handdator

Visa fullständig version : Kompletterande/Snabbare laddare?David Larsson
2012-07-20, 19:16
Hej!

Jag är mitt i processen är att lära mig allt vad det innebär med RC och just nu speciellt batterier. Jag har en rc heli med LiPobatterier. Jag köpte 3 st batterier på en gång eftersom jag tänkte att det är ju kul att kunna göra lite fler flygningar på en gång. Problemet är bara att det tar sån tid att ladda dessa batterier.

Utopin skulle vara att jag går ut med 3 st fulladdade batterier, och när första är slut går jag in och sätter det på laddning och kör på de andra batterierna, och när de är slut så är det första batteriet färdigladdat och redo att användas.

Jag inser att det är nog omöjligt att nå upp till. Men finns det någon snabbladdare? Eller har ni något tips på en laddare som jag kan köpa så att jag i alla fall har 2 st så att två batterier kan laddas samtidigt - om jag nu inte ska köpa en exakt likadan laddare som jag redan har.

Finns det starkare batterier som skulle funka? Eller är det pga vikt man inte vill skaffa "starkare mah"?

Laddaren jag har nu är: http://www.rc711.com/shop/esky-74v-111v-lipolymer-balance-charger-upgrade-p-116.html
De tre batterierna jag har nu är: http://www.rc711.com/shop/111v-800mah-lipo-battery-for-big-lama-honeybee-p-1725.html

Lite rörigt men försöker lära mig :)

McRegor
2012-07-20, 21:45
Hej,
Med LiPo som tål snabbladdning (finns många idag som går att ladda med upp till 5C = 4 A för 800 mAh ackar) och en bättre laddare så kan du nog i stort sett klara dina krav. Det är nog större risk att motorerna i din heli kommer att överhettas (om det är borstade motorer) och ge upp i förtid. Det är faktiskt en reell risk som inte skall underskattas på om det är en enklare heli.
Hälsningar
Roger

David Larsson
2012-07-20, 21:49
Hej och tack för ditt svar Roger!

Ja, det där med överhettning verkar vara ett ganska vanligt problem med Esky Big Lama (som jag har) - men jag har planerat att köpa heatsinks att sätta på motorerna.

Finns det något sätt att se på batterierna om de klarar snabbladdning? Om det är någon som har ett tips på bra batterier och laddare som klarar det får ni mer än gärna säga till :)

edit: det här med batterier verkar ju vara en hel vetenskap.. hur kan t.ex. denna http://www.rckungen.se/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=883&category_id=191&option=com_virtuemart&Itemid=64 vara så mycket dyrare än denna http://rubinrc.se/product_info.php?products_id=2567 som dessutom är på med mAh?

henke2
2012-07-20, 22:08
Om du är osäker så vänd dig till en etablerad handlare som kan ge dig råd. Det säger väl sig nästan självt att en laddare för 70kr inte är speciellt bra va?

Du kan visst få bra svar på forumet, men nu för tiden är det väldigt många nybörjare som ger råd som om dem varit med i gemet i 30år, så var lyhörd och försök hitta en röd tråd innan du lyssnar för mycket på någon enskild individ.

David Larsson
2012-07-20, 22:11
Hej Henke och tack för omtanken! Jag försöker samla så mycket information jag kan för att kunna bilda mig en egen bild. Som ny är det verkligen en djungel där ute - i alla fall för mig när det gäller batterier etc.

Jag läser på där jag kan och frågar där det finns möjlighet :)

freddan_6
2012-07-20, 22:31
På de flesta batterier av idag står det hur mycket laddning de tål i form av C, t.ex "10C charge", och hur mycket urladdning de tål t.ex. "45C discharge". Det är en siffra man ska multiplicera med kapaciteten. Ett 2200mAh batteri med 10C charge kan laddas med 22A, och om det är 45C discharge kan det laddas ur med 99A. Står det inget är det antagligen 1C charge. 1C charge tar cirka 90 minuter, 2C tar cirka 45 min, 4 C tar cirka 22 min, 8C tar cirka 11 minuter från helt urladdat.

Det finns många bra laddare, jag har som kan ladda med max 350W, max 20A och max 8C.

Heli brukar kräva bättre batterier än flyg av två skäl: ständigt hög belasting och dåligt med kylning. Till flyg fungerar turnigy nanotech men många rapporterar att de inte fungerar till heli.

