handdator

Visa fullständig version : Varför kan man inte använda bilen som strömkälla till sin laddare?henke2
2011-06-29, 11:30
Finns det några djupare tankar om varför man inte kan använda en bil på tomgång som drivkälla av en laddare?

Patrik J
2011-06-29, 11:46
Skulle tro att det kan bero på att spänningen inte är så reglerad/konstant som behövs för att laddaren ska kunna hantera detta, spänningen vandrar upp och ned mellen grovt 13-15v, beronde på lastfall i bilen,
*Edit, regleringen i bilens laddsystem är för snabb för laddaren.

henke2
2011-06-29, 11:57
Är inte spänningen alltid 14,4v om generatorn har kapacitet att försörja systemet?

Bonanza
2011-06-29, 12:32
Frågan är vad bilen i sig har för strömförbrukning, Lampor, elsystem, radio, reläer etc.
Bilens egen förbrukning kan säkerligen ligga på 30-50A beroende på hur mycket ström som går åt att ladda bilens eget batteri.
Tar men sedan ut 45A extra så kommer man säkerligen få en spänning som båda kan variera och dessutom innehålla mycket strömspikar etc.

Man kommer ju ihåg när man höll på med bilstereo och lamporna blinkade på bilen när man spelade högt.

http://www.bcae1.com/charging.htm

bokis
2011-06-29, 12:53
Henke,misstänker att du kan få både strömspikar och spänningstoppar,är inte ett helt okänt fenomen som ibland tar med sig lampor m.m i bilen som går sönder..
Vi har detta problem på våra arbetsfordon som har en kraftig 12V kompressor((drar upp till 40 amp koninuerligt) som slår av och på titt som tätt.
Påslaget är inte problemet,det är när den slår ifrån som bilens generator kan skicka på en hel del extra under en mycket kort tid..
När vi dessutom har datorer som drevs via bilens elsystem så slutade det med separat bilbatteri till datorn med en "laddare" som drivs vi ordinarie elsysten för datorn för att hålla isär systemen..
Och detta just för att slippa peakar som förstörde både det ena o andra..

henke2
2011-06-29, 13:07
Jag förstår hur ni menar, dock förefaller bilen hyffsat stabil i mina ögon när den står stationärt på tomgång utan multimedia igång. kylfläkten slår av/till då och då annars ingenting. Batteriet är ju en rejäl buffert och borde väl kapa spikarna rätt väl.

freddan_6
2011-06-29, 16:36
Har du AC? Har du kupefläkt? I min bil som har Volvo drivE så stängs motorn av vid rödljus, men kan sättas på igen om det är tillräckligt varmt, bara för att strömförsörja AC:n. Det finns en massa saker som sätts på och av utan att jag styr det. Batteriet kapar tyvärr inte tillräckligt spänningsspikar speciellt när AC:n stängs av.
m.v.h. //Fredrik

TommyzT
2011-06-29, 19:24
Amp pikar hit och multimedia dit jada jada jada "Tomgångskörning max en minut" :lollypop:
(förlåt men jag kunde inte låta bli)

tångarne
2011-06-29, 21:07
Sätt en kondensator mellan laddaren och batteriet det var enda sättet att klara slutstegen när man tävla billjud tidigt 90tal. 700watt plus och 134 DB I en liten golf från 1977 :-D

Baua
2011-06-29, 22:08
Hej alla!
Varför överhuvudtaget ladda batterier på väg till fältet, dom har man väll laddat hemma innan man ger sig iväg, eller? Stoppa in ett färdigladdat x-tra bilbatteri bak i bilen istället, som man kan plocka ut och ladda ifrån när man är på fältet. Med tanke på allt tjat om att man inte ska lämna accarna obevakade när laddning sker hemma, kan jag faktiskt inte förstå hur man kan lämna Lipo accarna obevakade i en bil som man faktiskt brukar i trafik under laddning = riktigt trafikfarligt. Vi laddar ju inte ens accarna när dom sitter kvar i modellen, eller? Det kan ju faktiskt vara så att man kör åt helv... på väg till fältet med katastrofala följder, exempelvis bensinläck och gasbildning, att man då har något som ligger på laddning där bak är väll kanske inte bästa ideèn. Att Spänningar och strömmar förändras i en bil med alla dess funktioner när ladding sker är väll naturligt och den utrustning som används och som är avsedd att användas i en bil är säkert byggda för att klara de eventuella spikar som bildas i systemet. Om laddarna som vi använder för att ladda våra accar är byggda för att användas i en bil under färd, kan jag inte svara på, men det skulle förvåna mig. Det finns ju också ett själ till att ett bilbatteri är säkert förankrat i bilen, ett av dom är att det inte ska kunna fara runt och orsaka kortslutning och gnistbildning. Kan tänka mig att en 10S acc kan ställa till med ungefär samma problem som ett bilbatteri, och hur väl förankrat är det under laddning.


