handdator

Visa fullständig version : JULKLAPPmds
2007-12-10, 04:34
Hej jag har köpt till min son (som fyller 9 nästa sommar) i julklapp en
ny Art-tech Cessna 182 EP ARF ca 1m i spännvidd och en beg Graupner mc-16/20 så vi kan köra dubbelkomando.
Är det förtidigt att börga vid ca 9års ålder
Är det nån som har flygit dena cessnan och hur är den??

mvh mathias

Nyroth
2007-12-10, 04:56
Hej Mathias,

Jag har ingen erfarenhet av den modellen, men 9 år är en bra ålder att lära sig flyga. Man har i regel bra koll på saker runt i kring sig och inte bara fokus på planet.
Jag var själv 9år när jag fick börja spaka lite av gubbarna på fältet.

Själv har jag en 14 årig dotter och hon har testat lite när hon var yngre, men hon finner inget nöje i det, tyvär....

// Nyroth

mds
2007-12-10, 05:30
När han fylde 5 år så fick han sin första riktiga rc-bil som jag bygde ihopa åt han.han körde med min gamla spakradio första året för han nåde inte runt med handen på en rattradio.så han hanterar bägge sorter mycket bra!!
mvh mathias

Krille
2007-12-10, 08:08
jag började flyga rc strax efter jag fyllt 10 å det gick fin fint. 5 flygningar med dubbelkomando har jag för mig att jag att jag gjorde innan jag spakade hela flygningen själv.

McRegor
2007-12-10, 08:38
Hej,
Man kan ju se på detta med att låta småungar flyga på flera sätt...
Är dom intresserade så lär dom sig säkert detta rent tekniskt mycket snart - där ser jag inte problemet.
Problemet är snarare att dom inte har mognat och därmed har svårt att förstå de risker som detta med RC-flyg kan vara förknippat med. Och det gäller inte bara 9-åringar - jag har tyvärr sett detta lite för ofta bland ungdomar för att tro att det har varit enskilda företeelser. Så skall man låta småttingarna flyga så måste man ha noggrann uppsikt över dom - även sen dom lärt sig. Givetvis måste man också informera om de konsekvenser som kan uppkomma om man inte tänker sig för - och det måste man nog upprepa ett antal gånger - det är i vart fall min erfarenhet som modellflygande "småbarnsförälder". Men har man bara uppsikt över ungdomarna och lär dom vad som gäller så är det ju jättekul om man lyckas intressera dom för vår - inte minst tekniskt - intressanta hobby.
Hälsningar
Roger

Glawe
2007-12-10, 09:28
9år är absolut inte för tidigt. Började själv med friflyg och bilar i den åldern.

Brauer
2007-12-10, 09:33
Håller med McGregor, det är ju ett ganska stort ansvar att flyga. Jag skulle skola en väns lillebror (11 år) på en pico stick och lät honom prova lite i simulator först. Det var helt omöjligt att få honom att flyga som man bör när spinn åt alla håll och krasher var höjdpunkter enligt honom...
Pico sticken flög för övrigt aldrig, den dagen vi skulle skolflyga så hade han redan "trimmat in den" på egen hand. Det hade tydligen låtit "ashäftigt" när den kraschade...
Nu är ju alla ungar olika, men impulsiviteten finns ju hos många.
Tycker också det är alldeles för ofta som yngre pojkar skriker "krascha den!" när man står och flyger på någon ledig fotbollsplan. :?

Vet att Helsingborg har ett par duktiga unga piloter som även tävlar i imac, vet dock inte hur gamla de är men skulle gissa på 11-13 år.

Sigun
2007-12-10, 09:52
Jag ser bara ett problem och de är frågan om du kan koppla ihop de två radio anläggningarna med varandra. Den radio som följer med cessnan har väl inget elevuttag vad jag vet.

Men annars är det en riktigt kanon kärra att lära sig flyga med. Lätt att laga med :) .

/Martin

McRegor
2007-12-10, 11:36
Hej igen,
Att det "inte är några problem" kan som sagt gälla den tekniska delen av flygningen men vi som upplevt dessa "yngre män" - både egna barn och andras - är inte riktigt lika säkra på att det "inte är några problem".
Men som jag sa - har ni uppsyn över ungarna när dom flyger och inte är rädd att säga till dom när dom gör något mindre lyckat så är det enbart positivt. Och med erfarenhet och information från oss vuxna så löser det sig så småningom. Men släpp inte ut dom utan uppsikt de första månaderna - det kan tyvärr bli en dyrbar erfarenhet.
Sen är inte friflyg och RC-bilåkning riktigt samma sak som RC-flyg så den jämförelsen tycker jag inte är relevant.
Hälsningar
Roger

PS: I somras råkade jag bl a ut för en incident på Klubbfältet när vi stod 2 flygare - jag själv samt en ungdom runt 14-15 år som relativt nyligen lärt sig flyga solo. Vi stod nån meter från varandra när jag plötsligt hör ljudet av en snabbt annalkande metanolkärra - hans .40-trainer alltså - i full dykning och med "järnet" swichar den förbi mig på ca: 2-3 m avstånd i huvudhöjd - DÅ blev jag rädd...och han tyckte bara det var kul...
Har inte varit med om att lite mera vuxna flygare flugit på detta sätt alldeles i närheten av piloter och depå. Men jag har varit med om flera incidenter med yngre flygare - då har det dock varit mindre elkärror så i de fallen har väl inte direkt livsfara förelegat.

jobex
2007-12-10, 11:43
Hej

9 år går nog alldeles utmärkt, min grabb var 4 år när han började och vid 6 år så flög han en 40-Trainer själv, givetvis med mig bredvid för det kan ju som påpekats innan komma upp en del tokiga ideér i ungdomarnas huvuden.

