handdator

Visa fullständig version : Ny på forumet..Robban74
2012-06-16, 06:02
Hej alla!

Efter att ha haft några RC bilar så började jag intressera mig för flygplan oxå. Jag var på teknikmagasinet och köpte en sändare för att kunna prova flyga i nån simulator. Det gick hyfsat så länge jag inte provade nån med "låga" vingar.

I onsdags tog jag med mig fru och barn till lokala flygklubben (MFK Jupiter i Luleå) som nu under sommaren har prova på kvällsflygningar måndagar och onsdagar. Tanken var att vi bara skulle dit och titta på flygplan och när dom flyger.

På en gång när vi kommer dig börjar intruktören för kvällen (kommer tyvärr inte ihåg vad han heter då jag är värdelös på att komma ihåg namn) prata och visa flygplan. Efter en stund frågar han om jag vill prova flyga också. Jag blir lite osäker.. det var ju ett till flygplan plus en helikopter i luften. Dessutom har jag aldrig provat ett riktigt flygplan, skulle ju bara fara dit och titta.


Fördelen var ju att det var "dubbelkommando". Så det var ju ett bra tillfälle att börja flyga på riktigt. Det var väldigt nervöst innan och under hela flygningen. Instruktören fick ta över 2 ggr, men det var ruskigt kul att prova flyga. Nu är det bara att träna mer i simulatorn så man vågar köpa ett eget plan nån gång.


Jag tror att MFK Jupiter kommer få en till medlem innan året är slut. Sen är tanken att skaffa nått lättflyget högvingat plan men jag siktar mot nån typ av "warbird" typ spitfire eller mustang, sen kanske nån typ av EDF plan :)

Ett stort tack till MFK Jupiter för prova på kvällarna :applouse:

/Robban

gamlingen
2012-06-16, 08:03
Hej på dig unge man! Du är hjärtligt välkommen in i detta fantastiska gäng,som du förstår är jag inge ungdom längre men det min farfar lärde mig om gummimotorkärror har aldrig gått ur. Har varit i gång i 65 år och håller på än. Det är jätteviktigt att ha en hobby gamal som ung. Börja med en trainer även om riktiga krigskärror verkar häftiga. Be grabbarna i Jupiter så vet jag att dom hjälper dig med intrimmning och det som behövs. Det är absolut inget att skämmas över,mycket bättre att ha grejorna hela. Lycka till och välkommen in i flygargänget Robban.Mvh B-Å

Thomas
2012-06-16, 09:09
Välkommen in i modellflygets underbara värld!
Håller med "gamlingen" ovan, snacka med grababrna i klubben, ingen fråga är för dum att ställa! Dom hjälper dig nog gärna.

Men passa dig noga, modellflyg är jäkligt vanebildande...!:sarcastic:

McRegor
2012-06-16, 11:41
Hej,
Säger samma sak som föregående "talare" - ingen fråga är för dum att ställa. Vi som är gamla i gården gör allt vi kan för att hjälpa nykomlingar som dig att komma in rätt i denna härliga hobby. Numera, med eldrift och nya material, är det ju så mycket enklare att komma igång än när vi gamlingar började...:)
Lycka till hälsar
Roger

gamlingen
2012-06-17, 07:34
Ja du MC vi fick verkligen betala lärpengar,man fick inte tala om för frugan vad det kostade.B-å

bokis
2012-06-17, 11:44
...betalar fortfarande lärpengar...:lollypop: Men skoj är det! Kul att läsa om nyfrälst modellflygare!

McRegor
2012-06-17, 12:24
Jaja Bokis - du tillhör väl den lilla privilegierade skara som t o m kan få frugan att betala för leksakerna...:)
Vi andra får smussla lite mera...:)
//Roger

Flygsmurfen
2012-06-17, 13:02
Trillade dit när jag var i 9-års åldern.
Kan inte/ vill inte sluta bygga flygmaskiner.
Det är ju så jäkla kul och så fort man byggt och fått en i luften så vil man prova något nytt.
Välkommen Robban.

Mvh

Mats W

Robban74
2012-06-18, 03:16
Tack alla... :)

Det ska bli roligt att utveckla sig inom denna hobby. Under resas gång kommer det förmodligen en hel del frågor.

Det lutar åt att jag kommer köpa en Turnigy 9X från Hobbyking, så får jag en hyfsad sändare att börja med.

Vad jag funderar mer över är vad man ska skaffa för plan.. det finns ju hur mycket som helst att välja på. Jag funderar på att köpa nått från Hobbyking, men vad?! Som tur är känner jag ingen brådska med att köpa planet. Det är ju ingen idé att köpa ett plan och kvadda det på en gång för att man inte kan flyga det. För jag måste lära mig att flyga innan jag köper det.. annars kommer det bli mycket läropengar för mig oxå, för jag kommer inte kunna låta bli att prova det om jag har köpt det :)


Det första jag skaffar tänkte jag skulle vara färdigbyggt, men sen vill jag också bygga mitt eget plan :)


/Robban

henke2
2012-06-18, 08:16
från Hobbyking, så får jag en hyfsad sändare att börja med.Mja...


köpa nått från Hobbyking, men vad?!Mja...


kommer det bli mycket läropengar för mig oxå

/Robban


Hobbyking är som Biltema, vissa saker är kanonbra och andra är kass. I början av karriären är det absolut smartast att titta på vad kompisarna i klubben flyger med och välja samma system. Är det nu så att alla kör Turningy sändare så har du ju en god support där, men oftast är det så att man kommit på att dem inte höll måttet och kör något av de mer kvalitativa märkena istället. Sändaren är som kamremmen på bilen, liksom den viktigaste delen för funktionen ...köper man den på biltema?

Samma sak med flygplanen, vissa fungerar andra inte. I början är det självklart även här absolut bäst att ha prylar som fungerar.

