handdator

Visa fullständig version : LiPo-brand förstörde villaBosse G
2012-07-25, 08:56
Viktigt meddelande till Sveriges modellflygare!

Fredagen den 20 juli innebar en katastrof för en av Vallentuna mfk:s medlemmar, som bor centralt i Vallentuna. Då gick något snett vid laddning av en LiPo-ack i källaren till familjens hus och rök och brand spred sig från källarvåningen upp i huset. Vår medlem klippte gräset utanför villan och hans hustru befann sig också i trädgården så de märkte inte genast branden.
Nu måste hela villans inre stomme rivas och familjen har mist i stort sett alla ägodelar på grund av rök- och brandskador. Vi förstår alla vilken påfrestning detta är för vår medlem som varit med sedan klubben bildades.

Vi har länge betraktat LiPo-cellerna som säkra efter den första generationens batterier, som till och med kunde explodera. Det finns anledning att tänka om.

Huruvida det är laddaren som gått sönder eller acken som det blivit fel på i detta fallet är inte klarlagt. Men det finns anledning att se över våra rutiner vid laddning och förvaring av LiPo-ackar.

Viktigast! Lämna aldrig en laddning av en ack obevakad!
Kan du sköta laddning och förvaring t ex i ett garage eller på en balkong så välj detta alternativ!
Skaffa s k brandpåsar eller säkerhetspåsar som finns i hobbyhandeln (t ex hos HAB http://www.hab.se/ackar--batterikontakter--kablar/ackar-och-celler-lipollifeliion/sakerhetsutrustning-for-lipol-c-152-1.aspx ) (samt hos Söders Hobby i Stockholmsregionen) att förvara LiPo-ackar i och använd gärna dem vid laddning. Kostar kring hundralappen. RC Flight i Skövde ( www.rcflight.se ) har också säkerhetspåsar.
Se över dina ackar så att kabelanslutningar och kontakter inte är halvdåliga och kan förorsaka kortslutning.
En bra lösning är också att ladda på fältet.

För övrigt:
Gör upp en förteckning över familjens ägodelar och placera en kopia på annan plats än hemma.
Skaffa en handbrandsläckare som ska vara lätt tillgänglig.
Skaffa brandvarnare och se till att dess batterier är OK.

/Bosse Gårdstad

Tobbepostis
2012-07-25, 09:12
Försök att ladda accarna på fältet är mitt tips
Tobbe

bokis
2012-07-25, 09:17
Så trist att höra,beklagar..Oavsett orsaken så är det en otroligt jobbig händels..

numnutchris
2012-07-25, 09:18
Viktigast är nog ditt råd om att inte lämna laddningen oövervakad.
Har själv varit med om "glappig" balanskabel/kontakt som inte varit avbrott; mer typ "avledning" och laddaren har försstås mätt fel och laddat på.
Ett tips till: de flesta laddare har ställbar timer, laddar man på 1C tex. så ställ den på en timme (räcker då man inte kör helt slut på acket)

evilaid
2012-07-25, 13:44
Man blir ju lite skraj när man läser detta, får en helt annan respekt för dessa accar..
Hur gör ni när ni förvarar dom, nu tänker jag om man ska ha dom liggandes några veckor. Nu har jag alla mina liggandes i en aluminumlåda (hobbylåda). Men kan det avra någon risk att något händer om man bara "förvarar dom". Alltså ingen laddning eller belastning av något slag?

freddan_6
2012-07-25, 13:50
Finns det mer info?
Vilken laddare?
Vilket lipo?
Vilket program i laddaren?

Det vore bra information för att förstå orsaken. Anledningen till att jag frågar är min tråd i andra forumet om lipobrand. Huvudorsaken till brand är i den tråden felhantering vid laddning, så att man fått överspänning i acken.

http://www.svensktmodellflyg.se/forum1.asp?viewmode=1&msgid=277304&page=&CurrentMainTopic=2&replypage=99

mvh //Fredrik

AM
2012-07-25, 14:29
Mycket tråkig händelse.
I princip är alla typer av ackar starkströmsanläggningar. Dvs att de är kapabla att lämna så mycket energi att de kan ta fyr. Jag har sett själv sett en kompis dansa regndans med ett kortslutet 4,8 Volts NiMh-batteri i fickan...:-)
Vi tänker oftast inte på det faktum. Ett bilbatteri har man ju respekt för. Den som råkat kortsluta ett bilbatteri vet vilken energi man släpper lös. Ett LiPobatteri kan också lämna hundratals Ampere och då slår det rejäla gnistor även där.

