Reklam

 
Sidan 2 av 2 FörstaFörsta 12
Resultat 21 till 34 av 34

Ämne: Klarar laddaren acken?

 1. #21

  Standard

  Underbart! Nu har jag iofs löst dagens laddningsproblem inför dagens flygning med att ladda med tre laddare så jag överlevde den kaotiska starten på dagen att få ångest av att inte få flyga så mycket jag vill. Men nästa gång ska det laddas med ParaBoard. :-D Tack för snabba svar.
  www.rcaland.ax --- Im an Aalandish Djaekenfaelt'er! =)

 2. #22

  Standard

  Helt rätt

  Kolla alltid spänningen i varje cell så att dom inte avviker för mycket och koppla in de accar med lägst spänning först(inte säkert att det behövs med den boarden men det är god praxis). Jag antar att du redan vet men det räcker med att du kopplar in batterierna i boarden för att dom ska kopplas ihop med varann, så strömmar bildas direkt när man kopplar in dom pga olika nivåer i cellerna. Mao kan man få höga ladd-strömmar redan innan man börjar ladda om det skiljer mycket.

 3. #23
  freddan_6s avatar
  Reg.datum
  Aug 2006
  Inlägg
  2 574
  Jobb
  Konsult inom telekom
  Klubb
  Eslöv MFK

  Standard

  Citat Ursprungligen postat av SniffSwe Visa inlägg
  Helt rätt

  Kolla alltid spänningen i varje cell så att dom inte avviker för mycket och koppla in de accar med lägst spänning först
  Ordningen för inkoppling gör absolut ingen som helst skillnad. Se bara till att ha spänning inom 0,06V/cell på alla ackar.
  fredrik

 4. #24

  Standard

  Citat Ursprungligen postat av freddan_6 Visa inlägg
  Ordningen för inkoppling gör absolut ingen som helst skillnad. Se bara till att ha spänning inom 0,06V/cell på alla ackar.
  Jag håller med om att det inte spelar någon roll på likadana batterier som ligger inom 0,06V/cell. Men att säga att det "absolut inte gör någon som helst skillnad" är ju fel. Det är ju den lägsta som ligger mest i riskzonen ifall det diffar mer är 0,06 någonstans och då är det ju sämre att låta den ta emot strömmen från flera parallellkopplade som är högre än att först låta den ta emot ström från den som är näst lägst för att sedan låta dessa två gemensamt ta emot ström från den som är nästnäst lägst o.s.v.

  I en perfekt värd kan det ju kvitta men det kan ju handla om accar av olika skick och kondition samt användarfel, mätfel mm, så nog är det väll god praxis?

 5. #25

  Standard

  0,06V/cell? Hur kom ni fram till det? Jag vet att det går att räkna ut, men vet ej hur (har ej tänkt så länge heller)... men antar att ni grundar det på maxströmmen som bordet klarar av när man kopplar in alla ackar och de får "balanseras" den hårda vägen före man koppla in bordet i laddaren. Säkringarna är på 40A och bordet i sig klarar av att ladda max 25A (men det grundar sig säkert på dimensioneringen på plus- och minuskabeln och dess kontakt eller komponenterna på ParaBoarden. Så hur räknar man fram? Antar att ni räknat med 6S och maxström och sen vilken spänning maxströmmen ger vid ihopkoppling. Grundtanken är ju: Spänningsskillnaden får inte vara för hög, för då går det för hög ström från ack till ack och det klarar inte bordet av.

  En varnning med tips... nu när jag ser att ParaBoardens plus och minus-kablar är helt öppna och kan kortsluta samtliga ackar när som helst före man kopplar in dem i laddaren så rekommenderar jag att man ansluter jordkabeln före man kopplar in ackarna i parabarden. Sen när man pluggat i alla ackar så pluggar man i balanseringskabeln, sen pluskabeln.
  www.rcaland.ax --- Im an Aalandish Djaekenfaelt'er! =)

 6. #26

  Standard

  Rätt iakttagelse, man bör koppla in boarden i laddaren först för att undvika kortslutning

  Det handlar inte så mycket om vad boarden klarar utan det har mer att göra med att ladd-strömmen till en cell inte får bli för hög. Vi laddar ju normalt med 1C och när man parallell-kopplar accarna så ska man ju hålla nere ladd-strömmen som uppstår till varje cell. Urladdnings-strömmen på cellerna har en del marginal eftersom många är specificerad för 75-150C discharge ^^

  0,06V/cell tog jag faktiskt från freddan_6 och inget jag går efter själv men om man håller sig inom 0,06V/cell så är man nog rätt säker så freddans kommentar är så gott som korrekt att det inte spelar någon roll så länge man är inom 0,06. Jag går normalt högre än så, men är också noga med i vilken ordning jag pluggar in accarna.

