gör när tillfälle ges. Racing är det jag brinner för, helt klart.

  Sjöflyg känns långt borta. Den tiden jag får till att åka till sjön lägger jag på båtarna. De dagar jag inte kan åka till sjön blir det kanske mer flyg. Speciellt när isen lägger sig.

  Kan man flyga på vintern? Hur tar mottagarackar och motor emot

 4. #4
  Flufs avatar
  Reg.datum
  Jul 2012
  Inlägg
  1 581
  Jobb
  Datornörd på heltid
  Klubb
  Mölndals ModellFlyg

  Standard

  Det går bra att flyga på vintern, du får nåla motorn efter dagsförhållanden men det är du van vid med båtar antar jag. Mottagar acc har lite mindre kräm i kyla men med lite vaddering påverkas de inte så mycket, ligger de rag i dragvinden är det en annan femma. Var lite extra uppmärksam på spänningen i accen bara.

  Det värsta är att man fryser om fingrarna och tappar känslan, men det finns sändarmuffar till det. Är det riktigt kallt kan man ha lite elvärme i muffen också så det blir riktigt mysigt

  I princip bara regn som sällan är lämpligt att flyga i.
  Kallt -> klä dig efter det och pass på modellen (plast blir lite mer sprött etc)
  Vind -> De flesta plan fixar find kanon, det är turbulens nära marken som är jobbigt. Segelkärror är trevliga när det blåser
  Solsken och vindstilla -> En lätt modell som man kan flyta omkring med i luften, härligaste
  Bris och lite moln -> Ofta termik och är perfekt för segel kärra.

  Flygplan - 1,8m EPP-FPV, 50mm EDF Katana, 1m EPP MX2 3D, DIY vingar, FunJet, Super Stearman 90cm, F16 64mm EDF
  Heli - T-Rex 600N, Gaui X4+Agusta A109, T-Rex 450+Bell 206, KDS 450Q FPV
  Multirotor - HK FPV 250, 3D printad 250, DIY hexa ~500 storlek
  Radio - Taranis + DSM2 modul, FatShark 5.8GHz
  Heter Olof på riktigt men använder samma forumnamn som jag har på många andra forum.

 5. #5

  Reg.datum
  May 2006
  Inlägg
  7 111
  Jobb
  Modellflygare
  Klubb
  Västerås Modellflygkubb

  Standard

  Fast när man flyger på vintern så är elflyg absolut att föredra - enligt min mening. Och jag har testat båda under mååååånga år...
  En TeeDee känns för mig inte riktigt som den enklaste metanol-rovan när det gäller RC-flyg och trottlade motorer. Vilken storlek är det på din TeeDee ? Det är väl inte så många versioner som har RC-förgasare...
  Lite hjälp - http://www.mh-aerotools.de/airfoils/cox_teedees.htm
  Roger

 6. #6

  Reg.datum
  Oct 2010
  Inlägg
  456
  Jobb
  Ingenjör
  Klubb
  RCFF -Ingen klubb- Bor i GBG

  Standard

  Jag har haft både en Baby Bee med "trottelring", insug bak och inbyggd röd tank samt en otrottlad Queen Bee med venturi och vanlig tank. Den förstnämnda körde jag mycket men den sistnämnda fick jag aldrig att gå något vidare bra. Är du road av förbränningsmotorer så kör på, personligen har jag ledsnat på kladd, ljud, halvdålig trottling mm. Det sista jag använde min Baby Bee till var en propellerdriven isjakt, inga problem på vintern var sig för motor eller RC, däremot blev ju fingrarna sådär när man ställde nålen.... Jag körde metanol med Castrol M ricin och typ 10% nitro. Syntet var knappt en nyhet då....

  Stift är väl inga problem att köpa utomlands (USA antar jag)? EBay föreslår jag då kan du troligen köpa för brevporto.

  När du skriver "ormar sig" menar du att planet svänger? Isf är det propeller-rotationen som skapar en snedanblåsning på fenan. Tricket är att kompensera med sidroder, gradvis höja gasen och samtidigt som farten ökar (fartvind på fenan) minska sidroderutslaget. En "fullgas-dutt" på vissa plan med sporrställ kan lätt snurra dem ett halvt varv.

