handdator

Visa fullständig version : Fixa till en Turnigy 9x med lite utrustning...bil sebbe
2012-08-05, 17:49
Har en Turnigy 9x på ingång, skulle vilja fixa till den lite för bättre prestanda..

Målet -bättre räckvidd!

Är det dessa grejer man ska ha?
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewitem.asp?idproduct=17205&aff=561489
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewitem.asp?idproduct=20108&aff=561489
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewitem.asp?idproduct=14356&aff=561489

Finns ju en mängd av teknik tillbehör http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__402__190__Tx_Rx_Systems_Parts-2_4Ghz_FrSky_ACCST.html

Så som telemetri. Om man köper till telemetri prylar så som kanske dessa:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__16671__FrSky_Battery_Voltage_Sensor_FrSky_Teleme try_System_.html
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__19975__FrSky_FVAS_01_Telemetry_Variometer_Sensor .html
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__19971__FrSky_TAS_01_Telemetry_Triaxial_Accelerat ion_Sensor.html
Vart kan ja se all denna data som prylarna ger? Kan man fixa så det syns i FPV glasögonen?

är det något mer man behöver utöver det? Antenner kanske?

Tipsa/rekommendera o skicka länkar på prylar som jag behöver eller säg till om det är prylar som inte är bra :)

Sen kanske man behöver fixa en annan programvara till radion, vart hittar man det o vilken ska man ha?

Tack på förhand (:

McRegor
2012-08-05, 18:18
Hej,
Har ingen sån sändare men har du problem med räckvidden idag eftersom det står högst upp på listan ?
Har egentligen aldrig upplevt det problemet trots rätt intensiv flygning under måååånga år.
Man ser inte så himla långt så de allra flesta sändarsystemen idag (i alla fall "märkes-grejor") har mer än tillräcklig räckvidd med deras resp full range-mottagare.
Hälsningar
Roger

bil sebbe
2012-08-05, 18:21
Har faktiskt inte ens fått hem sändaren hehehe.
Nemen man vet ju aldrig, jag vill ha en garanterad och säker lina. Vill iaf ha räckvidd upp till 2km mer eller mindre.

McRegor
2012-08-05, 18:54
M a o verkar det som att du är nybörjare - ännu utan plan och utrustning. Köper du "märkes-sändare" så har du inga problem med räckvidden så långt du kan se modellen - det är helt klart. Hur det är med extremt billiga Kina-grejor vet jag tyvärr inte men fungerar dom bara så kan dom säkert ur räckvidds-synpunkt vara ungefär lika bra. Men om det primära är att få en "garanterad och säker lina" så är nog kanske inte en billig Kina-anläggning det optimala valet.
Att flyga 2 km bort är inte möjligt med normala kärror - då har dom för länge sedan försvunnit ur din åsyn. Men märkes-utrustningar på 2,4 GHz-bandet klarar antagligen även ca: 2 km i räckvidd under gynnsamma betingelser - även om det är av mera akademisk betydelse.
Allt kan fungera bra men sannolikheten att det gör det är nog lite större med en s k märkes-anläggning i medelprisklassen eller högre.
Hälsningar
Roger

bil sebbe
2012-08-05, 19:11
plan har jag, och sändaren är beställd.
helt ny är jag inte, o jag kan redan alla historier om märkes grejer hit o dit....

Tanken är att jag ska flyga FPV o då vill man ju ha räckvidden upp till 2km.

Men frågan var vilka grejer jag behöver till FrSky systemet. Och hur man använder tillhörande telemetri tillbehör.

mickmick
2012-08-05, 19:15
En tankeställare.....

det finns ju ett antal erfarna modellflygare som stoppar in FrSky moduler i deras dyra "märkes-grejor", liknande modul har jag i min Turnigy 9x sändare, dessutom har jag bytt ut org. firmware i min sändare till er9x...är MYCKET nöjd med utrustningen och jag äger även en DX6i men trots det är det Turnigy med den nya programvaran som jag använder nästan alltid nuförtiden.

pernstig
2012-08-05, 19:20
plan har jag, och sändaren är beställd.
helt ny är jag inte, o jag kan redan alla historier om märkes grejer hit o dit....

Tanken är att jag ska flyga FPV o då vill man ju ha räckvidden upp till 2km.

Men frågan var vilka grejer jag behöver till FrSky systemet. Och hur man använder tillhörande telemetri tillbehör.

