handdator

Visa fullständig version : Hur grejar man Buddybox (lärare/elevkoppling) med Turnigy 9x?Nephre
2012-06-25, 10:14
Tjenare fränder

Jag har sökt som hastigast men inte hittat något som får det att funka och nu har jag inte tid att söka längre så därför frågar jag er och hoppas på att all samlad kunskap här på forumet kan komma till undsättning

Jag har som sagt en Turnigy 9x som har tjänat mig fenomenalt bra hittills men det är ju lite lurigt med menyerna om man är nybörjare då det är så mycket terminologi som jag inte fått koll på än. Nu är det så att jag har en polare som jag verkar ha dragit med ner i flygträsket för han tjatar om att skaffa eget plan och har fått låna min simulator för att lära sig grunderna. Nu börjar det bli dags för att flyga skarpt och eftersom jag redan har en annan billig HK-sändare med traineruttag och kabel som passar mellan den och turnigyn vore det ju skitbra om det gick att buddyboxa så att jag skulle kunna kliva in och reda upp situationen om han skulle tappa kontrollen utan att behöva slita radion ur händerna på honom. Hur ställer jag in det så att det funkar i menyerna? Tänk på att jag fortfarande är nybörjare så håll gärna terminologin på en mänsklig nivå :sarcastic:

Blomster
2012-06-25, 10:33
Vet ej hur du kopplar ihop dem men det finns ju en annan enklare lösning Buddy Box (http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=18703) klarar olika system utan några ändringar i sändarna, krävs 2 mottagare i planet och du bestämmer vem som styr planet. :)

Nephre
2012-06-25, 12:08
Kan vara ett alternativ om jag inte får det att funka så tack så mycket. Men i första hand försöker jag hellre buddyboxa på vanligt sätt då jag i teorin redan har det som krävs, det enda som saknas är lite sändarprogrammering

AM
2012-06-26, 09:53
Absolut enklast är ju FrSky's system:
Eleven sänder till en mottagare fäst på lärarens sändare. En sladd från den mottagaren går in i Lärarens Elev/Läraruttag (PPM-signalen). Lärarens radio är bunden till mottagaren i flygplanet. När läraren håller in "Elev"-knappen styr eleven lärarens radio via elev/läraringången.

Mvh
Ove

Mr J
2012-06-26, 10:11
Det systemet använder vi vid skolning i Malmö RadioFlygSällskap, det fungerar klockrent, och det är SÅ skönt att slippa sladden mellan lärare och elev...

Nexus
2012-07-13, 17:40
Trådlös Lärare/Elev med Sändare om ni menar det??

Mvh Steve

MrOvanhill
2012-07-21, 13:47
Jag har till och med integrerat min mottagare (FrSKY V8R7-SP) i min 9X, så jag helt slipper dinglande saker på den. Som elevsändare har jag en HobbyKing 2.4Ghz 6Ch Tx & Rx V2 konverterad med FrSky V8HT DIY-modul. Det går lika bra (eller bättre?) med en 4-kanalare men den var slut just när jag köpte min.


Har också kvar originalmodulen i 6-kanalaren (extra stömbrytare för att välja modul) för att barnen ska kunna flyga själv med den senare om de vill det, med originalmottagaren till den.

hbi
2012-07-28, 16:50
Jag har kopplat ihop min Turnigy9X som lärarsändare med sonens Futaba EX6 - funkar kanon, med sladd.
Om det fortfarande behövs kan jag skriva ihop en liten guide.
Obs, detta med open9x som programvara, det kan skilja lite mot ER9x eller 9x standard.

Nephre
2012-07-29, 08:26
Man tackar hjärtligast men jag har fått det att funka nu. Det funkade inte med min extra HK-sändare men när man kopplade ihop med en annan 9x lirade det alldeles utmärkt med varandra :)

pernstig
2012-07-29, 15:12
Absolut enklast är ju FrSky's system:
Eleven sänder till en mottagare fäst på lärarens sändare. En sladd från den mottagaren går in i Lärarens Elev/Läraruttag (PPM-signalen). Lärarens radio är bunden till mottagaren i flygplanet. När läraren håller in "Elev"-knappen styr eleven lärarens radio via elev/läraringången.

Mvh
Ove

Intressant!
Men hur kalibrerar man centrering, utslag och rörelseriktning mellan sändarna? Och hur väljer man vilka funktioner som eleven ska ha tillgång till?

numnutchris
2012-07-29, 15:28
Det beror på mastern - vilka inställningsmöjligheter har du där? Vi har kört 1) planet intrimmat i båda sändarna för sej och sedan buddyboxat där eleven får full koll 2) Mastern tar bara ppmströmmen från slaven (slaven blir som en joystick till mastern) och sedan sköts mixningen i mastern men dess spakar påverkar inte elevens spakande (förrän man drar/släpper buddyswitchen) Fördelen med 2 har varit att planet bara ställs in i mastern och slaven kan köras på "tomt" modellminne.

Fast vi har inte använt Tgy9X då...
http://www.youtube.com/watch?v=NyahEMzAxW4
(videon blev till innan det fanns klonmottagare och färdiga kablar)