handdator

Visa fullständig version : Lära sig CAD



Fyhren
2010-11-07, 10:58
Hej

Kommer mer och mer till insikt om att man som gammal scratch-byggare närmar sig den dagen då man inte kommer undan att lära sig använda CAD så man kan rita och få utfräst de delar som man hittills suttit och sågat o filat fram ur såväl trä som metall.

Skulle därför behöva lite råd från mer erfarna CAD-användare om lämpligt CAD-program, hur man får tag i det, vad det kostar samt hur man lär sig - självstudier eller kurser eller hur gör man ??

Antar att det finns mindre komplicerade CAD program för hobbyändamål eftersom jag har all respekt för inlärningsmängden om man talar om fullödigt CAD-program.

Hälsningar
Peder Fyhr
flyger i mfk Viking och
Eslövs mfk

andv
2010-11-07, 12:40
Jag kan rekommendera ett 2d-CAD program som är gratis och rätt bra, väldigt likt AutoCAD, som heter Draftsight: http://www.3ds.com/products/draftsight/

Pekkala
2010-11-07, 13:01
Hej!
Om du aldrig har använt cad så rekomenderar jag ett 3D program, det är ett annat tankesätt att rita 2D och 3D, själv så jobbar jag med SolidWorks och begränsningarna sitter i användaren, en van användare kanske utnyttjar 10% av programet. Och det är inte för att det är svårt utan för att det är så stort.
Om du bara ska använda det för hobbybruk så finns det så kallade fulversioner på nätet, och i programmet finns det tutorials så att man kommer i gång på ett bra sätt.
Lycka till!

pgrts
2010-11-07, 16:26
Kolla Google Sketchup 8 som är gratis och så finns det fina lektioner på Youtube.
Själv har jag jobbat med Acad sen ver 2.14 så 3D är lite ovant men det finns cadproffs som rekommenderar Googles om man ska ha något som både är gratis och bra.

Fyhren
2010-11-14, 21:41
Hej

Tack för svar. Har laddat hem Draftsight och börjat självinlärning efter manualen.

Hälsningar
Peder Fyhr
flyger i
mfk Viking och
Eslövs mfk

femer
2010-11-14, 23:01
Hej, känner inte till draftsight men jag jobbar en del med ProEngineer och Catia. Bra program men inget du köper som privatperson. Ett tips till dig om du ska lämna några delar till en verkstad för tillverkning kan vara att läsa lite litteratur om måttsättning osv. Jag brukar säga att det är minst lika viktigt att ta fram bra ritningsunderlag som det är att cadda upp en snygg modell, annars blir det inget annat än just så - en modell. I övrigt är det bara att öva som gäller :) Man hittar de funktioner man behöver någon gång.

Litteratur finns såklart massor på nätet och alla universitet med lite självaktning håller säkert maskintekniska kurser, så deras bibliotek och bokaffärer kan säkert förse dig med allt du behöver. Lycka till!

Ps: Ska du enbart hålla dig till simpla detaljer funkar 2D A-ok. Men något lite mer komplicerat och du kommer att få pröva ett nytt program. Välj efter behov helt enkelt.
Ds.