PinDuke
2012-06-18, 08:23
Turnigy 9x och en Bixler är inte fel att börja med. Billigt och mycket lätt att flyga.

När jag flyger FPV gör jag det med en FrSky utrustad 9x och en Bixler.

simonarvestrand
2012-06-18, 08:24
När det gäller sändare så tycker jag att en begagnad dx6a är en mycket bra instegsradio.
Finns massa bnf modeller och billiga mottagare både orginal och hobbyking grejer.

Bixlern är grym. jag hade aldrig flugit plan och lyckades helt själv ordna setup
och göra första flygningen inklusive landning utan krash .

gamlingen
2012-06-18, 08:48
HEJ! är inte så säker på att det är rätt. Köp radion i sverige,Spektrum eller Hiteck 6-7 kanaler räcker hela livet, kärra en trainer stor,förslag Ibis Rc fligth 995 kr o 49 kr i frakt billigare tro jag du inte du kommer undan,däremot mottagare, ackar , propellrar ochtillbehör från kina har jag kommit underfund med att det är mycket lönsamt att köpa.Du måste ha frakten i åtanke ,ex proppar kostar en spottstyver i kina och du får en hel drös frakt ca 50 kr. Jag håller mig som regel från ett halvt till ett ohalvt kg det får du hem mycket för,lönsamt pensionen räcker längre då. Ta det som tips ,kärra o radio vill man gärna se.Mvh B-Å

Michael
2012-06-18, 16:03
Hej och grattis till att du blivit "biten" av denna hobby som för många av oss visat sig vara svårt beroendeframkallande :-)

Min rekommendation är att köpa en radio av bra kvalitet redan från början. Futaba, JR, Multiplex, Graupner Spektrum mm. kvittar lika. Hör gärna efter vad Jupiterflygarna själva använder för fabrikat. Det kan vara till stor hjälp om man som nybörjare vill ha hjälp. Ännu bättre är det ju om man kan koppla ihop sig i dubblkommando med någon instruktör. Det finns inget som är så ledsamt som en krånglande radio där servicen brister och reservdelar saknas, speciellt om det leder till att man sätter ett flygplan i backen...

Om jag förstår ditt ursprungliga meddelande rätt så har du tillgång till instruktör med dubbelkommando i klubben. Då finns ingen anledning att börja med en Bixler eller liknande utan du kan gå direkt på en välflygande skevroderförsedd modell som du kan utvecklas vidare med. En bra och stryktålig modell som tål en del vind, flyger stadigt är Multiplex Mentor. Den kostar en del men som sagt, har du tillgång till en instruktör så är detta en modell som tar dig hela vägen från nybörjarstadiet till grundläggande aeorbatics och som du kan ha mycket roligt med på olika sätt, exv. sjöflyg och annat. En annan fördel är att det finns reservdelar att få tag i om olyckan skulle vara framme.

Här är en liten video:
http://www.youtube.com/watch?v=xIe2rb6Pln4

Mentorn finns att få tag på från olika håll exv. här: http://www.modellhobby.de/Modelle/Flugmodelle/Elektro-Motorflugzeuge/Elektro-Motorflugzeuge/Multiplex-Mentor-1-63m.htm?shop=k_staufenb&SessionId=&a=article&ProdNr=015214228&t=3&c=11304&p=11304

Man kan spara en hel del pengar på att köpa drivlinan från annat håll än Multiplex som tar ganska bra betalt för dessa delar.

Skrotiz
2012-06-18, 20:06
Hej och välkommen!
Vi kommer säkerligen synas ute på fältet någon dag då jag också flyger dära.
Fast nu lyckades jag ju byta bort min Funcub mot en quadcopter så har inte så mycket att flyga med på fältet.
Fast en easystar försedd med landningsställ är pågång(min gamla trogna fpv maskin).

Väl mött på knöppelåsen :)

Robban74
2012-06-19, 01:28
Förstod nästan vad reaktionen skulle bli när jag funderade på en Turnigy :) Får vad jag ramlar över för sändare. Går alla "bättre" att använda med dubbelkommando?

Ibis Rc fligth 995 kr? Är det denna (http://www.rcflight.se/visaprodukt.aspx?id=1754)? Blir inte riktigt klok på den. Det står att det är ett metanolplan, men rekommenderad setup är med elmotor. Vad betyder det? Följer det inte med nån motor alls eller? Jag hade ju helst velat ha ett elplan. Tycker det bara är en massa kladd och skruva med metanol. Vad är det annars för skillnader på Ibis och Multiplax Mentor som man ska tänka på. Dom är ju tillverkade i olika material, för- och nackdelar?

När jag var på flygfältet hörde jag att det var bra att ha ett större plan. För är det nånstans det alltid blåser så är det i Luleå..

Skrotiz: Hej och tack! Släng gärna iväg ett pm eller sms (jag pm:ar mitt nr) när du ska och flyga så jag kan komma och kolla och surra lite.

/Robban

mickmick
2012-06-19, 02:08
Du ska absolut inte låta dig avskräckas inför köpet av Turnigy radion och/eller exempelvis Bixler (som ett första flygplan) som någon redan sagt i den här tråden. Jag har gått den vägen, visst köpte jag en Dx6i men ungefär samtidigt beställde jag Turnigy 9x som idag är utrustad men ett nytt firmware och dessutom FrSky modul med telemetri.....hur nöjd som helst....

Visst, det är inte modellflygarens Rolls Royce men som en nybörjare kan det kanske vara svårt att motivera köp av en sändare i flera tusen kronors klassen :) Så tänkte i alla fall jag.

Bmsone
2012-06-19, 06:54
En modell som flyger bra även i lite vind är kyoschos calmato trainer, mycket lättflugen skevroder trainer.

