Reklam

 
Resultat 1 till 2 av 2

Ämne: Taranis x9d EU vs international för quad

 1. #1

  Standard Taranis x9d EU vs international för quad

  Hej!

  Är spekulant på att byta ut min Dx6i mot en X9d Plus.

  Jag har förstått att det finns EU och International versioner men är inte helt hundra på vad skillnaden är, förutom den rent legala.

  Men om jag tänker praktiskt; om man ska använda radion för att flyga quad, finns det några för- eller nackdelar för EU och International då? Eller är det så att det inte spelar så stor roll för detta syfte?

  mvh
  Hebbe

 2. #2
  freddan_6s avatar
  Reg.datum
  Aug 2006
  Inlägg
  2 429
  Jobb
  Konsult inom telekom
  Klubb
  Eslöv MFK

  Standard

  Till skillnad på spektrum så är det ingen effektändring mellan EU och NON EU. Taranis har längre räckvidd än Spektrum någonsin kan få, cirka 1,5km (D8, D16) - 3.0km (LR12) i stället för 1,3km (non EU)/800m (EU).

  Det finns tre sändarstegsfirmware (txfirmware). Det går inte att läsa ut vilken txfirmware man har. Mottagarna måste ha samma protokoll annars fungerar det inte alls.

  Non EU - denna är gammal och fungerar väl, tänkt för bruk utanför EU
  EU - denna är från 2015-01 och har buggar, kan tappa kontakt, använd inte denna
  EU LBT - (Listen Before Talk) denna är från 2015-04 och fungerar väl, och uppfyller standarden EN 300 328 1.8.1

  Alla prylar sålda inom EU måste uppfylla EN 300 328 1.8.1. Det gör bara EU LBT med "D16"-protokoll. Man får använda en produkt som inte uppfyller standarden, man får inte sälja den. För att komma runt osäkerheten om det gamla protokollet "D8" och "LR12" så är dessa blockerade i EU-versionen av OpenTX (radiofirmware). Tvärt om mot vad det står på taranis hemsida så finns protokollen i alla txfirmware.

  Så när det gäller OpenTX rekommenderar jag Non EU för att få tillgång till alla protokoll.

  Jag har själv precis bytt till EU LBT i txfirmware. Detta efter att ha köpt mottagare ifrån Europa som inte fungerade med min sändare med Non EU. Man programmerar txfirmware i programmeringsläge, om filerna finns på microSD i sändaren. Jag har kallat katalogen "FIRMWARE". Man programmerar mottagarna i sändaren genom att ansluta dem till modulkontakten med en specialkabel om filerna finns i en annan katalog på microSD i sändaren. Jag har kallat min katalog "FIRMWARES". Man måste ha en specialkabel för att programmera de små mottagarna (X4SB, X4). Det räcker med en vanlig hane-hane servokontakt där signal och + är korsade för de stora mottagarna (X6, X8). (Märk kablen den sabbar dina servo om den kommer in i ett flygetyg). Specialkabeln kan byggas av de kablar man får med en X4SB/X4 en halv servokabel.

  Det finns flera sätt att programmera mottagarna. För mig var det enklast via sändaren. Det går också att köpa en USB-pryl så du kan göra det via datorn.

  Man gör t.ex. så här http://www.multi-rotor.co.uk/index.p...&topic=14805.0
  Firmware här
  http://www.frsky-rc.com/download/vie...e=Firmware-XJT
  Kabel här
  http://www.dronetrest.com/t/how-to-u...4r-x4r-sb/1667

  Överkurs: Det är bara D16-protokollet som är ändrat. Alla gamla mottagare med D8- eller LR12-protokoll stödjs av alla txfirmware. Så din gamla V8R4-II eller liknande fungerar med både EU, Non-EU och EU LBT.
  Se vidare på min sida över mottagare
  http://agert.eu/blog/index.php/FrSky...koll#Receivers
  Senast redigerat av freddan_6 den 2016-06-21 klockan 09:25.
  fredrik

Bokmärken

Bokmärken

Behörigheter för att posta

 • Du får inte posta nya ämnen
 • Du får inte posta svar
 • Du får inte posta bifogade filer
 • Du får inte redigera dina inlägg
 •