handdator

Visa fullständig version : En fundering om gräsfältPAL
2006-10-14, 21:45
Hejsan.

Jag upplever ett problem med att taxa/starta/landa på vårat gräsfält med mina mindre till mellanstora modeller, ofta resulterar en landning i motorstopp. :(

En lösning skulle ju kunna va att skaffa stora hjul till alla maskiner, men ibland så har man ju infällbara ställ vilket begränsar hjulstorleken avsevärt.

De flesta modellflygfält runt om i landet har ju gräsbana, så jag undrar hur underhållet av era banor fungerar, samt om ni har några tips mm som kan vara bra att känna till - t.ex hur man angriper ojämnheter på bästa sätt.

mvh
/PAL

zeno
2006-10-14, 22:02
Lite knepigare blir det med gräsfält... antar jag, har aldrig landat på asfalt :)

Har märkt på warbirds att man måste "hänga" på höjdrodret.
Ger lite lite höjd under inflygningen så att man kan trepunkta, och så fort planet har fått kontakt med marken så gäller det att på ett följsamt sätt ge mer höjdroder och hålla där så att propdraget hjälper till att trycka ned baken på planet.
Har sett på en del som landar lite för fort att dom kastar sig på höjdrodret, då kan planet "balloona", dvs det gör en extra studs otäck hög studs. Så det är fingertopskänsla som gäller här :)

mac77
2006-10-14, 22:55
Missförstå mig rätt Zeno, men det Tobias (PAL) och även jag är ute efter är hur man ska åtgärda ett gräsfält som är ojämnt på bästa sätt. Jag får t ex bära ut mina maskiner från depån till fältet för att inte riskera att propellrarna slår i backen. Sedan när man startar är det så segt att det liksom "suger" fast i backen. En landning resulterar oftast i att kärran får motorstopp...flyger mest 40-storlek.

Det jag/vi vill veta är:
- Hur ofta klipper ni era fält?
- Samlar ni upp gräset?
- Kastar ni gräset i sida?
- Låter ni gräset ligga kvar?
- Använder ni mossrivare?
- Använder ni vertikalskärare?
- Gödning?
- Grässorter?
- Utfyllnadsmaterial i svackor/skavanker?

Gärna mer info än nödvändigt då det kan komma till nytta för många.

zeno
2006-10-14, 23:27
Jaha okej, då är jag med :)

Vi klipper vår bana och depå en gång i veckan. Uppsamlaren fungerar så där dock... Men får ligga kvar.
Vet tyvärr inte vad det är för apparat dom använder. Ser ut som en standard åkgräsklippare.
Kör med vält runt banan i början av säsongen.

colsson
2006-10-15, 01:15
Här är en bild från en flygning i morse med två vackra CAP´ar.
Gräset är nyklippt och det klippta gräset ligger kvar ute på fältet. Inga problem att flyga .40 kärror här! men man fyller hjulkåporna med klippt gräs.

http://img15.imgspot.com/u/06/286/19/grs1160867419.jpg

flightlight
2006-10-15, 08:41
Hej mac77
Du är välkommen hem till Östersund du vet ju att det är Tommy som sköter den delen för det mesta han både mossriver och vertikalskär våra banor. Han har också jödslat dom varje vår och i fjor fick vi lägga på lite gräsfrö på grund av isbränna. Finsand och jord har lagts i men det är länge sedan nu låt gräset ligga kvar om ni klipper ofta det gör gräset tätare däremot så om man klipper mera sällan får man ta bort det grova. Hos oss kan man använda hjul från 30mm det är ganska bra för ett gräsfält. Vi har ju haft K-Å som även flugit jetfläkt och där är hjulen inte stora det gick som du vet mycket bra. Ha det bra i Ronneby ni är ju välkommen att hälsa på när ni är hem. Tyvärr är kanske inte allt sig likt men det mesta
sten