Reklam

 
Resultat 1 till 6 av 6

Ämne: Nybörjare med frågor-segelflyg

 1. #1

  Post Nybörjare med frågor-segelflyg

  Hej!

  Hoppas någon med erfarenhet av radiostyrt segelplan kan ge mig råd.
  Jag har, ett äldre, ca 15 år gammalt segelplan byggt i balsaträ med en gul "duk" ca 1200 mm i spännvidd. Planet har aldrig kommit till användning, mycket därför att jag aldrig hållit på med radiostyrt och känner mig osäker på vad jag skulle behöva för att sätta igång. Planet har bara höjd och sidroder. Vilka servon skulle jag behöva skaffa och vilken radio och batteri rekommenderas? Vilka kostnader ska jag räkna med?
  Eftersom jag är helt novis måste jag också passa på att fråga om det är dömt att misslyckas om man ska testa sig fram är lära av misstagen. Är segelplanen en bra inkörsport till annat radioflyg?

  Tacksam för all råd.

  Göran

 2. #2
  jocke1963s avatar
  Reg.datum
  Dec 2007
  Inlägg
  2 725
  Jobb
  Datanisse
  Klubb
  rcff

  Standard

  Börja med en simulator, och lusläs nybörjar-avdelningen, så har du en god start. Och välkommen in i en mkt trevlig, beroendeframkallande hobby!
  ”Vir prudens non contra ventum mingit”

 3. #3
  freddan_6s avatar
  Reg.datum
  Aug 2006
  Inlägg
  2 613
  Jobb
  Konsult inom telekom
  Klubb
  Eslöv MFK

  Standard

  Segelplan går så långsamt att det går att lära sig flyga med, i alla fall om vikten är rätt, och man har övat i simulatorn innan.
  På ett långsamt segelplan upp till 1-2 kg räcker 9grams servo, t.ex HXT900 http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__662__HXT900_Micro_Servo_1_6kg_0_12sec_9g.html på hobbyking eller EMAX ES08A http://www.rcflight.se/visaprodukt.aspx?id=479&p=emax-es08a-8-5-g-1-5-kg på rcflght.

  Man behöver en mottagare, som då ska passa till en sändare, populära märken är Futaba och Spektrum, även om Multiplex och FrSky passar bättre till segelflyg. Mottagaren passar i vanliga fall bara till en sorts sändare. Jag rekommenderar LiPo batteri till mottagaren även om det kräver speciell laddare. Spänningen till servona ska vara 4.8-6V så en BEC (Battery Eliminator Circuit) http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__22494__Turnigy_3A_UBEC_with_Low_Voltage_Buzzer.h tml behövs för att ta ner spänningen från 2S LiPo (8.4-7.4V) till lagom 5V till servon och mottagare.

  Hur har du tänkt få upp planet i luften? Du kanske behöver elmotor och propeller och fartreglage (fartreglage i stället för BEC), eller har du ett hang? eller ska du bogsera upp planet?

  Tumregel är att motorn väger kring 10% av det färdiga planet, och batteriet kring 20%. Vad väger ditt plan tomt?
  Om det är 500 gram kommer du att hamna på kanske 650-700 gram färdigutrustat. På mina plan på 300-500 gram använder jag istället 5 grams servo.
  fredrik

 4. #4

  Reg.datum
  May 2006
  Inlägg
  7 069
  Jobb
  Modellflygare
  Klubb
  Västerås Modellflygkubb

  Standard

  Sen kam man väl misstänka att en gammal segelkärra med 1200 mm spv kanske är en aning tung med dagens referenser - och ändå rätt liten för att vara en seglare. Personligen tycker jag att man med en seglare bör upp till i alla fall typ 1800--2000 mm spv - i alla fall med en elseglare som nog är det enklaste segelflyg-alternativet för en nybörjare. Enklast är väl att som nybörjare välja en s k PNP-kärra - alltså en kärra med servon, motor och fartreglage monterade när man köper den.
  Roger

 5. #5

  Reg.datum
  Oct 2010
  Inlägg
  457
  Jobb
  Ingenjör
  Klubb
  RCFF -Ingen klubb- Bor i GBG

  Standard

  Släng upp en bild på planet!

  Höjd och sida är ungefär det enklaste som finns. Seglare med många kontrollytor däremot blir snabbt komplicerade och kräver bra radio.

  Billigt och enkelt är två HXT900 från HobbyKing där instämmer jag. Ca 25kr styck. Emax har jag också använt och de funkar bra.

  För att driva mottagare och två servon är det klart overkill att investera i LiPo med laddare och regulatorer och risker både vid laddning och vid urladdning. Jag har haft en mängd tvåkanals segelflygplan utan motor och det är billigt, robust och enkelt med NiMH. Du behöver en NiMH ack med fyra celler. Du behöver knappt någon speciell laddare heller, mata den med 50-100mA som laddning . Det finns färdiga "pack" att köpa i olika former. Ca 100kr. Jag gissar att denna form och storlek passar ditt plan:
  http://www.rcflight.se/visaprodukt.a...ah-instant-kub

  Radio betyder att man sas binder sig till ett visst märke men om du är "färsk" då skulle jag titta på en Spektrum DX6i (det finns enklare men man växer raskt ur dem) och antingen Spektrum eller LemonRX mottagare till. Radion brukar komma begagnad för runt 500-800kr beroende på om det är DSM2 eller DSMX och mottagarna kostar ca 100kr. Skulle du växa ur den radion "vet du vad du behöver" i framtiden.

  En 1200mm seglare kan du kasta upp till typ 15-20m utan större problem och får väl 30sek flygtid. Går du upp på en kulle får du lite till. Nästa steg är "gummirep" eller bogsering. Jag började med att kasta min gamla Blue Phoenix seglare men jag kom ärligt ingen vart förrän jag byggde ett motorplan och fick hjälp i en klubb.

  Men idag finns simulator. En gratisvariant är Multiplex MultiFlight. Man behöver en USB-sändare eller nåt interface.

  Vill du köra helt "ready to fly" paket med flygplan och radio ligger ett vettigt paket från tex Multiplex på från 2000kr men oftast är de grejerna "återvändsgränd" typ laddare och radio är för simpla - där finns bra specade kit hos våra hobbyhandlare.
  Kör flygplan, med eldrift eller på hang.

 6. #6

  Reg.datum
  Mar 2011
  Inlägg
  306
  Blogginlägg
  2
  Jobb
  (miljonär i tid ) pensionär
  Klubb
  Kungsängens modellflygklubb

  Standard

  Det bästa tycker jag är att köp ett färdigt elsegelmotorplan där motor,fartreglages och servon är på plats i planet ,samt en radiostyrning.En RC simulator är aldrig fel,samt kontakta närmsta modellflygklubb i stan för att få stöttning och provflygning av kärran innan du själv börjar spaka
  Tobbe

Behörigheter för att posta

 • Du får inte posta nya ämnen
 • Du får inte posta svar
 • Du får inte posta bifogade filer
 • Du får inte redigera dina inlägg
 •