Du har väl koll på att modellflyg ska ske/kontrolleras "inom synhåll". Flyg utom synhåll räknas som UAS och kräver tillstånd från Transportstyrelsen.
http://www.transportstyrelsen.se/sv/Luftfart/Luftfartyg/Obemannade-luftfartyg-UAS/

bil sebbe
2012-08-05, 19:28
tror faktiskt dom har bättre saker för sig (det ska dom ha) än att komma o kolla till en grabbs leksaker...?

McRegor
2012-08-05, 19:55
Leksaker ? Om du är nybörjare och har som mål att flyga långt bort ifrån där du står så tycker inte jag att det är leksaker vi talar om längre. Man måste också ha respekt för andra människor och alla gillar inte att det flyger obemannade kärror över deras trädgårdar - dessutom i värsta fall flugna av nybörjare...
Men FPV-flyg från t ex ett modellflygfält och inom synhåll är absolut helt OK och kan säkert innebära tillräckligt med utmaningar...:)
Sen tycker jag absolut att du skall lära dig flyga ordentligt innan du sätter på dig FPV-glasögonen.
Hälsningar
Roger
PS till mickmick: Det är nog inte främst HF-modulen och själva 2,4 GHz-systemet som brukar vara problemet med extremt billig utrustning utan snarare det som har med det mera mekaniska att göra.

MrOvanhill
2012-08-05, 19:58
<Pekpinne fram>

En grabb med leksaker ska definitivt hålla sig till vad Transportstyrelsen har bestämt! Utan undantag! Ingen FPV-flygning utanför synhåll över huvud taget. Ingen FPV-flygning utan spotter/co-poilot. Ska du ägna dig åt långa flyg måste du ha UAV-licens. Punkt!

En grabb med leksaker som råkar göra bort sig eftersom han saknar den erfarenhet som kommer med år av modellflyg kommer att förstöra för många om det vill sig illa. Just vildpannor är den största risken för denna nya gren inom modellflyget. Det är sånt beteende som allra mest retar upp folk som inte håller på med det själva.

Håller definitivt med McRegor om att det inte längre rör sig om leksaker.

<Pekpinne bort>

Sådärja... Angående prylarna:

När jag nu sagt det, kan jag glatt berätta att min Turnigy 9X med FrSky-modul har fullt tillräcklig räckvidd för all FPV som jag hittills flugit. Med D-modulerna (telemetri) så kommer sändaren (egentligen modulen) att börja pipa och dona när din mottagare (om det är en telemetrimottagare) kommer för långt bort.

Sensorerna du nämner är inte till för att på ett enkelt sätt få information till din FPV-display. De är till för att kunna presentera information på en display i sändaren eller en fristående display som man monterar på sändaren. I fallet 9X kan man modifiera den till att visa FrSky-sensorernas information på den inbyggda displayen, men det kräver att man är ganska duktig på att löda etc.

bil sebbe
2012-08-05, 20:22
ta det lugnt gubbar ta det lugnt ;) :)
nej självklart är det ju inga leksaker (för oss iaf) men för många andra... Det är ju inte så att man flyger mitt i stan, utan på flygfältet långt borta från civilisationen så då kan man ju inte göra någon skada!

Och självklart ska jag göra ett antal flygtimmar innan jag över huvudtaget flyger med FPV glasögonen :)

Men om vi håller oss till ämnet okej? :)

Denna http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__19966__FrSky_DHT_U_Telemetry_System_.html vad jag förstått efter o läst kommentarerna så är det en modul alltså transmittern fast med lcd skärm för telemetrin? :) då behöver man bara komplettera med några mottagare så är det klart? om det är så, så är det ju jätte enkelt o smidigt!?

Igentligen är väll telemetrin på skärmen ganska värdelös om man ska köra FPV sedan, för då kan man ju inte se vad den visar.? :/

bil sebbe
2012-08-05, 20:25
Tack ska ni ha iaf! Jag är bara 15år så visa gärna framfötterna o va dom där härliga o snälla gubbarna! uppläxande gubbar med taskig attityd har jag mött tillräckligt av!
Ja jag är ny här, och jag frågar snällt därav att mina kunskaper inte är tillräckliga inom detta område.

MrOvanhill
2012-08-05, 20:42
Det som är bra med den där grunkan från FrSky som du länkar till i ditt näst senaste inlägg är att det är en komplett modul till sändaren med både telemetridisplay och sändarmodul inbyggd. Ska kopplas in i sändaren exempelvis via lärar-elevuttaget. Antagligen är den inte riktigt tänkt för FPV-flygare utan för vanliga RC-flygare som vill veta lite mer om vad som pågår i deras modellflygplan. Varvtal, temperaturer, batteristatus och signalstyrka etc, etc...