Jag tycker dock inte man ska ha en överdriven rädsla för LiPo's, med enkelt sunt förnuft klarar man sig bra: Förvara och ladda ackarna på en brandsäker plats. Tegelstenar eller brandtåliga tallrikar/kärl är bra att lägga/förvara batterierna på/i. Skulle olyckan vara framme begränsas skadan till röken. Tyvärr är det oftast felkopplingar, laddkablar och laddprogrammen som orsakar bränderna. Det är enligt min erfarenhet sällan ackarna i sig själv som är problemet. En skadad ack ska man dock vara mycket försiktig med.

Mvh
Ove

simonarvestrand
2012-07-25, 14:37
Mycket tråkig händelse. Själv hade jag turen att både jag och sambon stod i samma rum när det hände här.
då laddade jag inte ens utan hade en acc på bordet som jag flugit med 30 minuter tidigare , vi vände oss om och såg en rökpelare, jag lyckades kasta ut accen
ur huset på bara några sekunder med bara ett brännmärke på bordet som resultat.

Efter denna händelse så är jag enormt noga med vart jag förvarar accar och övervakar laddningar.
Förstår inte att man inte kan göra säkrare saker.

Bosse G
2012-07-25, 15:26
Tack alla som skriver och bidrar med tips!

Och tack och lov för att RCFF finns, där man snabbt kan få ut information om viktiga ting. I den andra organisationen (alla vet vad jag menar....) finns inga som helst möjligheter till detta.

Det är riktigt att vi inte ska sprida panik - jag har själv hanterat LiPo i minst 8 år utan problem. Omsorg om ackarna så de inte skadas, uppmärksamhet under laddningen och förvaring på någorlunda brandsäkert ställe, gärna i säkerhetspåsar, räcker långt.
/Bosse Gårdstad

Tobbepostis
2012-07-26, 07:43
En fråga till Bosse G.Vad menar du att man inte kan få ut viktiga ting i den andra organisationen.Alla har väl rätt även du att skriva likadant där som du gjorde här på forumet
MVH
Tobbe :ciao:

Bosse G
2012-07-26, 08:02
Jo, jag menar att om jag försökt få fram denna information via riksförbundet så har de ju inget Forum. Den kanal till medlemmarna som de har är ju Modellflygnytt och den proceduren hade tagit ett par månader om man har otur. Det finns teoretiskt en kanal genom att det införs under rubriken "Nyheter från förbundet", men jag känner ingen som regelbundet läser där. Den nyaste informationen där just nu är valberedningens förslag till årsmötet, daterad den 19 mars....
Jag jobbade i många år för att SMFF skulle modernisera sig och bli ett förbund i tiden, men jag kan inte se någon ändring, snarare tvärtom. Tråkigt. Jag har varit med både i styrelsen och på andra sätt medverkat till att SMFF skulle bli den folkliga institution det en gång var, men jag tror det är svårt att vända den skutan.
/Bosse G

Optimate
2012-07-26, 08:19
Tack för att du varnar för detta Bosse. Visar på ansvarskännande.
Jag vill föreslå moderatorn att klistra denna tråd, dels för att det tillkommer nya läsare, dels för oss gamla. Det går så lätt slentrian i vårt hanterande av dessa saker.

