handdator

Visa fullständig version : Lipo-laddare och laddströmall_b_in
2012-08-12, 15:30
Hej, kör en axn floater med vanliga 3s lipo'n.

Mitt problem: Laddarna och batterierna tenderar att brinna upp för mig. Jag har försökt reda ut vad som går fel, men har inte fattat hela svängen med spänningar, mAh osv. Vet iofs inte om det är det som är felet eller om jag bara har otur.

Jag har 2 batterier för tillfället: 2200 mAh, och ett annat som det inte står något på, gissar 1000 mAh.
Jag har haft ett antal laddare: men den enda som överlevt är en som har output 450 mA.
Flera laddare och ett par batterier har överhettats/brunnit/börjat ryka eller blivit helt sinnessjukt varma osv. Precis nyss rök en laddare på 1000mA. Den började ryka direkt när jag satta in den i väggen (utan batteri inkopplat) och sen bara slocknade den när jag testade ladda ett batteri lite senare.

Själv tycker jag att mina billiga lipo-laddare håller förvånansvärt dålig kvalitet i många aspekter. Läge att köpa en kvalitetsladdare kanske...

Nu till frågan: Ska jag kunna ladda 2200 och 1000 mAh-lipo's med mina laddare på 450 resp 1000 mA i utström? Vad är det man måste ta hänsyn till när man ska köpa laddare?

tack för det, ha det gött //albin

McRegor
2012-08-12, 16:25
Hej,
Läs på lite om elflyget innan det händer en större olycka. Du har bl a en länk med lite info om elflyg i min signatur nedan.
Sen får man inte gissa vilket spänning och kapacitet resp ack har - det måste man veta.
Sen köper du en bra laddare och ställer in den noggrannt efter ackens spänning och kapacitet - och så lämnar du inte en pågående laddning utom uppsikt.
Sen finns det massor av andra saker men börja med att läsa på lite så tror jag förståelsen ökar.
Hälsningar
Roger

all_b_in
2012-08-12, 17:14
ok, tack för det men jag har faktiskt redan läst vad som står på sidan. Min fråga kvarstår.

Michael
2012-08-12, 17:34
Om laddarna brinner upp redan då du ansluter nätspänningen är det läge för reklamation.
Det måste vara något riktigt skräp du fått på halsen...

Köp en laddare av något känt fabrikat; Graupner, Robbe, iCharger etc. så slipper du problem. Eftersom LiPo är lite känsliga är det viktigt att man kan lita på att laddaren fungerar som avsett.

Man brukar kunna ladda LiPo med åtminstone 1C, dvs. en ack på 2200 mAh ska kunna laddas med 2,2 A laddström (eller mindre). Vissa moderna ackar klarar betydligt högre laddström än så.

freddan_6
2012-08-12, 17:42
Köp en riktig laddare med namn på. Jag föreslår iCharger, de är bra. Billiga laddare brukar straffa sig, precis som du beskriver. Till en iCharger behöver man ett bra nätaggregat också.

all_b_in
2012-08-12, 19:06
ok, jo jag ska kolla på andra laddare..

Men jag klarar mig alltså så länge med min 450mA-laddare, det är det jag vill veta.
Eftersom laddströmen är mycket mindre än 1C så kommer det väl ta lång tid antar jag, men det är skönt att veta att det är "teoretiskt ok" iaf ^^

dvogonen
2012-08-12, 23:38
Ett sätt att hålla ned kostnaden är att hålla sig till laddare med separata nätaggregat. Om man letar runt i sina egna och andras gömmor brukar man kunna hitta nätaggregat från uttjänta bärbara datorer som passar utmärkt för syftet.
Stationära datorer innehåller ännu mer kraftfulla nätaggregat som lätt kan skruvas ur, men det kräver förstås lite mer elkunskaper.