Reklam

 
Resultat 1 till 7 av 7

Ämne: Förmedlad fråga om Spectrum

 1. #1
  kjnis avatar
  Reg.datum
  Nov 2009
  Inlägg
  894
  Klubb
  Östersunds Modellflygklubb

  Standard Förmedlad fråga om Spectrum

  Hej alla Spectrumkunniga på forumet. Vi har fått den här frågan i info-mailen och jag kan inget om Spectrum så jag publicerar frågan här och hoppas någon kan hjälpa Mattias med svar. MVH Kjell Nilsson (kjni)

  Hej! Jag heter Mattias & undrar om ni vill/kan svara på en fråga som jag har?
  Jag har införskaffat mig både Spektrum DX9 & DX6 sedan en tid tillbaka.
  Till dessa radios kommer det med jämna mellanrum uppdateringar sk. Airwares.
  Nu har Spektrum släppt version 1.20.15 Public beta sedan 11 Juli.

  Grejen är att vågar jag installera den nya uppdateringen på mina radios?
  Jag använder inte Spektrums original mottagare utan har köpt på mig ett rejält gäng med mottagare av märket Orange. Allt fungerar bra med dessa mottagare,de binder ihop som de ska & telemetrin binder också.

  Det jag är rädd för är helt enkelt att det inte ska fungera med kompabiliteten om jag uppdaterar,nu när jag använder "Pirat mottagare"? Har läst att man för visso kan ladda tillbaka till föregående uppdatering om man stöter på problem,men det är inte att rekommendera för det kan tydligen medföra alla möjliga problem som inte fanns innan!
  Tacksam för svar,mvh Mattias!

  Jag förstår att jag naturligtvis skulle registrera mig här hos er på forumet & ställa frågan där istället men jag är förhållandevis ganska grön på denna hobbyn ännu & känner att jag borde ha lite mer kunskap/erfarenhet innan jag ger mig in forumens värld. Vet ni något om min fråga & känner för att svara så skulle jag bli väldigt glad! 2. #2

  Reg.datum
  Oct 2010
  Inlägg
  455
  Jobb
  Ingenjör
  Klubb
  RCFF -Ingen klubb- Bor i GBG

  Standard

  Spektrum har en bra tråd på forumet RC-Groups där Andy Kunz från Spektrum har skrivit i flera år, i egenskap av officiell representant för Horizon (som bla har Spektrum).

  Det är rejält med info att tugga igenom.

  Länk till tråden:
  https://www.rcgroups.com/forums/show...-Beta-Released

  PS: Nackdelen med våra nya sändare med uppdateringar, ibland är det bra och ibland blir det mer jobb! Jag föredrar att man är ruskigt seg med att släppa uppdateringar, gör minimalt under produktens livscykel , tar hysteriskt betalt, helt saknar piratmottagare men att allt funkar att protokollet är konstant detsamma (Multiplex, M-Link) *fniss*
  Kör flygplan, med eldrift eller på hang.

 3. #3
  henke2s avatar
  Reg.datum
  Mar 2011
  Inlägg
  3 100
  Klubb
  Ljungby RC-Klubb

  Standard

  Ofta följder det med en change log som talar om vad de förbättrat i en uppdatering. Behöver man de nya förbättringarna? Om inte så måste man ju inte uppdatera. Min värmepump tex har inte senaste mjukvaran eftersom den funkar ypperligt med något äldre. Likaså robotgräsklipparen. Ibland måste man ju inte uppdatera. Det är dock intressant hur lockande det är att uppgradera bara för att.

  Sändaren samma sak, varför uppdatera om de funkar. Kanske för att få nya funktioner. Min DX6 som jag använder till BNF-modeller hade helt oduglig inmatning av modellnamn. Efter uppdatering blev det mycket smidigare. Men man kunde ju leva med det gamla också.....

  Sen nästa fråga är ju piratmottagarnas vara eller icke vara. Är dem verkligen Spektrumkompatibla om de plötsligt inte går att binda mot sändaren efter en uppdatering?! Mottagarna borde ju också få ny FW om sändaren kräver det. Vad kostar en mottagare mot vad din modell kostar osv....
  Vasamodel special -Det händer i Ljungby såklart!

 4. #4
  Lars 41ans avatar
  Reg.datum
  Apr 2014
  Inlägg
  274
  Jobb
  Pensionerad pylonflygare
  Klubb
  RFK Skilling

  Standard

  Fungerar dina Spektrum DX6 och DX9 tillfredsställande som de är?

  Jag har två Spektrumsändare. Den ena är gammal, kan inte "ta emot" uppdateringar och fungerar bra.
  Den andra kan "ta emot" uppdateringar men jag vill inte. Den fungerar utmärkt som den är.

  Behåll sändarna som de är om du är nöjd med funktionen!

  Lars

 5. #5

  Standard

  Lite vid sidan av din fråga men jag är ganska skeptisk till just Orange-produkterna. Klubbkompisar har haft flera till sina spektrumsändare som lagt av efter lång eller kort tid samt en mottagare som skulle vara kompatibel med Futaba men som inte funkade med nyaste sändaren. Själv hade jag en Orange "spektrumkompatibel" sändarmodul till min Taranis och den funkade till vanliga mottagare men inte ihop med Spektrums BNF med AS3X eller SAFE system.
  /Leif

 6. #6

  Reg.datum
  May 2006
  Inlägg
  7 123
  Jobb
  Modellflygare
  Klubb
  Västerås Modellflygkubb

  Standard

  Leif - å andra sidan har jag också sett original Fasst-mottagare som inte fungerat med en Futaba-sändare som uppdaterats med ny programvara. Och Orange-mottagare av senare generation som fungerat utmärkt.
  Roger

 7. #7
  Ken1s avatar
  Reg.datum
  May 2008
  Inlägg
  436
  Blogginlägg
  1
  Jobb
  Sia Glass AB
  Klubb
  Falkenbergs Modellflygklubb

  Standard

  Så länge inte protokollet ändras i samband med uppdateringen av mjukvaran i radion,så ser jag inga problem att inte en orange mottagare skulle fungera. Har själv haft orange med gamla DX8 på DSM2 i en edfkärra, minns att jag flög utan att göra räckviddstest och inga konstigheter märktes. Köpte däremot två mottagare från Jamara för ett par år sedan, som skulle vara kompatibla.. lyckligtvis körde jag dem i en inomhuskärra, och tur var väl det, då bägge två låste sig hela tiden och kasserades omgående. Men.. till syvende och sist är det ens egna val om man vill köra original eller pirat, men man får ändå räkna med att det kan strula. Självklart kan Spektrums egna strula, men jag räknar med att dem fungerar bättre ändå än kopior.

Behörigheter för att posta

 • Du får inte posta nya ämnen
 • Du får inte posta svar
 • Du får inte posta bifogade filer
 • Du får inte redigera dina inlägg
 •