Det du vill ha för att få telemetrin på skärmen är en OSD-modul i planet, gärna med GPS och annat lullull.

Exempelvis (i olika prisklasser):
HobbyKing G-OSD II (http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/%5F%5F19832%5F%5FHobbyking%5FG%5FOSD%5FII%5FMini%5 FOSD%5FSystem%5Fw%5FGPS%5FModule.html) (Denna går att flasha om med en bättre programvara än den som följer med. Det finns någon här på forumet som gjort det har jag sett och jag har själv läst om det också på andra ställen.

EagleTree OSD-Pro (http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/%5F%5F9473%5F%5FEagle%5FTree%5FVideo%5FOSD%5FPro%5 FExpander%5F.html) med ET-Logger 3 samt diverse sensorer enligt behov och plånbok

ImmersionRC EzOSD (http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/%5F%5F17745%5F%5FImmersionRC%5FEzOSD%5FFPV%5Fon%5F Screen%5FDisplay.html)är också bra. Både EzOSD och EagleTree har möjlighet att koppla till dem en antenntracker som riktar en antenn rakt mot flygplanet hela tiden. etc etc... Kolla runt vetja...

Det finns massor av olika OSDer med olika egenskaper. Man kan googla runt på det och kolla vad folk som använder sig av dem har att säga. Man bör dock ta fram en nypa salt för folk tenderar att gilla sin egen utrustning eftersom de betalat masosr av pengar för den.

Själv flyger jag med en Cyclops Easy-OSD (http://www.foxtechfpv.com/foxtech-ce-osd-v15(new-interface-metric-and-imperial-)-p-170.html), en HK E-OSD (http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/%5F%5F16662%5F%5FHobbyKing%5FE%5FOSD.html) och en ET OSD Pro med Logger, Guardian, GPS och höjdmätare, samt Eagle Eyes Groundstation i olika modeller. De är bra på olika sätt.

* CEOSD har väl inte världens bästa programvara eller konfigurerbarhet, men den är enkel att sätta ihop och fungerar bra. Både kompass, hempekare, fart, gpshöjd, strömförbrukning och batterispänning för två batterier kan den visa. Nånting mer var det kanske i bilden. Gör vad den ska och är som sagt enkel att koppla ihop. En bra sak med denna är att den klarar av att mata videosändare och kamera med ström.

*E-OSDn är en extremt enkel OSDmed enbart batterispänning i bilden. Kostar bara en spottstyver, men klarar som sagt inte så mycket men gör det den ska extremt bra.

* EagleTree är jättebra och går att konfigurera hur mycket som helst. Så pass konfigurerbar att den är på gränsen till bökig. Det jag inte gillar med den är att man måste pyssla mycket mer för att få bra bild eftersom den inte är tillför att mata kameran och videosändaren med ström som CEOSD gör. Man bör lösa störningsfri el till videokameran och sändaren bredvid och det blir ett jäkla råttbo av kablar åt olika håll i modellen för att få en ET-anläggning att funka. När den är på plats och intrimmad är den däremot riktigt trevlig. Jag gillar F-16-displayen :-D

Hoppas att du fått lite mer kött på benen och tveka inte att fråga om vad som helst...


Angående uppläxning:
Problemet är nog att du inte alltid håller en alldeles ödmjuk framtoning du heller. Vi hjälper dig gärna med både det ena och det andra. Det är inte meningen att läxa upp dig, men när du skriver som ovan får vi nog ta fram pekpinnen. Det bästa vore ju om du kunde dyka upp på något av FPV-mötena som planeras då och då. Senast var det väl i Uppsala för ett par veckor sedan. Det kommer definitivt bli fler på olika platser runt om i landet dessutom. Jag vet så klart inte var och när, men i alla fall... Då kommer du kunna få ännu mera hjälp av oss som redan kommit upp i luften med brillorna på, så att säga.

Och du... Ta inte illa upp, för som sagt, vi är egentligen ganska snälla av oss. Framför allt mot 15-åringar. Vi vill ju gärna att fler ska hitta och fastna för modellflyghobbyn, oavsett form.

MrOvanhill
2012-08-05, 21:14
Angående en av frågorna i ditt första inlägg i denna tråden: Programvara till Turnigy 9X

Se denna tråd: open9x - Trevlig firmware minsann! (http://www.rcflyg.se/forum/showthread.php/33392-open9x-Trevlig-firmware-minsann%21) På Open9X sida finns all info man behöver för att modda sin 9X för allt man vill ha den till. Jag har länkat till den sidan i tråden jag nämnde ovan.

bil sebbe
2012-08-05, 21:21
Tack så jätte mycket!
Ska försöka sammanfatta allting o mata in det i skallen hahaha :) ska ta o läsa på allting nu innan alla nya frågor kommer!

