handdator

Visa fullständig version : Metanol förgiftningNickeL
2012-08-28, 20:34
Hej.
jag är metanolfygare och brukar ibland oroa mig för om jag har fått i mig metanol.
man får ju metanol på händerna lite då och då t.ex om pumpen läcker lite eller när man står vid ljuddämparen så kan det "sprätta" lite metanol på händer och armar och så.
om jag sen kommer hem och tvättar händerna i tvål samt vatten och t.ex tar ett äpple när jag tvättat händerna.... Kan jag vara säker på att jag inte blir metanol förgiftad?

Sen ibland när man håller på och provar motorn mm och kanske lyfter upp kärran rakt upp med motor igång eller böjer sig nr för att ta bort glödaren så kanske man får lite av avgaserna i mun och ansikte.

Hur förligt är detta???
Borde man sluta med metanol?
har ju ingen lust att bli blind eller dö pga att jag har flugit med ett metanol flygplan...

/Nicke

NickeL
2012-08-28, 20:53
OJ!
trodde att den hamnade på "Allmänt" men det vart visst Allmänt multirotor...
går det att flytta?

Jonte
2012-08-29, 21:11
Jag är känslig mot methanol. Får klåda och ibland utslag. Vet att jag har känslig hud, så det kan ju spela in. Men man ska nog vara försiktig.

AmRi
2012-08-30, 12:58
Tror inte att metanol är farligt i de mängder som en modellflygare får på händerna. Man skall vara försiktig och ha en handduk till hands så man torkar händerna direkt efter att man fått soppa på de för det torkar ut huden också. Det värsta är om metanol ligger kvar någonstans så att kroppen hinner dra åt sig det. Skräckscenariot är att få metanol i gummistövlar och att det ligger kvar under lång tid så det tas upp, som det hände någon stackare för ett tag sedan och han blev förgiftad.

jaka
2012-08-30, 17:31
Metanolförgiftad blir du om du dricker metanol!
Sluta oroa dig och flyg!!

Smajly
2012-08-30, 18:54
Hehe..

Har stått länge med metanol på fingrarna och aldrig ens märkt av att händerna reagerat på det. Inte mer än att det blir jevligt kallt när man vinterflyger och får det på händerna..
Och hur många gånger har man inte stått med en kall klöddande motor där man vatt tvungen att suga fram soppa från tanken eller liknande med munnen och fått i sig en flabb.. man får spotta en gång extra och skölja ner det med en kopp kaffe.

Passa ögonen bara, för det är inte skönt att få det i dom.

Thomas
2012-08-30, 20:59
Läs http://sv.wikipedia.org/wiki/Metanol !!

Googla även på "Säkerhetsdatablad Metanol", (punkt 4, förtäring) så rekommenderar de flesta att man tar en rejäl sup om man råkat svälja metanol!

Dom eventuella droppar man får i munnen när man blåser slangar o.d. är nog försumbara... Svälj bara inte!

bokis
2012-08-30, 21:13
Man ska alltid vara försiktig med bränslen men för de som gillar bensin är det betydligt värre,metanolen är hyfsad i jämförelse...
Inga trasor i fickorna som man har torkat med och inget spill på klädesplagg som man behåller på så klarar man sig långt..
Gäller alla bränslen.

Modellflygarn
2012-08-30, 22:37
Tja... Hållit på i över 30 år med metanol och har inte tagit nån skada. Tycker jag själv iaf. :)
Här är ett skyddsblad från Masen så kan du bedöma själv.
Lite sunt förnuft bara så...

HS-Racing
2012-08-30, 23:58
Ja hur många gånger har man inte stått där med en klöddande motor och fått skiten i flabben.. då sportar man å fräser som en avvisad marskatt..
Men jag kan inte påstå att jag har lidit något av det... förutom att jag kanske är lite ilsk !! men det kanske inte beror på det ;)

Jag tog tom upp metanolflygandet igen efter ett tags el/bensin flygande.. lite nostalgi blev det allt, ett sönderskruret finger pga en oslipad APC propeller.. och ett jäkla vevande innan den hoppade igång !!
Men doften och ljudet är bättre än både bensin å el :)

Nåja.. jag tror du kan vara lugn, ha dock alltid med dig något att torka av dig på.. sunt förnuft !!