Bara en tanke på ett problem, som inte borde vara ett problem.
Kan vara så att detta inlägg skulle hamnat i tråden med brunnen laddare, men men.
Admin kanske kan gör en insats och flytta den i såna fall..

Hils
Magnus

henke2
2011-06-29, 22:17
I detta forum kommer personer med specialkunskap att svara på frågor. Här bör man inte lägga nya inlägg som ryms i de mer generella forumen. Många medlemmar på RCFF har bra kunskap i saken i fråga. Svara gärna på frågorna om ni vet vad frågan gäller.

eller inte...

henke2
2011-06-29, 22:19
Varför överhuvudtaget ladda batterier på väg till fältet, dom har man väll laddat hemma innan man ger sig iväg, eller?

Nu behöver jag inte barnvakt utan svar på vad som gör en bil med motorn igång till ett så dåligt nätaggregat att laddaren går sönder.

Bonanza
2011-06-29, 22:47
Om man man nu snackar om att ladda med bilen på tomgång så finns det ju en pryl som man inte kan stänga av och det är ju kylfläkten till motorn, när den startar och stängs av så blir det garanterat en ordentlig strömspik. Om laddaren är känslig så kan en sådan liten sak säkerligen döda laddaren. Speciellt en högkapacitetsladdare.

Har man dyra laddare som man är rädd om så är det nog så att man inte ska ladda med motorn igång helt enkelt.
Eller så struntar man i detta och reklamerar varje gång något brinner.


Jag funderar lite på att skaffa ett extrabatteri att använda enbart till RC.
Jag vill dock att det ska laddas när man kör bilen. Är det någon som gör detta ?
Det som ska behövas är någon typ av batteri-isolator. Används i husvagnsbranchen.

Baua
2011-06-29, 23:10
Hej Henke2!
Är du säker på det, det var ju i din bil det brann, sen får du ju ta och bestämma dig, först var det din laddare som var skit och nu är det helt plötsligt bilen som inte fungerar som ett önskvärt nätaggregat. Känns nog som att du har fått en del goda råd och förklaringar till varför det hände. I övrigt så verkar det ju som att flera tillverkare av laddare ger samma råd vad gäller laddning i bil under gång. Köp ett bensindrivet aggregat, som är avsett för användning för elektroninkutrustning, så blir det säkert bra. Att du sen blir grinig för att jag tycker att du gjort fel som laddat batterier i bilen när du kört kan jag tyvärr inte göra något åt. No hard feelings

Hils
MagnusNu behöver jag inte barnvakt utan svar på vad som gör en bil med motorn igång till ett så dåligt nätaggregat att laddaren går sönder.

numnutchris
2011-06-30, 00:48
Jag har laddat i bil utan problem med kinaladdare när man varit sent ute, men med vädret vi haft senaste dagarna så bör man se upp med temperaturen - har man laddaren i kupen under färd så mår den väl som man själv :) men ACn kyler knappast trunken så har man laddaren där eller nånstans i direkt sol så kan det ju bli hett ändå.

henke2
2011-06-30, 07:28
No hard feelings

Hils
Magnus

Hörrö, nu har jag två trådar, en om en laddare som inte håller måttet och en tråd om varför en bil inte skulle vara ett lämpligt nätaggregat. Vänligen respektera detta och håll dig till ämnet.

henke2
2011-06-30, 07:33
Om man man nu snackar om att ladda med bilen på tomgång så finns det ju en pryl som man inte kan stänga av och det är ju kylfläkten till motorn, när den startar och stängs av så blir det garanterat en ordentlig strömspik.

Just ordet strömspik verkar lite magiskt. Jag är med på att när kylfläkten drar igång så belastas elsystemet med 10ampere extra, men jag ser inte hur det skulle påverka laddaren?

