Reklam

 
Sidan 1 av 2 12 SistaSista
Resultat 1 till 20 av 33

Ämne: Ett litet skutt från då till nu.

 1. #1

  Standard Ett litet skutt från då till nu.

  Hej!

  Jag har tänkt att återuppta modellflygning efter att ha gjort ett litet uppehåll i 15 år. På den tiden flög jag en Blue Phoenix med en Futaba Skysport 4, 35 mHz som beställdes via telefon då den affären inte hade någon hemsida. Det var under samma era som Hobbex hade ett riktigt stort utbud med kvalitetsmodeller, motorer, radio och det va inte igår direkt. Jag minns att lithiumackar precis hade kommit ut på marknaden men att prissättningen på dessa gjorde så att folk fortfarande ansåg att det var värt att flyga runt med NiMh-ackar som vägde lika mycket som ett större bilbatteri...

  Nu är det som så att jag precis dammat av dom grejerna och räddat alla servon ur diverse flygplan där drömmar fanns men som aldrig lämnade marken och efter lite snabbt googlande så upptäckte jag till min stora fasa att min sändare nu huserar på sidor som innehåller "antik" och "historisk modellflygning" i beskrivningarna.

  Fråga 1
  Logiskt nog är ju min första fråga, vad har jag missat egentligen? Jag är inte ens 30 och jag är tydligen med i gänget som flög med antik radioutrustning. Minns dock att det även på den tiden gnälldes över att "du skulle ha varit med när jag började på 80-talet då precisionen i spakarna hade en viss fördröjning med överraskningsmoment för när servona faktiskt skulle röra på sig"

  Fråga 2
  Kan jag ta mina gamla Futaba S3003-servon och koppla ihop dom med en moden utrustning? Och tvärt om, kan jag ta modern utrustning såsom fartreglage osv och sätta ihop med min gamla mottagare?

  Fråga 3
  Jag såg att det går att konvertera den till 2,4 gHz. Vad är fördelarna respektive nackdelarna? Att antennen är kortare räknas inte...

  Fråga 4
  Detta är nog den mest intressanta frågan jag har. Är Hitech fortfarande det märke på radioutrustning som alla spyr galla över eller har dom kommit upp sig på kvalitetsstegen?


  Jag har laddat upp batterierna som har legat urladdade sen jag lade sakerna på hyllan och allt fungerar klockrent. Radion har jag varit rädd om och kastat runt som aldrig förr för att den varit ivägen vid bostadsbyten samt storstädningar men det är fortfarande superprecision i spakarna.

 2. #2

  Reg.datum
  Oct 2010
  Inlägg
  457
  Jobb
  Ingenjör
  Klubb
  RCFF -Ingen klubb- Bor i GBG

  Standard

  1: Du har missat en sinnessjuk utveckling av programmerbara radios med mixar, telemetri, prat, tut, blink och musik. Att man slipper fundera över frekvensflaggan eller klädnypan på fältet eller nån annanstans. Man slipper "oftast" skojiga glitchar och annat. Jag har nyligen kört lite 27 AM bil och där händer det mycket konstigt! Du har även missat att alla kör sina egna protokoll och därmed kan man inte mixa fabrikat på sändare och mottagare som förr.

  2: Japp de funkar fortfarande. Den delen är i princip densamma.

  3: Ingen idé att konvertera, undantaget vore om du hade en riktig toppradio som du älskar och vill ha tex telemetri.

  4: Hitec var sunk när jag slutade men är nu bra. De äger Multiplex idag... sug på den! Sunk har övertagits av diverse kinesiska märken.

  Några av mina flygkompisar kör sina gamla Graupner och Futaba 35MHz. Funkar hur bra som helst. Ffa PPM!

  Akilleshälen i de gamla systemen förutom att hålla reda på frekvenser är kristallerna anser jag.
  Kör flygplan, med eldrift eller på hang.

 3. #3

  Standard

  fråga 3.
  konverterade min multiplex mc3030 och den funkar bra, så trivs du med din gamla radio så kör med den.
  nackdelen är att spackarna/potentiometrarna kanske inte är så bra.

