handdator

Visa fullständig version : Filma över öppet hav, med vad?Ålänning
2012-09-01, 23:12
Fick en liten utmaning...

Om man vill filma nånting ute på havet (ca 1km ut), vad rekommenderar ni då?
Helst ska det vara vågor på havet då det är ett måste.

Flyg med gimball... handstarta jo, men landning?
Multikopter med gimball... om fel -> plums, borta.

Fluf
2012-09-02, 09:31
Om du skall starta/landa 1km ut på havet är en sak. Att starta och landa vid kusten och sedan flyga ut en kilometer (med FPV) är en annan.

Om start/landning ute på havet hade jag nog föredragit en Hexakopter med majoriteten elektronik vattentäta samt lite extra frigolitflottörer så att om det dimper ner så kan man plocka upp och rädda det mesta. Hexa för att man skall ha redundans om en motor eller ESC lägger av så är farkosten fortfarande flygduglig.

Om start/landning vid kusten hade jag föreslagit en Skysurfer eller liknande foamie flygplan med FPV samt en OSD med inbyggd autopilot för sk. RTH "Return To Home" tex RVOSD 5.1. Samma där skydda elektroniken så mycket som möjligt att om den dimper ner av okänd anledning så blir minimalt vattenskadat innan du hinner ut till platsen med båt.

UndCon
2012-09-02, 09:41
En lokal kompis sänkte sin MikrokopterXL i vattnet

POFFF!

Ålänning
2012-09-02, 10:24
Glömde säga, kommer nog starta från båt där ute på havet. Landa med, är det tänkt. =)

Som du säger Fluf om hexan. Om en motor dör på en quad så är det kört, en hexa klarar av det om man byggt rätt och en octa kostar för mycket. En kines-hexa-ram med tillförlitliga motorer och ESCs samt en Futaba 617-mottagare och ett KK2 skulle nog bli rätt billigt. Antagligen med en GoPro Hero HD 2 eller dylikt under i en enkel 2-axlig gimball. Kan ju sätta frigolitflottörer inne i ramen eller nåt, runt om kanske, vill ju ha fri bild rakt fram så det borde bli en gimball tillräckligt långt under så man slipper armar och proppar i bild. Hm hm... tänkte först på en quad med flottörer. Bägge flyger när de funkar, hur vet man om hexan tappar en motor? Man vill ju inte göra några kraftiga svängar med en motor borta.

UndCon... huh!!! Ryser!

SteffeB
2012-09-02, 14:58
Tog mäklarkort får nån månad sen på en udde. Satte fast frigolitklossar som jag lade i en plastpåse för att hålla ihop det vid ev krasch. 1l frigolit lyfter ca 1kg i vatten. Vill du bara vara vara säker på att kunna bärga grejorna skulle jag inte hänga på för mycket frigolit då maskinen blev rätt vindkänslig. Dela upp klossarna så att en kan lossna utan att den sjunker.

/Stefan

Fluf
2012-09-02, 15:56
Tog mäklarkort får nån månad sen på en udde. Satte fast frigolitklossar som jag lade i en plastpåse för att hålla ihop det vid ev krasch. 1l frigolit lyfter ca 1kg i vatten. Vill du bara vara vara säker på att kunna bärga grejorna skulle jag inte hänga på för mycket frigolit då maskinen blev rätt vindkänslig. Dela upp klossarna så att en kan lossna utan att den sjunker.

/Stefan

Juste Y-hexa :) är det lika stabilt som en stjärn-hexa? Kan tänka mig att man sparar en del vikt på ramen med Y-principen.

@ Ålänning - Om du skall fota med en GoPro, kör den helt enkelt i sitt vattentäta skal, det är trots allt den dyraste biten. Om två HX900 servon för 3$styck ryker i vattnet är det inte hela världen. HK V2 med mottagre med mera kan du nog få ganska vattensäkrat (trots allt inte U-båt här utan snarare skvätt/snabb dopp i värsta fall).

Om du har ESC's som inte blir för varma kan du försegla dem i ändarna av krympplasten med smältlim få få dem vattensäkrade, se bara till att inte ha någon ström till motorerna om den går ner, då ryker nog ESC ändå ^^

Vet inte om det finns överspänningsskydd man kan sätta på LiPo, dvs om något kritiskt strömförande blir blött och kortsluter så skall inte hela schabraket börja brinna. Så länge man bygger efter principen att så när som på motorerna att man skall kunna nödlanda på vatten så är du nog home-safe.

Ålänning
2012-09-02, 21:25
Vilken modell är bäst att filma med då? Är en vanlig tricopter sämst? Octo för dyr anyway? Hexa överkomlig? Quad billigast? Bara man har "pontoner"? Har ju en tricopter, den kostade ju int mycket. Men nu tänker jag på vilken som är bäst att filma med? Alltså inte stillastående utan nog lite smooth flygande. Är det kanske ingen skillnad mellan quad-kors, hexa-stjärna och octa? Vilken nackdel vill man inte ha? Om man hamnar i vattnet så håller väl motorerna om man sköljer dem i sötvatten efteråt och torkar upp osv? Det handlar hur som helst om några hundralappar (euro) om det skiter sig, inte såå farligt. Är ju filmen man vill ha. =) Nämenjomen... hur är det med vindkänslighet?

UndCon
2012-09-03, 07:03
Alla är vindkänsliga - frågan är bara hur mycket.
För att isolera kameran från resten av rörelser, antingen från din flygning eller yttre faktorer som vind - så har man en gimbal.

Utan gimbal blir det mycket sämre.

Ålänning
2012-09-03, 21:00
Sant, om det blåser så är nog en gimbal viktig... Men kasnke man kan filma när det inte blåser och bara är dyningar, då är det ju iaf vågor. =) Jah, måste väl prova flyga i vind på land först. Menar du gimbal som är gyro-stabiliserad eller en gimbal som även är fpv-manövrerad?

UndCon
2012-09-03, 21:30
På min MultiWii kan jag styra Gimbal själv och den styrs av gyrot.

Ålänning
2012-09-05, 22:20
Blir nog en quad nu, ingen hexa, step by step måste jag ju bara hålla på. =) DJI verkar ha trevliga modeller.... men man kanske ska "satsa" på en billig rackare från HK istället först, vet ej, än...

dezent
2012-09-05, 23:00
Jag använder min Gaui 500X för att jaga båtar :)


http://www.youtube.com/watch?v=g9YpxBDlGak