Det finns mängder av andra lösningar, men just nu handlar det om bilen som nätaggregat.

henke2
2011-06-30, 07:37
ACn kyler knappast trunken så har man laddaren där eller nånstans i direkt sol så kan det ju bli hett ändå. Temperaturproblem kan vara en nackdel med att ladda i en bil, bra poäng. Dock är det inget problem i mitt fall, dels kyler min AC även kofferten (Volvo V70) och dels sker stationär laddning med öppna dörrar

TommyzT
2011-06-30, 09:42
Kom just på att jag har laddat i bilen påväg hem från fältet ett par gånger i min Volvo!
Men 3s accar laddat 1c så det belastar ju inte så mkt. Kopplat in laddaren på kablarna som matar ett slutsteg men de i sin tur går direkt från bilbatteriet. En billig kinaladdare är det.

Joacim
2011-06-30, 10:02
Det går att ladda från bilen, när den är avstängd. Ladda hemma, ta med ett extra batteri som källa till laddaren på fältet och ladda ifrån den, gärna 24-30v.

Fråga tillverkaren/arna direkt varför man inte bör ladda med bilen på, så får du säkert en bra förklaring.

henke2
2011-06-30, 10:16
Fråga tillverkaren/arna direkt varför man inte bör ladda med bilen på, så får du säkert en bra förklaring.

Absolut, ville bara testa expertavdelningen av detta forumet, men det var ju samma folk och samma gissningar här heh.

Joacim
2011-06-30, 11:34
Därför jag tipsade om att maila/ fråga direkt, arnars blir det många teorier, jag vet bara vad de rekommenderar, men inte exakt teknisk orsak varför.

freddan_6
2011-06-30, 12:53
Med ett duktigt lågpassfilter ska du kunna använda laddaren
Dimensionera så att alla frekvenser över 10 Hz filtreras bort.
Last är R=U/I, spänning 12 V, ström säg 50 A => R=0,24 ohm

Filtret låter jag http://www.tonnesoftware.com/elsie.html elise designa

http://www.rcflyg.se/forum/attachment.php?attachmentid=21739&d=1309431595Kapacistans välj med mer än 24V elektrolyt, 68 mF
Induktans välj en som tål din ström (50A), 7mH, och detta blir din utmaning, det finns inte på elfa.


-uppdatering: ändra brytfrekvens från 1 kHz till 10 Hz
m.v.h. //Fredrik

Bonanza
2011-06-30, 12:55
Just ordet strömspik verkar lite magiskt. Jag är med på att när kylfläkten drar igång så belastas elsystemet med 10ampere extra, men jag ser inte hur det skulle påverka laddaren?

Det finns mängder av andra lösningar, men just nu handlar det om bilen som nätaggregat.

Jag är ingen expert på bilelektronik, men har en del kunskaper om elektronik.
Nu har diskussionen börjat och min teori är...

Ordet strömspik kanske inte helt rätt benämning.
Jag tror att det blir en kombination av ström/spänningsspik samt ström/späningsdipp.
Alltså inspänningen kommer att ändras helt enkelt.


När bilen går så skickar ju laddningsregulatorn/generatorn ut ca 14Volt, om den då har en belastning på ex 65A vilket verkar vara rimligt så begränsar ju laddningsregulatorn/generatorn den strömmen.
När tex kylfläkten slår igång så kommer den att ex dra 10A när den snurrar. Vid startögonblicket kan den säkerligen dra mer än det dubbla beroende på storlek/modell etc.
Kan ju vara så att bilar med batteriet monterat bak drabbas lättare av detta pga av långa kablar mellan generator och batteri.

freddan_6
2011-06-30, 13:13
Jag är ingen expert på bilelektronik, men har en del kunskaper om elektronik.
Nu har diskussionen börjat och min teori är...

Ordet strömspik kanske inte helt rätt benämning.
Jag tror att det blir en kombination av ström/spänningsspik samt ström/späningsdipp.
Alltså inspänningen kommer att ändras helt enkelt.


När bilen går så skickar ju laddningsregulatorn/generatorn ut ca 14Volt, om den då har en belastning på ex 65A vilket verkar vara rimligt så begränsar ju laddningsregulatorn/generatorn den strömmen.
När tex kylfläkten slår igång så kommer den att ex dra 10A när den snurrar. Vid startögonblicket kan den säkerligen dra mer än det dubbla beroende på storlek/modell etc.
Kan ju vara så att bilar med batteriet monterat bak drabbas lättare av detta pga av långa kablar mellan generator och batteri.