 4. #4

  Standard

  Jaha sedär ja. Jag vill inte kalla det för att ha missat men att ha hoppat över perioden där man måste köpa nya saker hela tiden för att det på månadsbasis kommer något som är bättre.

  Tänkte köpa en JR-sändare med typ 8-10 kanaler så att man klarar sig ett tag. Största skillnaden från sist jag flög och nu är att 5000 spänn inte är en utopi men jag minns att en programmerbar sändare kostade två pungsparkar plus moms.

  Så det enda man egentligen behöver tänka på är att inte blanda sändare/mottagare hejvilt då och det borde inte vara så svårt att komma ihåg.

  Tack för svaret!

 5. #5

  Standard

  Citat Ursprungligen postat av Masv Visa inlägg
  fråga 3.
  konverterade min multiplex mc3030 och den funkar bra, så trivs du med din gamla radio så kör med den.
  nackdelen är att spackarna/potentiometrarna kanske inte är så bra.
  Trivs gör jag allt med den men den saknar väldigt mycket av det jag vill ha nu när jag har sett vad som finns och till vilka pengar. Så om det inte finns några fantastiska fördelar bortsett från telemetri så får den vara kvar som 35mHz.

 6. #6
  Michaels avatar
  Reg.datum
  May 2006
  Inlägg
  1 564
  Klubb
  Höglandets MFK, RFK Fyris, PAMPA

  Standard

  Citat Ursprungligen postat av Samfaran Visa inlägg
  ... Tänkte köpa en JR-sändare med typ 8-10 kanaler så att man klarar sig ett tag. Största skillnaden från sist jag flög och nu är att 5000 spänn inte är en utopi men jag minns att en programmerbar sändare kostade två pungsparkar plus moms. ...
  Hej och välkommen tillbaka i hobbyn.
  Almost ready to fly (ARF), elmotor- och bensinmotordrift, LiPo-batterier, byggmaterialet depron och olika typer av "foam", 2,4Ghz-radio med telemetri och på senare tid även gyrostabilisering anser jag utgör några av de viktigaste milstolparna på tekniksidan av modellflyget de senaste två decennierna.

  Angående det du skriver om JR-sändare vill jag utfärda en liten varning. En av baksidorna av den snabba utvecklingen på tekniksidan är att många tillverkare har fått kasta in handduken helt eller delvis. Tyvärr har JR meddelat att de framgent kommer att koncentrera sin verksamhet mot professionell användning av obemannade luftfarkoster och att de därmed tar en "time-out" vad gäller utveckling av hobbyrelaterade produkter. Mycket tråkigt med tanke på att deras radiosystem tillhör toppskiktet vad gäller kvalitet. På många håll börjar det bli kritiskt med reservdelsförsörjningen för JRs helikoptrar. Hur det kommer att bli med deras radiosystem vet jag inte, framtiden får utvisa...
  Illavarslande är att JR inte längre själva utför service på sina radioprodukter. På deras japanska hemsida hänvisar man istället till:

  RC DEPOT
  Adress: Yubinbango270-0239 Chiba Prefecture Noda Izumi 1-chome, 3-17
  order.rcdepot@leaf.ocn.ne.jp

  För mig som de senaste trettio åren flugit mycket med JR radio, inte minst deras utomordentligt bra servon, är det en ledsam utveckling.

  Länk till det JRs eget uttalande:
  https://www.facebook.com/jr.propo/po...70580039656914
  Senast redigerat av Michael den 2017-01-01 klockan 20:43.

 7. #7

  Standard

  Citat Ursprungligen postat av Michael Visa inlägg

  Angående det du skriver om JR-sändare vill jag utfärda en liten varning. En av baksidorna av den snabba utvecklingen på tekniksidan är att många tillverkare har fått kasta in handduken helt eller delvis. Tyvärr har JR meddelat att de framgent kommer att koncentrera sin verksamhet mot professionell användning av obemannade luftfarkoster och att de därmed tar en "time-out" vad gäller utveckling av hobbyrelaterade produkter.
  Jaha det va ju värdelöst... Hur funkar Graupner nu för tiden då? Vill minnas att dom låg i närheten av JR förr.

