handdator

Visa fullständig version : Solo pro 180 3DNickeL
2013-03-20, 12:39
Tjing!

Köpte en Solo pro 180 häromdagen och vart lite fundersam över funktionerna, alla kanaler och så går rätt men...
antingen kan jag styra varvtalet och pitchen på bladen samtidigt med gas spaken eller så kan jag trycka på en knapp så att jag får ett konstant varvtal och bara styr pitchen på bladen, saknar jag inte nått? och förresten, kan jag ställa så att jag har olika varvtalslägen? isf hur då? har j6pro o kör med (följde med)

//Nicke

Fluf
2013-03-20, 13:08
Läge 1 med varvtal och pitch på spaken är "normal läget", där styrs varvtalet av en throttlekurva. Kan inte din radio, men kurvor är ofta i 5 punkts kurvor, lämpligt beroende på helikopter kan vara att ha tex 0-45-75-85 eller liknande. DVS när spaken är i botten är det 0 gas, på max pinne upp är det 85% gas.

Läge 2 kallas idle up, och används främst för 3D. Behövs för att tex kuna hovra upp och ner. Då är det mer vanligt med en kurva i stil med 100-90-85-90-100.

Sedan skall du ha en spak som är throttle hold med, som stänger av motorn oavsett gaspådrag eller andra spakar. Den skall slås till varje gång du är på väg att krascha för att spara kugghjul och motor.

NickeL
2013-03-20, 15:05
ok tackar!

trottle hold had jag ställt in nu

det står i manualen att man kan ha 5 trottle kurvor, mer fattade jag inte... :stupido2:

får väll prova mig fram lite.

//Nicke

Fluf
2013-03-20, 15:11
Du bör ha två olika thottel kurvor, idle up eller inte
Sedan bör du även ha två olika pitch kurvor, en för idle up och en utan. (Det är till exempel inte intressant att ha negativ pitch om man inte har idle up aktiverat.

Det är lämpligt att ha stabil hovring på att ha pinnen i mitten, både för idle up och utan.

NickeL
2013-03-20, 15:22
nu vart det mycket haha

jag har som sagt 1 knapp just nu som jag kan ha fast rotorvarv och en där jag stänger av den funktionen så att jag styr både rotorvarv och bladvinkel med gas spaken, om jag har den i det sistnämnda läget så lyfter inte helin förns på ca 60-70% gas

borde jag ställa in så att i det läget så går inte bladen negativt alls? inte ens med gasen i botten?

//Nicke

NickeL
2013-03-21, 15:29
enligt säljare och liknande så är tydligen "Solo pro 180 3D" en värsting heli i micro storleken (35cm)
själv har jag ALDRIG flugit heli förut...
Måste ju betyda att jag är en naturbegåvning :sarcastic: lyckas flyga den alldeles lysande ute i blåsten :lollypop:
till alla er som funderar på "träningställ" så kan jag bara säga att det är det bästa som finns!!! utan det hade jag nog inte haft kvar helin i en bit längre....

Timtimtim
2013-03-21, 15:32
Fint att den flyger! Känner dock igen mig i det du skriver man tror att man kan allt och vipps så fick man beställa reservdelar ;)

NickeL
2013-03-21, 15:38
jo absolut! det gäller att man inte blir för kaxig, ett steg i taget haha, har uppgraderat den så jag har (enligt HK) SILVER delar i rotorhuvudet i stället för orginal plast som tydligen inte var hållbara alls, så den borde ju tåla något mer =)
som 3D flygare (flygplan) så rycker det redan i fingrarna att få göra en Loop hehe

Fluf
2013-03-21, 16:54
Kul att den är uppe i luften, öva öva öva hovring i olika vinklar.

Personligen tycker jag det är mycket lättare att flyga helin med lite fart och hålla nosen i färdriktning, ungefär som man flyger plan, bara att throttlespaken har lite fler uppgifter på helin. Men kan lova att hover och orientering träning ger resultat i längden. Sedan är det inte fel att vara rädd för att ha helin på 1-2 misstags höjd när träningsstället är av (har varit med om att träningsställ ocilerat, strulat upp gyrt och fått andra effekter och då är det bra att vara när marken).

Tycker inte du skall ha någon negativ pitch alls om du inte kör idle up (konstant gas), dels att det inte behövs, och dels för att reflexen att dra gas-spaken i botten om något är på väg att hända så smäller man ner helin HÅRT istället för dalar ner.

Negativ pitch skall du endast ha tillgång till när du har idle up aktiverat (konstant gas), då kommer roliga övningar med loop, hovra inverterat med mera :)

Attan kul! Heli är skitroligt men kräver fokus på ett helt annat sätt än vad flyg gör tycker jag.

NickeL
2013-03-21, 17:29
jag försöker just nu att hålla helin i hovring utan att låta den flyta iväg allt för mycket. jag fgörsöker hela tiden tala om för mig själv "smååå spakrörelser" och inte vara för ivrig på spaken. det är ju lätt att man överkompenserar väldigt när den börjar dra iväg.
jag ska försöka lista ut hur man ställer in så att det inte finns nån negativ pitch.
Snart börjar jag nog snegla på nån 500 heli. Men blir till sommarn i så fall. :)

så sant som du säger, heli kräver fokus på ett helt annat sätt. här går det inte att bara släppa spakarna som med flyget.
ang träningställ, menar du att träningstället kan få negativ påverkan på gyrot? kan det vara därför den överkompenserar?
bara en tanke...

Fluf
2013-03-21, 17:34
Om träningsstället vobblar, så vobblar helin som skall kompensera etc :)

NickeL
2013-03-21, 17:38
hur menar du då?

helin vobblar inte, mest bara som jag sagt förut att det känns som att den överkompenserar men det kan ju vara jag som är o-van

NickeL
2013-03-23, 23:37
har nu flugit Helin som en dåre senaste dagarna och det har väll gått sådär.... nu äntligen har jag hittat perfekta inställningarna och den flyger fantastiskt, men nu när jag flyger runt så märker jag ett nytt "problem" eller problem och problem...

När jag svänger vänster (med fart så vill helin "tilta frammåt" och när jag svänger höger så vill den tilta bakåt, beror detta på att helin hela tiden lutar lite åt höger närt man flyger? eller är det jag som har tokiga inställningar?

NickeL
2013-03-24, 19:06
Börjat träna Loopings nu, buskul detta ju!
har redan bränt 4 drev, dock inte på ett par dar nu haha

tycker dock att det är lätt att tappa hur helikoptern ligger i luften, har klätt "fenan" där bak med orange klädsel så den syns, men det hjälpte inte så värst mycket, har ni nått tips?