Min laddare är inte ensam på marknaden men mycket bra, har bara en begränsning: den kan inte användas med bilen som strömkälla om bilen är på. ICharger 208B, pris cirka 1000kr.


RC-flight har bra batterier och laddare men jag kan inte lova att de passar till heli, fråga de som flyger helikopter

http://www.helifreak.com, http://runryder.com/, http://www.rcheli.se/

McRegor
2012-07-20, 22:45
Tror tyvärr inte att en extra kylfläns på motorn gör nån större skillnad i livslängd så du bör nog hellre se till att den får chans att svalna mellan flygningarna. Det är givetvis ingen nackdel med bättre kylning men jag menar att du inte skall förvänta dig någon avgörande skillnad.
Här har du ett par exempel på ackar i 800 mAh-klassen som klarar 5C-laddning - i alla fall enligt specarna:
* http://www.rcflight.se/visaprodukt.aspx?id=1504
* http://www.giantshark.co.uk/gens-800mah-3s1p-lipo-battery-p-406462.html
* http://www.giantshark.co.uk/gens-1000mah-lipo-battery-p-406460.html
Både Gravity och Gens Ace-ackar anses nog av många som helt OK ackar - kanske t o m riktigt bra ackar.

Sen ett exempel på en mycket bra laddare till överkomligt pris (kräver dock matning från t ex 12 V bilbatteri eller annan 12--18 V-källa):
* http://www.giantshark.co.uk/icharger-106bplus-250w-balancecharger-p-404527.html
Sen finns det både dyrare och billigare men iCharger-laddaren är garanterat bra. Det finns även bra laddare som du kan köra direkt på eluttaget hemma i köket men dessa är oftast (men inte alltid) begränsade till ca: 50 W max laddeffekt.
Om du är helt ny inom elflyget så kan du ju kolla min "Elflygskola för nybörjare" som jag har länk till i min signatur. Där får du lite grundläggande begrepp förklarade (hoppas jag)...:)
Hälsningar
Roger

PS till Freddan: Jag har kört min iCharger 106B plus många gånger i bilen med motorn igång - hittills utan problem. Men jag kanske har haft tur eller så är olika bilar olika elaka mot laddarna...:)

freddan_6
2012-07-21, 06:17
b
PS till Freddan: Jag har kört min iCharger 106B plus många gånger i bilen med motorn igång - hittills utan problem. Men jag kanske har haft tur eller så är olika bilar olika elaka mot laddarna...:)

Det som brunnit är iCharger ur 30-serien 20A ström eller mer.
3010, 308, 306 är rapporterade brunna. Jag har inte haft problem men jag förstår att det blir, då spänningen varierar väldigt häftigt vid häftig last och man inte har konstruerat för att klara den miljön.

t.ex. kommentarerna i http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__11597__iCharger_3010B_1000W_10s_Balance_Charger. html
eller henkes tråd här på rcflyg
http://www.rcflyg.se/forum/showthread.php/29239-Varning-ang-icharger-laddare-%2Atillbud%2A

David Larsson
2012-07-21, 08:37
Wow, tack för alla svar! Och speciellt tack till alla konkreta förslag, och länktips. Jag har börjat läsa på lite i Elflygskolan även om det är mycket att repetera för gymnasiet ang elläran :)

Med den här iCharger, kan man ladda den hemma om man använder en adapter (nätagg kanske det heter)? Eller är det enbart direkt 12 V strömkälla som gäller?

Finns det någon övre gräns på mAh? Eller handlar det bara om längre laddtid? Antar att batterierna blir större ju fler mAh och förstås, så det finns väl en fysisk gräns om inte annat.

Om Gens Ace 1000 mAh batteriet passar rent fysisk kommer jag lägga en beställning på det, tack för tips! Kommer jag kunna ladda det med min laddare som jag länkade till tidigare tills jag skaffar en iCharger? Även om det lär ta ett par timmar att ladda.......


edit: och skulle motorerna ge upp för gott har jag bara en anledning att byta upp mig/skaffa borstlösa :)

