handdator

Visa fullständig version : FärgGlawe
2007-05-04, 11:05
Har en liten fråga om färg.

Jag hade tänkt jag skulle måla mina damasker till extran och är lite osäker på färgval. Har hört att Humbrols fäger (typ sånna i leksaksbutiken) skall vara bränslefasta. Vad målar ni med, grundar ni först och eller lackar ni sen ..osv ? (Vill själv ha matt färg)

Mr J
2007-05-04, 11:23
På den tiden jag körde med glödstiftsmotorer var inte Humbrolfärgerna bränslesäkra, om man använde dessa så fick man klarlacka med en bränslesäker klarlack. Nackdelen var att klarlacken ofta gulnade med åren...

Fast det finns kanske bättre grejor nu.

colsson
2007-05-04, 12:15
Damasker? Menar du hjulkåpor?

Humbrolfärg är inte bränsletåligt. Dock ska man skilja på färg som tål metanol och färg som tål nitro. Metanolen är inte speciellt aggresiv, det är däremot nitron.

Jag sprutar det mesta av mina motorkåpor & hjulkåpor med en vattenbaserad akrylfärg t.ex Createx eller Faskolor. Den sistnämnda säljs bla här: http://www.rc-webshop.com/ Akrylfärgen torkar till en matt och känslig yta som kräver en klarlack. Oftast väljer jag då Topflites Lustrekote som tål 15% nitrering.

Faskolor+Lustrekote..
http://i13.tinypic.com/2ibn3wg.jpg

Till partier som jag vet inte kommer i kontakt med bränsle sprutar jag oftast vanligt matt Humbrol och lägger en Humbrol klarlack på det som skydd.

Fördelar med akrylfärgen: Förtunnas med vatten, alla penslar och sprutar är lätta att rengöra. Den är luktfri.
Nackdelar: Den måste enligt mig klarlackas, den fäster dåligt på vissa plaster.

Fördelar med Humbrol: Den finns i många färdigblandade kulörer, man behöver inte nödvändigtvis klarlacka, Den är ganska hållbar.
Nackdelar: Den är svindyr, Den luktar illa, alla verktyg måste tvättas med lacknafta, Ytan kan bli lite "ruggig" när man sprutar den.

Att tänka på ang klarlacker..

Om du t.ex målar med en matt Humbrolfärg och sen sprutar Lustrekote klarlack på det så blir det pannkaka. Klarlacken löser nämligen upp färgen. Däremot är akrylfärgen helt "död" när den torkat så det finns ingen lack i världen som kan lösa den. Det kan vara bra att veta. En annan grundregel är att aldrig blanda 1-komp & 2-komp färg. Har du tex målat en motorkåpa med Biltemas billack på sprayburk så kan du räkna med att den färgen rinner av om du lämnar in motorkåpan till en billackerare som klarlackar den med 2-komp.
Prova alltid på en skrotbit först om du är osäker på vilka lacker/färger som går ihop!

En klarlack på burk som jag kan rekomendera är Beckers Starka Golv. Den är en 1-komp poyuretanklarlack för s.k "flinggolv". Lacken blir efter ett dygn knallhård och bränsletålig. Den kan med fördel användas på t.ex en vattenbas akrylfärg om man inte vill klarlacka med spruta. Ytan blir verkligen kanonfin och funkar även på metall. Den säljs på bl.a BAUHAUS.

Glawe
2007-05-04, 12:18
Alright, tack :)

Har målat en heldel med acrylfärg i mina dar så då blir det inga problem med färg (har ju målat tennfigurer i flera år) :)

Skall bara fixa en lack till den då!

H_enke
2007-05-04, 21:37
Tjena!
Vad tror ni detta?

Väggfärg + Vattenbaserad golvlack med polyuretan

colsson
2007-05-04, 21:47
Tjena!
Vad tror ni detta?

Väggfärg + Vattenbaserad golvlack med polyuretan

Ska du måla om i huset?

H_enke
2007-05-04, 21:59
Ska du måla om i huset?

Nej, men lite flygplan tänkte jag ;)

Biltema säljer väggfärg för 15:- burken... Fungerar det så är det ett bra sätt att få ett combatplan målat till lågt pris

colsson
2007-05-05, 06:37
:D Jag känner inte till den väggfärgen men är den så billig så kan den ju vara värd att testa! Panduro Hobby har också billig akrylfärg.