handdator

Visa fullständig version : Visa upp ditt hobbyrum! (Inspirationstråd)Magoozi
2012-09-04, 18:52
Nu har min sambo så smått tröttnat på att ha flygplansgrejer i lägenheten. Bor i en lägenhet på två plan, jag har mestadels mina grejer på andra våningen. Men nu börjar det bli lite mycket har jag fått höra.

Dock har jag en förstående sambo som överlåter hela vårt källarförråd till ombyggnad från just källarförråd till hobbyrum. Kanon!

MEN- jag vet inte var jag ska börja. Efterlyser därför bilder på just ditt hobbyrum, så att man kan få lite inspiration. Finns det någon förvaringslösning som ingen annan har tänkt på, bidra med den. Hur har du dina verktyg sorterade, musikanläggning, listan kan göras lång!

Berätta gärna vad det finns för utrustning, vad man måste ha osv...

Så ös på med bilder på era hobbyrum!

/Magnus

Dick
2012-09-04, 19:05
Men Magnus har du ingen fantasi.:stupido2::sarcastic:
Bänk pelarborr svarv fräs bandslip bänkslip diverse verktyg. Har hört att den som har flest prylar när han dör vinner. Så bara ös på

Flygsmurfen
2012-09-04, 20:10
Orkar inte posta bild men fick jag prioritera fritt vore det 80 cm djup arb.bord och bra belysning.
Fundera över vilka verktyg och tillbehör du använder mest och se till att ha dem närmast där du sitter.
Om du har plats så gör en "grov-hörna" med lite grövre vertyg som dammar mm.
Min kombinerad bandsåg och slip-platta fr Rexon/ Chlas O är en underbar liten tingest som jag inte vill vara utan.
Sedan givetvis en bra ladd-hörna om du har mycket batterier att ladda/ förvara.
Mysik och litet kylskåp är fin bonus för höjd stämning :-)
Lycka till och håll oss uppdaterade.

// Mats W

Snickarjävel´n
2012-09-04, 20:15
Men Magnus har du ingen fantasi.:stupido2::sarcastic:
Bänk pelarborr svarv fräs bandslip bänkslip diverse verktyg. Har hört att den som har flest prylar när han dör vinner. Så bara ös på


Då vinner du Dick.....

Thomas
2012-09-04, 20:56
Numera får jag knappt plats själv i mitt lekrum...

PatrikE
2012-09-04, 21:01
Det tenderar till att bli mycket hobby i litet rum...

Smajly
2012-09-04, 22:44
Hitta den gamla tråden om hobbyrum..: http://www.rcflyg.se/forum/showthread.php/17425-Hur-ser-era-hobbyrum-ut?highlight=hobbyrum

firstflight
2012-09-04, 23:04
Här kommer lite bilder från mitt hobbyrum innan det fylls med vinterns projekt. (Lyckas inte få till större bilder i forumet, men hoppas att det går bra ändå)

Hobbyinredningen är en gammal köksinredning jag köpte på Blocket. Byggde sedan upp ett regelverk av 45mm reglar som skåpen stoppades in i. Bakom skåpen finns det ett ca 30cm brett utrymme för att förvara virke, depronflak mm. Det syns inte så bra på bilden men öppningen är på vänster sida av bänken.

Under överskåpen sitter det olika former av bänkbelysning, massor av eluttag samt en förvaring för kolfiber och pianotråd.
31893

Bänkskivan är en MDF-skiva på 2440x1000x24mm som jag lackat med golvlack.
31895

Som byggskiva använder jag en verktygstavla fastskruvad på en MDF-skiva och magneter. Inför vinterns bygge kommer jag köra dubbla byggskivor så jag får ut hela kroppen på bordet.
31892

Inredningen i överskåpen består mest av Ikea-lådor.
31897

I höger "brickskåp" står kompressorn.
31898

Viktigast av allt är kanske en whiteboard med kryptiska tecken...
31899

I ett jalusiskåp från Kinnarps står mina maskiner: en figursåg från Proxon, en kass bandslip från Clas Ohlson och en bänkborrmaskin. Tas fram vid behov.
31900