McRegor
2012-07-21, 09:35
Hej,
Förstod nog inte riktigt alla dina frågor men här kommer i alla fall ett par svar....
Visst kan du köra t ex en iCharger via en adapter bara den lämnar likström inom inom intervallet 12--18 V. Sen kan du ju inte nyttja max laddeffekt om inte din adapter också klarar av att leverera denna effekt (ja, egentligen lite mera eftersom det finns förluster att ta hänsyn till).
Men med ackar upp till säg 3S2200 (mycket vanliga) så behövs följande laddeffekter vid laddning med olika C-tal:
* 3S2200 med 1C-laddning: Ca: 28 W laddeffekt (ca: 1 timme för att ladda från tom till full ack)
* 3S2200 med 2C-laddning: Ca. 56 W laddeffekt
* 3S2200 med 3C-laddning: Ca: 85 W laddeffekt
* 3S2200 med 4C-laddning: Ca: 110 W laddeffekt
Talar vi om 3S1000 så är blir det ju lite mindre än hälften av dessa värden och för 3S800 ännu lite mindre (ca: 1/3 av det jag redovisat ovan).
Sen skall du aldrig köra ur ackarna helt utan man brukar säga att man max skall utnyttja ca: 75--80 % av kapaciteten.
Om man dubblerar laddströmmen från t ex 1C till 2C så innebär det inte exakt en halvering av laddtiden utan det kommer att ta lite mera än halva tiden men det blir ändå en markant sänkning av tiden.
Om du klarar dig med ca: 70 W "in i laddaren" (vilket räcker rätt bra för många för "hemmaladdning") så har bl a Jula ett 12V/6A nätaggregat avsett för bl a kylväskor som inte kostar speciellt mycket just nu. Jag har inte exakt detta men liknande som fungerat bra för mig under många år. Julas billiga adapter - http://www.jula.se/transformator-604149
Jag skulle tro att även Gens-acken går att ladda med din enkla laddare men jag rekommenderar starkt en bättre laddare. Den du har är tyvärr inte så bra och jag har sett att en del ägare av den haft problem med att den inte balanserar speciellt exakt vilket inte är bra.
Att byta till borstlöst i din heli är troligen inte lika enkelt som det låter. Tror att fartreglagen är integrerade i mottagaren och då är det inte längre lika enkelt - men det är en gissning baserad på lite mindre Esky-koptrar.
Hälsningar
Roger

David Larsson
2012-07-21, 09:54
Stort tack Roger! Min plan blir helt enkelt att köpa transformatorn redan idag på väg hem från jobbet för att sedan införskaffa iCharger och batteriet.

Jga har sett några som bytt till borstlösa, men vet förstås inte hur komplicerat det var. Såg även någon som hade bytt tillbaka till borstade då helin fick mer kraft än vad den kunde hantera.. I vilket fall är det ju en bra idé att låta helin svalna några minuter mellan omgångarna!

Läste om att man inte skulle ladda ur lipo helt i din guide, men det var först efter att jag hade laddat ur dem ett par gånger :( men men, man lär sig! :)

McRegor
2012-07-21, 10:36
Hej igen,
Tycker inte du skall lägga alltför mycket energi och pengar på att bygga om din Big Lama för du kommer säkert att bli sugen på nåt nytt/bättre rätt snart så kör du med de borstade motorerna och får du problem med nån så är dom inte så dyra att ersätta - i alla fall om du handlar på nån shop i t ex Hongkong.
Sen finns det laddare med inbyggt "230 V aggregat" men dessa har ofta lägre laddeffekt och många av dessa har också sämre noggrannhet än iCharger-laddaren.
Ett par exempel på 50 W-laddare (iCharger klarar 250 W) :
* http://www.giantshark.co.uk/gt-power-c6d-p-407546.html
* http://www.giantshark.co.uk/power-a606-dual-charger-p-405325.html
Köper du dom i England så måste du nog byta "nätsladden" men det brukar vara standardkontakt i laddaren (typ sladd till nätaggregat för bärbar PC) så du har säkert nån sladd redan som passar.
Kör du på en iCharger + separat adapter så måste du göra en passande kabel mellan laddaren och adaptern eftersom kabeln från laddaren inte passar rakt av i cigg-tändaruttaget i adaptern. Om du är händig med el och lödkolv så skulle jag nog rekommendera att öppna adaptern (om det går) och löda in en sladd direkt i adaptern så du slipper cigg-kontakten. Sen brukar jag sätta t ex Deans-kontakter mitt på kabeln mellan adapter och laddare så att jag enkelt kan dela dom åt. Sen gör jag en motsvarande sladd som till adaptern men med "klämmor" på i andra änden (dessa följer med laddaren) så att jag kan koppla laddaren till t ex ett bilbatteri.
Låter svårare än det är när man skriver om det. Ett tips: Om du skall löda Deans-kontakter eller andra motsvarande (XT-60 t ex) så låt en hane och hona sitta ihop under lödningen så riskerar du inte att stiften rör sig om/när plasten blir lite mjukare av värmen under lödningen. Men det tror jag att jag nämnt lite om i "Elflygskolan...".
Så köp en förpackning med Deans eller XT-60 (brukar ofta vara 10 par) samt lite krympslang - 5 mm vill jag minnas brukar fungera bra på kontakterna. Men krympslngen kan du handla hos t ex Classe.
Hälsningar
Roger

