handdator

Visa fullständig version : Ladda NiMH med NiCd laddare???fLa
2006-09-18, 22:04
Upptäckte till min fasa att farsgubben min laddade sina NiMH batterier med en gammal NiCd laddare "Den har jag använt i evigheter" "Funkar fint"

Visst verkar det funka men visst skiljer sig cutoff nivåerna och kanke några delta kurvor eller laddströmmar?

Frågan är alltså, är det ok att ladda Mh med en Cd laddare? Eller förstör man batterierna i förtid? Eller blir de kanke inte full laddade?

/fLa

Mange_S
2006-09-18, 23:25
Snabbladda ALDRIG och jag menar ALDRIG MH med en laddare som inte är avsedd för detta. Långsamladdning kan avbrytas på tid men då måste man vara mycket försiktig med strömstyrkan laddtid kring 16h är lagom. För säkerhets skull lämna aldrig en laddare obevakad.

Magnus G
2006-09-19, 14:59
Nåja, NiMH är inte lika farliga som LiPo.

Det som skiljer är som nämnts delta peak spänningen, NiCd har en mycket högre och skarpare topp än NiMH, men i övrigt är laddningsförfarandet identiska.

Risken med att snabbladda NiMH med NiCd laddare/program är att laddaren kanske inte detekterar peak:en och därför inte avbryter laddningen i tid, med överladdning och förstörda celler som resultat.
Att göra tvärt om och ladda NiCd med NiMH laddare/program är inte lika "farligt" för då är problemet att laddaren kan detektera en falsk topp och avbryta laddningen långt innan den egentligen är klar.


Så funkar det för din farsa så låt honom hållas. Men du kan ju informera honom om vad som kan hända och varför så han inte blir chockad om det händer. ;)

fLa
2006-09-20, 08:22
För att klargöra så handlar det inte om snabbladdning utan en vanlig laddare och vanliga hushåls batterier.

Men tack då vet jag, han kan fortsätta ladda men kanke sätta en timer på 15-16 timmar för att skydda från överladdning.

/fLa

Magnus G
2006-09-20, 09:20
OK. Har laddaren automatisk avstängning och/eller inställbar laddström?

Det jag tänkte på var att har man en äldre "långsamladdare" utan inställbar laddström så är den oftast anpassad för 600mAh R6 batterier och levererar ca 50-100mAh. Dagens NiMH celler är på 1800-2800(!)mAh och då tar det ju 3 till 5 gånger så lång tid att ladda accen full om man inte kan öka laddströmmen (och i praktiken blir accen aldrig fulladdad vid så låg laddström).

Men eftersom det funkade fint så är ovanstående antaligen inte ett problem.