freddan_6
2012-07-26, 08:36
Det vore också bra om någon kunde utreda orsaken. Jag tycker inte om att inte veta orsaken. Eftersom jag har arbetat med incidenthantering så jobbar jag systematiskt på att ta bort alla risker. Jag tror själv att sedan jag övergick till att balansladda, så kan inte obalans i ett batteri få det att brinna.
Själv har jag minimerat mina risker:
1) min laddare vägrar att ladda med fel program så kan jag inte överladda (iCharger 208B).
2) Jag balansladdar nästan alltid (Jag har ställt in laddaren så att normalladdning balanserar på slutet)
3) jag slänger skadade batterier efter krash så inget kan hända med skadade batterier. Jag har en glassburk med sand i bilen för hemtransporten av skadade batterier, så de inte kan sätta fyr på bilen.
4) jag laddar på en trähylla klädd med klinkers så en brand får begränsad omfattning. Väggen bakom är hålbetongsten.
5) jag har brandvarnare i rummet för laddning så jag uppmärksammas på fel
6) Jag lagrar mina batterier på samma trähylla klädd med klinker. Tyvärr får brand i ett batteri antagligen spridning så en grupp av batterier förstörs för det finns bara 5 "brandceller" med klinker emellan.
6S // 3S 3000 // 3S 2000 // 3S 1000 // 2S 500

mvh //Fredrik

Tobbepostis
2012-07-26, 08:49
OK.Jag trodde att du menade det andra forumet Svenskt modellflyg.För där har du inte skrivit eller?
Tobbe

hbi
2012-07-26, 09:05
...
För övrigt:
Gör upp en förteckning över familjens ägodelar och placera en kopia på annan plats än hemma.
Skaffa en handbrandsläckare som ska vara lätt tillgänglig.
Skaffa brandvarnare och se till att dess batterier är OK.

/Bosse Gårdstad

Måste skriva en liten kommentar här, till de självklara råden från Bosse, speciellt #1
Ett råd jag fått en gång tidigare men då när det gällde inbrott och uppklarande efteråt.
Ett mycket enkelt sätt är att ta en videokamera, filma varje rum och kommentera/beskriv alla sakerna efterhand som de filmas, öppna skåp och filma innehållet, plocka ur om det behövs så att det syns.
När du gått igenom hela huset så plockar du ur bandet/för över filmen på stabilt media och placerar den sen på ett annat ställe (hos dina föräldrar/barn, bankfack motsv.)
Ett mycket enkelt och effektivt sätt att få en bra dokumentation.

Mina LiPo förvaras i dubbla lerkrukor, enkelt och billigt, du har säkert någon hemma som inte används till blommorna längre.

Lelle
2012-07-26, 09:11
Mycket tråkigt det som hände och det är bara att hålla med i tidigare inlägg att man inte kan vara nog försiktig med lipo´s, men för den skull ska man inte vara rädd att använda dom.

På modellflygets dag i Södertälje 2010 hade vi en incident med ett lipoförsett flygplan som gick i backen med kortslutning och brand av batterierna som följd. Den rök som som uppstod i samband med branden är nog inget som någon skulle vilja ha i sitt hem. Lukten som spred sig över fältet var med all säkerhet inte särskilt hälsosam och det luktade förförligt illa och vi som var i närheten kände en stark stickande lukt i röken. Nu valde vi att låta batterierna brinna ut eftersom det var utomhus och branden dog ut efter ett par minuter och röken låg dessbättre åt rätt håll från publiken.
Det var en nyttig upplevelse och har man en gång sett det är man nog mera vaksam om hur man bör förvara dom.

För någon vecka sedan var jag hos en av mina flygarvänner och vi stod och samspråkade utanför hans garage. Efter en stund kunde jag i ögonvrån se att det var ett konstigt sken i garaget, och när jag vänder blicken så ser jag en öppen låga på ung 20-25cm på en batteri- och motorförsedd dunk för tankning av rökolja.
Nu var vi i närheten och kunde kasta ut både dunk och batteri , men det kunde gått riktigt illa.
Nu var det "bara" rökolja i dunken så den kunde inte antändas, men hade det varit bensin är jag säker på att branden fått ett annat förlopp. Nu slutade det hela med en delvis nedsmält dunk, havererade batterier och en förstörd pumpmotor.
Kan tillägga att jag personligen alltid laddar mina lipo´s utomhus, och förvarar dom i verktygsboden på tomten. Bättre att den stryker med istället för huset om det skulle gå åt pipsvängen..

Bosse skriver att ha en brandsläckare till hands och det ställer jag upp på, men jag är ändå säker på att lipos är oerhört svårsläckta. Rätta mej om jag har fel, men jag tror mej veta att en lipobrand utvecklar eget syre och då är det egentligen bara kvävning med torr sand eller cement som gäller, och det är väl matriel som man normalt inte har i hobbyrummet. Ett annat tips är att också ha en brandfilt i hobbyrummet och då helst av ylle.
Kanske någon batterigrossist här på forumet kan ge ytterligare besked.

