handdator

Visa fullständig version : Ladda?lekman
2013-05-30, 05:25
Hej
har en Spektrum DX7s sen några månader. Den har NiMh-ack och jag har inte laddat mer än en gång hittills (flyger uppenbarligen lite sällan). Displayen säger 4,8 volt idag, dvs 1,2 v per cell. Frågan är om jag ska ladda på snart eller om det bästa är att köra ur ytterligare ur cellerna. Helst skulle jag vilja ha en passande kabel så att jag kunde cykla cellerna, men idag inte.
Hur sköter man om dom bäst? Är jag igen igång o överarbetar? Sändaracken har uppenbarligen bra kapacitet som det är!

/Lars

McRegor
2013-05-30, 05:31
Om du har en långsamladdare så kan du ladda acken även om det inte är nåt akut läge ännu. 1,2 V/cell är ju den nominella spänningen på NiMh-ackar så du har säkert ett bra tag med flygande kvar innan läget är akut men jag ser heller inget problem med att fylla på acken.
Roger

pgrts
2013-05-30, 11:00
DX7S liksom DX8 verkar ha inbyggd laddare i sändaren. Du kan ställa in i sändaren om laddaren ska ladda NiMh eller LiPo.
Du kan inte sätta en annan laddare till ladduttaget på din Spektrum DX7S eller DX8 eftersom att den bara behöver en kraftkälla som inte är laddare - låter konstigt?
Jag tyckte att det var dålig batteritid på min DX8 så jag bytte till LiPo nästan direkt och laddar väldigt sällan.

Kenneth E
2013-05-30, 14:09
Har för mig att den kritiska spänningen för NiMh är 0.88 volt, där bör du vända om du laddar ur, sedan kan du ladda till tror det var 1.4 volt.

Någon som vet exakt?
Jag har en super laddare hemma gjord för tävlingsbruk just för dessa batterier, kan kolla i den senare exakt vad parametrarna säger om ingen vet.
Kenneth

Michael
2013-05-30, 21:11
NimH batterier bör man undvika att ladda ut under 0,9 V/cell.
Laddningen av NimH-batterier sker vanligtvis på två sätt:

1) Långsamladdning med konstant ström C/10 (exv. 200 mA för ett 2000 mAh batteri) under 15 timmar
2) Snabbladdning beroende på batterimodell upp till 1C med konstantström och med avkänning av batteriparametrar.

Vid snabbladdning spelar slutspänningen ingen roll, istället brukar man bryta laddningen vid den tidpunkt då spänningen vänder från att vara i stigande till att börja avta under laddningsförloppet ("peakar"), så kallad delta-V laddning. Spänningsminskningen ifråga är ett par mV/cell och de flesta moderna automatladdare har programautomatik för detta.
Metoden fungerar ibland dåligt med vissa NiMH-batterier beroende på att de "peakar" falskt varvid laddningsförloppet avbryts i förtid. Detta bör man vara uppmärksam på.

För sändar- och mottagarbatterier brukar jag använda metod 1.

Ett annat sätt att kontrollera när laddningen är slutförd är att koppla en temperatursensor till batteriet och bryta laddningen då temperaturen börjar stiga påtagligt. Den metoden används rätt sällan numera.