Jag har även ett höj och sänkbart Kinnarpsbord som är bra vid montering, reparationer samt målningsarbete. Bra att bo nära Kinnarps fabriksförsäljning! För tillfället är bordet utlånat till en filminspelning (Lego Stopmotion).
31901

Till vänster om hobbybordet har jag några ELFA-hyllor för batteriladdning och balsalagret.
31903

Det som inte syns på bilden är husets centraldammsugare som står i en garderob i rummet. Drar fram en slang vid målnings och slipningsarbete. Har dock funderat på en spisfläkt för att dra ut limnings- och lackångor.

Rummets multimediautrustning består en laptop och en LP-spelare! Brukar dock försöka sno med mig fruns Squeezebox när hon inte ser det.

/Mattias

bem
2012-09-05, 16:11
Hej,

Att ha byggbord som man kan gå runt har jag alltid drömt om, att ha den bara mot väggen funkar förstås men är inte så optimalt/flexibelt.

Mattias: Jag ser du har slipmaskin och såg undanstuvat när du inte använder det. Det är i och för sig smart att få undan dessa när de inte används men hur mycket bök är det innan man är igång med maskinen när man vill använda den? Hur sätter du fast dem i bordet eller står de bara löst på bordet när du använder dessa?

Spånsug som suger ut slipdamm när sånt arbeta pågår? Nån som har det?

/Bo

sundqvistjohan
2012-09-05, 17:13
Flygplanen i taket ger rum för mycket annat.

Magoozi
2012-09-05, 23:07
Tack för era inlägg! Nu har jag begränsad budget, så några nya maskiner och liknande kommer inte köpas. Rummet kommer mest bli förvaring, där man kan sitta och bygga/reparera/underhålla sin kärra.

Har funderat och följande finns att göra:
-Två mountainbikes måste förvaras i förrådet. Det är rätt dyra cyklar, så de måste förvaras inomhus. Antagligen använda en kortsida till detta.
-Köpa billig väggfärg på biltema och måla väggarna. Inte nödvändigt, men det höjer trivseln.
-Ett gäng trasmattor, så att man faktiskt kan gå på golvet.
-El finns, men bara i form av ett dubbeluttag. Måste fixa förgreningar så att jag smidigt har möjlighet att koppla in mer prylar.
-Belysning, någon bra taklampa, samt några punktbelysningar.
-Sambon, förståndig som hon är, tyckte jag skulle hitta någon skön fåtölj så att man kan sitta och slappa lite också.

Apropå arbetsbänk tänkte jag skaffa en multibänk, typ black&decker workmate. På denna sidan hittade jag inspiration; http://mini-iac.se/forum/topic.asp?TOPIC_ID=718&whichpage=2
På så sätt kan jag flytta rundor kärran efter behov. En mindre arbetsbänk, med den obligatoriska verktygstavlan kommer upp på en av långsidorna.

En gammal stereo finns i gömmorna och routern i lägenheten ger WIFI ända ner i källaren, så internet kommer finnas!

Sedan har jag en fråga angående det här med fukten... Det är ett oisolerat förråd, så det blir kallt och unket. (luktar källare helt enkelt). Funderar på lösningen att sätta in torrbollar, samt sätta in en mindre värmefläkt till timer. Fläkten kanske går igång en gång per 12 timmar och gör väl mest att luften cirkulerar. Kan detta avvärja fukten? Vågar man förvara ett flygplan i ett källarutrymme? Huset är gammalt, tom K-märkt.

bem
2012-09-07, 11:10
Hej,

"kallt och unket" är ingen bra förvaringsplats för balsamodeller. El-element kanske du kan montera in, men å andra sidan blir det blir lite som att "elda för kråkorna" om det är oisolerat.
Frågan är om du kommer att sitta där i förrådet och bygga om det inte är behaglig temperatur och normal fuktighet, i alla fall sen höst-vinter-tidig vår blir det knappast behagligt att vistas där. Skulle det innebära mycket jobb att isolera? Kanske är värt det i längden ändå.

