handdator

Visa fullständig version : Klädsel på klädselJerryD
2009-03-01, 10:11
Jag är på gång att klä vingen på mitt nästa projekt (Great Planes Slow Poke något uppförstorad. Spännvidd: 1750 mm, korda: 500 mm. Ett sofflock alltså!) och skulle vilja göra den flerfärgad.
Hur "skarvar" man de olika klädselsjoken (Oracover) med varandra på bästa sätt? Tänkte ett tag att tillverka hela klädselsjoket till respektive vinghalva, ungefär som skräddaren syr ihop de olika tillskurna tygerna, och sedan fästa det på vingen. Har testat med ett par lösa bitar att med lagom temperatur på klädseljärnet, d.v.s. inte så hög temp att klädseln krymper, utan bara klistras ihop, och visst, delarna fastnar på varandra men är inte på nåt sätt omöjliga att separera. Ytan är ju väldigt blank. Med framtida soppaspill och oljeklet kommer det säkert att vilja dela sig. Här kanske man ska försegla skarvarna med ca-lim?
Är bara rädd för att när ett sådant sjok fästes på vingen och sen ska sträckas med högre värme så deformeras mönstret/linjerna.
Är den enda lösningen kanske att först klä hela vingen med den dominerande färgen och sedan lägga på resten i lager med risk att få massa bubblor? Mindre dekorationer typ linjer och rutor funkar ju att "montera" efteråt men här handlar det om tre färger i lika stora delar.
Att klä med rätt tillskurna bitar, en färg i taget verkar heller inte som något alternativ, då det ju inte alltid finns mothåll i form av byggmaterial/vingbalk,lister,spryglar under just där skarvarna i klädseln hamnar.
Någon som har tips?

kenneth67
2009-03-01, 11:31
jag "lekte" lite på en gammal modell som reparerats efter en mega mark känning .. klädde med oracover och lade en grund färg över hela vingen i detta fall sträckte sedan upp den och lade sedan på det sk mönstret i efterhand som då fick sträckas i efter hand .. finkar kanón men säkra skarvarna med lite ca lim på utsatt ställe så sitter det ... sen finns det nog mer raffinerade sätt ---- går ju åt mycket klädsel om man ska klä flera gånger på samma ställe ...