Det som händer är primärt en strömspik som kommer efter att lasten på generatorn ändras. Denna strömspik sväljs inte av batteriet, utan leder till en att en potential byggs upp och vi får en spänningsspik. Det finns fina bilder med gulliga polska stavfel på http://oen.dydaktyka.agh.edu.pl/dydaktyka/automatyka/c_teoria_obwodow/sden.htm
m (http://oen.dydaktyka.agh.edu.pl/dydaktyka/automatyka/c_teoria_obwodow/sden.htm).v.h. //Fredrik

JR
2011-07-01, 00:38
Många bilar idag drar ca 65 amp i det ögonblick man vrider på tändningen utan att starta bilen. Detta enbart för att starta upp alla system i bilen. Sedan när start inte sker börjar systemen i bilen stänga ner för att efter en stund ligga på ca 30-45 amp. En nyare bil klarar inte att driva bilens förbrukning enbart med generatorn och i en nyare bil med energimanagment sker kontinuerligt en beräkning av använd spänning och avgiven spänning från generatorn. När man börjar närma sig en kritisk nivå i batteriet stänger energimanagement ner olika funktioner som inte styr emissionerna och säkerhetssystemen. Typ minskar fläkten, elsäten, elbakrutor osv. utan att vi kan påverka det. Sedan är det inte helt ovanligt med strömrusningar i bilarna på 5000 w momentant. Hört många som byter onormalt mycket glödlampor på just V70, kanske en problembil när det gäller det här.

henke2
2011-07-01, 07:55
En nyare bil klarar inte att driva bilens förbrukning enbart med generatorn

Hur får du ihop det där?

Jag skulle snarare säga tvärt om eftersom nya "snålbilar" inte ens laddar batteriet hela tiden utan bara under inbromsning (förutsatt att batteriets laddstatus tillåter det) Exempelvis BMW efficient dynamics.

dumbo
2011-07-01, 18:27
Absolut, ville bara testa expertavdelningen av detta forumet, men det var ju samma folk och samma gissningar här heh.

Skaffa fram ett kopplingsschema på laddaren så kommer du nog att få mer precisa svar. Utan att veta mer i detalj hur laddaren är uppbyggd och kanske även hur mjukvaran i laddaren är programmerad att utföra olika saker så blir det faktiskt väldigt svårt att ge något exakt svar, eftersom konstruktionen kan skilja mellan olika laddare.

Att saker kan påverkas om inspänningen förändras eller om strömkällan inte kan leverera tillräckligt med ström är ju inte något konstigt. Driver man ett par högtalare med en klen förstärkare är risken att de går sönder större än om man driver dem med en kraftigare förstärkare, vid samma effektuttag, tex.
I en "normal" nätdel så har man normalt sett en ganska konstant inspänning, tex har man kanske 24VAC i en nätdel som ska leverera 24VDC ut. Inspänningen regleras inte eftersom den ändå kommer att vara konstant (spänningen i vägguttaget vareirar normalt sett inte så mycket). Direkt efter likriktaren sitter normalt en kondensator. Denna har till uppgift att jämna ut den pulserande likspänningen som kommer ut från likriktaren, men tar även han om transienter. Detta gör att de komponenter som stabiliserar utspänningen får en tämligen konstant inspänning, med lite svagt rippel under hård belastning.
Säg att vi inte skulle ha dendär kondensatorn där. Då skulle inspänningen växla mellan 0V och 34V. Den kommer alltså att få jobba otroligt mycket för att hålla en konstant utspänning på 24VDC. I praktiken blir det omöjligt att uppnå detta. Kretsen kommer att skicka på med allt den har när spänningen är nere på 0V, men hinner den inte med att strypa strömmen när spänningen stiger igen så kommer den att skicka ut mycket mer ström än det är tänkt. Detta kan tex göra att reglertrissan brinner upp. I värsta fall kan reglerkresten komma i svängning och balla ur fullständigt.
Så, om spänningen i bilen pendlar mellan kanske ner åt 10V när nån strömkrävande grej i bilen drar igång, upp till 14, eller kanske mer när samma grej stängs av, så är det klart att en reglerkrets KAN få spel. En rejäl kondensator och/eller ett filter på ingången till laddaren skulle troligen lösa det problemet, eftersom spänningen in till laddaren blir stabilar och förhoppningsvis utan trasienter eller större variationer i spänning.

