handdator

Visa fullständig version : Köpa ny radiopeiter
2012-04-16, 20:50
Hej på er
Jag tänkte köpa ny radio till sommaren då min eclipse sjunger på sista versen,
Kan tänka mig vilket märke som helst igentligen bara det finns mottagare till bra priser.

Vill samtidigt inte köpa en för liten radio, vill kunna ha möjlighet till både el,bensin och jet.
Gissar på att 8-9 kanaler kanske kunde funka eller mer. Vill bara inte sitta och upptäckta
Att jag inte har nog med kanaler i framtiden. Igelkott eller korvlåda spelar ingen roll

Kom gärna med lite förslag

simonarvestrand
2012-04-16, 20:53
Allt handlar ju om vilken prisklass man vill lägga sig i :)

Jag har en Futaba T8fgsuper och är grymt nöjd med den och den har kanaler så det räcker :D

Vill man ha billiga mottagare så skulle jag nog rekomendera en Spektrum Dx7 eller 8 det finns gott om
mottagare typ orange på hobbyking som nästan inte kostar något alls.

peiter
2012-04-16, 20:57
Gissar på att smärtgränsen går vid 8000:-

simonarvestrand
2012-04-16, 21:15
För 8000 får du en t8fg och ett antal mottagare :)

Om du har möjlighet så känn på andras radios, själv köpte jag en jr xg8 och flög med den i ca 2 månader innan jag konstaterade att den inte alls passade i mina händer, ganska kraftig förlust affär.

Mitt förslag är t8fg , men som sagt försök känna på prylarna och se hur dom känns för just dig.

helifanatic
2012-04-16, 21:17
åk ut till ett fält o kolla vad folk har o testa hålla i radion för o se vad som passar dig bäst är väldigt individuellt vad man gillar
till skillnad från simon är de totalt tvärtom för mig trivs inte alls med futaban men gilla jrs x9a fullt ut :)

Dick
2012-04-16, 22:01
Futaba 12fg hade jag satsat på

Michael
2012-04-16, 22:52
Det finns andra märken än Futaba att välja på,
Några modeller som det kan vara intressant att titta närmare på är:
JR XG-8, Hitec, Aurora, Spektrum DX-8, Multiplex Cockpit SX, Graupner Hott MX-20 m.fl.
Av de nämnda skulle jag vilja påstå att Multiplex har bäst ergonomi och Graupner den bästa programmeringsmiljön.
Alla fabrikaten har bra radioapparater, det är mest en fråga om vilka "finesser" man behöver samt lite olika filosofi angående sändarprogrammeringen. Ett tips är att ladda ner bruksanvisningar för några olika sändare och jämföra dem inbördes.

bem
2012-04-17, 00:16
Å så har vi ju kära gamla Graupner som faktiskt vaknat lite ur törnrosasömnen ang 2.4 GHz, telemetri osv och har en del intressanta radio nuförtiden som t ex MX-20 Hott 2.4 Ghz dvs en 10 kanalare. Två i klubben har den lite enklare i serien, MX-12 (6 kanalare) och de är nöjda med dem och det jag sett av dessa verkar de bra. Telemetrin och t ex trådlös lärare elev (som använts av klubbkompisarna) och de många tillbehören är positivt. Tror till och med världsmästaren i F3B använde MX-20 så den kan nog anses klara en del och vara pålitlig.

Det är ett riktigt getingbo runt 8-10-12-14 kanaler. Mycket att välja på och kan inte vara lätt att bestämma sig.

Med dina 8 tkr på fickan kunde du prova korvlådan Spektrum DX10t. Mycket omtalade men dröjde evigheter innan den kom men man varken hör eller ser nån som har en sån radio (än) fastän den gått att köpa ett tag nu (åtminstone utomlands). Eller den nya Spektrum DX-18.

Sen har du en liten dark horse, Jeti, med sin DC resp DS-16 som precis passerar din budget med en tusing el två.

Kanske, kanske Futaba hinner komma med nåt nytt till sommaren, åtminstone t ex 8FG med inbyggd telemetri, vem vet. Den lär nog bli lite klassledande i så fall då den saknar inbyggd telemetri idag (som skulle göra den ganska komplett) som en del andra motsvarande radio av andra fabrikat redan har idag.

Och Multiplex nya Profi TX 9 hamnar inom din budget.

Själv kör jag Futaba (14MZ) för dess grundmurade bra tillförlitlighet och bra kvalitet, Futaba kanske har lite tråkig design och så men Futaba är utan tvekan ett säkert kort som "funkar i alla väder".

Lycka till med val av radio.

/Bo

bokis
2012-04-17, 00:16
Tjenare Peiter!
Håller med Michael,kolla om du tror du kan trivas med programeringen.För mig så har det blivit Futaba för jag förstår mig på en del av deras programeringstänk som JAG tycker är logiskt så det avgör saken för mig..
Att det sen råkar funka ganska problemfritt är OK det med!
Mycket av radioval tror jag hänger på vad man har haft tidigare för de större tillverkarna håller liksom tråden,de har samma tänk/tradition för just den biten..
Så egentligen skulle det väl kvitta men Futaba/JR,Spektrum är för mig det jag skulle överväga om jag ändå ska lägga ut en slant på radion och vill ha något trevligt..

