handdator

Visa fullständig version : BalsadammLelle
2007-11-12, 18:54
Jag har på senare tid råkat ut för någon form av allergi, orsakat av balsadamm. Jag bygger mycket efter ritning/byggsats och slipar ganska mycket balsa. Så fort jag börjar slipa så snorar jag och nyser så nästan källarfönstren far ur sina karmar och det här är jättejobbigt. Kan inte tänka mej att sluta bygga med balsa, så vad göra???
Är jag ensam om det problemet eller är vi flera som drabbats av detta, och hur undviker ni dammet i så fall.
Jag har funderat på att sätta ett utsug på div maskiner som jag använder. Andningsmask är annars ett måste för mej just nu.

kenneth67
2007-11-12, 19:07
tråkigt ...... även om det har utseende som ett visst vitt pulver skall man inte sniffa detta .... utan blåsa bort det ;) skäm å sido låter som om du behöver lite skydd iaf ... en utsug är väl knappast en billig lösning !??

OlleP
2007-11-12, 20:04
Dammsugare till maskinerna och en mask, finns många olkia sorter från enkelt dammfilter till ja hur mycket som helst.
Alltså mask när man slipar för hand.

Sista utvägen är en friskluftmask, men det borde inte behövas.

pilotkalle
2007-11-12, 20:36
Har en polare som drabbades av samma sak, det var bara att sluta med att använda balsa. Han blev senare även allergisk mot ALLA limsorter så han sålde allt som hade med flyg att göra :cry: .

Lelle
2007-11-13, 16:17
Peter.
Tråkigt med din poolare som var tvungen att sluta med hobbyn. Så illa är det då inte med mej och får väl hoppas att det inte blir värre. Använder alltid halvmask med dammfilter så det funkar rätt så bra, även om det blir en aning varmt i masken.
När det gäller epoxi, så använder jag alltid sk "kirurghandskar" för att undvika kontaktallergi. Expoxi är rätt så lurigt så det gäller att vara vaksam.

Nu har jag börjat bygga en ARF så då ska jag väl slippa dammet under den tiden iaf.

Thomas
2007-11-13, 16:43
Känner igen problemet....
Råkar ofta ut för samma "balsadammsallergi", men det är bara att gå ut och göra nåt annat en stund, å så på'et igen!
Fast en utsug är ju inte helt fel...

Sigun
2007-11-13, 16:46
Verkar vara en farlig hobby de här !!.. tur man kört ARF från början :D

jaka
2007-11-13, 16:51
Hej!
Tyvärr hjälper inte "kirurghandskar" mot 24 timmars gjutepoxy...Epoxy molekylerna är så små att de går rakt igenom latexhandskar...har jag fått beskrivit för mig av en läkare.
Det ända som hjälper mot epoxy är att använda barriärkräm och luftiga bomulshandskar. Kan rekommendera de tunna arbetshandskar med silikoninlägg i handflatan som finns på bl.a i järnhandeln i Märsta.

Joho
2007-11-13, 19:13
Hej!
Jag kan bekräfta att det fungerar bra med bommullshandskar med ytterliggare latexhandskar ovanpå för att jobba med Epoxi. Jag tejpade alltid handskarna mot ärmarna för att få helt tätt. När man sedan slipar så ska det vara totalt fritt från exponering av epoxi mot huden och givetvis friskluftmask eller minst ansiktsmask med rånarluva. Jag gjorde ett arbete på min före detta 10 meters segelbåt som innebar ca 600 h i slipdamm, polyester och epoximiljö. Jag har inte utvecklat allergi. Jag tror jag har skydden att tacka.

Var försiktiga med damm, lösningsmedel och epoxi. Det finns en anledning till att de är starkt reglerade på arbetsplatser.

När jag nu gör småjobb på ARF:er så är jag givetvis inte lika petig, men epoxi tar jag aldrig på och slipar den alltid ute med vinden i ryggen. Har också insett fördelen med helikopter i detta avseende. Inget trä och inga möjligheter att laga, bara byta delar :D

MVH J-O

colsson
2007-11-13, 19:53
Jag får exakt samma problem vid balsaslipning. Näsan rinner och jag nyser som bara den. Ska jag slipa mycket så kör jag med en Sundström-mask annars härdar jag bara ut.