 8. #8

  Standard

  Sista tiden har väl JR och Graupner varit i stort sätt samma märke. På min gamla sändare står det Graupner/JR http://www.rcflight.se/visaprodukt.aspx?id=890. Men Googlar man på JR/Graupner nu tycks det inte dyka upp så mycket nya sändare så det är nog som Michael säger och gissar jag gäller både JR och Graupner.

  /Mats

 9. #9

  Standard

  Fast nu ser jag att om man Googlar på bara Graupner verkar det finnas en hel del nya sändare så dom fortsätter kanske på egen hand.

  /Mats

 10. #10

  Standard

  Citat Ursprungligen postat av senmathal Visa inlägg
  Fast nu ser jag att om man Googlar på bara Graupner verkar det finnas en hel del nya sändare så dom fortsätter kanske på egen hand.

  /Mats
  Jaha på så vis. Vad skulle ni rekommendera för radio då? Det ska vara 8-10 kanaler och det jag planerar att ha den till är flyg i olika varianter men också vara lämpad hårdvarumässigt för att flyga multikopter om jag skulle få för mig att börja med det. Har en budget på max 6000 för detta.

 11. #11
  JonasHs avatar
  Reg.datum
  Nov 2016
  Inlägg
  464
  Jobb
  .
  Klubb
  Mölndals MF

  Standard

  Hej!
  Jag var i samma situation som du för ca 2 månader sedan. Har också varit borta från modellflyget i ca 15 år. Flög då med Graupner. Efter en del tips och råd samt olika jämförelser så blev det en ny radio från Spektrum och det ångrar jag inte. Det jag fastnade för var att den är väldigt lätt att programmera, det finns många flygplan som har spektrummottagare färdiginstallerade och med gyro som hjälper till att hålla planet stabilt. Sedan finns det andra tillverkare av mottagare till Spektrums system, bland annat OrangeRX och LemonRX till mycket bra priser. Spektrum verkar vara branschledande just nu. Jag köpte en Spektrum DX8.
  Lycka till!

 12. #12
  Michaels avatar
  Reg.datum
  May 2006
  Inlägg
  1 564
  Klubb
  Höglandets MFK, RFK Fyris, PAMPA

  Standard

  Graupner lever vidare i ny sydkoreansk regi. Efter ett antal dåliga affärsbeslut, varav det värsta antagligen var samarbetet med amerikanska IFS angående ett 2.4 GHz-system som inte visade sig hålla måttet tvingades Graupner i konkurs för några år sedan. Det sydkoreanska företaget SJ köpte upp Graupner och bytte ut ledningen. Under något år gick företaget under namnet Graupner/SJ. Sydkoreanerna insåg så småningom vilket starkt varumärke Graupner är och man släppte därför tillägget SJ så numera heter firman återigen Graupner.
  De nya ägarna har lyckats introducera märket i USA och även om marknadsandelen ännu är liten så tycks Graupner gå framåt i väst, särskilt med MZ-serien av sändare där MZ-24 PRO är den senaste varianten. Speciellt intressant för närvarande är de mottagare med inbyggda gyron som beroende på konfiguration kan användas för såväl flygplan, multikoptrar som helikoptrar. Jag bytte från JR (PCM 9X-II) till Graupner (MC-20 HoTT) för ett par år sedan och är mycket nöjd, speciellt förtjust är jag i telemetrinfunktionerna.

  Valet av radio är ungefär som att välja bil. Det finns ingen radio som är bästa val för alla, de individuella behoven och plånboken styr valet. Fabrikat som exv. Hitec, Multiplex, Futaba, Graupner, Spektrum, Jeti och ännu så länge även JR tillverkar alla väl fungerande radiostyrningar i olika prisklasser. I Sverige är Futaba och Spektrum de "största" märkena.