Återigen Tack!

O självklart tog jag inte "illa" upp direkt, men föredrar faktiskt dom snälla gubbarna framför ja dom andra ;)

bil sebbe
2012-08-05, 23:22
* CEOSD har väl inte världens bästa programvara eller konfigurerbarhet, men den är enkel att sätta ihop och fungerar bra. Både kompass, hempekare, fart, gpshöjd, strömförbrukning och batterispänning för två batterier kan den visa. Nånting mer var det kanske i bilden. Gör vad den ska och är som sagt enkel att koppla ihop. En bra sak med denna är att den klarar av att mata videosändare och kamera med ström.

är det den här som du länkade? http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__19832__Hobbyking_G_OSD_II_Mini_OSD_System_w_GPS_ Module.html

Det var ju ett perfekt pris! Och har precis det jag vill ha o inget mer! Vill bara kunna se fart, höjd o batteristatus :)

Så inköpslistan ser ut så här..?
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__19966__FrSky_DHT_U_Telemetry_System_.html
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__19832__Hobbyking_G_OSD_II_Mini_OSD_System_w_GPS_ Module.html
Och några mottagare
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__14356__FrSky_D8R_II_PLUS_2_4Ghz_8CH_Receiver_wit h_Telemetery.html

Jag har redan beställt radion och en sån här http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewitem.asp?idproduct=20108
Börjar undra om man inte bara kan köra allting original men att bara byta antennen till den ovan..? Men skitsamma det är ju bara att köra på nu? :)
Är det något annat som behövs på listan?
eftersom jag kommer köra OSD så behövs ju inga Telemetri prylar till FrSky systemet...
Alla FPV grejer kommer tas upp i min andra tråd :)

Detta kan ju bli bra ju! Vet faktiskt inte vad jag ska säga, helt fantastiskt att man kan få sån bra och pedagogiskt enkel förklarad hjälp här! Eftersom jag hållt på med bilar i 5års så har man ju inte behövt tänka särskilt mycket ang. elektronik väg.

Just det ja, vilken programvara rekommenderar ni till radion med den set-up jag kommer köra med? Läste att man kunde få en svensk (?) finns/vad är riskerna med att byta programvara i radion? Vad kan hända om nåt går snett?

NickeL
2012-08-06, 10:53
Futaba....

/Nicke

MrOvanhill
2012-08-06, 10:56
Njaaa... CEOSD och HK G-OSD II är inte riktigt samma. Jag länkade till båda men den ena (CEOSD) stod länkad lite längre ner i mitt inlägg. De är ganska lika varandra till utseendet men CEOSD kan mer än G-OSD II åtminstone innan man flashar om den med den öppna programvaran cl-osd som finns här: code.google.com/p/cl-osd/

Skickat från min GT-P3110 via Tapatalk 2

bil sebbe
2012-08-06, 15:26
Men om jag köper denna http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__19832__Hobbyking_G_OSD_II_Mini_OSD_System_w_GPS_ Module.html
Blir det bra då? Behövs det något extra för att kunna använda det o se i FPV glasögonen? Om man ska flasha om den (varför gör man det?) behöver man någon adapter då?

Sen undrar jag, varför kör man bara cloverleaf antenner på FPV grejerna men inte på radion?

bogieboy
2012-08-06, 22:07
Kolla in Eagletrees osd pro den kör jag med och är grymt nöjd. Visserligen lite dyrare kanske men det finns mycket att köpa till senare om du blir sugen. :D

Tapatalk 2

bil sebbe
2012-08-08, 01:41
Vill inte att det ska bli för dyrt.... och inte för komplicerat, vill verkligen inte ha fpv glasögonen fulla med parametrar som man bara förstår hälften på!
Vill bara kunna se höjd, hastighet och batterinivå. Sen så kanske man kommer vilja ha en hempil eller kompass eller något liknande :)
Någon som kan svara på mitt tidigare inlägg, post nmr 19? :)

Sen en fråga till er som har någon erfarenhet av Turnigy 9x, kan man expandera modell minnet på något sett? Har för mig att jag såg att man fick några fler om man bytte programvara.???

pernstig
2012-08-08, 07:47
tror faktiskt dom har bättre saker för sig (det ska dom ha) än att komma o kolla till en grabbs leksaker...?