Kan ge ett exempel på att förvaring inte är lämpligt i kallgarage, kallförråd och liknande utrymmen: jag hade en balsamodell (klädd med Oracover plastfilm) stående i garaget under juli-augusti. När jag tog in modellen i huset för ett tag sen såg jag på undersidan av stabben att balsan rest sig lite i en skarv.

Ang byggbord kan ett tips vara att ha lösa byggskivor som du kan förvara undanstuvade när de inte används och när du skall bygga kan du ha flera byggskivor och bygga parallellt så att säga på flera brädor samtidigt. Du kan göra nåt smart ställ för byggskivorna så det även funkar att ha dessa med byggen igång på skivan (då kan du ha byggskivan ur vägen meden t ex limmet torkar på det du byggt på brädan). Mobilt och fexibel lösning för byggbrädorna med andra ord. Sån bänk du länka till kan kanske vara smart att kunna fästa lite större byggbrädor i när du behöver ha det framme. Nu vet jag inte om du bygger på sådant sätt att du behöver byggbrädor t ex om du bygger från ritning eller byggsatser men även vid "montering" av ARF plan är en större yta/byggbräda bra att ha för fördigställande av modellen.

Utnyttja höjden/taknivån så mycket det går så du får så mycket fri golvyta som möjligt, skulle jag satsa på i alla fall.

Fåtolj vetå tusan om jag inte skulle skippa, tar ju en hel del utrymme. Jag skulle nog satsa på en ren "verkstad", kanske med lite pallar el ihopfäälbara stolar för mer sittplatser (det kan ju bli fler som vill kolla på medan du bygger/meckar, ihopfällbara "mysstolar" kanske finns också om du letar lite).

/Bo

Snickarjävel´n
2012-09-07, 11:43
Så här ser mitt hobbyrum ut, för tillfälligt en smula oordning då det monteras för fullt :lollypop:

bokis
2012-09-07, 12:29
Så här ser mitt hobbyrum ut, för tillfälligt en smula oordning då det monteras för fullt :lollypop:Din orm! Var har du fått tag på Sea Furyn? Det ser ut som 50cc varianten ju!
Vill ha!! Gör en liten tråd om den,snälla?

bogieboy
2012-09-07, 12:43
http://img.tapatalk.com/d/12/09/07/zanezahu.jpg

Här är mitt hobbyrum jag donar och löder och pysslar på rasterna... Hemma hinner man inte med något med barn på 1 och 2,5 år! Jag har även tillgång till svarv och fräs. Och några cnc maskiner med tillhörande cnc operatör ;-)

Och så här ser sett ut hemma en hylla inknölad bakom en soffa i köket!

http://img.tapatalk.com/d/12/09/07/avyzubag.jpg

Men bakom skynket finns massa roligheter.

http://img.tapatalk.com/d/12/09/07/y9yjuzu9.jpg

Snickarjävel´n
2012-09-07, 13:11
Din orm! Var har du fått tag på Sea Furyn? Det ser ut som 50cc varianten ju!
Vill ha!! Gör en liten tråd om den,snälla?


Det är den lilla varianten som är 1950mm från Black Horse avsedd för 30cc bensin så begäret minskar nog något där. Det blir nog inget speciellt på nått vis, Saito220 (i brist på annat), några hitec servo samt lite små plock...