  Vad gäller Graupner skulle en MZ18- eller MZ-24-sändare i kombination med med en GR-18-mottagare vara ett intressant val. GR-18 mottgaren har inbyggda gyron/accelerometrar samt variometer och kan därför konfigureras för att styra och stabilisera såväl flygplan som heli- och multikoptrar.

  Bruksanvisningen för sändaren mz-24 PRO hittar du här: del 1, del 2
  Mottagarens bruksanvisning finns här: GR-18

  Klicka på bilden för en större version. 

Namn:	mz24.jpg 
Visningar:	71 
Storlek:	103,2 KB 
Id:	61159
  Senast redigerat av Michael den 2017-01-02 klockan 01:27.

 13. #13
  freddan_6s avatar
  Reg.datum
  Aug 2006
  Inlägg
  2 614
  Jobb
  Konsult inom telekom
  Klubb
  Eslöv MFK

  Standard

  Vill bara slå ett slag för FrSky som radio. De har 16 kanaler i billigaste radion "FrSky Taranis", enkelt uppgraderbart till 32 kanaler. När jag köpte min fick man själv göra kvalitetsavsynen (dragavlastning till potentiometrar saknades, för mycket buntband till kablarna till potentiometrarna, mm). Det finns en ny radio som verkar ha bra kvalitet från fabrik "horus".

  Väl så viktigt som att du trivs med sändaren är att du har råd att köpa telemetri och mottagare. Och det får du med FrSky som har marknadens bästa pris på originalmottagare.
  fredrik

 14. #14

  Reg.datum
  May 2006
  Inlägg
  7 225
  Jobb
  Modellflygare
  Klubb
  Västerås Modellflygkubb

  Standard

  Ett mycket stort märke numera inom främst multikopter-kretsar är FrSky med deras Taranis-sändare - och numera även flaggskappet Horus. Sen finns det utpräglade lågprismärken från andra tillverkare i Kina och många av dessa fungerar faktiskt bra. Även om Spektrum är stora och det finns många BnF-modeller anpassade för det systemet så är det nog samtidigt det system som har flest rapporterade problem av olika slag - vilket också visat sig på anläggningar i vår klubb. Kanske inte jämt så allvarliga problem med irriterande i alla fall. Men det viktigaste inför valet är att tänka på att med 2,4 GHz-systemen så "bygger man in sig" i det system man valt, systemen är alltså ytterst sällan kompatibla sinsemellan, så tillgång till mottagare av olika typ/storlek och priserna på dessa kan vara en avgörande punkt. Sen skall man som vanligt kolla sändaren noga - hur den känns att använda och hur enkel och flexibel programmeringen är. Var man kan få service utförd kan vara en fråga även om jag personligen nästan aldrig behövt den tjänsten. Slutligen - vill man absolut ha en bruksanvisningen på svenska så minskar urvalet radikalt - ett av få märken som under senare år haft den servicen är nog Futaba via Minicars.
  Roger
  Edit: Medan jag skrev detta så hann Fredrik med att skriva om FrSky ser jag nu...

 15. #15
  pgrtss avatar
  Reg.datum
  Jun 2006
  Inlägg
  1 889
  Jobb
  Hobbyforskare
  Klubb
  Ripa MFK SWE-68159

  Standard

  Kommer du att behöva telemetri så anser jag det viktigt att det är en radio som "talar" så att man inte behöver titta ner på sändaren. Jag vågar aldrig ta bort blicken från planet när jag flyger.

  En annan sak som jag anser viktig är att man inte kan starta flyga om man inte valt rätt modellminne.
  Även en relativt billig modell kostar en del att krascha för att man startar med omvända roderutslag eller totalt fel trim.
  Det är lättare än vad man kan tro att missa en sådan sak.
  ___________________
  patrik@pgdata.se

 16. #16

  Reg.datum
  May 2006
  Inlägg
  7 225
  Jobb
  Modellflygare
  Klubb
  Västerås Modellflygkubb

