handdator

Visa fullständig version : Källarbrand!!! Alla mina modellflygplan,uppbrunna eller sot/rökskadade!önskar råd!lennart wiklund
2012-12-05, 20:31
Hej vänner,ja glad är man att man sitter här...
Vi åkte på en rejäl källarbrand igår morse...
ALLT är förstört eller rökskadat i källaren,alla ni som bor i hus samt bodd in sig i 15-20år vet ju hur mycket saker man har i en fullstor källare samt alla förråd.Alla mina modellplan räknar jag som totalförstörda pga all hetta,tre plan har totalt smältat ner.Resten är hårt åtgångna av rök/sot.Radiosändare,alla tillbehör JAAA rubbet!!!

Har inga kvitton kvar..skadereglerare kommer upp f¨ån Folksam&Sundsvall på måndag,eller Tisdag.Nu behöver jag hjälp av er mina vänner.Hur ska jag agera???Vara benhård och skrota allt??hur ställer sig elektronik som blivit rökskadat/hett,sotigt.Sanerarna som är här säger att rökgaserna etsar sig in i elektronik=skrot.
går det att sanera lätt sotiga rökskadade maskiner??ja yligt kanske...men inuti all elektonik??
mvh//lennart

bil sebbe
2012-12-05, 20:42
Får man fråga vad som utlöste branden? lipo batteri?

zablar
2012-12-05, 20:43
Det kan gå att tvätta/rengöra men troligen är det mesta skadat så att man inte kan 100%-igt lita på funktionen. Sån elektronik som inte är speciellt kritisk för funktionen kan ju gå att prova rengöra men resten är nog bara att kassera.

Min far rengjorde en TV (modell tjock) som varit med i en brand. Han ställde TVn i badkaret och rengjorde noga med Super 10 och dusch mm. Den fungerade fint efteråt i rätt många år.

zooks
2012-12-05, 20:43
Beklagar branden...
Jag skulle inte använda mig av rökskadad elektronik, se det som kasserat.
Det är i alla fall det säkraste du kan göra, även om något kanske fungerar ett tag till.

LIP
2012-12-05, 20:47
Oj, det var inte roligt det är bara att beklaga det som hänt.

Vad det gäller dina flygprylar skulle jag nog försöka se till att få allt skrotat.

Min motivering är att det kan knappast vara förenligt med säkerhet att flyga med dessa flyggrejer.

Tror inte att det finns något försäkringsbolag som tar på sig försäkringsansvaret utifall det skulle hända en olycka under flygning med bränd utrustning.

Sickan
2012-12-05, 20:52
Lider med dig! Hade själv en garagebrand för några år sedan. Det som fungerade fint att rädda var textilier, allt annat fick slängas.

Det var inga problem med att jag saknade kvitton, gjorde en lista med uppskattat värde (nytt) och ålder. Sedan räknade försäkringsbolaget ut en ersättning som jag tyckte var ok. Vi hade och har fortfarande Länsförsäkringar.

--
S


Sent from my iPad using Tapatalk HD

Matsa
2012-12-05, 20:57
Det var tråkigt att höra Lennart, hoppas du får ersättning för allt som har skadats

Matsa...

henke2
2012-12-05, 21:35
Vad det gäller dina flygprylar skulle jag nog försöka se till att få allt skrotat.

Min motivering är att det kan knappast vara förenligt med säkerhet att flyga med dessa flyggrejer.