David Larsson
2012-07-21, 12:00
Hej! Jag tycker din lösning med iCharger låter bäst. Det verkar ju vara en ordentlig och potent laddare som man kan ha med sig långt i sin RC-karriär. Lite bekant med lödkolven är jag så en lösning med kontakter låter bra. Ska läsa på lite vad skillnaden är mellan Dean och XT-60 är. Bra tips ang att låta dem sitta kvar vid lödning!

David Larsson
2012-07-27, 12:04
Hej igen!

Nu har jag köpt Julatransformatorn och bytt cigguttaget till en sladd med Deanskontakt. Tills jag skaffar iCharger, kan jag använda Julas transformator istället för den som kom med Eskyladdaren till just Eskyladdaren? Alltså så att jag kan koppla in Eskyladdaren, med Deanskontakt, till Jula transfon med Deanskontakt?

På transformatorn som kom med Eskzyladdare står det: output 12v 1.5 A, på Julas står det: output 12, 6a, 72 w

Det verkar alltså som att Julas transfo skickar ut mer kräm, kan det skada Eskyladdaren eller är det bara positivt?

numnutchris
2012-07-27, 13:14
Hej igen!

---

Det verkar alltså som att Julas transfo skickar ut mer kräm, kan det skada Eskyladdaren eller är det bara positivt?

ja och nej - iom det är 12V som gäller så är det snarare bättre med nätdel som klarar fler ampere. Frågan är bara hur "ren" 12V julaladdaren lämnar; switchad, stabiliserad eller massa rippel?

Boven anser jag är nog E-Skyladdaren, om det är en såndär liten box med nån lysdiod avsedd för 2-3S800 eller vad de brukar ladda. De brukar inte vara bra helt enkelt, typ laddar tills en cell är full och stannar (funkar bra i början men efter några tiotal laddningar så skulle man behöva balansera deras ackar). har själv nån sån kvar då de varit smidiga ta med till inneflyg och ladda sånt man flyger upp vid tillfället men brukar kolla ackarna efteråt.

freddan_6
2012-07-27, 14:44
"Skickar ut mer kräm" är fel uttryck. Den klarar av att ge mer ström om lasten behöver mer ström. T.ex. om du sätter i en iCharger i din esky-transformator och laddar 3S 2200mAh vid 2,7C (6A) så brinner den upp. Däremot överlever jula-transformatorn. Esky-laddaren ska gå lika bra med det nätaggregatet, om vad numnutchris frågar ifall det stämmer ? Att den ger ut 12V utan rippel. Jag har ett 13V/350W aggregat till min ena iCharger och ett 18V/540W till min andra iCharger.

Din första fråga om hur ett esky-batteri kan vara 3 ggr dyrare än ett annat batteri?
Det har med namnet att göra, vissa batterier är dyrare än andra, esky får kränga kassa batterier till högt pris pga namnet.

David Larsson
2012-07-30, 09:10
Hej! Tack för alla svar! Som jag förstår det är den bra idé att ta reda på hur "rent" transformatorn skickar ut 12 V? Jag misstänker att jag helt enkelt kopplar in en multimeter och ser hur stabilt den visar 12 V? Vad är ett okej "rippel", alltså vad får det fela från 12 V ut utan att det ska bli jobbigt..

McRegor
2012-07-30, 10:25
Hej,
Rippel lär du knappast se med en vanlig multimeter. Som jag redan nämnt så vet jag inte hur just denna "power supply" fungerar men jag har testat ett par andra gjorda för samma användningsområde på min iCharger utan minsta problem - vad nu dessa tester är värda...:)
Visst kan det i olyckliga fall bli problem men ibland tror jag också att vi är lite väl teoretiska...:)
Hälsningar
Roger