Reklam

 
Sidan 1 av 2 12 SistaSista
Resultat 1 till 20 av 28

Ämne: El i fältlådan

 1. #1

  Standard El i fältlådan

  Hej

  Tänker bygga en fältlåda och skulle behöva tips och råd på hur jag lämpligen kopplar elen.
  Jag tänker ha ett 12V batteri (gel för att inte få korrosiva gaser?), power panel, ladduttag för laddning av ackar (flyger både el och metanol, vill kunna ladda lipo på fältet), uttag för USB (ladda Gopro tex), strömbrytare, samt lämpligen avsäkrat. Vore bekvämt om man kunde ladda blyacken utan att koppla/lyfta ut den ur lådan.

  Hur kopplar man detta på bästa och säkraste sätt? Någon som har ett generellt kopplingschema?

 2. #2
  haskells avatar
  Reg.datum
  Aug 2006
  Inlägg
  225
  Jobb
  'En fri man'
  Klubb
  RFK Fyris

  Standard

  Till CTEK-laddare finns det ett extern uttag att sätta på batteriet för lätt anslutning. Använder det
  själv till mina motorcyklar.

 3. #3

 4. #4

  Reg.datum
  Aug 2012
  Inlägg
  41
  Klubb
  vänersborg modellklubb

  Standard

  Hej jag andvänder ett 3 cells li-po

 5. #5

  Standard

  Litet 7Ah blyack duger långa vägar för att starta små metanolmotorer. Har i fältlådan jag byggde http://forum.motorportalen.net/downl...e.php?id=11475 Och den har jag till samtliga metanolkärror (flyg o heli) upp till .60cc utan problem, inte testat större. Dunken med bränslet väger mycket mer än acken.

  CTek-laddare har jag aldrig ägt, men när en lokal motorcykelförsäljare fick psykbryt på att så många hojåkare kom in med sina blyackar som var slut så kollade de upp vad som var gemensamma nämnaren, alla hade CTek-laddare. De verkar underhållsladda på ett dåligt sätt. Blyackar håller många år annars. Så de slutade sälja dem direkt. Jag var in med en ny 1000kronors 18Ah-blyack jag köpte av dem som en cell gav upp på efter andra laddningen... "har du CTek???". Felet var att acken var felpåfylld när jag fick den av dem (fylls på vid köp). Så ladda med vanlig smartladdare du laddar dina LiPos med. ELLER gå över till LiPo's (väger mindre, men måste laddas ur för att inte svälla, mycket jobbigare hålla reda på och mer brandfarliga än blyackar.
  www.rcaland.ax --- Im an Aalandish Djaekenfaelt'er! =)

 6. #6


  Reg.datum
  May 2006
  Inlägg
  7 222
  Jobb
  Modellflygare
  Klubb
  Västerås Modellflygkubb

  Standard

  För att köra en startmotor så ger ju mestadels en enkel 3S2200 mera fart på startern än en liten blyack 12V/7 Ah.
  När jag körde metanol så vill jag minnas att 12 V/7Ah var alltför klent batteri för att starta typ .60-motorer - i alla fall med min Sullivan-starter. CTEK-laddare har aldrig gett mig några problem så jag ställer mig lite frågande till de som Ålänning hänvisar till.
  Skall det laddas LiPo via acken i fältlådan så skall nog endera LiPo-ackarna som skall laddas vara små eller så behövs det en rätt rejäl ack i fältlådan. Så mera info behövs innan man kan rekommendera "startbatteri" i fältlådan.
  Roger

 7. #7

  Reg.datum
  Nov 2006
  Inlägg
  317
  Jobb
  Ing
  Klubb
  Eslövs mfk

  Standard

  Hej

  Jag rekommenderar att ha en MC acc i fältlådan till glödning och starter (via panel) men att ladda LiPo-accar på bilbatteriet på fältet och på 220V hemma. (Brandvarnare i laddningsrummet)

  Hej
  PF

 8. #8
  JonasHs avatar
  Reg.datum
  Nov 2016
  Inlägg
  464
  Jobb
  .
  Klubb
  Mölndals MF

  Standard

  Hej!
  Jag har en blyack från Biltema på 7,2A (http://www.biltema.se/sv/Bil---MC/El...er-2000018765/). Fungerar perfekt och går alldeles utmärkt att ladda dina lipos på också. Jag gör det hemma ibland när jag vill använda flera laddare samtidigt. Jag har bara en laddare med inbyggt nätaggregat och 2 som går på 12v.
  Blyacken väger inte så farligt heller och jag laddar den med min vanliga laddare (den med inbyggt nätaggregat).