Håller med!! De gånger någon RC utrustning förstörts för mig har jag även hävdat att prylarnas ålder inte är relevant eftersom jag underhåller dem till nyskick för maximal säkerhet. Har aldrig varit några problem att få ersättning som täcker en ny likvärdig pryl efter lite härjande och den motiveringen som är i det närmaste sann dessutom.

lennart wiklund
2012-12-05, 21:52
[QUOTE=bil sebbe;295537]Får man fråga vad som utlöste branden? lipo batteri?[/QUOTE

Nejdå,inget lipobatteri. Jag hade sotat ur pannan,hällde askan i en plasthink!!! Något som jag aldrig brukar göra! Häller jämt askan i plåthinkar!! Men denna gång hade jag endast en plasthink i pannrummet,skulle ju bära ut den på "kasa" (sophögen) som vi säker på jämska. Dock ringde telefonen, jag pratade i denna en halvtimma. Sedan var det glömt!!!!! Ställde hinken utanför pannrummsdörren,gudskelov så stängde jag denna dörr!! Har ju ett stort luftintag där för tilluften till pannan,detta räddade livet på oss.utan för pannrummsdörren stod dessutom en 100l storsäljare med skogens grillkol, fem stora frigolitkartonger, samt 4-5 par gummistövlar samt kläder.... Allt etta tog eld. Jag vaknade av den stickande röklukten!! Då var hela huset rökfyllt.elden hade då mer eller mindre självslocknat pga syrebrist.men det glödde som tusan i det som var kvar av grillkolen.man reagerar ju som en idiot när sådant händer,jag gjorde ju helt fel. Jag öppnade alla fönster i huset, öppnade köllardörren. Röken bara vällde upp från källarvåningen,jag kom på och förstod Askhinken!!!! Fyllde två tiolitersbyttor med vatten släckte glödhärden öppnade dörrar och fönster i källaren, förstår inte hur jag kunde göra något så helt idiotiskt. Det har ju kunnat blivit en vansinnig rökgasexlosion utan dess like när syret kom till!! Det var så fruktansvärt hett i källare, jag förstår inte själv hur jag hittade ut ur källare, dock så har mina lungor tagit stryk. Fick syrgas med ventolin av amulanssjukvårdarna, cortisontabletter idag som ska motverka kemisk lunginflammation,ont har jag i lungorna. Lika så yngsta sonen 12år rökskadad fått samma behandling,MEN VI LEVER TACK GODE GUD FÖR DET!! Nu är det bara materiella ting, men jag mår så fruktansvärt dåligt i mitt psyke pga av detta. Jag har ju kunnat tagit död på hela min familj....allt för en sådan djävla dumhet att hälla askan i en plasthink och glömma bort den!!! Räddningen var ju att huset står på gjuten källarvåning med betongvalv, alltså betongtak i källaren! Jag har inte sovit en blund inatt, bara legat på helspänn, lär väl bli lika inatt..... Ja, så ser det ut i dagsläget!! Har fått in nödström i huset med elcentraler ute på gården. Husets elcentraler är helt borta, elmätaren är en svart smält klump. Alla elkablar som går från central in i betongtaket är borta. Så det kommer och bli ny el i hela huset... Bara detta lär ta evigheter.Saneringsfirman måste tömma källaren helt först, sot/luktsanera slipa betongtak/ väggar och spärrmåla innan en elektriker överhuvudtaget vill gå in. Preliminärt tre månader sa dom idag.... Vi får se. Skadereglerare kommer upp från Sundsvall på måndag el tisdag. Ja mina vänner,så gick det till. Visst, jag är otroligt glad att min son och älskade sambo lever!! Men det känns så tråkigt alla saker, kläder alla vardagliga ting. Och så förstås allt i modellflygväg. Och all dess kringutrustning.Men vi lever...... Vi hade vår högre makt med oss, det är jag övertygad om!!

Utmanaren2002
2012-12-05, 22:10
Hej Lennart
Beklagar din "olycka" men förstår också att du tar det på rätt sätt. Det hade kunnat sluta i en total katastrof men som tur var blev det bara materiella skador. När huset är återställt och du köpt nya flyggrejer så har du mycket att glädja dig åt.
Lycka till med allt
Göran

UndCon
2012-12-05, 22:51
Jag antar att du slänger alla plasthinkar från och med denna upplsevelse...
Ni har lite tur som sagt

wesse
2012-12-06, 04:17
Jisses den högre makten vakade över er...
Krama familj extra mycket denna Jul