Nu är det mopeder och det motsatta könet som lockar mer, så just nu blir det inte många flygpass för hans del....:-))

/Johan

mds
2007-12-10, 14:32
Jag ser bara ett problem och de är frågan om du kan koppla ihop de två radio anläggningarna med varandra. Den radio som följer med cessnan har väl inget elevuttag vad jag vet.

Men annars är det en riktigt kanon kärra att lära sig flyga med. Lätt att laga med :) .

/Martin

Hej den radion som är med skall ej användas,
min son får en mc-16/20 och jag har en mc-24
mvh mathias

pgrts
2007-12-10, 15:19
Lämplig ålder är säkert mycket individuellt.
Vi har haft dubbelkommando med 6-åringar och det är helt klart ett stort lyft för dem att få ta ansvar för ett riktigt plan även om det finns en lärare i andra änden av sladden.

De beter sig klart bättre i verkligheten än vid simulatorn och det är viktigt att man kan prägla dem med säkerhetstänkandet innan de blir så gamla att de vet bättre själva. Den åldern börjar nog i puberteten och verkar inte ta slut ;-)

Busflygning hittar man även hos pensionärer.................

flygaren_93
2007-12-10, 23:08
Jag skulle också vilja börja vid 9 års ålder men jag har ingen förälder som modellflyger och att börja med modellflyg på egen hand vid den åldern var inte så lätt.
jag började bygga på mitt första plan när jag var 10,5 år, jag byggde det helt själv med lite översyn när jag det skulle testflygas.
Jag hade turen att få komma in i en ungdomsverksamhet men det var fult när jag började bygga men fick hjälp när det var dax att flygskola. Och efter några månader efter jag hade börjat flyga fick jag plats i Ungdomsverksamheten.

Min första flygning var när jag var några dagar efter jag fyllde 11 år.
Nu har jag fastnat och flyger men nästan inga undantag minst en gång varje helg och varje torsdag under året det är ljust till 21:00

Det är bra att ha lite tålamod när man ska lära sig flyga/lära ut att flyg till någon som är ganska ung.
Men ju tidigare man börjar desto mer kan man lära.

Alex

LIP
2007-12-11, 00:07
Vår son Christer började flyga när han var 8 år.
Jag byggde en modell, (egen konstruktion), som det bara var sidoroder på och en 2,5ccm trottlad motor. När modellen skulle stiga så var det full gas och sedan svänga med sidoroder.
När Christer hade lärt sig att styra in till landning och landa monterade jag på höjdroder och utbildningen fortsatte.

Detta är 27 år sedan, vi hade ingen dubbelkommando men modellen var så självstabil så att den var väldigt förlåtande.

Modellen utvecklades sedemera och fick namnet "1:an". Det finns kanske någon som kommer ihåg den för jag presenterade den i Modellflygnytt och sålde ritningar till den.

flygaren_93
2007-12-11, 00:09
Så kan man också börja

Alex

coelogyne
2007-12-11, 07:24
Vet att Helsingborg har ett par duktiga unga piloter som även tävlar i imac, vet dock inte hur gamla de är men skulle gissa på 11-13 år.

De är 9 och 11 år, dock så ska det ju sägas att deras pappa som är engagerad modellflygare även lär vuxna att flyga "på riktigt" ...... ;)
Han är deras serviceman och vid deras sida konstant.

Men visst är pojkarna Sjöström duktiga.
Den 11-årige André vann t.o.m. Klubbmästerskapet.

Zekee
2007-12-11, 15:12
Jag har byggt en 1:an för längesedan! Cellplastvinge klädd med brunpapp... Har du några ritningar kvar på dom?

LIP
2007-12-11, 18:31
Tyvärr så har jag ingen ritning kvar. Har för mig att jag lånade bort originalet och sen har den varit borta.

/Lasse

Zekee
2007-12-11, 19:07
Det var lite tråkigt! :cry:

mds
2007-12-27, 11:22
Hej jag har köpt till min son (som fyller 9 nästa sommar) i julklapp en
ny Art-tech Cessna 182 EP ARF ca 1m i spännvidd och en beg Graupner mc-16/20 så vi kan köra dubbelkomando.
Är det förtidigt att börga vid ca 9års ålder
Är det nån som har flygit dena cessnan och hur är den??

mvh mathias

Här är en glad Rasmus sen tomten har varit på besök!!
http://www.rcflyg.se/album_pic.php?pic_id=1596
Nu är det bara att öva på pappas Phoenix RC simulator

mvh mathias

TOBBE2
2007-12-27, 12:51
Det är en perfekt ålder att börja flyga min son var 8 år när han började inga problem, modellen vet jag inget om men det går säkert bra..

wesse
2007-12-27, 17:40
jag började flyga vid 18 års ålder o det va alldeles för tidigt tycker jag... Nu vet ja inte om Rasmus är lik mig men om så är fallet får du nog vänta ett tag till...

POD
2007-12-28, 18:57
9 år är perfekt ålder, min pojk började vid den åldern, vid 10 år tog han sitt modellflyg cert.
Dom har en konstig förmåga att lära sig fort som tusan.
Så snart står han där brevid och hovrar.