  Min magkänsla är att en liten borstlös elmotor är nog så vass som en liten Baby Bee 0,8 och vikten givet att den skall gå 3-4 min är nog ungefär lika den också. För vinterflyg är elmotor helt suveränt! Förr vågade man dessutom använda NiCd/NiMH ackarna som värmare i fickan.

  Kör på så länge du tycker det är skoj, som båtåkare bör du ju inte ha besvär med sidroderstyrning

  Bly eller annan ballast kan vara både gott och ont. Det beror lite på vingbelastning och var du flyger. Grundregeln är att hålla det lätt men för tex hangflygning i hård vind kan vissa plan "behöva" tex 50% extravikt. Har du möjlighet att sätta dit en lättare mottagarack är det alltid bättre men om det handlar om 5 gram bly på ett 200g plan är det ju bara att vikta upp.
  Kör flygplan, med eldrift eller på hang.

 7. #7

  Standard

  Är det framtungt behövs i regel så lite bly längst bak på grund av den långa hävarmen att det inte har någon större betydelse för vikten. Det brukar vara värre om modellen är baktungt vilket inte sällan är fallet.

  Men var försiktig med att flyga för mycket! Det kan gå ut över båtåkandet om du inte ser upp

  /Mats

 8. #8
  pgrtss avatar
  Reg.datum
  Jun 2006
  Inlägg
  1 796
  Jobb
  Hobbyforskare
  Klubb
  Ripa MFK SWE-68159

  Standard

  Hej Fredrik. Att planet ormar på marken är inte konstigt och betyder inte att du har fel på TP. Flygplan är till för att färdas i luften. Vinter är inget problem för sig. Dagens batterier klarar lätt de temperaturer vi har här i södern. Det jag rekommenderar är ett sändarskydd så att regn och snö inte tar så hårt på grejorna - och det är riktigt trevligt även för fingrarna med ett väderskydd. Jag kör med ofodrad för att det är så enkelt att få in och ut händerna. http://www.hobbyking.com/hobbyking/s...mitter%20glove .
  En kul kärra att leka med är Polaris som nämnts och den finns för runt 1000 hem "till Maxi" från HK EU.
  http://www.hobbyking.com/hobbyking/s...arehouse_.html Skippern funkar lika bra på is och snö som asfalt och gräs. http://modellflygnytt.se/opublicerat...er/skipper.htm

  Stift kan du om du har riktig tur hitta i förrådet hos MFK Snobben - (Centrumhusets källare i Nymölla) - det är folk där i kväll mellan 18-20.
  ___________________
  patrik@pgdata.se

 9. #9

  Standard

  Citat Ursprungligen postat av McRegor Visa inlägg
  Fast när man flyger på vintern så är elflyg absolut att föredra - enligt min mening. Och jag har testat båda under mååååånga år...
  En TeeDee känns för mig inte riktigt som den enklaste metanol-rovan när det gäller RC-flyg och trottlade motorer. Vilken storlek är det på din TeeDee ? Det är väl inte så många versioner som har RC-förgasare...
  Lite hjälp - http://www.mh-aerotools.de/airfoils/cox_teedees.htm
  Roger
  Detta är enligt denna webbplats en 0.49 före 1973 då den har den gamla venturin utan nät.

 10. #10

  Standard

  Citat Ursprungligen postat av pgrts Visa inlägg
  Hej Fredrik. Att planet ormar på marken är inte konstigt och betyder inte att du har fel på TP. Flygplan är till för att färdas i luften. Vinter är inget problem för sig. Dagens batterier klarar lätt de temperaturer vi har här i södern. Det jag rekommenderar är ett sändarskydd så att regn och snö inte tar så hårt på grejorna - och det är riktigt trevligt även för fingrarna med ett väderskydd. Jag kör med ofodrad för att det är så enkelt att få in och ut händerna. http://www.hobbyking.com/hobbyking/s...mitter%20glove .
  En kul kärra att leka med är Polaris som nämnts och den finns för runt 1000 hem "till Maxi" från HK EU.
  http://www.hobbyking.com/hobbyking/s...arehouse_.html Skippern funkar lika bra på is och snö som asfalt och gräs. http://modellflygnytt.se/opublicerat...er/skipper.htm

  Stift kan du om du har riktig tur hitta i förrådet hos MFK Snobben - (Centrumhusets källare i Nymölla) - det är folk där i kväll mellan 18-20.
  Hej Patrik,

  Ett sådant sändarskydd har jag redan. Det regnar och är kallt även när man kör båt

  Nu har jag tyvärr inte möjlighet att ta mig ut till Snobben ikväll då morsan fyller år men det är ju ändå i närheten.