Extra_Mannen
2012-04-17, 01:25
Multiplex Royal PRO 16 kan jag rekommendera!

McRegor
2012-04-17, 06:34
Hej,
Måste du ersätta många mottagare och kan tänka dig att leva med "piratmottagare" så är nog Spektrum ett hyfsat val. Likaså finns det ju många BnF-modeller med Spektrum-mottagare inbyggda.
Vill du köpa originalmottagare till rimliga priser kanske Hitec är valet - alltså Aurora 9 vilket av det jag sett verkar vara en trevlig sändare.
Sen är ju aldrig en Futaba T8FG fel men med originalmottagare drar kostnaden snabbt iväg om det är många mottagare man skall ersätta.
Men rent allmänt är ju val av ny sändare ett angenämt problem...:)
Kolla aktuella sändare rent fysiskt och likaså att programvaran uppfyller dina krav.
Men behöver man många mottagare så blir ju snabbt den kostnadsposten den största - alltså oftast inte själva sändaren.
Hälsningar
Roger

Per P
2012-04-17, 08:22
Ursäkta mig lite, men jag har aldrig förstått vad det är som är så himla dyrt med Futabas mottagare (det är ju dem man brukar vara missnöjd med priset på) för - Hur många mottagare har ni tänkt köpa eftersom det tydligen är väldigt mycket pengar att spara på att inte köpa just Futaba?!?! Jag kör själv Futaba, och har 7st mottagare, men inte tusan flyger jag lika mycket med alla modeller utan jag köpte min 2,4ghz-modul och ett par mottagare, och sedan nån mottagare då o då tills jag hade de jag ville ha. Mottagare verkar här på forumet vara rena rama förbrukningsvaran i många sammanhang eftersom folk verkar köpa dem på löpande band :) och då tycker att priset är för dyrt på Futaba.....?? Jag förstår att det blir dyrt om man köper en ny mottagare i månaden hela tiden, men vem gör det :stupido2:

Vänligen läs ovanstående med glimten i ögat, så blir det ingen pajkastning.

Rekomenderar trådskaparen en T8FG, det är en mycket bra radio med de mixar man vanligtvis behöver - och en hel del till :)
För övrigt så finns det piratmottagare till Futaba också, så priset kan hållas nere om man behöver många. Exempelvis http://www.aircpro.com/airc/homepage.nsf/CatalogByCategory/EB69B0697B9AF66DC12579070039D460?OpenDocument&CartID=5727-

EDIT: T10FG har i min mening något lättare programmering än T8FG. Ladda hem manualerna till de bägge från Minicars hemsida, och jämför så kan du lättare skaffa en uppfattning om vad du får.

MVH//Per

helifanatic
2012-04-17, 08:36
allt är ju relativt tittar man på mottagare på slutet av 80 talet början av 90talet så kostade en pcm mottagare 1500kr redan då så priserna har ju inte gått upp o oftast klarar man sig på 3 mottagare och som sagt finns piratversioner numera med.

Parakos
2012-04-17, 08:45
Multiplex Royal PRO 16 kan jag rekommendera!


Kan också rekommendera denna då Lindinger och der-schweighofer har väldigt bra priser på dessa just nu! Framför allt 16-kanalaren då du får med heavy-duty-mottagaren!:icon_pray:
Deras telemetri-system anser jag vara ett av de bästa idag, som bl.a. visar faktisk kapacitet som finns kvar i driv-accen och signalkvallitet. Finns även telemtri för turbiner om man kör det!

Som någon annan sa så finns det ju också nya trevliga system från Graupner som kan vara värda att kolla in!

Michael
2012-04-17, 14:48
Oavsett att Futaba T8FG har en många kanaler och en hel del finesser så har den en i mitt tycke allvarlig brist om jag skulle vara på väg att köpa en ny radio idag, den SAKNAR TELEMETRI!

Enligt den information som finns att få från Robbe kommer det att krävas dels en ny mottagare och dels måste sändaren enligt den information som finns tillgänglig (se nedan) kompletteras med en telemetribox eftersom den inte har någon inbyggd mottagare för att ta emot telemetrisignalen. Denna utrustning finns ännu inte tillgänglig såvitt jag vet. Eftersom sannolikheten att du kommer att använda din radio till elflyg troligen är ganska stor så kan det vara bra med telemetrimöjligheten för att exempelvis hålla koll på motorackarnas spänning och uttagen kapacitet i mAh.

Länk till Robbe om telemetri:
http://www.robbe.de/content_global/i...etrie_2011.pdf (http://www.robbe.de/content_global/images/robbe-erleben/newsletter/Newsletter_Telemetrie_2011.pdf)

simonarvestrand
2012-04-17, 15:08
Om man nu nödvändigtvis måste ha telemetri?
för min del så är det onödigt, men det beror ju helt på vad man vill ha. jag använder min timer och klarar mig helt klart med det.
inget jag saknar.

