handdator

Visa fullständig version : Var försiktiga!!Baronen L-A
2007-01-07, 09:39
Tjena vill bara säga var försiktiga med CA-LIM!!Vet att ämnet tagits upp tidigare,har haft en veckas semester och spenderat en del i min hobby lokal,med en del limmande som följd och andvänt skyddsmask,men lokalen är ej ventilerad så bra,ett litet fönster att öppna.Och blivit krasslig som tusan,huvudvärk slemmhinnor infekterade ,ont i örongångar, feber.Detta har skett förut med men bara trott att det var förkylning.Men nu vet jag att det e från limmet med största säkerhet!!Skall köpa en köksfläkt att ha och limma under,med utloppet ut genom fönstret!!Var försiktiga!!MVH Baronen :)

LIP
2007-01-07, 11:42
Och varför duger inte vanligt snickar-vitlim. Själv så limmar jag säkert till 90% av mina byggen med vitlim och har så gjort i ca 50 år.

/Lasse

colsson
2007-01-07, 11:46
Och varför duger inte vanligt snickar-vitlim. Själv så limmar jag säkert till 90% av mina byggen med vitlim och har så gjort i ca 50 år.

/Lasse

"Snickar-limmet" är bra till trä. Om du ska limma en bit pianotråd i en träbit eller en bit plast mot en metallbit, hur gör du då?

LIP
2007-01-07, 12:02
Ruggar limmytan och limmar antingen med epoxy eller polyuretanlim.

Och det fungerar definitivt inte med ca-lim om man är ute efter hållfasthet.

Skall kanske tillägga att jag skrev att jag till 90% av mina limningar använder vitlim.

/Lasse

Skyraider
2007-01-07, 15:01
Hej!
Har faktiskt använt vitlim för att limma fast balsa på landstället som är gjort av bockad pianotråd. Funkar jättebra och sitter som berget, har putsat med slippapper först och sedan rengjort med förtuning efteråt.

Baronen L-A
2007-01-07, 15:03
Det handlar inte om att snickar lim inte duger....det är väl jätte bra med snickarlim.Det säljs mycket Ca -lim och därmed används mycket i modell sammanhang även industri.Det fram kommer inte alltid tydligt på flaskorna att det är väldigt ohälsosamt.Jag ville bara dela med mig av mina erfarenheter,och inte bidra till något "limrace"

Örjan
2007-01-07, 16:38
Jag har nästan helt slutat med CA och använder mest vitlim (Aliphatic Resin...något gult till färgen) vilket funkar hur bra som helst i trä-mot-trä. Torkar på 5 minuter och total hållfasthet erhålls efter ca 8-10 timmar.

Vid speciella behov (extra starkt) eller mellan olika material använder jag uteslutande Epoxy-lim.

CA använder jag enbart på enkla ställen där jag snabbt vill få ett fäste för att kunna fortsätta och som inte ställer krav på "dramatiska" inpassningar och korrigeringsbehov....för då hinner man oftast inte korrigera.

/Örjan