Skickat från min GT-I9100

henke2
2012-06-19, 07:27
Visst, det är inte modellflygarens Rolls Royce men som en nybörjare kan det kanske vara svårt att motivera köp av en sändare i flera tusen kronors klassen :) Så tänkte i alla fall jag.

Tänker man bara flyga skumvåffla så spelar det mindre roll, men om någon vill börja och nämner warbird och EDF så är ju chansen stor att han blir en "riktig" modellflygare som startar, flyger och landar med flygplan värda namnet. Inte bara flaxar runt och kastar upp skumvåfflan i luften igen efter den hamnat i buskaget. Då är en vettig sändare en investering som är värd pengarna.

Här är det ju inte bara sändaren som inte är Rolls Royce utan även hemmafifflad mjukvara, add on moduler för sändningen mm. Det kräver mer av användaren att få fart på billiga grejor. Vissa löser det säkert utmärkt men de flesta som pysslar med det borde hålla sig långt undan då det är sparade tior och inte tekniken som drar. :-/

Det handlar inte om var man köper grejorna eller exakt vilket märke det är utan mer principen som sådan.

mickmick
2012-06-19, 07:50
Tänker man bara flyga skumvåffla så spelar det mindre roll, men om någon vill börja och nämner warbird och EDF så är ju chansen stor att han blir en "riktig" modellflygare som startar, flyger och landar med flygplan värda namnet. Inte bara flaxar runt och kastar upp skumvåfflan i luften igen efter den hamnat i buskaget. Då är en vettig sändare en investering som är värd pengarna.

Här är det ju inte bara sändaren som inte är Rolls Royce utan även hemmafifflad mjukvara, add on moduler för sändningen mm. Det kräver mer av användaren att få fart på billiga grejor. Vissa löser det säkert utmärkt men de flesta som pysslar med det borde hålla sig långt undan då det är sparade tior och inte tekniken som drar. :-/

Ja ja....hade någon sagt dessa ord ute på fältet hade jag nog tyckt han ser ner på mig som en nybörjare och tycker skit om mina nybörjarflygplan...

En sak är säker......jag skulle aldrig i livet handla hos en säljare som ser ner på mig på detta sättet !

Vad gäller hemmafifflade mjukvaror så har jag nog ett annat syn på det.....användare av Linux och ett stort antal hemmafifflade program utvecklade för Linux systemet. Det är naturligtvis av viss betydelse vems hem det handlar om LOL

Det är ju ganska enkelt att skaffa sig viss info online och för den som vill är det ju bara att googla fram exempelvis er9x och se vad det handlar om.....

Jag brukar växa med uppgifterna och kraven när det gäller yrkeslivet, privatlivet och inom hobby. Därför skaffar jag min utrustning efter behov.....sen om vissa anser det fel är ju en annan sak.....

gamlingen
2012-06-19, 08:26
God Morgon ! Du kommer att få lika mycket tips som det finns flygare så är det, och meninge är ju att plocka ur det som passar dig, det är ju det som är tjusningen med hobbyn och klubbveksamheten. Träna på med dubbelkomando, vi har Mentor som träningskärra i vår klubb den är alldeles utmärkt.B-Å

henke2
2012-06-19, 08:54
Ja ja....hade någon sagt dessa ord ute på fältet hade jag nog tyckt han ser ner på mig som en nybörjare och tycker skit om mina nybörjarflygplan...

Är det verkligen så? Se ner eller mena väl?

Jag brukar växa med uppgifterna och kraven när det gäller yrkeslivet, privatlivet och inom hobby. Därför skaffar jag min utrustning efter behov.....sen om vissa anser det fel är ju en annan sak.....

Det du skriver här är ju det jag beskriver. Dock med momentet läropengar bortkapade :)Det är ju ganska enkelt att skaffa sig viss info online och för den som vill är det ju bara att googla

Ja som sagt, för vissa är det en skitsak medans andra har det betydligt klurigare. Därav att det oftast är enklare med kända märken som fungerar eftersom man inte vet hurvida personen är insatt i Linuxprogramering(i detta fallet)

PinDuke
2012-06-19, 09:12
Skulle vara kul att veta hur många som har personlig erfarenhet av dom prylar från HobbyKing som dom dissar.

Begreppet läropengar kan ju också betyda att börja med ett billigt plan. Krascha gör alla och då kör jag hellre ett plan för 500 kr i backen än ett för 3000 kr.

När det gäller sändaren har den alltid varit ett ämne för debatt. Jag kan bara svara för dom erfarenheter jag har själv och dom är bara positiva.

mickmick
2012-06-19, 09:14
Är det verkligen så? Se ner eller mena väl?


Det du skrev tidigare ...."flyger och landar med flygplan värda namnet. Inte bara flaxar runt och kastar upp skumvåfflan i luften igen efter den hamnat i buskaget."...har INGET med att mena väl i mina ögon/öron....


Oavsett om jag sitter och flyger en Bergfalke eller ASW28 så finns känslan att jag sitter i ett (segel)flygplan....och nu är jag på väg att åter igen hålla på med modellflyg och upptäcker att det finns flygplan som inte är värda namnet....ja ja.....

Vad är det som säger att skumvåfflan som jag kastat i luften hamnar i buskaget ? Sånt menar jag är att nedvärdera vad andra håller på med !

Nu låter jag vara den diskussionen och låt tråden handla om vad den är skapad för.....utan att jag lägger mig i......

Avslutningsvis måste jag ändå erkänna att jag känner mig lycklig över att inte träffat på modellflygare med dina värderingar ute på fält....men nu kommer jag vara orolig innan jag visar mig ute med min skumvåffla och Turnigy radion....

henke2
2012-06-19, 09:46
Det du skrev tidigare ...."flyger och landar med flygplan värda namnet. Inte bara flaxar runt och kastar upp skumvåfflan i luften igen efter den hamnat i buskaget."...har INGET med att mena väl i mina ögon/öron....