JR
2011-07-02, 00:06
Hur får du ihop det där?

Jag skulle snarare säga tvärt om eftersom nya "snålbilar" inte ens laddar batteriet hela tiden utan bara under inbromsning (förutsatt att batteriets laddstatus tillåter det) Exempelvis BMW efficient dynamics.

Ja, men det var väl inte i en BMW du laddade batterierna? Det var väl i en gammal V70 som iofs inte har så mycket elektronik i sig så den ligger nog i det nedre intervallet av 30-45 amp.

senmathal
2011-07-02, 09:32
Jag undrar vad i en modern bil som skulle dra så mycket ström att inte genratorns kapacitet klarar av det. Ja kanske på vintern under en kort tid med alla möjliga förbrukare på. Men om den kontunuerligt skulle ladda mindre än va som krävs skulle strömmen i batteriet ta slut. Problemet som diskuteras här handlar inte om att geratorns effekt inte skulle räcka till utan att laddningsregulatorn inte hinner reagera nog snabbt på förändringar i belastningen. Om du slår av t. ex värmen i bakrutan och samtidigt är uppmärksam på strålkastarljuset kommer du att se att det liksom blinkar till. På min bil sitter det en eliktrisk hydraulpump som slår till med jämna mellanrum och varje gång blinkar det till i lyset. En elmotor som t. ex kylfläkten drar duktigt med ström just då den slår till. Mycket mer än vad den drar när den fått upp farten.

En stor kondesator kan tillfälligt hålla strömmen vid en dipp men kan den verkligen begränsa strömtoppar?

Visst är det möjligt att bilen drar 65 A vid uppstart och även senare under färd men redan på 80-talet fanns det genraratorer som laddade 100 A och det torde inte vara mindre nu.

/Mats

freddan_6
2011-07-02, 10:12
En stor kondesator kan tillfälligt hålla strömmen vid en dipp men kan den verkligen begränsa strömtoppar?
/Mats

Hålla strömmen vid dipp, begränsa strömtoppar, vad är det?
Tänk spänning i stället. En stor kondensator som är parallellkopplad liksom en stor spole som är seriekopplad tar bort höga frekvenser (= ändringar ) ur inspänningen. Sen när lasten kommer på så påverkar detta strömmen. Är lasten resistiv så blir det exakt samma förändring av strömmen. Är lasten kapacitiv eller induktiv blir det fördröjning (integration) eller uppsnabbning (derivering), men det behöver vi inte bry oss om här. Kondensatorn tar bort spänningstoppen, och därmed begränsas strömmen, om vi antar resistiv last, det är en ganska bra approximering.

Men som jag ritade ovan, så blir det häftiga spolar för att jämna ut spänningen.
m.v.h. //Fredrik
http://www.teknik.uu.se/fte/courses/elektronikI/slides/2010/F01.pdf
http://www.teknik.uu.se/fte/courses/elektronikI/slides/2010/F02.pdf
http://www.teknik.uu.se/fte/courses/elektronikI/slides/2010/F03.pdf
http://www.teknik.uu.se/fte/courses/elektronikI/slides/2010/F04.pdf (http://www.teknik.uu.se/fte/courses/elektronikI/slides/2010/F01.pdf)

henke2
2011-07-02, 13:34
Ja, men det var väl inte i en BMW du laddade batterierna? Det var väl i en gammal V70 som iofs inte har så mycket elektronik i sig så den ligger nog i det nedre intervallet av 30-45 amp.

I sammanhanget är väl din filosofi viktigare än just exakt vilken bil det gäller? Det är ju omöjligt att bilen skulle dra mera kräm än vad generatorn ger oavsett driftsfall.

freddan_6
2011-07-02, 15:25
I sammanhanget är väl din filosofi viktigare än just exakt vilken bil det gäller? Det är ju omöjligt att bilen skulle dra mera kräm än vad generatorn ger oavsett driftsfall.
Jag hade en Amazon med fel på generatorn....
Den fick jag ladda batteriet på en gång i veckan, och det var dödssynd att köra i mörker (ja ni vet lyktorna) .....
Men med normala bilar och framför allt med växelströmsgeneratorer så händer inte detta.

andv
2011-07-24, 03:04
Jag har fundat lite på hur man ska ladda ett portabelt 12v batteri (typ UPS) i bilen. Antar att det inte är så lämpligt att bara koppla in på cig uttaget, utan att det behövs något som begränsar strömmen och ger lämplig laddspänning?

