handdator

Visa fullständig version : Bygga flygfältBrandt
2012-06-03, 22:32
Som rubriken lyder, va ska man tänka på när man ska anlägga en "flygplats"

Så fort bonden har tröskat är det tanke att det ska sätta fart, men är en del att göra innan så det är skönt
att det är ett tag kvar., fältet ska ligga brevid ett gammalt stall som vi ska ha som mek/ljugar ställe.

Men någon som har något tipps på vad man ska tänka på och sånna saker som måste finnas../Brandt

Thomas
2012-06-03, 22:38
Ljugarebänk!

Brandt
2012-06-03, 22:45
Ljugarebänk!

Ja det var det första vi kom överrens om att vi skulle ha, ljugare bänk och en ölkyl i det gamla stallet och en bänk ute, Den ska ev hägnas in så dom små inte springer runt när vi flyger! ;)

Dick
2012-06-03, 22:48
En grillplats e ju obligatorisk😄

bem
2012-06-04, 00:05
Hej,

Tänk på hur solen rör sig på himlen, ingen höjdare att stå och flyga i riktning mot solen. Kan vara lätt att glömma en sån självklar sak. Om möjligt lägg banriktningen så "solen i ögonenproblemet" blir så lite som möjligt.

Pilotruta där man står och flyger samlat på ett ställe, intill banan, är bra at ha.

Depå där man har planen och mekar, kanske med nån avgränsning mot gäster/publik så de ej rör sig i depån hur som helst med risk för olyckstillbud.
Och litet stråk (taxistråk) från depån ut till banan får man väl fixa också.

Frekvenstavla om det fortfarande finns 35 MHz radio bland folk på fältet kan vara klokt.

Liten karta kanske kan vara bra att fixa och där rita ut områden man inte får flyga över (parkering, hus i närheten osv). Kanske kombinerat med några enkla förhållningsregler man kommer överens skall gälla på fältet. Ha det på en väl synlig skylt vid depån eller vid klubbhuset.

Utse en fältansvarig och klippansvarig (kan vara samma person) men det antar jag ni redan tänkt på.

Vindstrut på en stång så ni enkelt kan se varifrån vinden blåser.

Om det finns "gamlingar" eller annars folk som kan ha svårt att sitta hukade bland Er kan det vara bra med fasta eller portabla "ställ" el bänkar att ha planen stående på i lagom höjd i depån. När man blir äldre blir det jobbigt att sitta på knä och mecka med planet osv direkt på marken.

Har för mig jag sett nåt i Allt om hobby vad man bör tänka på vid anläggande av nytt fält, skall se om jag kan hitta det nummret. Står nog en del matnyttigt där. Återkommer nog i morgon när jag letat litet.

Klippte själv upp ett modellflygfält vid en flygplats med gräsbana för lite över en vecka sen och fundera då på en del av det jag nämde. Banan blev en L-formad bana varav ena blev huvudbana ca 80x15 meter och den andra en tvärbana ca 50x15 meter, taxibanor ut från depån som ligger ca 30-40 meter bakom huvudbanan dvs en bit ifrån lite skyddat. Har klippt banorna 2 gånger hittils, tar ca 2 timmar att klippa i vårt fall. Verkar behövas klippning ca 1 gång i veckan nu under sommaren.

Då vi inte är så jättemånga som flyger modellflyg på vårt fält och alla kör 2.4 GHz så behövs nog ingen frekvenstavla här. Vindstrut kikar vi på fullskala flygets vindstrut som står ca 150 meter bort. Ljugarbänk har vi inte och inga bänkar heller för planen då vi inte är så gamla än att vi inte kan sitta på marken. Flyga kan vi göra i alla väderstreck i stort sett och har bara hangarer, några byggnader, p-plats och depån vi inte flyger över. Fältregler finns dock för stora flygplatsen vi följer. Annars är det mesta sunt förnuft ute på fältet och inga formella regler.

/Bo

freddan_6
2012-06-04, 08:24
El är bra att ha tillgång till gärna på utsidan av huset ifall inte alla har nyckel.
en toa.
rinnande vatten till kaffekokaren.
När ni anlägger fält hur är det med underarbete? Jag tänker på vattenavrinning. Eller tänker ni flyga med tofflorna på regniga dagar?

Brandt
2012-06-04, 15:54
parkering och karter och sånt går bort då vi bara är 2-3st som ska flyga där., Men fina tips, mycket som vi inte har tänkt på alls.. men man är ju nybörjare så man har inte så stor koll! ;)

Just nu så är halva fältet ett stort inferno med kullar, gropar, ris osv och halva är åker än så länge..

tanken är att gräva, harva och släta/trycka och sen så sår vi.
så det är ju inget som är flygklart iår, men tanken är att vi ska hinna så innan det är försent!