Oavsett om jag sitter och flyger en Bergfalke eller ASW28 så finns känslan att jag sitter i ett (segel)flygplan....och nu är jag på väg att åter igen hålla på med modellflyg och upptäcker att det finns flygplan som inte är värda namnet....ja ja.....

Vad är det som säger att skumvåfflan som jag kastat i luften hamnar i buskaget ? Sånt menar jag är att nedvärdera vad andra håller på med !

Nu låter jag vara den diskussionen och låt tråden handla om vad den är skapad för.....utan att jag lägger mig i......

Avslutningsvis måste jag ändå erkänna att jag känner mig lycklig över att inte träffat på modellflygare med dina värderingar ute på fält....men nu kommer jag vara orolig innan jag visar mig ute med min skumvåffla och Turnigy radion....


Hade du satt dig och flugit i en Bergfalke klädd med smörpapper och persiensnöre som roderlinor? Jag hade velat ha roderlinor och klädsel värda namnet hur jäkla kass inställning jag än må ha. Vill man misstolka går det utmärkt åt alla håll.

HenrikJ
2012-06-19, 18:14
Det du skrev tidigare ...."flyger och landar med flygplan värda namnet. Inte bara flaxar runt och kastar upp skumvåfflan i luften igen efter den hamnat i buskaget."...har INGET med att mena väl i mina ögon/öron....


Oavsett om jag sitter och flyger en Bergfalke eller ASW28 så finns känslan att jag sitter i ett (segel)flygplan....och nu är jag på väg att åter igen hålla på med modellflyg och upptäcker att det finns flygplan som inte är värda namnet....ja ja.....

Vad är det som säger att skumvåfflan som jag kastat i luften hamnar i buskaget ? Sånt menar jag är att nedvärdera vad andra håller på med !

Nu låter jag vara den diskussionen och låt tråden handla om vad den är skapad för.....utan att jag lägger mig i......

Avslutningsvis måste jag ändå erkänna att jag känner mig lycklig över att inte träffat på modellflygare med dina värderingar ute på fält....men nu kommer jag vara orolig innan jag visar mig ute med min skumvåffla och Turnigy radion....


Hej. Jag tycker Henke2 har en god poäng här.
Som nybörjare tycker jag man skall satsa på bra saker som är beprövade.

Att köpa något billigt plan från hobbyking och en radio som man i princip måsta gå in och modifiera innan den fungerar som man vill, är inte rätt väg att gå som nybörjare. (För övrigt tycker jag att det borde vara förbjudet rent generellt att flyga med prylar man byggt om oavsett om man är nybörjare eller inte)

Jag rekomenderar en sändare av bra märke, i lägre prisklassen, typ 6kanals futabaradio samt en multiplex mentor eller Gws e-starter.

Poängen som Henke2 försökte göra, var att det finns billiga prylar på hobbyking, men skall man hitta rätt krävs att man vet vad man letar efter. Som nybörjare är det stor risk att man beställer skräp som inte fungerar och man som följd av detta blir besviken och trött och slutar med hobbyn.
Så är det och det tror jag vi alla kan vara överens om.

Skrotiz
2012-06-19, 18:46
Jag satsade på futabas 7c 2,4ghz fasst när jag köpte min första riktiga flygradio och det har jag ej behövt ångra(även om jag nu skulle vela ha fler kanaler).
Så att satsa på nåt halvdyrt men beprövat är inte dumt i början.
Sen har jag många timmar med friggokärror och kan inte annat säga än att dom är perfekta på sina sätt.
Multiplex elapor är mycket bra att ha å göra med speciellt efter en krasch.
Hade ett träplan som jag körde i backen och de blev inget kvar av de.
Min easystar har fått vara med om mycket otrevliga saker men den håller fortfarande.
Som nybörjare är det tacksamt att ha ett plan som klarar att krascha utan att de påverkar ekonomin mera än en limtub ;)

bokis
2012-06-19, 19:04
Personlig erfarenhet av Hobbyking PinDuke: Vet man av erfarenhet vad som är bra och vad som är skit så OK,handla där.
Reklamationer behöver man inte bekymra sig alls om för det kostar mer att returnera än vad prylen är värd 99 grr av 100.
Känns som en del av deras affärside faktiskt.

Jag har inte flugit så länge men har kommit fram till att märkesprylarna funkar bättre för mig,just det vi sysslar med så är ingenting bättre än den svagaste länken och att köpa flygplan för kanske 3000 spänn med accar o fartreglage för att sen styra det med servon för 25 spänn och en ombyggd radio för 300 bara för o spara pengar kostar mer än vad det smakar i slutändan.Min erfarenhet fortfarande...

Och detta beror för mig på att jag vet inte vilken av dessa lågprisservon/sändare som är skit eller som är bra..
Att köpa första grejorna på hemmaplan innan man vet vad det handlar om tycker jag är ett stort plus,
jag behövde supporten från en kunnig affär när jag började med detta.
Forumen är också en fantastisk källa för vetande,stor hjälp för mig när jag ska köpa grejor.
I slutändan så är det som inlägget innan: Risken är mycket stor att man ledsnar och ger upp innan man kommit igång om man köper på sig prylar som funkar sisådär.

HS-Racing
2012-06-20, 04:14
Välkommen Robban74 !!

Om man ska dra en slutsats av alla inlägg så börjar vi med radion, - den ska vara svindyr... nä skojjar bara...
Det finns lika många vägar att utvecklas som modellflygare som det finns just modellflygare.
Därför är det nog viktigt att du känner efter hur mycket får din nya spännande hobby kosta, (såvida du inte är ekonomiskt oberoende) när du väl bestämt dig så åk till en större modellflygträff och titta och känn efter vilket flygplan som är mest intressant, prata med ägaren och bilda dig en uppfattning om vilken väg han hade tagit för att nå sitt mål.