 9. #9

  Standard

  Snacket om CTEK laddare är så vanligt från att jag inte kan ignorera det. Men jag tolkar det som att att blybatterier inte vill bli underhållsladdade flera veckor åt gången. Jag har själv sett två batterier tappa vätska över bara någon månad när de kopplats till en CTEK laddare.

  Så de verkar göra ungefär lika mycket skada på en månad som en vanlig laddare gör på några timmar...

  Jag låter mina ladda någon vecka åt gången då och då.

  Jörgen

 10. #10

  Standard

  Mycket bra synpunkter.
  Åter till kärnfrågan, hur kopplar man de olika komponenterna, vilka säkringar bör man använda samt något annat att tänka på? Elektriska kopplingar är nog inte min starka gren.
  Senast redigerat av LowPass den 2017-02-01 klockan 06:57.

 11. #11
  freddan_6s avatar
  Reg.datum
  Aug 2006
  Inlägg
  2 615
  Jobb
  Konsult inom telekom
  Klubb
  Eslöv MFK

  Standard

  Powerpanelen har flera utgångar, skaffa en med USB så har du det behovet klarat. Ladda lipo gör du nog inte från en liten MC-ack. Ladda i stället från stor LiPo eller bil.
  fredrik

 12. #12

  Standard

  Jag tog fasta på att du ville kunna ladda från fältlådan, så jag antar att du inte tänker dig en "fältvagn" med ett rejält batteri som tål djupurladdning någorlunda bra.


  Övervaka Fältlådan:
  En digital panelvoltmeter som man kan köpa från tex ebay för nästan ingenting skulle jag vilja ha, den behöver kopplas via en tryckknapp så att den bara drar ström och visar spänningen när du håller inne knappen. En sökning på "DC Panel volt meter" på Ebay ger mycket att välja på.


  Ladda fältlådan:
  Jag skulle valt att ladda lådan via EC5 laddkontakter, deras utformning gör dem lite säkrare än XT90 om båda sidorna är kopplade till ett batteri. På en XT90 så har du två stift utan skydd mellan på apparatsidan, det är normalt sett inte ett problem men då apparatsidan i det här fallet är kopplad till ett batteri så är det ett problem att tex ett mynt kan kortsluta en XT90 ganska lätt. Men oavsett vilken kontakt du använder så behövs en säkring på pluskabeln inne i fältlådan.

  I bilen skulle jag satt en EC5 batterikontakt kopplad via en 40A säkring till bilens batteri. Det ger möjlighet att ladda fältlådan direkt från bilbatteriet så länge fältlådan inte är för urladdad. Om den är väldigt urladdad så blir laddströmmen kanske lite högre än vi vill. Om den är under ca 11.5v så bör du ladda den på annat sätt. Man kan krångla till det här så att det blir idiotsäkert också.


  Uttag för laddare:
  Även det här är en EC5 kopplad på samma sätt som laddkabeln du har i bilen, på det sättet så kan du koppla in din lipo laddare direkt till bilen eller till fältlådan. Du skall givetvis göra en kabel för att kunna ladda fältlådan med din lipo laddare också ifall fältlådan är för urladdad för att ladda på vanligt sätt! Startern kopplas också till det här uttaget. Välj en lämplig säkringsstorlek för din laddare och starter.


  USB uttag:
  Det finns USB uttag med inbyggd spänningsregulator som är byggda för chassimontage. Jag har aldrig provat något så jag skulle testat dem innan jag kopplade in något dyrt i dem. Ett exempel: http://www.ebay.com/itm/DC-12-32V-Wa...4SbPMpJYOOxIkg

 13. #13

  Reg.datum
  May 2007
  Inlägg
  1 288
  Klubb
  Väsby Modellflygare

  Standard

  Hej!
  Blybatterier (9-10A ) är tunga! Körde med antingen 7A eller 10A 12V blybatterier i många år men bytte ut blybatteriet 2012 mot fyra Life4 accar (A123) på 13,2v/2300mAh. -Mycket lättare och 13,2V ger bättre "drag" i både elstarten (Sullivan) och bränslepumpen.