  Standard

  Patriks påpekanden är absolut inte fel. Telemetri utan "tal" är tämligen värdelöst. "Model match" är väl tyvärr fortfarande inte lika vanligt - Spektrum har detta och jag vill minnas att även Taranis kan ha funktionen om man binder den på detta sätt.
  Använder både Taranis och Futaba (gammal 10C) och det jag främst saknar på Futaban är att Taranisen berättar flygtiden successivt (varje minut i mitt fall). Däremot tycker jag nog fortfarande att Futaban är lite enklare att programmera när det gäller mera standardbetonade programmeringar/ändringar men Taranisen är ju avsevärt flexiblare när det kommer till mera avancerad programmering. Sen gillar jag displayen i Futaban bättre - lite mera lättläst för en gammal man... Men det är ju högst personligt.
  Roger

 17. #17

  Standard

  Ja Samfaran, det viktigaste är väl sagt redan. Det kan vara en bra idé att välja en radio som någon klubbkamrat eller bekant redan har. Då kan man samarbeta om hur man bäst utnyttjar sin nya utrustnings möjligheter, de är oftast många i dagens RC-system.
  /Leif

 18. #18

  Standard

  Jag tackar ödmjukast för alla svar och en frsky horus verkar vara lite för mycket flashiga saker. "Vad betalar jag för egentligen?" var det jag tänkte då den (i sverige) kostar det dubbla mot en Tanaris och den största skillnaden som jag kände blir aktuell för mig ett bra tag framöver, var den större skärmen. och det finns ganska mycket klagomål på räckvidden. Går säkert att lösa på något sätt men den får bli några år innan jag kanske ger mig på den. Men det finns ju mp3-spelare så att jag kan lyssna på hårdrock utan att behöva ta fram telefonen! Funderar starkt på att testa en Tanaris dock som är lite mer beprövad och eftersom att det faktiskt finns en ansenlig mängd människor som kör den så bör den ju funka.

 19. #19

  Reg.datum
  Oct 2007
  Inlägg
  144
  Jobb
  Vinodlare och äkta mångsysslare inom hobbyn.
  Klubb
  Värhulta Air Force

  Standard

  Jag har flygit sedan 70 talet och hunnit med alla kända märken. Futaba var i många år min favorit. Lite dyr men bra. För fem år sedan lurade en kompis på mig en FrSky modul som var 2.4 Ghz som jag monterade i min JR sändare då.. Har sedan har jag gått över till att bara köra FrSky. Sedan 2013 Kör jag Taranis och är helnöjd, trots några små fel. I det stora hela är den klart det bästa jag haft med tanke på priset också. Har varit småfel på de flesta märkena genom åren om man ska vara ärlig. Bra om man har någon kompis med samma märke så man kan hjälpa varandra. Detta forum har faktiskt varit till hjälp ofta. Just nu håller jag på och gör en separat extra modul till Taranisen så att den kan köra de olika fabrikatens protokoll. Syftet är att kunna köra alla små enkla, lätta roliga elkärror som redan har inbyggd mottagare men som kräver Spektrum eller redan har dåliga simpla sändare som följer med i köpet och som ofta har urkassa spakat mm. Det gäller dock att vara lite försiktig då man är inne och ändrar i produkter så grovt, då CE märkningen mm kan hamna i gråzonen och om det sker en olycka så kommer tillverkaren att hävda sin oskyldighet, även försäkringsbolag kan nog strula.
  Senast redigerat av No4 den 2017-01-02 klockan 11:50.
  Jag vet att alla drömmer om en P-51 Mustang.

 20. #20

  Reg.datum
  Oct 2010
  Inlägg
  457
  Jobb
  Ingenjör
  Klubb
  RCFF -Ingen klubb- Bor i GBG

  Standard

  Värt att veta är att en Taranis är lite av en hobby i sig. Jag älskade verkligen alla funktionerna men det blev för mycket jobb med den så jag återgick till Multiplex.
  Kör flygplan, med eldrift eller på hang.

Behörigheter för att posta

 • Du får inte posta nya ämnen
 • Du får inte posta svar
 • Du får inte posta bifogade filer
 • Du får inte redigera dina inlägg
 •