Men tipsen ni har kommit med åker ner på ett papper och hängs i garaget där det ska byggas./Brandt

Tobbepostis
2012-06-04, 16:21
SOLEN BILPARKERING DEPÅ KLUBBSTUGA BAKOM PILOTRUTAN
Något som jag tycker mycket viktigt
Tobbe:)

bem
2012-06-05, 00:46
Hej,

Det kan vara lätt att underskatta jobbet att jämna till och förbereda för gräs-sådd på en opreparerad yta som skall vara start-/landsningsbana. Jag kommer ihåg när vi i den klubb jag var medlem i under 1970-talet skulle anlägga ett nytt modellflygfält i början av 1970-talet.
Fältet skulle göras på ett fullskalaflygfält ganska nära en VOR fyr som stod ute på fältet. Marken var hedmark med naturligt gräs som växt av sig själv där. Bana mättes upp och matjord fixades, såddes med gräs efter konstens alla regler men vad hände - gräset ville inte riktigt ta sig. Det var nog för torrt helt enkelt, regn rann rakt igenom och ner i den torra sandmarken på denna hed.
Det blev inte fluget såvärst länge på fältet, som så småning om fick överges och nu klipptes istället ett modellflygfält upp några hundra meter därifrån. Lite tovigt och glest med gräs som det blir på hedmark men det blev hyfsat, där var sen modellflygfältet i bortåt 15 år ungefär innan man fick för sig att plantera hela fältet utom fullskalabanan med tallar. Då flyttades modellflygfältet återigen till en annan del av fältet där det inte skulle sättas några tallar så var modellflygfältet där några år. Verksamheten somnade in lite och modellfältet klipptes inte längre. Så småningom ryckte några tag i fältfrågan igen och en ny fyrkant på fältet tilldelades för modellflyg men gräset klipptes ganska sällan så det passade mest segelflyg, där lite högre gräs sällan spelar nån roll. Men i år har vi klippt ett riktigt modellflygfält på den tilldelade ytan som hyrs av fullskalaklubben och skall nu hållas kortklippt med gräsklippare hädanefter så motorflygare får lättare att starta och landa med sina små hjul.
Det var lite om ena klubben jag var med i från början och en annan klubb jag är med i idag. Är även med i en klubb med fält på en åker och där finns i klubbhuset ett foto när detta modellflygfält anlades i början av 1980-talet. Det fältet är ca 100x30 meter och man kan föreställa sig jobbet det var att anlägga fältet när man ser fotot där ett tiotal personer håller på och jobbar med fältet.
Jag gissar att om ni har tillgång till maskiner för att bereda marken så den blir slät och klar för sådd så går det nog ganska smidigt men med bara handkraft och om ni bara är 2-3 personer som nämdes kan det kanske bli jobbigt för Er.

Kolla även den vanligaste vindriktningen för det nya tilltänkta fältet, det och var solen befinner sig under dagen bör avgöra i vilken riktning fältet skall vara och var ni skall stå och flyga (pilotrutan) samt flygstråken.

/Bo

millen
2012-06-05, 09:31
En sak man kan tänka på, om ni sår med såmaskin, är att det tar ca tre år innan gräset vuxit ihop till en jämn matta. Det kanske går att undvika genom att så glest i flera omgångar för att undvika att gräset sås i rader som det blir med en såmaskin. Man kan även handså glest innan man sår med såmaskin för att få en jämnare sådd.

Brandt
2012-06-05, 11:44
Vi har tillgång till det mesta, grävmaskiner, lastbilar osv.. Bra och att ha en flygkompis som jobbar som grävare! ;)

Så själva underjobbet fixar han nog utan bekymmer. har inte pratat så mycket om det men förutsätter att han
har anlagt gräsmattor och sånt innan

mvh

bem
2012-06-05, 13:54
Undrar vilken gräsfrösort som kan passa bäst till ett modellflygfält?
Det finns ju så många olika gräsfrösorter.
Nån som vet?

/Bo

Smajly
2012-06-06, 20:00
Gräsfrö kan ni ta vilket som. Men ett som tåler lite kan ju vara att föredra. Kommer ju ändå att klippas regelbundet och då blir alla sorter bra underlag.

gamlingen
2012-06-08, 07:37
Jag undrar var håller ni på och anlägger ?

kay.krut
2012-06-08, 07:55
Ett specifikt område för accelerations-resp retardationsövningar med nerskalade konstruktioner föreställande fullskalaflygplan !
En gissning: Ett modellflygfält.

Ha´ de´
Kay krut

Mr J
2012-06-08, 09:59
Ett specifikt område för accelerations-resp retardationsövningar med nerskalade konstruktioner föreställande fullskalaflygplan !
En gissning: Ett modellflygfält.

Ha´ de´
Kay krut

Tjusigt formulerat! :sarcastic:

Mr X
2014-01-06, 00:00
Vi är också mitt i byggande av ett nytt fält.
Har påbörjat markarbetet men det är mycket kvar.