Stig Johansson
2012-12-06, 06:01
Hej
Beklagar det jättetråkiga som hänt dig

Även jag har råkat ut för en brand i vårt hus som förstörde allt i hobbyväg. Detta är många år sedan nu men minnet finns fortfarande kvar av det tragiska som hände. Jag ansåg då och gör det även nu att elektroniken var totalförstörd, i första hand beroende på att aggressiva rökgaser. Jag skaffade ett intyg från en elektronik / elexpert som intygade att rökgaser är förödande för elektronik. Effekterna från rökgaserna kan visa sig lång tid efteråt och det kan då vara oförenligt med säkerhet att använda delar som varit med om en brand.
Jag fick ersättning för alla delar men inte för arbetet med att bygga

Hoppas att det ordnar sig på ett bra sätt!

Stig

lennart wiklund
2012-12-06, 07:21
ja Wesse,min högre makt och sinnesrobönen..........

Dom har hjälpt me mer än en gång!
Men jag känner mig fruktansvärt låg nu på morgonen,känns så tungt att börja ta tag i allting,men det är ju iallafall huvudsaken att min famil är oskadd.Modellflyget ligger nere vintertid iallafall för mej. Nu är det minus 25- i Järpen och JÄmtland. Brrrrrr

Petrik59
2012-12-06, 10:16
Lider med dig som blivit av med allt!
Inte heller jag skulle använda den elektronik som varit med om en brand. Även om det inte brunnit eller är rökskadat så förstör värmen mycket. Problemet är även att det kan fungera problemfritt i flera månader för aatt sedan lägga av pga att det blivit värmeskadat tidigare.
När det gäller själva planen så kan det väl gå att sanera om det bara är sotigt. Vissa plan kan ju ha ett väldigt stort affektionsvärde, typ första kärran man byggde själv eller något som är omöjligt att få tag på idag.
Folksam som försäkringsbolag när det gäller RC Hobby är inte bra har jag fått lära mig den hårda vägen. Dom undervärderar väldigt mycket och vill betala max 40% av värdet - självrisk. Jag lyckades till slut (efter horda förhandlingar) få ut 60% men då hade jag kvitton på det mesta och de flesta sakerna var inte äldre än 3 år.
Jag hade inbrott och blev av med Sändare, flertalet mottagare, Elmotorer, fartreglage mm och folksam räknar detta som Leksaker eller elektronik, dvs ungefär som en dator som i stort sett inte har något värde alls efter 2 - 3 år. Hade jag däremot haft IF (som min klubbkamrat) så hade jag fått fullvärde.

lennart wiklund
2012-12-09, 15:03
34866348713487234873348743486634871348723487334874


Så här ser det ut.......

Mr J
2012-12-09, 15:06
Fy fasen!
Jag lider med dig.
Men det är i alla fall tur att ni klarade livhanken.

gamlingen
2012-12-09, 15:59
Hemska saker, en annan gråter för en liten kvadd

Thomas
2012-12-09, 16:12
Usch, som det ser ut!
Himla tur att det inte spred sig...

Stig H.
2012-12-09, 16:19
Otäckt när det brinner i hemmet. Men det gick ju "lyckligt" trots allt - det materiella går för det mesta att förnya. Så resonerar jag som öst och pumpat vatten ur en översvämmad källare senaste månaden.