Flyg och ladda säkert. :)

DrHanke
2012-07-26, 09:30
Bosse!

Bra information, kan du tänkta dig att skriva en liten mini guide på detta som vi går ut med till alla via mail och som klistrad tråd? Skriv gärna i denna tråd så kan vi alla hjälpas åt att få den bra!! :)

Impulze
2012-07-26, 09:47
Utvecklar eget syre vet jag inte, men energin och den värmeutveckling man får gör det väldigt svårsläckt. Metallbränder går i regel inte släcka utan att man kväver dom ordentligt. Kastade på en hel del vatten på metallbrand i våras och det blev som ett fyrverkeri då vattnet träffa. Nåt man kan tänka på är att lägga accarna på något som man kan förflytta om det skulle hända nått, så att man får ut dom i händelse av brand. Skulle en brand inträffa och det får fäste i nått brännbart material så brukar man räkna 2-3 minuter tills ett normalstor rum är övertänt.

Den här filmen har nog alla som jobbar med brand sett, men det är ju inte så dumt om ALLA ser den.
http://www.youtube.com/watch?v=ZPdJ34vQtnM

//Matte

Timtimtim
2012-07-26, 12:58
Köpte en stor påse från hobbex för 120 spänn, helt ok försäkring

McRegor
2012-07-26, 17:46
Har funderat på om nån form av s k säkerhetsskåp skulle fungera att förvara ackarna i hemma. Vi är ju inte på jakt efter ett skåp som skall skydda innehåller från brand utanför skåpet utan tvärtom. Sådana skåp kostar inte många hundralappar hos Jula, Biltema, Classe m fl affärer men dom verkar hyfsat stabilt uppbyggda. Det kanske t o m skulle fungera med en låsbar plåtbrevlåda för även en sån borde ju hindra spridning av ev ack-brand....
Hälsningar
Roger

Extra_Mannen
2012-07-26, 18:57
Har funderat på om nån form av s k säkerhetsskåp skulle fungera att förvara ackarna i hemma. Vi är ju inte på jakt efter ett skåp som skall skydda innehåller från brand utanför skåpet utan tvärtom. Sådana skåp kostar inte många hundralappar hos Jula, Biltema, Classe m fl affärer men dom verkar hyfsat stabilt uppbyggda. Det kanske t o m skulle fungera med en låsbar plåtbrevlåda för även en sån borde ju hindra spridning av ev ack-brand....
Hälsningar
Roger

Håller med dig Roger!

Bra lösning/förslag för att säkra!

Bor man i lägehet är det viktigt att säkra för det kan bli en otäck följd!

Tänker på de stackrna om misste sitt hem! Fy vad hämskt! :(

UndCon
2012-07-26, 20:48
Jag förvarar mina LIPO i gamla kakburkar i metall - lite bättre än inget.
Dessutom har jag en brandvarnare i taket direkt ovanför

Impulze
2012-07-26, 23:02
Undcon: Bara det står på ett bra underlag. Men blomkrukor är inte helt fel :)

//Matte

UndCon
2012-07-26, 23:38
blomkrukor i Terrakotta brukar jag lägga liposarna i när jag laddar, verkar inte vara helt fel :)

NIB
2012-07-26, 23:45
Ett alternativ.
http://www.youtube.com/watch?v=6M5ftkN9PtY

/ Bengt

Rille Stark
2012-07-27, 09:28
Det är viktigt att lådan inte är tät så röken kan ventileras. Röken innehåller, om jag fattat rätt, alla kemikalier som behövs, så blir värmen tillräcklig antänds den.