42971

Ålänning
2014-01-08, 19:32
Vad är rekommenderar minimi-storlek på ett gräsfält?
Det kommer flygas alla sorters flyg där (gäller det som Mr X pratar om ovan).

bem
2014-01-08, 22:50
80x15 meter hade vi innan länsstyrelsen satte stopp för vidare (fin)klippning p g av att de har klipplaner för området (kulturvårdsområde). Det kändes lagom men 100x20 är nog inte fel. Jag är med i två klubbar och i den andra klubben är fältet 100 x 30 meter vilket ger än bättre manöverutrymme som är bra när det blåser lite från nån udda riktning. I ena änden även en liten "helipad" och i andra änden går fältet ut i en halvcirkel på ena sidan för bättre utrymme för linkontroll.
Mer jobb klippa större fält så tänk på det också. Skall ni flyga jet kanske 120-130 meter banlängd kan vara vettigt? Det är ju heller aldrig fel med en fyrkantigt flygfält heller men än mer att klippa... Eller ett fält med två banor (t ex i form av ett L eller liknande).
Lite mindre fält främjar start- och landningsskickligheten så inte fel det heller.

/Bo

Ålänning
2014-01-09, 22:50
Vårt nuvarande är ca 130x12 m och räcker till det mesta, men ingen av oss har börjat flyga tex 2m warbirds än... =) Det flygs stora aerobatik-kärror, men de är ju stabila och motorstarka.

Snickarjävel´n
2014-01-09, 23:19
Vårt nuvarande är ca 130x12 m och räcker till det mesta, men ingen av oss har börjat flyga tex 2m warbirds än... =) Det flygs stora aerobatik-kärror, men de är ju stabila och motorstarka.


130x12 räcker utan problem för 2m+ WWII om där är så öppet runtomkring

henke2
2014-01-10, 13:13
Nummer ett är ett bra kontrakt på marken, för det böjar bli träligt när man får flytta fältet för tredje gången på 5år. Har man ett långt kontrakt så är det ju bara att ösa på med banans area. Vi fixade genom massa eget engagerande ett kontrakt på 30år för fältet i Ljungby. Vi har idag en rullbana på ca 200x45meter, det kan vi ha just för vi har så långt kontrakt. Jag tycker en mindre bana har sin charm också, men längden får gärna finnas där. 150x15 eller så kanske är bra att sikta på. Så man inte tycker det vart för litet efter två år :-P

Sen finns det som andra sagt mängder att tänka på, men just kontrakten är viktigt så man kan lägga ner energin utan orosmoment :)

Ålänning
2014-01-10, 17:58
henke2, hur många är ni i klubben?

henke2
2014-01-10, 19:24
henke2, hur många är ni i klubben?

Brukar pendla mellan 40-50st varav kanske 10-15st i Ljungbydelen av klubben på ett ungefär.

Ålänning
2014-01-11, 17:51
Ni är braaa många fler än oss då. Vi har ett fält, men det ska flyttas, så det nya ska vara klart före vi blir av med det gamla (enligt markägaren som gör allt arbete åt oss). Flyttas för att nuvarande plats är bättre odlingsmark än rc-flygfält. Nya platsen är tvärtom. Vårt nuvarande fält var 145x20m år 2007 och vi har minskat ner det vartefter, nu är det 135x12. Men 15 m är vad vi pratat om så det blir nog bra. Jag har gärna längre fält, så ska se vad det blir, ska ut och kikas lite igen i morrn. Nuvarande plats så kan ibland ha säd i kortändorna och det gör ju att man tappar en hel del av fältlängden när man ska över säden före landning. =)

henke2
2014-01-11, 17:55
Ni är braaa många fler än oss då. Vi har ett fält, men det ska flyttas, så det nya ska vara klart före vi blir av med det gamla (enligt markägaren som gör allt arbete åt oss). Flyttas för att nuvarande plats är bättre odlingsmark än rc-flygfält. Nya platsen är tvärtom. Vårt nuvarande fält var 145x20m år 2007 och vi har minskat ner det vartefter, nu är det 135x12. Men 15 m är vad vi pratat om så det blir nog bra. Jag har gärna längre fält, så ska se vad det blir, ska ut och kikas lite igen i morrn. Nuvarande plats så kan ibland ha säd i kortändorna och det gör ju att man tappar en hel del av fältlängden när man ska över säden före landning. =)

1000 medlemmar och en eldsjäl är lika många som 5 medlemmar och en eldsjäl. :)

Ålänning
2014-01-11, 18:04
Jo, men det är slött flyga ensam. =)

Mr X
2014-01-12, 09:25
Jo, men det är slött flyga ensam. =)
Håller med så nu hoppas man att det ska ta fart och folk ska bli ivriga att flyga när vi får ett nytt fält med klubbstuga nära fältet.

Ernie
2014-01-18, 12:47
Hittade en trevlig bild på ett RC-fält på nätet, vet inte var det är någonstans, men det såg fint ut tyckte jag:-)
http://home.comcast.net/~simracer29/airfield.jpg