Under tiden du smälter alla intryck från träffen tränar du så mycket som möjligt i simulatorn, testa gärna Phoenix simulatorn om du nu kör FMS ? den är nästan som att flyga i verkligheten, den är bra mycket bättre än FMS iaf.

När du känner dig mogen för att handla så har jag bara en sak att säga, köp en radio som du kan ha och växa med dvs fler kanaler/funktioner än du behöver just nu i början. Då slipper du köpa en radio till om ett par år, den läropengen ångrar jag mest nämligen. Idag är det ju 2.4Ghz som gäller.

Om det blev några pengar över denna månaden så är ju själva planet en rätt viktig bit i hobbyn, där kan man säga att ett större plan är lättare att flyga, hör med dina nya härliga vänner i klubben dom har säkert "hands on" erfarenhet av vissa modeller. Köp gärna en likadan modell som någon i klubben har haft och flugit mycket med, har du tur så kanske det är någon som har en vinge eller kropp liggandes om olyckan hmm.. när olyckan är framme.
En warbird modell är cool som fasen men ha det som ett litet långtidsmål.
El är en ypperlig väg att börja, inget kladd och driftsäkert, be om hjälp av dina klubbkompisar så slipper du bränna upp något. En bra laddare av god kvalité så slipper du köpa nya accar varje år, tänk på säkerheten vid laddning av lipo!

Börja med att flyga när det hmm Lule sa du... när det blåser mindre än vanligt, så slipper du jobba mot vinden hela flygningen. Testa i simulatorn och pröva med lite vind får du se vad som händer..

och som du kanske har förstått så får du sålla lite här på forumet, tyvärr finns det ju alltid någon som måste kommentera den andres inlägg om ditten å datten.. vem som har rätt eller fel kommer du snart märka.

Önskar dig bara lycka till och än en gång Välkommen till modellflygets förtrollande värld.

Vid spakarna
Stefan i Kalmar

Robban74
2012-06-20, 04:19
Det blev mycket åsikter :)

Jag tror iaf att det kommer bli en Multiplex till att börja med. Vad är det för skillnad på Multiplex Mentor Trainer och Multiplex FunCub 3D 1.400mm förutom några cm och 1 kg i vikt? Är det bättre med ett lite tyngre plan när man övar?

/Robban

HS-Racing
2012-06-20, 04:44
Om jag fick välja hade jag nog valt Mentorn, men jag har ingen erfarenhet av någon av dom så det är svårt för mig att ge någon direkt rekommendation, trots 25 år bakom spakarna..

Mentorn kommer att bete sig mer som ett flygplan än en pappersvala i blåsten..
Jag antar att du kollat på Autopartners hemsida ?? isf ring dit och prata med Pelle, han kan sätta ihop ett bra paket.

..ett hett tips är ju kanske att köpa en radio som någon mer i klubben har erfarenhet av + att du kan enkelt flyga dubbelkommando.

Mutliplex är en bra kvalité, passformen på bitarna är grymt fint. ..flyger själv en funjet ultra god för 285km/h :)
//Stefan

Robban74
2012-06-20, 04:56
Välkommen Robban74 !!

...
När du känner dig mogen för att handla så har jag bara en sak att säga, köp en radio som du kan ha och växa med dvs fler kanaler/funktioner än du behöver just nu i början. Då slipper du köpa en radio till om ett par år, den läropengen ångrar jag mest nämligen. Idag är det ju 2.4Ghz som gäller.
...


Hur många kanaler vill man ha sen då? Tänkte skaffa en med 6-7 st.. men det räcker kanske inte?
Vad behöver man alla kanaler till?! :) Krävs lite simultankapacitet till det här...

/Robban

Robban74
2012-06-20, 05:03
Jag antar att du kollat på Autopartners hemsida ??

Rätt!


isf ring dit och prata med Pelle, han kan sätta ihop ett bra paket.

Ok!

Du verkar också vara en nattuggla.. jag jobbar nu i och för sig.. slutar om 1½ timme.. sista natten av fem.. sen är jag ledig till nästa onsdag.. då är det 2 st nätter.. sen ledig fre-sön :)

/Robban

HS-Racing
2012-06-20, 05:21
Hur många kanaler vill man ha sen då? Tänkte skaffa en med 6-7 st.. men det räcker kanske inte?
Vad behöver man alla kanaler till?! :) Krävs lite simultankapacitet till det här...

/Robban

Jag gjorde misstaget att köpa en radio med bara 5 kanaler, den va min begränsning ganska länge, innan jag köpte mig en 10 kanalare.
Jag använder idag allt mellan 4-10 kanaler beroende på vilket flygplan som är flygbart för dagen.
I en mentor tex så sitter det ett servo till varje skevroder och för att få roderna att gå åt rätt håll när man drar på spaken krävs det att man kan mixa ihop dom två servona, detta görs i radion.
En annan lösning är att använda sig av en Y-kabel med då kan du inte kontrollera var servo för sig, tex ändläge osv.

Man kan också mixa olika roder tillsammans tex skev och sida eller så får man för sig att sätta in extrafunktioner i planet som tex släppa mjölbomber eller fallskärmsgubbar.. eller barnens favorit - godisregn .. eller lyse, en gubbe som vinkar.. ja du möjligheterna är lika många som fantasierna..

Nattuggla Jepp... brukar vänta och se om det är fint väder på morgonen, blåser det så går jag å lägger mig, men är det fint så åker jag ut och flyger :)
Jag är ledig tills söndag :)

Skrotiz
2012-06-20, 07:50
Funcuben har jag erfarenhet av och den lider lite av vinden, men är fullt möjlig att flyga fast det blåser.
Mentorn vet jag dock inget om men om den har lite mera vikt blir den säkerligen stabilare i luften, däremot är den ju även tyngre vid en ev krasch.
Men det finns ju reservdelar till båda så jag hade nog också satsat på mentorn till en början.