 14. #14

  Standard

  Man får kompromissa med vissa saker... ladda blyacken var som helst när man är på jobb eller sover under tiden... eller vakta LiPo/LiFe-laddandet VS tungt eller "tungt".
  www.rcaland.ax --- Im an Aalandish Djaekenfaelt'er! =)

 15. #15


  Reg.datum
  May 2006
  Inlägg
  7 222
  Jobb
  Modellflygare
  Klubb
  Västerås Modellflygkubb

  Standard

  Fast jag måste nog hålla med om att blyackar spelat ut sin roll i fältboxar. Tunga, kan inte avge speciellt mycket effekt och man kanske kan nyttja maximalt typ 50 % av nominell kapacitet. Och att ladda LiPo från ett litet 12 V/7Ah blybatteri fungerar ju bara för väldigt små LiPo-ackar.
  Roger

 16. #16

  Standard

  Min fundering är att använda ett 12V batteri, ex vis art nr 802455 (http://www.biltema.se/sv/Bil---MC/Bi...ri-2000018834/) på 43 Ah. Vikt strax över 11kg, längst ner i fältlådan som är på hjul, inga problem med just vikten.
  Powerpanel: http://www.rcflight.se/visaprodukt.a...jp-power-panel
  USB och 12V uttag (eller liknande): http://www.biltema.se/sv/Bil---MC/Bi...SB-2000034561/
  Har både metanol och elkärror, elkärrorna är idag med 3S 2200mAh i stort sett. Min tanke är att på fina dagar kunna ladda även på fältet om man vill göra några flygningar till. Har laddare http://webshop.rcsweden.com/sv/ovrig...0-laddare.html som jag tänkt använda.

  Så, kommer jag kunna ladda? Är det vettig setup? Vore vettigt att avsäkra de olika delarna kanske?

 17. #17

  Standard

  Det är väll bättre att investera i fler drivaccar istället och se till att man kan driva fältlådan från en drivacc? Beroende på vilken storlek på accar man kör med såklart. Flyger man med 3-4s 2500-6000mAh så blir det ju kanonbra
  Jag har slutat fundera på laddning annat än i bilen eller från nätet. Varför bära ett särskilt batteri bara för att sedan flytta strömmen från det till ett annat

 18. #18
  JonasHs avatar
  Reg.datum
  Nov 2016
  Inlägg
  464
  Jobb
  .
  Klubb
  Mölndals MF

  Standard

  Jag har laddat 3st 3S 2200mAh från mitt 7Ah blybatteri utan problem.

 19. #19

  Standard

  Citat Ursprungligen postat av SniffSwe Visa inlägg
  Det är väll bättre att investera i fler drivaccar istället och se till att man kan driva fältlådan från en drivacc? Beroende på vilken storlek på accar man kör med såklart. Flyger man med 3-4s 2500-6000mAh så blir det ju kanonbra
  Jag har slutat fundera på laddning annat än i bilen eller från nätet. Varför bära ett särskilt batteri bara för att sedan flytta strömmen från det till ett annat
  Min tanke är att jag har "lagom" antal drivackar, kanske 4-5 stycken, som man kan ladda hemma på rimlig tid kvällen innan flygning (då dom ska "passas"). Detta ger också rimlig flygtid en vanlig vardagskväll. Dock på en fin heldag vid modellflygfältet så kunde det vara trevligt att kunna ladda allteftersom man flyger (ger mer flexibilitet men inte mer "passningstid" hemma). Att ladda från bilen är inte någon bra option för mig, bla då parkeringen är en bit från fältet och batterikapaciteten i bilen är lite tveksam (nyare bil som drar mycket ström.......).

 20. #20

  Standard

  JonasH: Det låter rimligt Det borde ju dock vara på gränsen med 4 st.

  Lowpass: 43Ah x 50% = 21,5Ah och eftersom du kör 3s accar så kan man underlätta och bara räkna 21,5 / 2,2 = 9,7 så ungefär 10 st accar kan du ladda från det batteriet.

Behörigheter för att posta

 • Du får inte posta nya ämnen
 • Du får inte posta svar
 • Du får inte posta bifogade filer
 • Du får inte redigera dina inlägg
 •