http://www.youtube.com/watch?v=OuH017ic6uo

Bosse G
2012-07-27, 09:38
Jag skrev faktiskt om detta problem redan år 2004 och det finns kvar artikeln via min hemsida ( http://www.gardstad.se/lipo/lipo.htm ). Detta var den första generationens LiPo (från åren kring 2004) som man kunde köpa via mer eller mindre oseriösa källor. Ackarna var omärkta och var förpackningsmässigt och hanteringsmässigt mycket osäkra. De var väldigt lätta att få att explodera och bilderna till artikeln visar ju detta. Men de går inte på något sätt att jämföra med dagens LiPo som både framställs av ansvarstagande fabrikanter och fungerar utmärkt om de sköts ordentligt. Olyckorna i förhållande till de miljontals LiPo som används i de mest skilda apparater är i alla fall ytterst få och går nog inte ens att mäta i promille av antalet!
Artikeln är inte aktuell på en del punkter, men visar i alla fall vilka svårigheter vi hade på den tiden och jag tror det var dessa tidigare ackar som grundlade en del fördomar om LiPo som finns nu.
Som jag tidigare har sagt - övervakad laddning, koll av ackarna för skador, förvaring på rätt ställe och laddningspåsar räcker för många års bekymmersfri användning av LiPo. Läs alla goda tips som kommit fram i inläggen ovan!
/Bosse Gårdstad

McRegor
2012-07-27, 10:22
Det är viktigt att lådan inte är tät så röken kan ventileras. Röken innehåller, om jag fattat rätt, alla kemikalier som behövs, så blir värmen tillräcklig antänds den.
Då kanske en brevlåda liknande denna låsbara skulle fungera bra - http://www.jula.se/postlada-794063
Den släpper ju ut röken utan vidare och man kan ju sätta nån form av ändlägesstopp på brevlådeöppningen så att inte ev eldslågor kan slå ut den vägen. Sen kanske man borde komplettera inredningen med ett par extra hyllor så inte ackarna ligger alldeles intill varandra.
//Roger

numnutchris
2012-07-27, 10:52
Tråden fokuserar ju på LiPona men glöm inte laddarna - de exploderar kanske inte :) men kan gå sönder som all annan elutrustning. Extrabekymret är om de då fortsätter ladda...
Några ytterligare tips till råga på allt då:
Undvik för billiga laddare. Överbelasta dem inte (tror fortfarande en del håller på spec max amp men glömmer max W). Använd bra nätdel, åtminstone en med högre spec än själva laddaren. Kontrollmät resultatet ibland, tom en enkel multimeter räcker till att kolla spänningen för ett ack och resp. cell. Använd säkerhetsinställningarna, många laddare har tex. cut-off inställbar både map. tid och max kapacitet. Löser sådan ut behöver det förstås inte betyda att laddaren mår dåligt utan kan indikera att acket börjat passera bästföredatum.

markusb
2012-07-28, 10:33
Jag förvarar mina lipon i ett plåtskåp av verkstadsmodell. Under och över skåpet har jag lagt tunga stenplattor, dels för att verkligen hålla det på plats om det poffar och lever om där inne, och även för att isolera värmen från trähyllan den står i.
Inget står direkt emot skåpet (en plastpåse låg visst emot skåpet men flytade den nu när jag såg det), men tyvärr är det nära till plastbackar och dylikt. Skyller på utrymmesbristen...
En luftspalt mot sidan av trähyllan är viktig.

Ackar/celler som jag vet har fått mer stryk än normalt stoppar jag dessutom i en lipopåse som jag oxå förvarar inne i plåtskåpet.

Jag vet inte om detta skyddar mig/oss den dagen något händer, men det är antagligen mycket bättre än att inte göra något alls för att skydda sig.
En pulversläckare är monterad på väggen ca 2.5m ifrån skåpet.

http://s19.postimage.org/psmx16y83/R0011535.jpg

http://s19.postimage.org/d2ioo3q9v/R0011536.jpg

Pumpe
2012-07-29, 16:11
har ställt frågan tidigare men det tål att upprepas.
vad gör man om man krashar?
om acken ser oskadad ut, är det bara att testa en laddning för att se vad som händer eller?
Om acken har börjat svälla vad gör man då?

freddan_6
2012-07-29, 17:25
har ställt frågan tidigare men det tål att upprepas.
vad gör man om man krashar?
om acken ser oskadad ut, är det bara att testa en laddning för att se vad som händer eller?
Om acken har börjat svälla vad gör man då?
Oskadd ack - jag markerar att den är krashad med datum och laddar med noggrann övervakning
Svullen ack - lägg i saltvatten ett dygn och sen holken för återvinning

kasoe
2012-07-30, 12:22
Några saker jag reagerade på om kanske inte tänkt skriva ner, men jag skickar med dom iom att jag fick en fråga i skallen av ovanstående inlägg, men först:

