handdator

Visa fullständig version : Servon monterade på utsidan av flygplan - hur funkar det när det blir kallt ute?bem
2010-10-09, 21:41
Hej,

Var ute och flög idag och då börja jag fundera på hur det skall gå med servona som är monterade på utsidan (kroppen framför stabben - för höjd och sidoroder, vingen - för skevrodren) när det börjar bli kallt ute? När man flyger får man ju kyleffekt av fartvinden. Låt säga att jag vill flyga när det blir minus 10-15 grader i vinter - klarar servona verkligen av den kylning de då blir utsatta för?

Kör med Futaba servon - just i detta plan sitter det små micro servon S3153MG(Metal Gear).

Hur gör ni andra på vintern med flygplan som har servona monterade på utsidan planet?

Förr i tiden när man alltid hade servona monterade inne i kroppen/vingen var det inga problem att flyga i åtminstone 20 minusgrader.

Står för övrigt inget i specifikationen till exempelvis ovanstående Futabaservo vad servot klarar för temperaturer.

/Bo

Nexus
2010-10-09, 22:14
dom flesta Servo ska klara sig ja under Vinter !
det ska inte vara några Problem !!

MVH Steve

Cox
2010-10-09, 22:39
Kyleffekt när det blåser är bara något som drabbar människor och djur. Det kan aldrig bli kallare än vad det är i luften men om det blåser igenom ens kläder så "upplever" man det som kallare jämför med om det inte blåser.

Är alltså ingen skillnad på att servona ute i fartluften jmf med att ha dem inne i kroppen om man inte räknar med den värme som de kan alstra själva...

bem
2010-10-09, 22:55
Hej,

Tack för svar - får ringa 118 100 och kolla "är du säker på det"... skämt.

Bra - då vet jag att kyleffekten inte drabbar våra kära radioprylar.

/Bo

Ålänning
2010-10-10, 21:47
Hm, vissa servon har ju nåt fett i dreven, det pallar inte så många minusgrader så det börjar gå segt. Men inte ska dom ju sluta funka för det. Vi är fler som har flugit i rejäl kyla med flyg, och de flyger ju rätt fort, dvs kyleffekten på dem har väl gjort det hela ännu kallare. Men dom flyger bra än dom flygen. =) Usch, prata om kylan nu redan. Fyy!

Cox
2010-10-10, 23:00
De blir inte kallare för att man flyger och det kan inte bli kallare än vad det är i luften, så fungerar det på marken så fungerar det i luften också. Vanlig pre-flight räcker alltså.

Tycker nog att det är värre med batterierna, de förlorar kraft i kylan.

Ålänning
2010-10-11, 23:18
Nog tusan fryser jag mer om huvet när jag kör 100km/h med huvet ut genom rutan än om jag står still? :D Det där isolerande skiktet blåses bort och man fryser mer. Känner inte flygen sånt? ;-) Eller fettet...

Cox
2010-10-12, 07:23
Javisst det är helt rätt observerat, det blir kallare om huvudet när man kör och sticker ut huvudet. :)

Men bilen är lika kall i plåten som när den står still, det kan inte bli kallare än vad temperaturen är på luften. Enda skillnaden man får är att om servona har varit i en varm bil tex så kallnar de fortare när man flyger och de är oskyddade men de kan fortfarande inte bli kallare än vad det är i luften.

En termometer känner inte heller av kyleffekten eftersom den har samma temperatur som luften och ingenting förändras om det blåser.

AmRi
2010-10-12, 11:06
Det går bra att ha servona ute i kylan ner till runt -10. Kallare går också men generellt så går allting trögare då, rodren och fettet i servona t.ex. Sen tror jag har läst ngnstans att elektroniken är specade för ca -10. Har själv flugit i -18 men det skrek om servon och rodergångjärnen:sarcastic:Mottagarbatterierna håller ca 1/3 i sträng kyla mot när det är +20 grader ute så det gäller att ha en reservbatteri om man skall flyga mycket.

andWho
2010-10-12, 11:31
Javisst det är helt rätt observerat, det blir kallare om huvudet när man kör och sticker ut huvudet. :)

Men bilen är lika kall i plåten som när den står still, det kan inte bli kallare än vad temperaturen är på luften. Enda skillnaden man får är att om servona har varit i en varm bil tex så kallnar de fortare när man flyger och de är oskyddade men de kan fortfarande inte bli kallare än vad det är i luften.