mvh/Stig

lennart wiklund
2012-12-10, 17:11
Så har en kvinnlig skadesanerare från Sundsvall varit här idag.detta tror jag skall kunna lösa sig väldigt smidigt,sanering av sotskadade plan och elektronik var hon inte intresserad av! Det räcker att jag tittar på dina plan så ser jag ju att dom är förstörda, hon var imponerad av min hobby... Väljer jag pengar får jag ut 70% av värdet,även detta var disskutabelt sade hon. Väljer jag att köpa nytt så får jag ut fullt pris!!! Men hon tyckte att det blir ett evigt skickande med kvitton osv osv. Så jag får se hur jag gör, sändare+ alla mina laddare,sånt blir ju nytt. Sedan får jag köpa igen maskinerna för en sporadisk summa. Så jag tror nog jag ska gå ur detta utan att gå allt för mycket back!! Det sura nu är att mitt förtäljt till husvagnen, ett Isabella ambassadör, får jag inte ut ett skit för tydligen, detta skall enligt henne inte gå på lösöret??? Kan detta verkligen stämma??? Hade jag haft en separat försäkring på husvagnen då skulle det ha gått på denna. Själv tycker ju jag att denna skall gå under lösöre?, vem vill ha ett förställt liggandes i husvagnen över vintern??? I kyla och ev kondens. Tältet är ju fullstort till en 620 meter vagn, så det kostar ju i runda slängar runt 20tkr nytt.kläder likaså som hängde i källaren är det ju skit och ingenting för. Men men, det löser sig nog bra i slutändan.elverk, svets, och motorsågar likaså är ju förstört

senmathal
2012-12-10, 20:40
Väldigt tråkigt att höra Lennart. Jag som alltid stoppar askan i en plasthink. Ska nog sluta med det även om det aldrig hänt att det varit någon glöd i askan.

Det där med att inte kläder skulle ingå i försäkringen verkar ju helskumt. Vad hade hon för förklaring till det? Dom är ju förstörda och måste ersättas.

Förstår mycket väl dina fasa över vad som hade kunnat ha hänt i värsta fall. Hoppas du kommer över det så snart som möjligt. Du får använda sinnesrobönen så du kommer vidare. Så typiskt det där med att telefonen ringer och så börjar man engagera tankarna i något annat. Hoppas allt löser sig till det bästa.

/mats

/Mats

lennart wiklund
2012-12-11, 07:29
Ja,Mats väldigt tråkigt. Men det är endå fantastiskt!! Min högre makt, eller kraften starkare en min egen!!! den har hjälpt mej mer en en gång! Huset var rökfyllt med denna giftiga rök,min son på 12år hade pga att det luktat så fruktansvärt, i ren reflex dragit täcket över huvudet inne i sitt rum. Han var nästan på gränsen till medvetslöshet då jag kom in i hans rum. Själv minns jag bara bitvis av förloppet, detta pga av påverkan av rökgaserna! Men jag vaknade i sista stund, det jag kommer ihåg är att jag stänger in sonen i vardagsrummet och öppnar upp alla fönster. Detta rum var nästan helt opåverkat då dörren dit in var stängd, där låg f.ö min kära sambo och sov framför tv apparaten. Så varför vaknade jag och inte somnade in?? Jo, givetvis så hjälpte min högre makt mej!! Detta har jag fått bevis på många,många gånger.Vad denna högre makt är det vet jag inte!! Men den har hjälpt mej!! Många gånger med genom åren. Var på möte igårkväll. Som tema hade vi sinnesrobönen, stod om denna i sista bullentinen. Detta passade mej utmärkt!! Jag är otroligt tacksam att jag har min son, min sambo, mina katter, min hund,och mej själv i livet idag. Idag får jag möta en ny dag, en sotig dag i hobbyrummet! Skriva, skriva skriva..... Lister på allt som är förstört. Kände ett stort förtroende med den kvinnliga skaderegleraren, mötte henne med ett väldigt fast handslag,man känner direkt vad det är för människa när man möter densamma i ett handslag, visst är det fantastiskt?? Men så är det! Idag fångar vi dagen. Lev väl ta vara på varandra,i morgon kan det tyvärr vara för sent....

Rille Stark
2012-12-11, 16:41
Tack för dina kloka ord mitt i eländet!
Härligt att höra att det gick bra för din familj! :)
Jo, det är dagarna som går som är livet!

Keny
2012-12-11, 20:10
Ja, det var kloka ord. När man råkar ut för en sådan fruktansvärd händelse, då inser man vad som är viktigt här i livet.
Vilken tur att ni alla klarade er. Det är det viktigaste. Allt annat är saker som går att ersätta.