handdator

Visa fullständig version : Vilka regler finns för rc i Sverige?Furr
2009-10-13, 21:47
Hej allihopa

Till att börja med ber jag om ursäkt för min svenska, eftersom jag är från Danmark.

Jag skulle vilja fråga vilka regler som för Sverige.

Var är det tillåtet att flyga?
Hur hög är det tillåtet att flyga?
Finns det viktrestriktionerna?
Frekvenser?
Frekvens uteffekt?

Och har I några tips för den som vill börja?

Tack så mycket

Mads

Michael
2009-10-13, 22:09
Davs Mads,

Välkommen till modellflyget i Sverige!

Transportstyrelsen som är den myndighet som utövar tillsyn över flygverksamheten i Sverige skriver i sina bestämmelser att modellflyget "förutsätts följa antingen Svenska Modellflygförbundets (www.modellflygforbund.se (http://www.modellflygforbund.se/)) eller Svenska RC-Flygförbundets (www.rcflyg.se (http://www.rcflyg.se/forum/../)) stadgar för flygning m.m."

Precis som i Danmark är det radiobanden 35 MHz eller 2,4 GHz som används för modellflygning i Sverige. Ska du flyga i Sverige och redan är medlem i Modellflyvning Danmark är det enklast att utvidga din danska ansvarsforsikring så att den gäller för Norden. Då kan du delta i konkurrencer eller stævner här i Sverige. Alternativt kan du bli medlem i något av de svenska modellflygförbunden (RCFF eller SMFF) så att du får tillgång till deras ansvarsförsäkringar.

Vad gäller bestämmelser så hittar du RCFF:s flygregler här:
http://www.rcflyg.se/index.php?pageid=sakerhetregler (http://www.rcflyg.se/forum/../index.php?pageid=sakerhetregler)

Såvitt jag vet är det hittills endast SMFF som har en definition på modellflygplan (2007):

Max flygvikt med bränsle: 25,0 Kg.
Max vingyta: 500 dm2
Max vingbelastning: 250 g/dm2
Max cylindervolym för kolvmotor: 250 cm3
Max spänning: 42 volt för batteri utan belastning gäller el-motorer.
Max utvändig diameter på 82 mm för puls-jetmotorers tryckkammare.
Pulsjetmotorer är endast tillåtna inom linflyg.
Max dragkraft för turbinmotorer är 20 kp.
Ljudnivån begränsad till max 96 dB(A) på 3 meters avstånd från modellen.

Oavsett om du är nybörjare eller erfaren modellflygare bör du ta kontakt med en lokal klubb. Du hittar klubbarna om du går till GPS-fältlistan (länk i signaturen nedan)

/Michael

pilotkalle
2009-10-13, 22:16
Hallå o välkommen till Sverige. Gratulerar till ditt utmärkta val :sarcastic:.

"Var är det tillåtet att flyga?"
Här får du i stort sett flyga var du vill, bara du inte är i vägen för reguljärtrafiken ;). Använd ditt goda omdöme. Beror ju oxå på vad du flyger.

"Hur hög är det tillåtet att flyga?"
Betydlgt högre än i Danmark (100 meter).
Enkelt sagt, tills du börjar få svårt att se kärran från marken.

Finns det viktrestriktionerna?
Ja, 150 kg. (!)

jaka
2009-10-14, 21:34
Hej!

En felaktighet ovan...
Det finns inga restriktioner att flyga radiostyrd pulsjet i Sverige! Det är fritt fram för vem som helst att bygga sig en radiostyrd pulsjetmodell. Det är däremot förbjudet att tävla med radiostyrda pulsjetmodeller i av FAI (den internationella flygorganisationen) styrda tävlingar.

Det finns heller inga generella ljudrestriktioner för sportflygandet utan det bestäms av klubbarna själva. Däremot finns det restriktioner vad gäller ljudnivån inom tävlingsflyget ,t.ex i klassen F3A (konstflyg).

I Sverige gäller förövrigt samma R/Cfrekvenser för flygning som i Danmark: 27Mhz, 35Mhz .40mHz samt 2,4Ghz är upplåtet för R/C flyg. Att det sedan inte är så aktuellt att flyga på 27Mhz är en annan sak, men 40Mhz och 35Mhz är fortfarande frekvevenser som forfarande kan användas för R/C flyg.

Tack och lov har vi inga restriktioner i sverige på hur högt vi får flyga.

Var man flyger bestämmer man själv! Men förhoppningsvis bedrivs den mesta flyghobbyn i klubbar runt om i Sverige på speciellt anlagda modellflygfält.
Så här ser vårt flygfält ut i Upplands Väsby 3mil norr om stockholm.

bokis
2009-10-15, 06:26
Appropå fel..Självklart så finns det restriktioner ang. ljud vilket flera klubbar har fått erfara.
Fråga om detta kan man göra hos kommunen man befinner sig i ,förslagsvis miljönämnden..De i sin tur får reglerna från naturvårdsverket.
Det viktiga tycker jag är att man inte blandar ihop transportstyrelsen förordningar med de ovan nämnda tävlingsreglerna från SMFF..
Och JAKA ,Väsby modellflygare är med i SMFF,vill minnas att i en ganska färsk tråd så blev en kille upplysta av SMFF att pulsjet låter man bli (får endast pysslas med i samband med linflyg enl. SMFF:s tävlingsregler.)

jaka
2009-10-15, 15:58
Hej!
...Enligt SMFF:s tävlingsregler ja! Men det gäller bara tävlingsflyg!
Som sportflygare inom både R/C, linflyg och friflyg, gud sig förbarma, är det fritt fram för pulsjet!

wesse
2009-10-15, 16:07
tänk er Wesse med en stor jäkla pulsjet det vore nog sällsamt värre det...moahahahah:sarcastic:

Michael
2009-10-15, 18:10
Det finns heller inga generella ljudrestriktioner för sportflygandet utan det bestäms av klubbarna själva. Däremot finns det restriktioner vad gäller ljudnivån inom tävlingsflyget ,t.ex i klassen F3A (konstflyg).
Jo, det finns regler. I de fall mätningar varit aktuella har kommuner klassat modellflygfält som motorsportbanor och då gäller att vid bostäder som nås av buller från modellflygfältet får ljudnivån ej överstiga 55 dBA (frifältsmätning med respons FAST) vid nyetablering och 60 dBA vid redan befintliga anläggningar. Det är sedan upp till klubbarna att definiera sina egna regler så att normvärdena som fastställts av naturvårdsverket inte överskrids.


I Sverige gäller förövrigt samma R/Cfrekvenser för flygning som i Danmark: 27Mhz, 35Mhz .40mHz samt 2,4Ghz är upplåtet för R/C flyg. Att det sedan inte är så aktuellt att flyga på 27Mhz är en annan sak, men 40Mhz och 35Mhz är fortfarande frekvevenser som forfarande kan användas för R/C flyg.Eftersom såväl 27 som 40 MHz-banden även är upplåtna för bil och båt är det lämpligt att mana till försiktighet med användning av dessa frekvensband