handdator

Visa fullständig version : Vad varvar motorn?AM
2012-10-11, 11:31
Vi är ett gäng gubbar som kör båt i Malmö med omnejd.
Vi kör allt från 2,1 cc till 3,5 - El, direkt och växlat.
Vi diskuterade kring hur man kan få våra båtar att gå så fort som möjligt. Hur kan man exempelvis ta reda på hur mycket motorn varvar under drift?

Jag som säljer Eagle Tree Systems produkter hittade en varvräknare med magnet och givare. Funderade på installationen i båten och kompisen Uffe limmade in en magnet i ett svänghjul. Nu kom vi inte längre. Krångligt och kladdigt att lägga elektroniken i båten, så det hela avstannade.

Men nyfnikenheten fanns kvar....
Då kom jag - som gammal ljudtekniker - på att man kanske kunde analysera motorvarvet via ljudet. Tvåtaktsmotor = en smäll per varv.

Jag letade lite på nätet och hittade ett gratisprogram som analyserar ljud. Dvs, att en ton översätts till värdet i Hertz (svängningar per sekund). OK, videokameran med ut vid nästa körning och vi filmade båten när den gick på fullgas. Viss skillnad i frekvens fick vi via Dopplereffekten, men vi fick ett värde. När jag spelade upp filmen i datorn hade jag programmet igång och datorns mikrofon inkopplad. Och se! Klockrent visade analysatorn ett stabilt värde. Vi fick bl.a fram 548 Hz. Det motsvarar 548 svängningar per sekund - eller varv per sekund. Snabbt fram med miniräknaren 548 * 60 = 32.880 RPM!
Så nu svävar vi inte längre i ovisshet - genom en USB-minikamera fastsatt på båten får vi exakta värden på motorns prestanda.

Programmet heter "VisualAnalyser 8.14" och det är lite sökande innan man hittar menyn där man kan isolera en viss frekvens. Denna teknik kan ju naturligtvis också användas till flyg, Bil och Helikopter...


32761

Nästa idé och projekt är att bygga en manick som kan mäta motorns vridmoment och effekt.... Finns lite kunskap att hämta på Wikipedia... Hp till kW och hur man kan mäta en motors effekt. Hävarm och våg ska till...

Mvh
Ove

henke2
2012-10-11, 11:38
Finns till smartphonen också.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.julian.apps.SPLMeter&hl=sv (https://play.google.com/store/apps/details?id=com.julian.apps.SPLMeter&hl=sv) (finns säkert gratisappar också)

https://lh3.ggpht.com/Tbk7V1XqtQOAXaqndoGtn7I5zO2zfwPZe1WKqycaqyvKquha6y qdr6n9I08lBBNw8iMEffekt = vridmoment * varvtal, så genom att mäta vridmomentet samt varvtalet så kan du lätt räkna ut effekten. När man börjar nysta i detta så märker man fort att vridmomentet bara är en slaggprodukt som inte säger någonting om hur stark en motor är. :-)

Fyhren
2012-10-11, 21:54
Hej

Mötte i min ungdom en modellflygare som hade absolut gehör. han kunde tala om varvtalet utifrån att han hörde vilken ton motorn "sjöng " med. Han visste då hur många Hz som motsvarade tonerna och hade då motorns varvtal så som ovan beskrevs. Inte dåligt, men i brist på absolut gehör verkar ju detta intressant

Hälsar
Peder Fyhr
flyger i
Eslövs mfk