LAN
2012-04-17, 15:27
Några har redan nämnt Hitec Aurora, och efter att ha ägt en sådan i ett par år nu så vill jag slå ett slag för den. Otroligt lätt-programmerad tack var den stora touch-skärmen, och med flexibla programmeringsmöjligheter. Dessutom god kvalitetskänsla, något som blev än mer uppenbart när jag nyligen skaffade en DX8 som andra-radio (för BNF-modeller m m), den känns riktigt plastig i jämförelse. Att det sedan finns väldigt få rapporter om problem med länken är en annan styrka, fast detsamma gäller ju Futaba. För elflyg är telemetri en stor tillgång, men tyvärr krävs ju en del tillbehör för att det ska bli användbart, känns som Graupner är de enda som fattat hur telemetri egentligen ska fungera (med inbyggd röstfunktion och hörlursuttag). Angående priset på mottagare så kan man köpa ett tre-pack 7-kanalers Optima för drygt tusenlappen.

berthrsd
2012-04-17, 15:52
Angående telemetri och Aurora... Optima-mottagarna har inbyggd spänningstelemetri, vilket räcker långt. Dock så kan man inte få siffror på konsumerade mAh ens om man kompletterar med spännings- och strömövervakning, vilket gör den rätt kass... Lite som om bilen skulle visa momentan bränsleförbrukning, men inte hur mycket soppa man har i tanken.

Angående timer eller telemetri för att avgöra flygtid så vill jag göra ytterligare en billiknelse... Hur avgör du enklast om det är dags att tanka, genom att titta på tankmätaren eller använda tidtagarur? ;)

simonarvestrand
2012-04-17, 16:06
Helt klart är telemetri en bra pryl inget snack om saken, men man klarar sig otroligt långt på bara en timer, visst krävs det några flygningar innan
man vet på ett ungefär hur mycket den suger ur men sen kan man enkelt lägga sig på en rimlig tid.
Men även det som så många andra saker med radios så är det va man själv känner sig bekväm med.

//ot
Har kört måånga mil på tripmätaren när jag haft icke fungerande tankmätare och det fungerar. ungefär samma sak ;)

peiter
2012-04-17, 16:43
Det kan vara en djungel helt klar, men frågan är inte om det kanske kan bli en dx8 .
Då en annan är lite datanörd så frågar jag så här finns det någon radio som man kam programmera via pc :)

theailer
2012-04-17, 17:19
Flysky 9thx med er9x programvaran ? billigt å bra, tycker jag iaf ;)

Michael
2012-04-17, 18:02
... Då en annan är lite datanörd så frågar jag så här finns det någon radio som man kam programmera via pc :)

Då har jag den perfekta radion för dig, iVol, en 16 kanalare där all programmering sker via datorinterface och där man utöver den vanliga "programmeringen" själv kan programmera funktioner i Forth(!). Radion har en del unika finesser, bland annat inbyggd accelerometer så att valfria kanaler kan styras genom att man tiltar sändaren åt olika håll.

Du blir antagligen först i Sverige med denna sändare.

http://www.kopterworx.com/Transmiters-and-more/Ivol-2G16-16-ch-Jeti-Radio

http://www.baltic-seagull.de/confluence/display/ivoldoc/Baltic+Seagull+Electronics
(http://shop.baltic-seagull.de/index.php?page=index&x4329b=8fgvo06uilec79d2ckur98dre7cdd0p4)
28332

Parakos
2012-04-18, 10:48
Angående telemetri och Aurora... Optima-mottagarna har inbyggd spänningstelemetri, vilket räcker långt. Dock så kan man inte få siffror på konsumerade mAh ens om man kompletterar med spännings- och strömövervakning, vilket gör den rätt kass... Lite som om bilen skulle visa momentan bränsleförbrukning, men inte hur mycket soppa man har i tanken.

Angående timer eller telemetri för att avgöra flygtid så vill jag göra ytterligare en billiknelse... Hur avgör du enklast om det är dags att tanka, genom att titta på tankmätaren eller använda tidtagarur? ;)


Ja, Hitecs telemetrikitt (Blue) som de säljer är enligt min mening totalt värdelöst, då den inte kan mäta akumelerad strömförbrukning. Kör man mycket bränsledrivet så funkar nog det vanliga kittet betydligt bättre.

När jag ägde min Aurora 9 så fick man nöja sig med spänningsövervakningen via den inbyggda funktionen i mottagaren (via SPC-porten), dock så slutadade det med att jag stängde av den då den ibland larmade vid fullt gaspådrag iom att spänningen dippar just då. I det här fallet så tyckte jag att timern funkade bättre faktiskt...

Nexus
2012-04-18, 22:12
Bästa är ta med AURORA 9 många nöjd med den bästa nu med ergo i handtag skönhet och stick så rörlse fint som mjuk och flyga vilken som helst

http://www.hitecrc.de/store/image.php?type=P&id=21425

Hälsningar Steve