När du känner att du behärskar flygandet med dubbelkommando så har jag en easystar du gärna får testa ;)
Mycket trevlig modell när man ska lära sig flyga, min är utan skevroder men med större sidroder så den lyder kommandon.
Och den tål en lite hårdare marksättning bara man håller ner den med buken först :p

Sen kan du få kolla in hur min futaba ser ut och känns, och det finns säkert flera i klubben som kan visa vad dom kör med så får du en uppfattning om dom olika sändare som finns.

zablar
2012-06-20, 09:40
Robban, ta och besök MSFI som börjar nästa helg i Luleå så får du massor att titta på och massor med folk att prata med. Läs på MFK Jupiters hemsida för mer info om MSFI. :)

Robban74
2012-06-20, 13:36
Robban, ta och besök MSFI som börjar nästa helg i Luleå så får du massor att titta på och massor med folk att prata med. Läs på MFK Jupiters hemsida för mer info om MSFI. :)

Den är redan inbokad :)

/Robban


Sent from my iPhone using Tapatalk

Robban74
2012-06-28, 00:13
Nu håller jag på träna för fullt i Phoenix RC simulator.. :) Den hade ju Multiplex Mentor också..

Funkar dessa batterier till flyg också? Eller måste jag införskaffa andra batterier?

30037

Nån som är intresserad av en RC bil? Team Ass SC10 närmare bestämt.. med splitt nytt super Savöx styrservo..

/Robban

Skrotiz
2012-06-28, 00:59
Dom är nog lite för tunga för at ha i planet tyvärr.
Vad för plan ska du ha dom i?

Robban74
2012-06-28, 01:18
Funderar på en Multiplex Mentor..

gamlingen
2012-06-28, 07:45
God morgon! Nu är du rätt, du bör nog ha 3000 - 3600 pga vikten och 30 c du måste se till vingbelastningen,jag önskar dig lycka till mvh B-Å

bem
2012-06-28, 12:04
Hej,

I en annan tråd ( om det var här eller på svensktmodellflyg.se ) såg jag att Multiplex Mentor är polpulärt som skolflygplan i några klubbar. Så den bör funka bra som nybörjarmodell.

Hur många celler är det i det LiPo pack du posta bild på?
5000 mAh, det väger en del misstänker jag, hur många celler det nu är i det (ser ut som två celler).

Till Mentor rekommenderar Multiplex 3200 mAh (eller 4800 mAh) 3 cell LiPo (som klarar åtminstone 20-35 C nåt sån bör du nog ha). Men Multiplex har även motor och fartreglage för 4 celler eller 5 cell LiPo för Mentor om man skulle vilja använd det (det senare vid bogsering av segelplan).

http://www.multiplex-rc.de/en/products/categories/products/details/productgroup/rc-accessories/productcategory/elapor-models-1/product/kit-mentor-1.html?tx_lwshopitems_pi1%5Baction%5D=show&tx_lwshopitems_pi1%5Bcontroller%5D=Product&cHash=cd0b7ecd7244d779f868773fc7e10dd0


Kika även på den lilla Multiplex MiniMag (ca 1 meters spännvidd) om du tycker Mentorn känns för stor och dyr.

Som tidigre råd, kolla med t ex Autopartner, de kan nog plocka ihop nåt åt dig inom den budget du har.

/Bo

freddan_6
2012-06-28, 12:43
Multiplex Mentor är inget dåligt val, men den kräver ett riktigt flygfält. Du vill inte riskera att 2 kg flygplan träffar en människa eller en bil. Jag flyger mest med lite mindre parkflyer, även om man i början behöver väldigt väl tilltagna flygfält där också. En minimag eller funcub eller easystar är bra plan för lite mindre yta, du klarar dig i början med en eller två fotbollsplaner. Men valet är fritt och mentor är som sagt inget dåligt plan. En bra grej är att öva i simulator, och då koppla på vind, för blåser det gör det ofta. I min simulator realflight 4.5 väljer jag 120%-140% fysikhastighet. Då blir det mer verklighetstroligt.
Angående Turnigy 9x är det "sådär" QC i fabrik. Det betyder att endel radios levereras med kassa spakar, tappade moduler p.g.a. felgjuten plast (min radio) och liknande fel. Dessa är svåra att upptäcka och peka ut av en nybörjare.
mvh. //Fredrik
mvh. //Fredrik

Skrotiz
2012-06-28, 17:01
Du får ju låna min easystar till dom första flygningarna om du vill, är ett lagomt plan för att lugna ner nerverna under dom första flygningarna.
Mentorn är nog ett mycket klokt val, ska bli intressant att se hur den är ifall du skaffar en sådan.

Angående setup så bör det gå att plocka ihop något lämpligt från dom flesta butiker, kanske en kopp kaffe någon kväll så kan vi kolla på lite olika saker och diskutera om du har några funderingar.

Robban74
2012-06-29, 00:58
Hur många celler är det i det LiPo pack du posta bild på?
5000 mAh, det väger en del misstänker jag, hur många celler det nu är i det (ser ut som två celler).
Kika även på den lilla Multiplex MiniMag (ca 1 meters spännvidd) om du tycker Mentorn känns för stor och dyr.
/Bo

Batteriet är på 40-50C, 5000 mAh och 2 cells. Vet inte hur mycket det väger.. ska kolla imorgon.. jag jobbar natt nu..