Om ackarna utvecklade sitt eget syre vid brand så är jag ganska säker på att "flygfrakt" skulle vara omöjligt som transportalternativ... (Baserat på ett program jag såg på Discovery nyligen där just detta fenomen var uppe... ;) )

Och LiPo finns väl i alla mobiler i dagsläget? Gör ni samma hantering på dom när ni laddar och eller förvara mobilen? Visst hör man om mobiler som "exploderat" (jag misstänker att det är en LiPo brand som uppstår i dessa fall). En okvalificerad gissning är att de ackarna har blivit skadade eller har något fabrikationsfel i sig.
Om man använder mobilerna som referens så ser jag två saker som framkommer som absolut viktigast för säker laddning, de har varit upp i tråden innan, men det är:

- "fri från skada", de flesta mobiler har väl skyddade batterier iom att de ligger inne i höljet, och
- "kontrollerade och korrekt laddning", ingen laddar väl mpbilen med annat än tillverkarens laddare vilket (förhoppningsvis) gör att processen är kontrollerad.

Baserar det på att nästan "alla" dagligen laddar sina mobiler utan dessa extra åtgärder utan "bara laddar" och att väldigt få incidenter ändå rapporteras kring mobiler (även om det händer)... Sannolikheten för att något ska hända vid laddning vav mobilen måste ändå vara "mycket låg".
Hanterar man sina RC-ackar på samma sätt som mobilen och inte använder skadade ackar och inte "pressar" laddningen utanför vad som är angivet som "rätt" så bör det vara skapligt säkert.

Notera att jag härmed INTE tycker man ska låta bli att vara försiktig och använda laddpåsare och annat!!! Det skadar inte att vara säker, men kanske man inte ska behöva vara "rädd"... ;)

Till sist, jag hajade till på detta:

Svullen ack - lägg i saltvatten ett dygn och sen holken för återvinning

Varför saltvatten? Vilken fysikaliskt/kemiskt resultat är det man får då?
Är det vattnets (halvbra/ halvdåliga) ledningsförmåga som bidrar till att sakta ladda ut alla celler i en säker omgivning (i vatten) eller är det något som kemiskt händer iom saltet? Räcker det mec att ladda ur alla celler (discharge i laddaren...)

Funderade,
Anders Ö

numnutchris
2012-07-30, 13:14
Bara några korta tankar till tankarna ovan... :)

Tror inte nån hanterar mobilackar som modellflygaren - uttag på säj 20-50C, laddar med 1-15C (ja, det kommer la till mobilerna snabbladdning med) och ändå har mobilackarna skyddskrets mot överladdning (och försöker man ladda med annan laddare, snabbare laddning menar jag, än tillverkarens så finns risken att man bränner skyddet, brukar bli livlöst ack då)

Saltvattnet leder ström och kan användas för att långsamt helt ladda ur acket - ingen energi i acket = ingen brandrisk.

Rille Stark
2012-07-30, 14:02
...
Om ackarna utvecklade sitt eget syre vid brand så är jag ganska säker på att "flygfrakt" skulle vara omöjligt som transportalternativ... (Baserat på ett program jag såg på Discovery nyligen där just detta fenomen var uppe... ;) )....

Det är korrekt. Det är numera hårt reglerat med Lipo på flyg och i post.
http://www.theonlineseller.com/2012/05/15/usps-bans-lithium-shipments-outside-us/
http://about.usps.com/postal-bulletin/2012/pb22336/html/updt_010.htm

Större transporter av LiPo måste numera gå med båt och/eller bil om jag fattat rätt.

Vilse
2012-07-30, 15:18
Köpte en stor påse från hobbex för 120 spänn, helt ok försäkring


Är LiPopåsar så bra egentligen? http://www.youtube.com/watch?v=ZEkewCjiDs0&feature=related

Tror jag låser in dem i en kassalåda iallafall...

markusb
2012-07-30, 15:23
Min påse ser identisk ut med den på filmen, tror jag köpte min på hobbyking.
Undrar om hans påse var nån typ av måndagsexemplar eller om dom verkligen skyddar så illa.

