handdator

Visa fullständig version : Kalla fingrar.jocke1963
2010-12-17, 04:35
Sist jag flög ute var för 2 veckor sen, avbröt o landade efter bara några minuter då fingrarna höll på att domna bort. Gillar inte att ha handskar när jag flyger...
Hur gör ni andra när ni vinterflyger?
Vet att det finns såna härna "sändar-bagar" att köpa, men tänkte om nån därute snickrat/byggt/sytt nå´n egen variant på samma tema?
17133

LIP
2010-12-17, 07:53
För många år sedan då jag som mest flög på vintern sydde jag om ett ben från avdankade täckbyxor till sändar-bag, funkade bra.
Går säkert att få tag på stuvbitar på en tygaffär.
Om jag skulle sy en ny idag skulle jag kolla om det finns fleece-tyg som har ett vindtätt tyg på ena sidan och vända den vindtäta sidan utåt.

Ett annat alternativ är att bygga en sändarlåda utav frigolit, men jag skulle nog prova att klä den på insidan med fleece för hudkontakt mot frigolit känns kallt.

Lycka till

/Lasse

Sigun
2010-12-17, 07:56
Vem behöver bygga nått själv när man kan köpa en sån här för under hundralappen?

http://hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=11738

17134

pgrts
2010-12-17, 10:12
Jag kan nog inte hålla med LIP/Lasse om att det känns kallt om man inte har ludd i bagen, men jag håller till fullo med Jocke att det blir kallt på väldigt kort tid med händern fritt i luften - även om det är +15 grader och man står på ett hang med vinden mot sig.
Jag har flugit med en fordrad med muffar till ärmarna och den var förstås väldigt trevlig men det är svårt om man behöver handkasta planet. Jag har en Turnigy som Martin länkade till och jag är förvånad varje gång jag använder den att det så snabbt känns behagligt trots att den inte är luddig och helt tät mot armarna.
Vill man ändå sy själv så borde en begagnad täckjacka vara en vettig utgångspunkt. Där finns ju muffarna klara att använda i omvänd riktning. Den som är händig med symaskinen fixar det lätt på en stund.
http://www.ripamfk.com/html/201011/101107-08.JPG
http://www.ripamfk.com/html/201011/101128-01.JPG
Vi flyger om det bara går att ta sig ut till ett lämpligt ställe att flyga på http://www.ripamfk.com/html/201xxx/index.htm Just nu är det aningen svårt men vi hoppas på en julaftonsflygning liksom många tidigare år.

Tobbe O
2010-12-17, 13:14
Sist jag flög ute var för 2 veckor sen, avbröt o landade efter bara några minuter då fingrarna höll på att domna bort. Gillar inte att ha handskar när jag flyger...
Hur gör ni andra när ni vinterflyger?
Vet att det finns såna härna "sändar-bagar" att köpa, men tänkte om nån därute snickrat/byggt/sytt nå´n egen variant på samma tema?
17133

Jag har exakt en sån som är på bilden och den fungerar kanon bra, köp värmekuddar hos Clas i sjön eller liknande så är fingrarna det sista du fryser om.
Min erfarenhet av sändarbagar med genomskinlig plast är att det blir kondens som droppar ner på radion och det är inte bra.

Michael
2010-12-17, 18:00
Jag provade under flera säsongers tid alla möjliga varianter av handskar och vantar utan att hitta något som fungerade bra. Problemen löste sig då jag skaffade en "Trans-Mitt" sändarbag. Är man händig med symaskin går det säkert utmärkt att sy på egen hand. Jag valde dock att köpa en färdig. På insidan är den klädd med fleece och har stickade muddar så att man slipper vinddrag.

17138

jocke1963
2010-12-17, 18:24
Vem behöver bygga nått själv när man kan köpa en sån här för under hundralappen?
http://hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=11738
17134

Jo, sett den, men den ligger på restorder just nu.
Budar på en slik på Tradera, men tror den blir för dyr... :(

Tack för alla svar i övrigt, ska se om jag hittar nån avlagd täckjacka på vinden. ;)

kristianb
2010-12-17, 18:44
Hej,
börja med att köpa ett par Muck Boots (drygt 1000:- i friluftsbutiken). Funkar till minus 50 grader och hjälper garanterat massor för att hålla fingrarna varma också!
Allt hänger ihop.
Kristian

jocke1963
2010-12-18, 02:29
Blir kanske lite svårt att hålla i spakarna med de där stövlarna på händerna? ;)
Varma kängor har jag redan..

Dick
2010-12-18, 08:15
det varmaste alternativet måste vara att inte flyga utomhus på vintern:sarcastic:flyg inne istället:lollypop:

jocke1963
2010-12-18, 09:36
det varmaste alternativet måste vara att inte flyga utomhus på vintern:sarcastic:flyg inne istället:lollypop:

Det gör jag, oxå... :)

LIP
2010-12-18, 12:37
"Tack för alla svar i övrigt, ska se om jag hittar nån avlagd täckjacka på vinden."