Smajly
2012-09-07, 21:54
Och så här ser sett ut hemma en hylla inknölad bakom en soffa i köket!
http://img.tapatalk.com/d/12/09/07/avyzubag.jpg
Men bakom skynket finns massa roligheter.
http://img.tapatalk.com/d/12/09/07/y9yjuzu9.jpg

Hehehe.. du kör med exakt samma lösning som jag.. Har mina grejor längs en vägg bakom ett skynke i 1 åringens rum..
Har en på 1 år och en på 5 år så man har inte så mycket plats i huset mer..

http://iloapp.clippern.se/data/_gallery//public/3/1328553352_resized.jpg

http://iloapp.clippern.se/data/_gallery//public/3/1328553353_resized.jpg

osse får man snylta en hylla i garderoben också:
http://iloapp.clippern.se/data/_gallery//public/3/1328553351_resized.jpg

Nu har det dock tillkommit några plan till som står längs övriga väggar i samma rum men dom får man hänga undan snart för nu har lillan börjat gå och når lite mera saker :) :)

Innan 1 åringen föddes hade man hela rummet till hobbyrum o då var det gott om plats..
Nu lär man få vänta 18-20 år tills man får ett helt hobbyrum igen.. hahaha...

firstflight
2012-09-07, 22:20
Mattias: Jag ser du har slipmaskin och såg undanstuvat när du inte använder det. Det är i och för sig smart att få undan dessa när de inte används men hur mycket bök är det innan man är igång med maskinen när man vill använda den? Hur sätter du fast dem i bordet eller står de bara löst på bordet när du använder dessa?

/Bo

Borrmaskinen står alltid framme på bänken men övriga maskiner tar jag fram när de behövs. Ingen av maskinerna är fastsatta, utan de står löst på bänken.
/Mattias

Magoozi
2012-10-01, 22:46
Nu har det hänt lite! Dessvärre har jag inte dokumenterat en enda bild, vilket är lite tråkigt.

Källarförrådet blev helt rensat i helgen, en hylla fick lite färg samt dörren. I helgen blir det nog en resa till biltema för att leta efter lämplig arbetsbänk. De hade något hopfällbart bord som kanske kan fungera som bord för flygplanen/flygplanen. Ska även undersöka deras sortiment gällande förvaring av småskruv och dylikt.

Angående fukten så fick jag låna en hygrometer(?) för att undersöka just luftfuktigheten. Lät denna ligga i våran lägenhet några dagar för att få ett referensvärde. Vet ej vilken enhet, men i lägenheten pendlade den mellan 70-80. I källaren ligger den på 85. Alltså inte så stor skillnad som jag trodde.

Magoozi
2012-10-01, 22:55
Lutar åt denna enhet som arbetsyta/avlastning/förvaring. http://biltema.se/sv/Verktyg/Arbetsbank-och-forvaring/Arbetsbank/Arbetsbank-i-metall-20211/

Sedan en styck av detta bord för att ha själva modellen/modellerna på. http://biltema.se/sv/Verktyg/Arbetsbank-och-forvaring/Arbetsbank/Arbetsbank-hopfallbar-20027/

Vill ha allt mobilt om man skulle flytta. Det enda som tala mot arbetsbänken är att den kanske är för liten... Tänkte eventuellt komplettera med hyllplan att sätta på väggen. Å andra sidan så tror jag att det är lättare att hålla ordning på en mindre arbetsbänk. Har man yta sprider man ut sina prylar, nu måste jag hushålla med ytan för att få plats med allt.

Det ihopfällbara bordet kommer nog få en liten modifikation för att kunna husera min 88" Extra, har redan en liten tanke om det.

Om det är någon som har funderingar och tankar som kan hjälp mig, hojta till!

Kamikaze
2015-06-28, 09:39
Så här ser det ut i min rc håla, fast det enda i rc väg man kan se är powersupply till min laddare där nere i hörnet! Bilderna är från i vintras! Nu är det hyllor och skåp på väggen bakom soffan! Isolering av taket håller jag på med just nu så det blir lite behagligare värme där inne :icon_pidu:

http://forum.motorportalen.net/download/file.php?id=10807
http://forum.motorportalen.net/download/file.php?id=10808
http://forum.motorportalen.net/download/file.php?id=10809
http://forum.motorportalen.net/download/file.php?id=11143