  Tex.
  3,80
  3,81
  3,82
  3,90

  Dessa skulle jag koppla ihop från låg till hög eftersom när jag kopplar in 3,90 så kommer lägsta cellen 3,80 att få hjälp av 3,81 och 3,82 att ta emot strömmen(dom tre har förmodligen vid detta läge blivit en 3,81 cell med 3ggr kapacitet). Jag skulle aldrig koppla in dom från hög till låg eftersom då får 3,82 ta all ström från 3,90 själv.

 7. #27
  freddan_6s avatar
  Reg.datum
  Aug 2006
  Inlägg
  2 574
  Jobb
  Konsult inom telekom
  Klubb
  Eslöv MFK

  Standard

  Ri ligger normalt på 10mOhm-30mOhm för 2200mAh för bra celler. Det finns två stycker Ri att ta hänsyn till. Max laddström t.ex. 1C = 2,2A. R*I=U. 4,4*0,04= 0,088V.
  fredrik

 8. #28

  Standard

  Jag tog 2200 som exempel. Har allt från 2S till 6S samt allt möjligt från 360 till 5000mAh.
  Tack för formeln! Ska kollas upp. Men tror de flesta ackarna är som de ska, är GensAce, Gravity o mm.
  www.rcaland.ax --- Im an Aalandish Djaekenfaelt'er! =)

 9. #29

  Standard

  Håller på premiärladdar två Gravity 3S 1300mAh 30C nu (totalspänning 0,03V skillnad mellan dem).
  Det först jag fastnade på var att vilken kontakt ska till vilken.
  Det finns inkopplingsschema i bruksanvisningen för det parabord som klarar 6 ackar samtidigt (min klarar 4).
  Dvs vilken XT60-kontakt hör till vilken balanseringskontakt.
  Nåja... jag följer bruksanvisningen för "4-bordet" då... och kollar på nätet hur andra kopplat in.
  Det är blandat... folk har kopplat kors och tvärs.
  Så... är det nån skillnad?

  Det är denna jag har:
  https://www.readymaderc.com/store/im...-t-plug-04.jpg

  Bruks säger (för 6 st):
  Nedersta XT60 hör till nedra vänstra balanseringskontaktklungan.
  Folk på nätet använder samma, eller så har de nedre XT60 och högra balanseringskontaktklungan till samma ack.

  Hur svårt kan det vara för en tillverkare att på själva produkten markera vilken som hör vart om det nu är nån skillnad?

  Det står i manualen att man alltid ska ansluta balanseringskontakterna först (så gör jag med alla andra laddare). Sen XT60.
  www.rcaland.ax --- Im an Aalandish Djaekenfaelt'er! =)

 10. #30

  Standard

  Spelar ingen roll vilken XT60 kontakt du väljer eftersom dom är parallellkopplade

 11. #31

  Reg.datum
  Jan 2014
  Inlägg
  71
  Jobb
  Mjukvaruutveckling
  Klubb
  AKMG

  Standard

  Jag brukar koppla in batterikontakterna först, sedan balanseringskontakterna. Nu brukar jag alltid ansluta batterier med ungefär samma spänning, men om man skulle klanta sig och ha stor skillnad mellan två batterier, så kan det gå rätt stor ström mellan batterierna och då kan balanseringskablarna vara lite för klena för det. Varför skulle man koppla in balanseringskontakterna först?

 12. #32

  Standard

  För att på varje stift i balanserings-uttaget sitter en PTC, en komponent som begränsar strömmen till varje cell(på mina boards 1,85A). Batterikontakterna sitter parallell-kopplade med en säkring för varje uttag(på mina boards 40A).

  Kan förstås finnas billiga boards som saknar PTC eller liknande funktion och då kan det ju vara annorlunda

 13. #33

  Standard

  Hoppar in och kapar tråden lite.

  Hur får ni strömmen så nära på alla celler? 0.06v per cell efter flygning ?

  Har vbat på osd, hur lågt bör man max köra ner strömmen ? Är rätt färsk och har läst mycket matnyttigt i tråden. Har dock ingen laddare som visa cellers individuella spänning. Och ingen lipotestare. . Men jag har en paraboard och 4 likadana 4c lipo.

  En lipotestare skall inhandlas.

  Skickat från min SM-G900F via Tapatalk

 14. #34

  Standard

  För att hålla spänningsskillnaden mellan cellerna så låg som möjligt bör man alltid ladda i balanseringsläge och helst med en ström som motsvarar 1C (=2,2 A för en 2,2 Ah acc).
  En LiPo acc bör inte laddas ur helt utan det bör vara ca 20% energi kvar. Utnyttja alltså inte mer än ca 1,75 Ah på en 2,2 Ah acc.
  /Leif

Bokmärken

Bokmärken

Behörigheter för att posta

 • Du får inte posta nya ämnen
 • Du får inte posta svar
 • Du får inte posta bifogade filer
 • Du får inte redigera dina inlägg
 •