Någon som kan tipsa om lämplig billig regulator eller färdig laddare etc?

Faner
2011-08-03, 09:11
Man kan göra det lätt för sig om man inte vill pilla ihop egen elektronik:
http://www.coolstuff.se/Bilkonverterare_12V220V
Funkar skitbra till det mesta.

Mr X
2011-08-03, 10:06
Så bäst är då att skaffa en helt vanlig 12/220 Volts konverter så är problemet löst.
Finns många olika modeller och prisklasser.

Bonanza
2011-08-03, 10:19
Problemet med en Inverter är väl dels att de blir rätt dyra om man vill ha hög effekt.
Sen kommer man ju att tömma bilens batteri ännu snabbare då invertern förbrukar ström.

McRegor
2011-08-03, 10:20
Hej,
Känns lite "överrarbetat" att först konvertera 12 V till 230 V, sen ansluta ett powersupply som sänker spänningen till 12 V igen för att kunna ansluta sin 12V-laddare....
Problemet med att använda bilens batteri lär väl i huvudsak vara relaterat till att använda det när bilen är igång och i samband med hög laddeffekt så min personliga åsikt är att detta problem inte drabbar alltför många flygare idag.
Jag har själv laddat mina mindre ackar (typ 3S2200) medan jag kört utan problem med min iCharger 106B+.
Därmed inte sagt att det fungerar för alla. Och normalt sett så laddar jag hemma så slipper jag bil-laddningen.
Hälsningar
Roger

freddan_6
2011-08-03, 10:43
Billaddningen är ju extra spännande, hemma har jag klinkerplattor runt laddare och batteri men i bilen har jag inget brandskydd.
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?s=&threadid=139208

(http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?s=&threadid=139208)

Jode
2011-08-03, 11:14
Vad är det som skall börja brinna?
En lipo påse kostar 50kr.
Har inte era laddare 12v ingång?
En 4 knapps laddare kostar ju ingenting idag.

McRegor
2011-08-04, 09:31
Billaddningen är ju extra spännande, hemma har jag klinkerplattor runt laddare och batteri men i bilen har jag inget brandskydd.
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?s=&threadid=139208

(http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?s=&threadid=139208)

Hej,
Säkerheten är absolut mycket viktig. Dock är tråden du länkar till i huvudsak 8 år gammal och det har nog hänt en hel del sen dess - bl a att ackarna nu har balanseringskontakter och att laddarna är balanseringsladdare vilket jag anser minskar riskerna avsevärt. Dessutom har hela LiPo-teknologin utvecklats. Men visst kan vi alla begå misstag och det kan uppstå tekniska fel men får jag välja så får hellre bilen brinna upp än huset....om man nu står inför det märkliga valet.
Fel kan alltid inträffa och vi skall vara observanta och försöka förebygga dessa men att laddning i en bil skulle vara avsevärt mera riskfyllt än att ladda hemma har jag lite svårt att förstå - i alla fall om bilens motor inte är igång. Och "ladd-påsar" kan man ju använda både hemma och i bilen.
Hälsningar
Roger

henke2
2011-08-04, 10:34
Kul med flera idéer. Dock fortfarande inga övertygande argument som påvisar att bilen sedd som strömkälla skulle vara dåligt val.

För min del har jag bilen igång eftersom bilbatteriet innehåller mindre energi än jag behöver i min drivacke. I det fallet är lipo-påse helt förkastligt. vi kan jämföra en lipo-påse med att smälla en smällare i en konservburk, inga problem, men byt ut smällaren mot en handgranat så hjälper inte plåtlådan heller. I mitt fall där eld uppstod så var det dessutom laddaren som brann och den tror jag ingen hitintills haft i en lipo-påse

McRegor
2011-08-04, 10:42
Hej Henke,
Ja - LiPo-påsar lär bara fungera för mindre ackar (om ens då) så jag håller helt med dig. Har också svårt att se problemen med att ladda från bilen men jag kör ju å andra sidan bara "små-el" så för mig fungerar det mesta...:)
Hälsningar
Roger

dumbo
2011-08-04, 13:33
Kul med flera idéer. Dock fortfarande inga övertygande argument som påvisar att bilen sedd som strömkälla skulle vara dåligt val.

http://www.rcflyg.se/forum/showthread.php/29255-Varf%C3%B6r-kan-man-inte-anv%C3%A4nda-bilen-som-str%C3%B6mk%C3%A4lla-till-sin-laddare?p=252667&viewfull=1#post252667

Är det något du inte förstår i detta inlägg? Jag kan försöka förklara bättre. Det är inte alls något konstigt att en normalt konstruerad nätdel får problem om inspänningen varierar.