Det tror jag med. Men det kan ändå vara bra att veta var gränsen för det tillåtna går. :)

MrOvanhill
2012-08-08, 08:41
Hur många modeller har du? Om modellminet på ca 10-16 modeller inte räcker. Kan du ju skaffa en till 9X så dubblerar du modellminnet. Det är nog det billigaste sättet du kan komma åt som ger dig fler modellminnen.

Skickat från min GT-P3110 via Tapatalk 2

McRegor
2012-08-08, 09:08
Thomas - såvitt jag fattat så har inte Sebbe nån enda modell hittills utan hans FPV-kärra blir nog den första. Men Sebbe får väl rätta mig om jag har fel.
Hälsningar
Roger

bil sebbe
2012-08-08, 11:00
Därför jag undrar över modell minnet är föt att jag såg en review av Flitetest och då sa dom att den bara hade 7modell minnen..

Jag har 3st flygplan just nu! Och tvä st quadrovoptrar ska byggas, sedan kommer det ju fyllas på vart efter med nya plan!

McRegor
2012-08-08, 11:07
Hej,
OK - jag uppfattade det som att du var nybörjare och inte har haft nån flygradio tidigare. Men visst går det fort att "spara på" sig kärror..:)
Sen kan jag hålla med om att 10 minnen är väl lite när man blir "varm i kläderna" men det räcker i alla fall ett bra tag och skaffar du flera kärror än de som får plats i minnet så är grundtipset att du också vill byta upp dig till en bättre radio - så det löser sig säkert själv med tiden. F ö så brukar det försvinna lite kärror också - speciellt i början...:)
//Roger

MrOvanhill
2012-08-08, 12:01
Om du hackar din 9X och installerar open9x istället för standardfirmware så kommer du ha omkring 16 modellminnen.

Skickat från min GT-P3110 via Tapatalk 2

bil sebbe
2012-08-08, 14:45
Om du hackar din 9X och installerar open9x istället för standardfirmware så kommer du ha omkring 16 modellminnen.

Skickat från min GT-P3110 via Tapatalk 2

Det var det jag misstänkte! Tack! :)

När ni säger "hackar", menar ni att man bara byter programvaran i radion då? Har tittat på lite filmer om hur man gör, har beställt dessa grejer för att kunna programmera om den:
http://www.ebay.com/itm/110806555125?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1497.l2649
http://www.ebay.com/itm/261021924011?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1497.l2649
http://www.ebay.com/itm/260938136120?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1497.l2649#ht_2127wt_1388

Sen ska jag skaffa FrSky telemetrin som har inbyggd transmitter och några extra mottagare :)

MrOvanhill
2012-08-08, 16:50
Helt riktigt. Det behövs också lite programvara för att få det görbart. Kolla in min tråd som heter open9x - Trevlig firmware minsann! (http://www.rcflyg.se/forum/showthread.php/33392-open9x-Trevlig-firmware-minsann%21)

På open9x sajt finns också all info om hur man gör för att löda in allt man kan tänkas behöva. Kolla först på filmer som handlar om hur man löder om du inte redan är en van lödare. Du måste löda på direkt på en del ytmonterade kretsar, så det är bra om du klarar av det.

bil sebbe
2012-08-08, 16:59
Är ju inte så mycket som står i din tråd ;) Men efter det du skrivit så verkar Open9x bättre än Er9x? :)
Jo lött har man ju gjort lite grann, bara jag vet tydligt vart kabeln ska sitta så är det inga problem :)

2012-08-08, 17:07
Om du köper kortet från smartieparts.com så behöver du inte löda nånting

bil sebbe
2012-08-08, 17:10
Har redan beställt grejer! Och lite lödning skadar inte, ska ändå in i radion o montera backlight kit o fixa med en ny transmitter.

dvogonen
2012-08-08, 20:06
Kortet från smartieparts är bara att rekommendera för den som absolut inte kan löda. Det skruvas fast och har fjäderbelastade kontakter som vilar mot lödpunkter på moderkortet i radion. Som alla förstår är det lätt att råka ut för glappkontakt.

Att bara löda in en programmerare är trivialt för den som använt en lödstation tidigare. Man behöver bara löda fast 6 kablar på stora lödöar, inte mot några komponenter.

Om man modifierar radion för telemetri krävs dock lödning mot mycket små komponenter, detta oavsett om man installerar ett smartieparts-kort eller ej.