Multiplex Mentor är inget dåligt val, men den kräver ett riktigt flygfält. Du vill inte riskera att 2 kg flygplan träffar en människa eller en bil. Jag flyger mest med lite mindre parkflyer, även om man i början behöver väldigt väl tilltagna flygfält där också. En minimag eller funcub eller easystar är bra plan för lite mindre yta, du klarar dig i början med en eller två fotbollsplaner. Men valet är fritt och mentor är som sagt inget dåligt plan. En bra grej är att öva i simulator, och då koppla på vind, för blåser det gör det ofta. I min simulator realflight 4.5 väljer jag 120%-140% fysikhastighet. Då blir det mer verklighetstroligt.
Angående Turnigy 9x är det "sådär" QC i fabrik. Det betyder att endel radios levereras med kassa spakar, tappade moduler p.g.a. felgjuten plast (min radio) och liknande fel. Dessa är svåra att upptäcka och peka ut av en nybörjare.
mvh. //Fredrik
mvh. //Fredrik

Jag har kollat lite på dom andra nu.. och provat dom i min simulator (Phoenix), och dom är ju mycket lättare att flyga än Mentor... så nu vet jag inte hur jag ska välja.. man vill ju inte kracha i onödan bara för att man är en rookie.

Jag kommer iaf kunna flyga på att riktigt flygfält (i Luleå) tror landningsbanan är ca 140 m.. den som är asfalterad.. sen är det en massa meter gräs på varje sida.


Du får ju låna min easystar till dom första flygningarna om du vill, är ett lagomt plan för att lugna ner nerverna under dom första flygningarna.
Mentorn är nog ett mycket klokt val, ska bli intressant att se hur den är ifall du skaffar en sådan.

Angående setup så bör det gå att plocka ihop något lämpligt från dom flesta butiker, kanske en kopp kaffe någon kväll så kan vi kolla på lite olika saker och diskutera om du har några funderingar.

Får se om jag vågar flyga ditt plan.. kan hända att jag blir skyldig dig ett plan då..
Vi får ta en kopp kaffe här nån dag... får se om det passar till veckan eller veckan efter... jag jobbar eftermiddag mån-ons.. sen natt fre-ons (går av onsdag morgon.. sen ledig till slutet av augusti) :)

/Robban

Skrotiz
2012-06-29, 07:21
Klart du törs flyga mitt plan ;)
Jag har dessutom alltid med superlim när jag är ut till fältet :p

Easystaren kraschar man inte så ofta, den är ganska förlåtande.
Det finns dessutom möjlighet att köra dubbelkommando på den ute på fältet så då är det inga problem under dom första flygningarna.

Men som jag sa tidigare så tror jag det är en bra början om du lånar min easystar under dom första flygningarna så lär du dig flyga lite "på riktigt" också får du lite mer inblick i hur avancerad modell du kan gå vidare med efter den.
Jag har dessutom batteri till den så det blir mycket flygning om man vill(2 accar och ca 25min flygning/acc).

Och glöm inte att det är Midnight sun fly-in nästa vecka ;)
Jag kommer mest troligt finnas på fältet mycket från tors-sön.

Robban74
2012-06-29, 16:43
Lipo packet väger 334 gram.

/Robban


Sent from my iPhone using Tapatalk

freddan_6
2012-06-29, 19:53
Räkna med att batteriet väger 20% av planets flygvikt, motorn 10%, fartreglaget 5%. Detta är en tumregel som naturligtvis inte stämmer med allt. Men med tanke på att du behöver dubbla spänningen från 2S till 4S för att Mentor ska flyga bra, så blir det för mycket med nära 700 gram batteri på 2000 gram plan. I detta är i mesta laget.
mvh. //Fredrik

Robban74
2012-07-07, 01:51
Jag har kollat runt lite på olika sändare... den jag har fastnat lite för är Hitec Eclipse 7 Pro 2.4. Vad tror ni om den.. har inte hittat så mycket info om den.. är det nån här som har den? Den ligger ju bra i pris.. och så får man ju 7 kanaler.

När det gäller val av plan har jag börjat svänga mot en Funcub.. Mentorn verkar lite stor, och svårare.. Easystar är också ett alternativ.. men jag är rädd att jag tröttnar på den lite för fort..

Jag har rätt många dagar och kollat på Midnight sun fly-in, riktigt kul att se alla plan.
På måndag tror jag att jag ska fara och flyga lite dubbelkommando igen. Se om övandet i simulatorn har gett något.. jag blir bara så nervös när jag ska flyga, fattar inte varför man ska bli så nervös. Det är nästan så man inte vågar fråga om man får prova.

/Robban

Skrotiz
2012-07-07, 02:56
Man blir nervös, helt normalt.
Samma för mig ibland när jag ska flyga, även fast jag inte är nybörjare.

Men kör lite dubbelkommando så kanske en funcub visar sig vara ett lämpligt plan för dig, nästan så jag blev sugen på en ny sån nu när jag tänker efter ;)
Nåväl, sambon lär ju inte tycka att det är nödvändigt :p

freddan_6
2012-07-07, 11:33
Angående Hitec Eclipse 7 2.4GHz är det en av de stora märkena vilket betyder ganska högt pris, och bra kvalitetskontroll i fabrik, den har telemetri, mottagarna är ganska ok i pris.

Själv har jag Futaba 7C och väntar på att telemetri ska komma till Futaba, och kommer att köpa Futaba 8FG eller dess ersättare med telemetri i stället.
Jag har även Spektrum och Turnigy 9x/er9x/FrSky som extrasändre.
mvh //Fredrik

McRegor
2012-07-07, 22:48
Hitec Eclipse är ju i grunden en rätt gammal konstruktion så om det är Hitec som gäller skulle jag istället kolla på deras Aurora.
Annars är ju t ex Futabas 8-kanalare en populär, flexibel och uppgraderingsbar radio.
//Roger

jocke1963
2012-07-07, 23:23
.. jag blir bara så nervös när jag ska flyga, fattar inte varför man ska bli så nervös.