En termometer känner inte heller av kyleffekten eftersom den har samma temperatur som luften och ingenting förändras om det blåser.
Helt visst o sant.
Men det finns ett fall när det faktiskt kan bli kallare. En klassiker är ju att lägga in en varm öl i en våt strumpa. Häng ut den i fartvinden så kyls den ner pga av energiåtgången för avdunstningen/torkningen av den våta sockan.
/A

Cox
2010-10-12, 13:44
Ja, det är också därför som man förvarar vatten i lerkärl etc. Vatten sublimerar också i minus grader, dvs även is har ett ångtryck och man kan torka kläder i minusgrader.

Men om servona är blöta av vatten eller öl så har man lite andra bekymmer också... :banghead:

Mr X
2010-10-12, 14:18
Större och starkare servon borde fungera bättre i kylan än små och svaga.
Mera ström ett servo tar så mera värme alstrar det vilket borde vara bättre.

eller är det så att större servon har mera fett i sig vilket gör dom trögare vid kyla.

Tusan nu börjar det snurra i skåpet, lika bra att hållas inne när det blir kallt.

Ålänning
2010-10-12, 18:30
Cox verkar vara en klok person! :D Eller Google- och Wikipedia-kunnig. ;-) Det låter crazy, men du har nog rätt. Men för att jag ska tro på dig så tycker jag härmed någon skall bevisa detta på nåt sätt, typ fästa en termometer med min/max på utsidan på flyget och visa vad som händer. =) Sku va lite kul. Nån som vågar skicka upp 70-kronors-termometern med 1000-tals-kronorsflyget när det är minusgrader ute och se vad som händer?
Små klena motorer som drar lite ström blir väl svagare av allt, så stora servon måste ju funka bättre oavsett det stämmer eller inte. Haha! :D Inga?

Cox
2010-10-12, 19:41
Jag råkar jobba lite med fysik på dagarna, nåt skall man ju göra för att finansiera modellflyget...

Många bilar har ju en ute-termometer (dock inte min) och den visar rätt oavsett om bilen rör sig eller står still, räcker det som "bevis"? :alberteinstein:

Ålänning
2010-10-14, 22:12
Bilarna ute-termometer är väl inte i draget, den brukar väl vara bakom stötfångaren placerads så den inte skall vara i drag? Dessutom kom jag på en sak till vad gäller hemma-termometrar. De ska väl placeras så varken sol, vind eller regn skall komma åt dem. Varför vind? =)

Cox
2010-10-17, 11:05
Om sensorn är blöt och det blåser så kommer den att visa för låg temperatur, men om den är torr så spelar det ingen roll om det blåser eller ej. Om teorier inte är övertygande så är det ju väldigt enkelt att testa, häng ut sensorn ifrån en vanlig "utomhus termometer" genom bilrutan och kolla vid olika hastigheter. Kanske bäst att vara två personer...

Johan Nilsson
2010-10-17, 13:07
Kyleffekt.

När man står still i kyla har luften närmast huden samma temperatur som huden, därefter sjunker lufttemperaturen med avståndet i ifrån huden (Linjärt/exponentiellt?). När man rör sig och får fartvind eller om det bara blåser kommer den uppvärmda luften att "blåsa bort" i större eller mindre utsträckning.

När man talar om kyleffekt tar man sålunda hänsyn till både yttertempertur och vindhastighet. Kyleffekten är ekvivlanet mot yttertemperatur vid vid hastighet 0 m/s.

Visst skulle servon kunna utsättas för viss kyleffekt, frågan är hur mycket värme motor och växellåda producerar som kan värma luften närmast lådan.....

Johan Nilsson
2010-10-17, 13:08
De ska väl placeras så varken sol, vind eller regn skall komma åt dem. Varför vind? =)
Vind kan föra med sig varmare luft, jämför med när det kommer en termikbubbla glidande.