MrOvanhill
2012-08-08, 20:39
Är ju inte så mycket som står i din tråd ;) Men efter det du skrivit så verkar Open9x bättre än Er9x? :)

Inte mycket? Två länkar! Det är ju dem som är den viktiga biten. ;-)

Open9x bättre än er9x eller th9x eller bättre än... Tjaa... Smaken är som baken, men med Companion9X som jag länkar till i den tråden är det busenkelt att byta firmware från den ena distributionen till den andra över en kopp kaffe. Då kan du när du väl hackat in en AVRprogrammerare i sändaren, byta firmware lika ofta som mormor tar en kopp kaffe och själv testa vilken smak du gillar på din 9X-firmware.

Själv har jag just testat open9x och för mina behov är den jättebra.

Fluf
2012-09-06, 21:35
Dagens förvärv, skall fixas er9x firmware i den, kanske skall fixa telemetri till interna displayen också för att lösa modellbundna larm etc.


Startade och testade så allt funkade innan jag började modda (5dB antenn monterad)
31938LED Backlight monterad, var lite pilligare att få panel och ljus rakt än va djag trodde.
31939


Tänkte ha USBasp enheten internt monterad och bara koppla med en USB kabel, så fixade en USBhona i sidan (inte lött delarna ännu).
31940

Dagnes paket innehöll lite smått och


gott :)

Turnigy 9X 9Ch Transmitter without Module (M 1
Turnigy 9X LCD Backlight Kit - Green (DIY) 1
FrSky FAS-100 Telemetry Amperage Sensor 1
FrSky D8R-II PLUS 2.4Ghz 8CH Receiver with T 1
FrSky DHT-U Telemetry System 1
FrSky Receiver antenna 15 cm 2
FrSky 2.4G V8 Series 5db module Antenna 1
FrSky USB Cable 1
Male XT60 connectors (5pcs/bag) GENUINE 1
Female XT60 connectors (5pcs/bag) GENUINE 1
DIY Bixler FPV Camera Mount 1
HXT900 9g / 1.6kg / .12sec Micro Servo 10
USBasp AVR Programming Device for ATMEL proc 1
FPV Fiberglass Pan-Tilt Camera Mount 1

Flahultarn
2012-09-07, 08:51
Turnigy 9X 9Ch Transmitter without Module (M 1
Turnigy 9X LCD Backlight Kit - Green (DIY) 1
FrSky FAS-100 Telemetry Amperage Sensor 1
FrSky D8R-II PLUS 2.4Ghz 8CH Receiver with T 1
FrSky DHT-U Telemetry System 1
FrSky Receiver antenna 15 cm 2
FrSky 2.4G V8 Series 5db module Antenna 1
FrSky USB Cable 1
Male XT60 connectors (5pcs/bag) GENUINE 1
Female XT60 connectors (5pcs/bag) GENUINE 1
DIY Bixler FPV Camera Mount 1
HXT900 9g / 1.6kg / .12sec Micro Servo 10
USBasp AVR Programming Device for ATMEL proc 1
FPV Fiberglass Pan-Tilt Camera Mount 1
Är smått på G att beställa motsvarande paket så väldigt intresserad hur du tycker det funkar! Ffa om DHT-U har samma sändare/dvs får du samma räckvidd med den som med 9X sändaren, eller rent av bättre.

Fluf
2012-09-07, 14:39
Köpte 9x utan sändarmodul så har inget att jämför med, däremot tog jag med en 5dB antenn till DHT-U.

FrSky har ovanligt många kanaler som den skuttar mellan så att den är på pappret resistent mot störningar och har i många test visat sig har riktigt bra räckvidd och pålitlighet.

Har även hört att de som mätt skillnaden DIY kittet, modulen och externa DHT-U modulen i sändarstyrka har noterat att det varit bäst drag i DHT-U. Tanken är att jag skall ha ca 1,5-2km räckvidd i alla fall med mottagare och sändare. Sedan kommer projektet att få FatSharks till samma räckvidd med 5.8GHz utan riktad markstation (dvs uppgradera till 500-800mw sändare och skewplanar/cloverleaf antenner så småningom).