Stämmer in på många av oss, i alla fall innan man blivit riktigt varm i kläderna. Minns att jag hade riktig hjärtklappning och skakiga knän ochh händer de första gångerna jag provflög ett nytt plan de första åren i flygkarriären.. Numera tänker jag mest att, well, kraschar jag så kraschar jag, det är bara att laga... då brukar det släppa...

McRegor
2012-07-08, 08:46
Nog höjs pulsen lite i alla fall när man testar nya kärror - i alla fall lite finare kärror. Depronflax och liknande är väl inga större pulshöjare men ett fint balsabygge måste man nog medge höjer pulsen lite - trots att man flugit sen tidigt 70-tal.
Hälsningar
Roger

Robban74
2012-07-09, 01:54
Hitec Eclipse är ju i grunden en rätt gammal konstruktion så om det är Hitec som gäller skulle jag istället kolla på deras Aurora.
Annars är ju t ex Futabas 8-kanalare en populär, flexibel och uppgraderingsbar radio.
//Roger

Jag som trodde att jag visste vad jag ville ha ;)

Nu har jag istället börjat fundera på om jag ska köpa en Spektrum DX7 http://www.hab.se/spektrum-dx7-7ch-24ghz-tx--ar-8000-mottagare-p-12454-c-779.aspx eller en JR XG7 http://www.hab.se/jr-xg7-24dmss-med-telemetry-p-10901-c-779.aspx
då ekonomin inte tillåter en Aurora.

När jag berättade för frun vad sändaren kommer kosta ungefär undrade hon om den gick att använda till flera plan, då hon inte trodde att det kommer räcka med en Funcub :)

När jag har räknat ihop setupen till Funcuben kommer den kosta totalt ganska precis 3000kr utan fraktkostnader.
Sen känns det som att det inte är nån mening att köpa en DX6i för 2000kr när dom andra kostar ca 2700 kr, eller?

/Robban

Bonanza
2012-07-09, 03:41
Klart du ska köpa en bra radio ! :)
Du kan dock glömma DX7'an du länkar till, då det är en gammal modell.
DX7S heter den nya.
http://mft.nu/?ProdID=351832

Skrotiz
2012-07-09, 12:34
Fördelen med att köpa en riktigt bra radio är att du slipper byta ut den senare.
Med 7 kanaler har jag klarat mig i närmre 6år nu utan att behövt byta radio och jag klarar mig fortfarande, fastmitt planerade vinterprojekt kommer nog vela ha nästan lika många till :p

Sen eftersom jag köpte Futaba 7C 2.4ghz så har jag aldrigt haft några problem med radiostörningar, vilket är mycket skönt.

Så att investera i en riktigt bra radio kan jag rekommendera, då kan du ha den länge och till många olika plan.
Kolla upp priset på mottagare, om(när) du sen fastnat i denna hobby så kan de vara skönt med en egen mottagare i varje plan(för det blir säkert flera) så det är smidigt att byta mellan dom olika planen när man är ute(bara byta modellminne).

Själv så kostade futabas mottagare kring 1000-lappen till min radio vilket var en besvikelse.
Hittade som tur är orange mottagare som kosta 595:- och den funkar kanon(priser i svensk butik).

Robban74
2012-08-03, 11:13
Jag har blivit erbjuden att köpa en JR XG7 med 2 st mottagare för 2000 kr. Det känns som i dyraste laget med tanke på att en ny kostar 700 kr till. Eller ligger den rätt prismässigt? Känner mig lite lost på beg marknaden.

/Robban


Sent from my iPhone using Tapatalk

bem
2012-08-03, 17:00
Hej,

Är det med sändaracc och mottagaracc, laddare och inga servon? Sitter det NiMh i sändaren, hur stort (och därmed hur lång driftstid)?
Vad heter mottagarna (modellbeteckning)? Heter de RG831B 8 kanalmottagare?
Nytt är nytt och begagnat är beg, problemet med beg är att det är svårt att veta historiken och vad det varit med om (ev krascher osv).
JR XG7 använder nyare DMSS signalöverföring (som även deras XG8 och XG11 använder sig av) som även har stöd för telemetri vilket är bra. I den förra generationen JR radio användes DSM2 signalöverföring.
Jag vet ej exakt när XG7 kom ut på marknaden men tror sent 2010.

Kolla vad den extra mottagaren kostar ny så får du ett hum värdet.

Du kan kolla på JR Japan hemsida http://www.jrpropo.co.jp/english/ och kika i deras 2012 katalog och manualen till XG7 så kanske du får en hum om radion kan passa dig. På sidan 7 i deras 2012 katalog finns en tabell med jämförelser mellan XG11, XG8, XG7 så kan du se lite vad den saknar (t ex den saknar SD kort, har ej bakgrundsbelyst display, saknar en del mixningsfunktioner, saknar speciella segelplanfunktioner mm men kanske inte så jätteviktigt i detta läget för dig att sånt saknas).

/Bo

Robban74
2012-08-14, 18:32
Nu har jag köpt en sändare. Det blev en Multiplex Cockpit sx. Funcuben är beställd, och den får jag nästa vecka. Jag specar setupen senare när jag sitter vid en dator. Ev kommer det en byggtråd när jag börjar sätta ihop den. Jag har iaf gått på en kraftfull motor så jag inte ska tycka den är för vek sen när jag vill börja med lite mer avancerad flygning.

/Robban


Sent from my iPhone using Tapatalk

HS-Racing
2012-08-14, 19:36
Det kan vara skönt att lite extra pulver i maskin när man börjar flyga..
Hamnar man i en jobbig sist är det oftast bara att försöka få nosen uppåt och dra på allt som går:)

Det har räddat mig några gånger iaf :)