Bonanza
2011-08-07, 16:22
Kul med flera idéer. Dock fortfarande inga övertygande argument som påvisar att bilen sedd som strömkälla skulle vara dåligt val.

För min del har jag bilen igång eftersom bilbatteriet innehåller mindre energi än jag behöver i min drivacke. I det fallet är lipo-påse helt förkastligt. vi kan jämföra en lipo-påse med att smälla en smällare i en konservburk, inga problem, men byt ut smällaren mot en handgranat så hjälper inte plåtlådan heller. I mitt fall där eld uppstod så var det dessutom laddaren som brann och den tror jag ingen hitintills haft i en lipo-påse


Ja då lär du väl aldrig bli övertygad... :)
Är väl bara att fortsätta att ladda med bilen igång.
Om nåt mer börjar brinna så glöm inte att posta bilder bara :sarcastic:

henke2
2011-08-07, 17:44
http://www.rcflyg.se/forum/showthread.php/29255-Varför-kan-man-inte-använda-bilen-som-strömkälla-till-sin-laddare?p=252667&viewfull=1#post252667

Är det något du inte förstår i detta inlägg? Jag kan försöka förklara bättre. Det är inte alls något konstigt att en normalt konstruerad nätdel får problem om inspänningen varierar.

Jag förstår inte hur spänningen skall kunna variera speciellt mycket. Ett bilbatteri är en ganska kraftig buffert. Är en normal voltmeter snabb nog för att notera variationerna vi patar om?

henke2
2011-08-07, 17:46
Ja då lär du väl aldrig bli övertygad... :)
Är väl bara att fortsätta att ladda med bilen igång.
Om nåt mer börjar brinna så glöm inte att posta bilder bara :sarcastic:

Du vevar ihop het hela. Två frågor vi måste hålla isär. no1 gäller varför laddaren brann upp no2 (här) gäller bilens beskaffenheter som nätdel. Jo jag vet det är klurigt att hålla isär, jag drar också iväg i fel spår då och då.

freddan_6
2011-08-07, 18:12
Jag förstår inte hur spänningen skall kunna variera speciellt mycket. Ett bilbatteri är en ganska kraftig buffert. Är en normal voltmeter snabb nog för att notera variationerna vi patar om?
Sådär du kan nog se att det ripplar lite grann, men vi snackar om diracfunktion som till sin natur är svår att se.
http://en.wikipedia.org/wiki/Dirac_delta_function
(http://en.wikipedia.org/wiki/Dirac_delta_function)Bäst är minnesoscilloscop. Det slår upp till 20V och ner till 10V på min bil. (Volvo V70 med drivE som stänger av motorn i friläge men sätter på den igen om det blir för varmt i cupén).

benpalm
2011-09-19, 00:10
Mycke "tro" här... men... sist jag gjorde programvara för att ladda Li så var det att hålla koll på spänning, ström, tid och temperatur. Alltså, passar en mikroprocessor som hand i handsken. Inga problem så långt men... om processorn i sig inte får jämn och fin spänning så ballar den ur! Om laddaren inte har bra filtrering för sin egen matningsspänning till processorn så blir det alltså kajjko. Om det här gäller din laddare vet jag inte?
Jag har just lagt en 30 år gammal OS 60 i T-spritsbad och tänkte ta upp den här hobbyn igen. Hej vad det hänt mycket... å ändå inte. Fysikens lagar gäller än!
/Beng-Ha

fredrikb
2011-10-14, 22:05
Koppla in ett extra batteri med en kraftig Diod mellan extrabatteriet och bilen typ sådana som sitter i generatorer finns som klarar 100A.
14.2volt i bilen (när motor är igång) och 13.5 volt i extra batteriet.
Skulle laddningen upphöra i bilen och då tömmer inte bilen extrabatteriet.