Skapade även denna tråden med mina moddar allteftersom.
http://www.rcflyg.se/forum/showthread.php/33885-Mek-och-moddning-av-Turnigy-9x-inf%C3%B6r-FPV-projekt

:)

Timtimtim
2012-09-07, 17:28
Läste att 5dB antennen inte ska vara så speciellt stort skillnad med om man jämför med orginalet som är 3dB sen gällande räckvidden är det som du säger men man får pilla lite med placeringar för att det ska fungera fint med 1.3ghz. tyckte inte de blev någon större skillnad med ett lågpassfilter när jag testade

bil sebbe
2012-09-14, 14:58
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__19966__FrSky_DHT_U_Telemetry_System_.html
Finns det några andra mottagare som passar som kanske är billigare?
För känns ju lite onödigt o köpa telemetrimottagare till varje plan http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__14356__FrSky_D8R_II_PLUS_2_4Ghz_8CH_Receiver_wit h_Telemetery.html

Har redan denna till kontrollen http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__20108__2_4Ghz_7DB_Antenna_for_FrSky_Modules_And_ compatible_Radios_Modules_.html

Är det något annat som behövs som antenner elr nåt?

bil sebbe
2012-09-17, 15:18
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__19966__FrSky_DHT_U_Telemetry_System_.html
Finns det några andra mottagare som passar som kanske är billigare?
För känns ju lite onödigt o köpa telemetrimottagare till varje plan http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__14356__FrSky_D8R_II_PLUS_2_4Ghz_8CH_Receiver_wit h_Telemetery.html

Har redan denna till kontrollen http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__20108__2_4Ghz_7DB_Antenna_for_FrSky_Modules_And_ compatible_Radios_Modules_.html

Är det något annat som behövs som antenner elr nåt?

Någon som vet? Är det denna mottagare http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__14356__FrSky_D8R_II_PLUS_2_4Ghz_8CH_Receiver_wit h_Telemetery.html som gäller till alla flygplan fast man inte kommer använda telemetri till dom.??

dvogonen
2012-09-17, 16:02
Du kan använda alla FrSky-mottagare. Sändaren passar både mottagare med och utan telemetri.

Det enda undantaget är de mottagare som FrSky gör till Futabas system. De har förkortningen FAAST i namnet. Köp inte dessa.

bil sebbe
2012-09-17, 17:15
Tack så mycket!

Tokaz
2012-09-17, 19:12
Gokväll. Jag lånar tråden lite sebbe hoppas de är ok.
Jo jag har lagt in ny FW på min sändare och är grymt nöjd med den. Anledningen till att jag köpte den här sändaren de var bara för att ha den till min longrange som jag har. Den har jag kopplat in på så sätt att jag bara tog bort modulen och fimpade antenn sladden och stoppade på en servo kabel som går från stiften inne i modulen till min longrange.
Har en sån här som ligger oxå http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__14353__FrSky_V8HT_2_4Ghz_DIY_Module.html
Kan jag montera in den och fortfarande köra min longrange när jag vill? Antar att de är bara att koppla ur longrange när jag köra en vanlig modell med en passande frysky mottagare? En longrange mottagare kostar 70 dollar och de är sådär tycker jag :(

Fredde

hbi
2012-09-17, 19:38
För de som vill få till en smidig kontakt mellan programmeringskortet och datorn så kan jag tipsa om att Electrokit i Malmö har en USB Mini B kontakt på kretskort får bra pris, de tar dessutom inte hutlöst för frakt och expedition som Elfa.
http://www.electrokit.com/usb-minib-monterad-pa-kort.49792
Blir mycket lättare att montera snyggt

PatrikE
2012-09-18, 10:24
Det blir en snygglösning!:)

Men det fattas en kabel va?

hbi
2012-09-18, 13:59
självklart, men kabel är ganska lätt att få tag på, USB honkontakter är inte lika enkelt...

PatrikE
2012-09-18, 19:57
This new version now has all 5 pins broken out on the connector

Om jag inte har helt fel så tror jag att det ska vara 6 trådar inkopplade...

Normalt driver programmeraren kortet i radion vid programmeringen.
Men det kan funka om man låter sändaren spänningsmata sändaren?

Fluf
2012-09-19, 08:45
Om jag inte har helt fel så tror jag att det ska vara 6 trådar inkopplade...

Normalt driver programmeraren kortet i radion vid programmeringen.
Men det kan funka om man låter sändaren spänningsmata sändaren?

Om man har programmeraren internt i sändaren så är det bara 4 kontakter som behövs, (USB = 5v, Ground, Data+, Data- ). De 5 som nämns där är de vanliga plus sköld.

