Reklam

 
Resultat 1 till 8 av 8

Ämne: Om roderbalanser

 1. #1

  Reg.datum
  Mar 2018
  Inlägg
  192
  Blogginlägg
  1
  Jobb
  Ritare / konstruktör

  Standard Om roderbalanser

  Jag har kommit på att servon för skevningsroder som är monterade var för sig uti vinghalvorna på ett flygplan, skakas sönder av vibrationerna från förbränningsmotorer, i synnerhet encylindriga fyrtaktare.
  Jag förmodar att det mest är tändimpulserna från motorn som orsakar detta problem, eftersom servon som är monterade centralt i flygkroppen inte alls lika mycket lider av detta problem.
  Både växellådorna och potentiometrarna inuti servon nöts ned på ganska kort tid, kanske mellan fem och tio flygtimmar, kanske inte ett problem för dom som kraschar sina flygplan innan dess.

  Vad tror ni om att montera motvikter på skevningsrodren, för att helt eller delvis balansera ut dessa vibrationer ?

  Man kan tänka sig att att montera en lagom tung motvikt på en mycket styv, dvs. med stort böjmotstånd, arm, lagom lång, alldeles intill roderhornet på rodret, för att på detta vis balansera ut hela rodrets vikt.

  En balansvåg ändrar teoretiskt sett inte sin indikering, för att den skakas vertikalt ?
  Senast redigerat av BJS den 2020-10-10 klockan 15:47.

 2. #2

  Standard

  Jobbigt men intressant...

  Att äta värkmedicin för att man har huvudvärk är enligt mig helt fel väg att gå. Minska ner vibrationerna skulle jag hellre fokusera på. Men det är väl vissa resonansfrekvenser eller va det kallas som gör att tex roder skakar mer eller mindre i dessa fall. Eller servona antar jag också.

  Använder förresten nån gummiupphängning (som på bilmotorer) på sina bensinmotorer i flygen eller skruvar ni dem stenhårt fast i motorhållaren/motorboxen/torpedväggen?

  Att montera en vikt på skevrodren/roderhornen funkar väl bara för vissa frekvenser?
  www.rcaland.ax --- Im an Aalandish Djaekenfaelt'er! =)

 3. #3
  Lars 41ans avatar
  Reg.datum
  Apr 2014
  Inlägg
  575
  Jobb
  Pensionerad pylonflygare
  Klubb
  RFK Skilling

  Standard

  Det ena utesluter inte det andra.

  Jag använder Du-Bro vibrationsdämpande motorfästen till mina encylindriga fyrtaktare. Mycket bra dämpning och behagligt ljud i kärran. Stjärtfjädrarna flaxar inte längre när man accelererar från tomgång.

  Att balansera skevrodren är en bra idé. Det minskar vibrationsöverföring till servot vid alla motorvarv. Dessutom, och kanske viktigast, det minskar risken för skevroderflutter. Flutter nöter på servot. Om inte rodret lossnar av fluttret så lessnar servot och sen är det slut...

  Go'kväll,
  Lars

 4. #4

  Reg.datum
  Mar 2018
  Inlägg
  192
  Blogginlägg
  1
  Jobb
  Ritare / konstruktör

  Standard

  Tack för era svar.

  Jag har tidigare använt Du-Bro motorfäste med gummiupphängning och det har fungerat ganska bra, men inte perfekt. Det är dessutom tungt. På detta flygplan finns inte heller utrymme för att använda ett sådant motorfäste.

  Jag får göra ett försök med roderbalanser. Som Lars nämnde, så motverkar det även aerodynamiskt roderfladder och det har jag varit med om när ena vinghalvans skevningsroder, just på detta flygplan, slets av under en av de första flygningarna. Ingen krash dock, jag lyckades landa fint.

  Nu berodde denna incident mest på att jag hade fel geometri i kopplingen mellan servoarm och roderhorn (allt för korta hävarmar i båda ändar av den i och för sig extremt korta stötstången, endast 47 mm och absolut glappfri), något som jag åtgärdade tidigt, men det kan säkerligen finnas en mindre tendens till (aerodynamiskt) roderfladder kvar, som inte märks.

  Att ha korta hävarmar (servoarm och roderhorn), kan göra att servots nödvändiga gummiupphängnings flexibilitet kan orsaka roderfladder.

  Sedan är det en bra sak att utnyttja hela, eller nästan hela servots rörelse eller vridningsvinkel, att inte begränsa den för mycket i sändaren för att man gjort en mekaniskt sett dålig installation.

  En intressant observation är att de dyrare servon med metallväxellåda, allt annat exakt lika, blir glappa långt fortare än de med växellåda av nylon.
  Senast redigerat av BJS den 2020-10-14 klockan 14:51.

 5. #5

  Reg.datum
  Nov 2007
  Inlägg
  470
  Klubb
  Malmens Modellflygklubb Linköping

  Standard

  Man kan även balansera roderytorna aero-dynamiskt med horn och/eller spadar, inte bara statisk mass-balansering. Detta avlastar servon ytterligare. Ser sällan eller aldrig spadar på modeller, men vanligt på fullskalamaskiner.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Ailero...ron_components
  /A

 6. #6

  Reg.datum
  Mar 2018
  Inlägg
  192
  Blogginlägg
  1
  Jobb
  Ritare / konstruktör

  Standard

  Jo det har jag sett på flygplan som Sukhoi-31 och andra. "Spadarna" är trekantiga med spetsen i flygriktningen, hänger på undersidan av skevningsrodren.

  Man kan tänka sig att använda betydligt mindre och lättare servon på detta vis och därmed göra flygplanet lättare.

  Är man riktigt slundrig, skulle man kunna tillverka lagom tunga motvikter som verkar både aerodynamiskt och tröghetsmässigt, som trekantiga spadar av bly eller zink, monterade på armar av kolfiber.
  Senast redigerat av BJS den 2020-10-15 klockan 17:42.

 7. #7
  JBs avatar
  Reg.datum
  Jun 2006
  Inlägg
  166
  Jobb
  Arcam AB
  Klubb
  Kungsbacka MFK

  Standard

  Köp kvalitetsservo med metallväxellådor!

 8. #8

  Reg.datum
  Mar 2018
  Inlägg
  192
  Blogginlägg
  1
  Jobb
  Ritare / konstruktör

  Standard

  Som jag skrev ovan, så slits just dessa servon med metallväxllelåda ut betydligt fortare av vibrationer, än de med växellåda av nylon. Jag har bevis med exakt lika servon, enda skillnaden är kugghjulen. De med kugghjul av mässing och stål, slits ned långt fortare än de med kugghjul av nylon.

  Nu är metallväxellådor betydligt tåligare mot tillfälliga slag, överbelastningar och liknande, men det är en helt annan sak.
  Senast redigerat av BJS den 2020-10-20 klockan 20:01.

Behörigheter för att posta

 • Du får inte posta nya ämnen
 • Du får inte posta svar
 • Du får inte posta bifogade filer
 • Du får inte redigera dina inlägg
 •