Fyhren
2007-11-15, 22:41
Kan rekommendera medicinen Zyrlex som gör att man inte reagerar allergiskt.

Lelle
2007-11-16, 10:04
Hej igen.
Det här blev ju en ganska trevlig tråd, med att få synpunkter på bl.a epoxi av jaka & joho. Nu är jag en person som ibland vill gå lite längre när det gäller skydd & liknande och tar inte allt för givet utan vill gärna ha professionella svar. Att epoxi är väldigt lurigt det vet jag från mitt tidigare jobb, där det var nödvändigt att skydda sig mot härdplaster och liknande.

Jag tog nu helt enkelt kontakt med NIFAB, som certifierar tex målare och all annan personal som jobbar proffessionellt med epoxi och som måste inneha certifikat för att jobba med dessa produkter. Dom om någon måste ju veta vad som gäller för oss modellflygare som blandar väldigt små mängder epoxi.

Här följer den skriftväxling som jag gjorde med NIFAB.


Hej Anders.
Jag heter Lennart Andersson och är involverad i modellflygklubb där vi till
viss del använder oss av epoxilimmer, typ Plastic Paddings "30 minuters
Superepoxi" och Casco´s "Araldit 24 timmars".
Vi är lite oense om vilken skyddsutrustning som behövs för att blanda till
dessa "tumnaglagelstora" satser. Att det behövs rejäla skydd när man arbetar professionellt med härdplaster är jag helt på det klara med, men vad tycker du ska gälla för oss?
Tacksam om du ville svara.

Med vänlig hälsning
Lennart Andersson ”Hej Lennart!
Jag tycker att ni ska använda skyddshandskar av nitrilgummi!

Epoxi av den typ du använder är allergiframkallande, och det är beröring som är farligast. Nitrilgummi skyddar bra mot detta men är inte ogenomträngliga, det tar bara viss tid för genomträngning. Om sådana handskar inte finns i din vanliga färgaffär så finns de säkert i en yrkesmåleributik.

Om du får blandat lim på handskarna kan du lugnt arbeta vidare. Troligen härdar limmet innan det hinner tränga igenom handsken. Det går således att återanvända handskarna i detta fall. Om du däremot får endera av komponenterna oblandad på handsken kan du fortsätta att arbeta 20-30 min, men sedan ska handsken kastas. Den oblandade komponenten tränger så småningom in i gummit och ligger kvar där ohärdad och kan då påverka din hud och ge allergi på sikt.

Det är bra att ni funderar över hälsa och säkerhet. Flyg lågt och långsamt.


Mvh

STF Ingenjörsutbildning AB
Anders Hörding

Box 1080 (Besöksadress Kungsbroplan 3A)

S-101 39 Stockholm

Tfn 08- 586 386 33 fax 08-23 55 00

anders.hording@stf.se

www.stf.se ”

flightace
2007-11-16, 10:24
Du skulle kanske prova en jongenerator (ion-generator) och luftfuktare
i källaren, alltså en luftfuktare med luftrening .
dom inte bara filtrerar luften och fuktar den (torra slemhinnor är allergins
bästa vän) utan jonicerar luften och gör så micropartiklar sammlas ihop
i klumpar blir tyngre och statisk laddade,,så dom antingen faller fortare
och lägger sig som damm eller sugs mot andra ytor,

rent allmänt kan man väl säga att alla igentligen skulle behöva renare
inomhusklimat,en luftrenare med jonicering,
dock ska man va uppmärksam på ozonrenare,
för mycket ozon ger hosta och sådana problem,

iofs så skapas ozon även i en jon generator,men i mycket mindre doser.
helt ofarlig mängd....

kanske kan det hjälpa till och lindra dina problem i kombination
med utsug ,och kanske mask,tänk på att en utsug bara filterar dom
större particklarna och mickroparticklarna passerar filterpåsen,
så ha inte sugen i samma rum (helst utomhus)

Mvh Toni

Kenna
2007-11-16, 13:51
Om hobbylokalen ligger med en vägg mot det fria, borde väl en utsugsfläkt i väggen fungera, en bit slang på den som man kan placera nära det man håller på med för bättre effekt. Det har jag funderat på ivf, kanske tom sätta en fläkt i redan befintlig ventil så slipper man göra ett hål i vägen.

Någon som gjort liknande vore intressant att få synpunkter ifrån?