Rekommenderar att montera USBasp enheten internt i sändaren så är det bara till att plugga in sändaren med en helt vanlig USB sladd :)

Se min lösning här (iofs med en standard USB kontakt istället för en mini) - http://www.rcflyg.se/forum/showthread.php/33885-Mek-och-moddning-av-Turnigy-9x-inf%C3%B6r-FPV-projekt

dvogonen
2012-09-19, 10:19
Jag hade min programmeraren fast monterad i sändaren och håller med om att det är smidigare med en USB-kontakt.
Nackdelen är dock att programmeraren alltid är påslagen i och med att den är kopplad till 5v i sändaren. En av de andra kablarna går till processorn reset-ben...
Och ja, det har hänt att folk med inbyggda programmerare råkat ut för "oförklarliga" omstarter av radion. Jag hade iofs aldrig några sådana upplevelser, men efter lite funderande kom jag fram till att jag hellre tampas lite med osmidiga kontakter än oroar mig för att radion kan stängas av på grund av störningar i programmeraren.

Fluf
2012-09-19, 10:32
Jag hade min programmeraren fast monterad i sändaren och håller med om att det är smidigare med en USB-kontakt.
Nackdelen är dock att programmeraren alltid är påslagen i och med att den är kopplad till 5v i sändaren. En av de andra kablarna går till processorn reset-ben...
Och ja, det har hänt att folk med inbyggda programmerare råkat ut för "oförklarliga" omstarter av radion. Jag hade iofs aldrig några sådana upplevelser, men efter lite funderande kom jag fram till att jag hellre tampas lite med osmidiga kontakter än oroar mig för att radion kan stängas av på grund av störningar i programmeraren.

Hmm, det hade jag inte reflekterat över. Man kanske skulle ta och sätta en 2pol switch på VCC och RST så att man kan bryta dem när man inte skall programmera om radion då :) Alltid kul med mer knappar och saker i en radio.

PatrikE
2012-09-19, 11:09
Min programmerare har mini USB som jag tagit hål för i botten av radion.
Bara att plugga in en kabel.

Det jag syftade på var att ha programmeraren på utsidan och USBbreakout kortet kopplat inne i sändaren.
Bara använda USBkontakten som ett gränssnitt mellan radio & programmeraren.

dvogonen
2012-09-19, 11:23
Det var ju en bra idé. Jag funderade aldrig på att man kan klara sig med 5 ledare genom att skipa +5v. Men det borde ju funka.
Jag önskar att jag kommit på det själv så jag sluppit att installera ett 6-poligt mini-DIN, dvs ett gammalt PC-mus uttag.

PatrikE
2012-09-19, 11:41
Jo man kanske skulle testa.
Känns lite dumt att driva programmeraren konstant.
Dessutom får man löser den till andra projekt!

bil sebbe
2012-09-19, 14:29
Vad behöver man göra för att kunna använda sändaren till datorn som simulator?

Jag har en sådan här http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=13597

Fluf
2012-09-19, 16:36
Vad behöver man göra för att kunna använda sändaren till datorn som simulator?

Jag har en sådan här http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=13597

För att använda trainerporten utan att plocka ut sändarenheten behöver du trycka på ett 1K ohm motstånd på PPM signalen mellan radion och sändarmodulen. Görs enklast såhär;


Bryt banan och löd på en 1K ohm
http://img703.imageshack.us/img703/5349/imag0401kz.jpg

dvogonen
2012-09-19, 17:50
Alternativt installerar du Er9x. Där finns en inställning för att bara köra via trainer-porten.
I detta fall behövs ingen hårdvaruförändting.

bil sebbe
2012-09-28, 19:07
Har testat Er9x och TRAINER men funkar inte alls!
När jag pluggar in radion i usb modulen o sen in i datorn så går radion igång i auto läge (alltså går ingång utan att jag satt igång den) sedan när jag bläddrar till TRAINER så kan jag ingenting göra där. USB adaptern blinkar och när jag startar FMS så funkar precis ingenting!

Ska installera alla FrSky prylar snart, så när man ändå öppnar radion kan jag montera ett sånt där motstånd :)
Till o börja med, vart hittar jag ett sådant motstånd? Behöver ju bara ett. Sedan, försämras radion om man nu har det?

dvogonen
2012-09-29, 07:47
Inställningen som gör att du kan köra utan att bygga om radion är att välja ett speciellt sändningsprotokoll. Den finns bland modell-inställningarna. Kommer inte ihåg vad protokollet heter. PPMsim eller något sådant.

Lättaste sättet att hitta motstånd är i kasserad elektronik. Det finns massor av motstånd i allt. Det gäller bara att hitta rätt sort.

Radion fungerar precis lika bra efter modifieringen (om man inte har sönder något annat av misstag)

hbi
2012-10-01, 06:58
Hmm,
Är int 9x sändaren konstruerad så att det bestäms om den är i Lärarläge resp Elevläge beroende på om den är påslagen när du kopplar in trainerkabeln?
Har du provat att slå på sändaren först och sedan koppla in kabeln?