Vill nog tippsa om att försöka få in fleece på insidan i allafall.

/Lasse

Thomas
2010-12-18, 16:29
Skånsk/småländsk snikvariant...
17161

Riktigt varm & go'!
Och lätt att komma in fort med kasthanden!

Snickarjävel´n
2010-12-18, 19:32
det varmaste alternativet måste vara att inte flyga utomhus på vintern:sarcastic:flyg inne istället:lollypop:

Så tycker iaf VI SOM FLYGER........

Stig H.
2010-12-18, 20:46
Inte så sofistikerat och avancerat kanske,
men om man är "tum-styrare" (inte använder både tumme och pekfinger + kanske något ytterligare finger) - och inte använder en massa vippströmbrytare på sändaren - kan det ju fungera med vanliga fingerhandskar (varmfodrade) där man klippt bort en liten bit av spetsen på tummarnas insida (handsk-skinnet + fodret alltså...).

Stig

AmRi
2010-12-19, 00:56
Hej,

1-Riktigt varma kläder, helst overall, och varma fodrade stövlar så att man är riktigt varm om kroppen. Det gör susen!
2-Fleecevantar som man klipper halva av sista bandet på tumme och pekfinger för bra spakkänsla.
3-Ngn typ av fodrad sändartäckning bara man är försiktig för det finns risk att man kommer åt gasspak eller andra switchar av misstag. Extra nödvändigt om det regnar eller snöar.

1:an har räckt för mig hittills i 90% av fallen vid vinterflyg men även 2:an är en enkel komplement för extra värme och rörelse i handen.

freddan_6
2011-01-02, 20:14
Jag har fiskehanskar till flygningen. På dessa neoprenhanskar kan man öppna pekfinger och tumme. Jag köpte dem på lokala fiskebutiken, 2,5 mm neopren http://www.ericspencer.co.uk/. http://www.ericspencer.co.uk/acatalog/Barbour_Neoprene_Gloves.jpg
m.v.h. //Fredrik

AskeHolst
2011-01-13, 09:51
Jag kan rekommendera Hestras "Windstopper Pullover Mitt"
http://www.odx.se/images/products/Windstopper%20Pullover%20Mitt.jpg
http://www.hestragloves.com/#/sv/handskar/outdoor/windstopper_pullover_mitt/

Parakos
2011-01-14, 08:09
Imponerad av alla er som orkar er ut i kyla o snö:). Jag börjar få kraftig abstinens men tyvärr så tar det emot när man vet att man måste ploga upp en hel landningsbana...

Nu så här på vintern så hade det inte suttit fel med en helikopter, då behöver man bara stampa upp en liten ruta o sen starta upp helikoptern.:willy_nilly:

Sen undrar jag, hur många minus pallar en radio utan att den tar skada?

AskeHolst
2011-01-14, 08:36
Lösningen är att flyga ett plan som kan starta och landa på snö. :)

Sen tror jag du fryser själv innan radion tar skada - elektronik klarar sig till minst -40. Problemet är plast som blir sprött, olja som stelnar och batterier som slutar ge ström.
Jag hade gjort en reservdel i plast som hemma var mjuk och följsam, på planet vid -10 sprack den som glas vid lite påfrestning.

McRegor
2011-01-14, 10:11
Hej,
Vinterflyg med skidor på kärran är väldigt trevligt bara vädret är hyfsat vilket det säkert är snart.
Och inte behöver man nån plogad bana - bara att sätta på ett par skidor som sagt. Sen underlättar det ju om man kan landa/taxa till den plats där man står för att pulsa i djup snö är ju inte det allra roligaste med vinterflyget...:(
Jag har köpt en Turnigy-bag som förhoppningsvis levereras inom kort och skall testa uppvärmning via dosorna med kolstavar i (finns hos närmaste fisketillbehörs-affär).
Men det går bra även utan dessa tillbehör - det gäller bara att skydda sändare/händer från den kalla vinden och gärna ha ett par tunna handskar på. Sen kan det också underlätta om man isolerar spak-topparna för dessa leder över mycket kyla i fingrarna. Ett par lager krympslang kan räcka - annars får ni väl göra er egen innovation...:)
Hälsningar
Roger