  Att stift finns på internet och i USA vet jag om. Jag skulle dock hellre kunna handla någorlunda lokalt (Sverige) så att jag kan få rätt grejer. Det skiljer ganska mycket på förbränningsrummet mellan motorerna.

 11. #11

  Standard

  Citat Ursprungligen postat av senmathal Visa inlägg
  Men var försiktig med att flyga för mycket! Det kan gå ut över båtåkandet om du inte ser upp

  /Mats
  Haha, så kul har jag inte haft det än, Mats

 12. #12

  Reg.datum
  May 2006
  Inlägg
  7 111
  Jobb
  Modellflygare
  Klubb
  Västerås Modellflygkubb

  Standard

  Men med rätt kärra så är det stor risk att båtåkandet hamnar i "bakvattnet"...
  Roger

 13. #13

  Reg.datum
  Oct 2010
  Inlägg
  456
  Jobb
  Ingenjör
  Klubb
  RCFF -Ingen klubb- Bor i GBG

  Standard

  Citat Ursprungligen postat av McRegor Visa inlägg
  Men med rätt kärra så är det stor risk att båtåkandet hamnar i "bakvattnet"...
  Roger
  Kanske ett stigande intresse för flyg innebär ett "sjunkande" båtintresse (uschäkta )
  Kör flygplan, med eldrift eller på hang.

 14. #14

  Standard

  Ja, blir det bara lite flyt i flygningen så kan vad som helst hända...
  /Mats

 15. #15

  Standard

  Ni har tydligen aldrig tävlat med båt, det hör jag

 16. #16

  Reg.datum
  May 2006
  Inlägg
  7 111
  Jobb
  Modellflygare
  Klubb
  Västerås Modellflygkubb

  Standard

  Jodå - men nu flyger vi för fullt...

 17. #17
  Kenneth Es avatar
  Reg.datum
  Oct 2006
  Inlägg
  3 314
  Jobb
  Glidare
  Klubb
  IGG SYD

  Standard

  I både 7.5 och bensin, har kvar bensinaren och den går som fy bubblan.

  Båt är roligt när man tävlar, flyg är skoj när man inte tävlar.
  DS-24 operatör.
  Hatar min dator, men tillbringar ändå 10 timmar om dagen med den.
  Älskar mina 30s med Stinger 400 size när den går som bäst.
  FPV is das Shit! avstånd 27km med TechPod, höjd 2.7km med X8, Dragonlink och 1.3VTx.

 18. #18

  Reg.datum
  May 2006
  Inlägg
  7 111
  Jobb
  Modellflygare
  Klubb
  Västerås Modellflygkubb

  Standard

  Samma med RC-bilåka - när man tävlar är det kul men när man inte tävlar känns det rätt meningslöst på nåt sätt.
  RC-flyga kan man dock göra med behållning utan tävlingsinslag.
  Roger

 19. #19

  Reg.datum
  May 2007
  Inlägg
  1 285
  Klubb
  Väsby Modellflygare

  Standard

  Hej!
  Små COX-motorer gillar helst lite mer olja och då helst ricinolja! 15% olja är lite lite men visst går det ,frågan är bara om inte motorn går bättre på 20% ricinolja. 20% nitro är bra men 25% bättre!

  Planet du testat får väl representera "leksaksstadiet" och går du upp i storlek (runt 130-160cm spännvidd) kommer du att få ett plan med bra mycket bättre flygegenskaper (och uppleva att allt funkar mycket bättre). Att planet "vaggar" i luften beror på att dels är så litet och vindkänsligt men framförallt på vingen har lite för stor -form, inte på att sidrodret står fel.
  Tyngdpunkten kan också spela roll.

  Stift finns på eBay! Se till att köpa högkompstift som satt i alla Tee-Dee motorer och inte lågkompstift som satt i alla Baby Bee.

Behörigheter för att posta

 • Du får inte posta nya ämnen
 • Du får inte posta svar
 • Du får inte posta bifogade filer
 • Du får inte redigera dina inlägg
 •