Ska sluta förlita mig på påsen omedel bums!

Timtimtim
2012-07-30, 16:11
http://www.youtube.com/watch?v=Pul1TngeKe4 , typ den jag har, verkar ju fungera. hittade flera filmer där lipo-påsarna funkar.

MatsGF1
2012-08-04, 09:44
Efter att ha hört om detta gick jag direkt hem och köpte lipo påsar. (jag var en av de som fick höra det direkt från den drabbade medlemmen)

Jag ville lägga påsarna i en plåtlåda och hittade denna på Bauhaus

Lådan känns stabil och plåten är av hyfsad tjocklek. 90 kr.
lådan är inte helt tät utan det är hål i hörnen.

Bättre än inget. Egentligen borde man göra praktiska experiment med detta. Jag har ett par gamla svullna ackar. Kanske skulle vara värt att köpa en låda till och kortsluta ute på fältet?

Skickat från min GT-I9100 via Tapatalk 2

freddan_6
2012-08-04, 10:09
Efter att ha hört om detta gick jag direkt hem och köpte lipo påsar. (jag var en av de som fick höra det direkt från den drabbade medlemmen)

Jag ville lägga påsarna i en plåtlåda och hittade denna på Bauhaus

Lådan känns stabil och plåten är av hyfsad tjocklek. 90 kr.
lådan är inte helt tät utan det är hål i hörnen.

Bättre än inget. Egentligen borde man göra praktiska experiment med detta. Jag har ett par gamla svullna ackar. Kanske skulle vara värt att köpa en låda till och kortsluta ute på fältet?

Skickat från min GT-I9100 via Tapatalk 2

Filma i så fall och lägg upp på tuben

Stig H.
2012-08-04, 22:31
I min värld är en påtaglig riskfaktor i samband med lagring av lipo-ackar hemma att guldkontakternas + och - kan komma åt varann och fixa kortslutning av acken. Kanske borde man ha ett skydd på varje strömsladds ände.

Jag har numera ett stort lerkärl med lock från Plantagen som förvaringskärl hemma. Det känns i alla fall hyfsat säkert.

Stig

Impulze
2012-08-04, 22:34
Har man inte satt någon sorts kontakt på sina accar så bör man ju ha krympslang åtminstone på ändarna.

//Matte

Stig H.
2012-08-04, 22:42
Har man inte satt någon sorts kontakt på sina accar så bör man ju ha krympslang åtminstone på ändarna.

//Matte

Yes, krympslang - men användningen av acken sliter på den och yttersta änden av guldstiften är alltid mer eller mindre bar.

Stig

Impulze
2012-08-04, 23:15
Jaha, du använder sånna. Bara på med ny krympslang då :)

//Matte

bil sebbe
2012-08-15, 11:17
På tal om att skydda lipo o etc etc...
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__24647__Turnigy_Lipo_Bunker_Lipoly_Saftey_Charge_ Box.html

Fast själv förvarar jag dom i lipo påsar.

bjerred
2012-08-18, 14:51
Jag vill gärna veta om man kan förvara LiPo utomhus året runt. Frost?
/Lars

McRegor
2012-08-18, 16:27
Jag vill gärna veta om man kan förvara LiPo utomhus året runt. Frost?
/Lars
Hej,
Ja det svaret kan du nog finna i denna tråd - http://www.svensktmodellflyg.se/forum1.asp?viewmode=1&msgid=279761&page=&CurrentMainTopic=2&replypage=99
Hälsningar
Roger

bjerred
2012-08-19, 19:43
Tack för länken, som ju slutar med en stark rekommendation: ANVÄND SPECIALPÅSE och då gör jag så.
Lars

Tobbepostis
2012-08-26, 12:11
Köpte en stor påse från hobbex för 120 spänn, helt ok försäkring

Hur många lipo accar ska man förvara i varje påse? Om man fyller en påse med tex 3-4 accar klarar påsen en brand då?Någon som vet.Själv har jag 8st lipo i två påsar.Ska man utöka antal påsar?
Tobbe