bem
2011-01-14, 11:06
hej,
Jag flög ute när det var ca 15 grader kallt vid jul två dagar i följd på ett "fält" (5 x 30 m) jag plogade upp på isen. Jag använder Raydiowarm sändarpåse och 2 st Hot Rox handvärmare i den, fastsatta med kardborre. Funka bra. Raydiowarm passar säkert inte alla, bl a är de runda hålen man sticker in armarna i lite i trängsta laget när man har jackärmarna som man gärna vill ha in en en bit där (man kan dock ta bort själva ringen med resåren så blir hålet större). Vinylrutan immar förstås igen men det gör inte så mycket tycker jag. Värre är att vinylrutan har en tendens att hänga ner så att de tar i spakändarna (löste jag genom att sätta på en sändarbalanserare som håller uppe vinylrutan som en tältpinne ungefär). Visst kostar en Raydiowarm en slant och två Hot Rox är heller inte gratis men jag räknar med att de håller i många år och de fungerar ju faktiskt (för mig i alla fall). Att flyga med kalla fingar är ingen höjdare så med värme i sändarpåsen tycker jag det blev riktigt behagligt. Läste på nåt ställe en kille som hade en sån där Hobby King sändarpåse utan nån värmekälla i påsen och han tyckte det var OK bara att ha sina egna händer som värmestrålande källa. Men jag flög så pass mycket de två dagarna i julas att batteriet i bägge Hot Rox tog slut och då tyckte jag det blev riktigt kallt åt händerna, så skillnad är det helt klart med en värmekälla i sändarpåsen. Och en sak är jag övertygad om när det gäller vinterflygning: eldrivet ger minimalt med meck och optimalt med flygtid - i alla fall för mig. Mitt i vintern är det inte ljust många timmar så då vill man ju flyga och inte sitte ute i snön och mecka. Jag trodde faktiskt det skulle bli strul med accar, elmotor, fartreglage, laddning, driftstid eller nåt annat när det var så kallt som 15 grader minus men inte ett enda problem (annat än ett servo som la av men det upptäckte jag på marken före en start som tur va - sidoroderservot men det byttes snabbt).

/Bo

senmathal
2011-01-14, 19:52
För några år sedan köpte jag ett fodrat tyg typ täckjackstyg på en tygaffär, en stuvbit som kostade ingenting typ. Av den sydde jag en väl fungerande muff. Radion alstrar dessuom en aning värme som faktiskt gjorde nytta, frös inte ett dugg om händerna. Muffen ska när som helst få göra tjänst igen efter några års vila.

/Mats

Pekkala
2011-01-14, 20:53
Vem behöver bygga nått själv när man kan köpa en sån här för under hundralappen?

http://hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=11738

17134

Jaha! nu blev det ett impulstryck på köpknappen, tack så mycket:secruity:
Men det var ju andra saker jag behövde också så det gjorde inte så mycket:thumbup:

lixxer
2011-01-14, 21:24
Mycket intressanta förslag, fundera på skaffa något framöver kanske, har 2st ack å flyga på å klarar mig rätt så bra utan handskar upp till ca -10 men vore fint å ha nå varmt över händerna.

Är vintern verklig så bedrövlig? isåfall tycker jag nästan synd om er. Själv älskar jag vintern då det är -10 å varmare. ska försöka lägga upp lite bilder å kanske någon film framöver. mycke nöje i snön :)

senmathal
2011-01-15, 11:32
Vintern är en härlig årstid särskilt om man gillar att åka skidor. Men fram i mars kan jag ibland tycka att den blir väl lång även här i södra delarna av Norrland. Men den är väl ännu längre i Vilhelmina än här ut vid kusten. För den som har långt till modellfältet öppnar sig ju helt andra möjligheter på isar och andra öppna fält.

/Mats

zablar
2011-01-15, 12:37
Just idag är vädret väldigt vackert här... men tempen är något för mycket åt den kallare sidan... -26 just nu.

lixxer
2011-01-15, 13:42
Vintern är en härlig årstid särskilt om man gillar att åka skidor. Men fram i mars kan jag ibland tycka att den blir väl lång även här i södra delarna av Norrland. Men den är väl ännu längre i Vilhelmina än här ut vid kusten. För den som har långt till modellfältet öppnar sig ju helt andra möjligheter på isar och andra öppna fält.

/Mats
Den varar ju en fram te 1maj om vi går efter skoter säsongen, sen så ligger ju snön kvar ett tag till. Som tur är så gillar jag ju vintern och tycker därmed ej att den är en plåga. dock den här kalla tiden som vart så här långt kan jag inte påstå att det vart alltför trevligt. men bättre blir det.

Men gött med alla förslag för kalla fingrar om vi skall hålla oss till topic, har en del å fundera på vad man skall införskaffa då ekonomin ordnat sig. Kommer en förhoppningsvis riktigt bra vår framöver så då vore det kul å ha grejer så man kan vara ute mycket.

Stig H.
2011-01-15, 20:24
Den inställning man själv har till minusgrader betyder antagligen lika mycke som vad man pälsar på sej för ett flygpass där ute bland snö och is. Men den som är fri och öppen för annat har en bra chans att byta miljö har jag sett. En känd tillverkare inom modellflygbranchen söker folk för olika typer av arbete i ett varmare klimat:
N.N is hiring again! 7/01/2011
Want to live and work in Hong Kong?
N.N. has a number of positions open in its Hong Kong office for passionate R/C enthusiasts.
If you're ready to live in a vibrant and exciting international city and open to new cultures and experiences then send your expression of interest to nn@nn.com with a CV plus a brief discription of yourself and your background.
Attractive accommodation and salary packages available to talented individuals.

Med lite tur så kanske "dä ä bar å åk"....
Stig

(PS: N.N. står för hexTronik Limited om någon undrat)