handdator

Visa fullständig version : Batterie mätareCentZon
2013-08-12, 15:21
Någon som kan tipsa om var jag kan köpa en rc batterimätare för att kontrollera om ex. Li Poly batteriet laddas som det ska och till full styrka efter en laddning

Tacksam för svar

freddan_6
2013-08-12, 16:31
Jag använder flera verktyg till olika saker
en fluke DMM - "lånad" från jobbet när vi slutade med hårdvara - det finns billiga Digitala MultiMetrar för kring 100 kr och upp på ställen som kjell.com och liknande
en WattsUp - köpt på hobbyking men finns även på rcflight.se
en EagleTree G4 logger - köpt på hobbyking men finns även på airmedia.se
en laddare med display som visar varje cells enskilda spänning - jag använder iCharger som jag verkligen rekommenderar. Finns på hobbyking och autopartner och rcflight.se om jag minns rätt

McRegor
2013-08-12, 19:22
Har du en bra laddare - t ex en iCharger - så behöver du egentligen inte mäta cellspänningen med nån annan mätare. Annars kan du köpa en digital multimeter hos t ex Kjell, Classe, Jula eller Biltema. Skall du pyssla med elflyg så är det absolut inte fel att ha en tångamperemeter (för likström - viktigt) och en sån till vettigt pris finns hos Biltema (typ 450 kr - minns inte exakt). Den mätaren är också bl a en digital voltmätare.
Roger

hawken
2013-08-13, 06:47
Finns en fräck sak på HK som visar total o cellvolt, om volt diffar mycket mellan cellerna kan den jämna ut det, den "tar" från de celler med mer laddning o ger till de med mindre (lite robin hood)...
Kopplas till balanseringskontakten
Sitter på mobil just nu o hittar inte länken :(

simonarvestrand
2013-08-13, 06:54
jag har alltid denna med mig på fält. bra för att kolla både cellspänning och bra med % kvar i accen istället för bara spänningssiffror
http://www.rubinrc.se/product_info.php?cPath=27&products_id=4152

McRegor
2013-08-13, 06:57
Finns en fräck sak på HK som visar total o cellvolt, om volt diffar mycket mellan cellerna kan den jämna ut det, den "tar" från de celler med mer laddning o ger till de med mindre (lite robin hood)...
Kopplas till balanseringskontakten
Sitter på mobil just nu o hittar inte länken :(
Den "fräcka saken" har jag haft i många år men balanseringsfunktionen är inte speciellt användbar - däremot kan man mäta cellspänningen vilket jag emellanåt använder den till (mest för att se om acken är full-laddad eller ej innan den sätts in i kärran). Sen finns det även enklare "cell-mätare" på bl a Hobbyking och jag köpte en sån vid ett tillfälle med det ex jag fick var rätt oanvändbart eftersom det visade såpass mycket fel så det var inget att lita på.
En bra laddare - t ex en iCharger - är alltid en bra investering och har man den så ser man ju också cellspänningen - både före laddningen och efter. Det räcker i 99 fall av 100.
Roger

hawken
2013-08-13, 07:07
åfasen, den lilla cellmätaren jag har är tiillochmed kalibreringsbar ifall den visar fel.
Samma med laddaren som också kalibreringsbar om den nu skulle visa fel, tillochmed en billig imax kan kalibreras.
vill man mäta när man är ute i fält o inte har med sig sin iCharger för att se hur mkt det är kvar i batteriet så kan en liten sak va trevligt att ha :icon_pidu:
Dessutom med USB port så man kan ladda telefonen :lollypop:Den "fräcka saken" har jag haft i många år men balanseringsfunktionen är inte speciellt användbar - däremot kan man mäta cellspänningen vilket jag emellanåt använder den till (mest för att se om acken är full-laddad eller ej innan den sätts in i kärran). Sen finns det även enklare "cell-mätare" på bl a Hobbyking och jag köpte en sån vid ett tillfälle med det ex jag fick var rätt oanvändbart eftersom det visade såpass mycket fel så det var inget att lita på.
En bra laddare - t ex en iCharger - är alltid en bra investering och har man den så ser man ju också cellspänningen - både före laddningen och efter. Det räcker i 99 fall av 100.
Roger

freddan_6
2013-08-13, 08:21
Jag har antigen ordning på fältet eller med mig en WattsUp.
http://www.rcflight.se/visaprodukt.aspx?id=152
Ordning på fältet betyder
Alla oladdade batterier i en box märkt oladdat
Alla laddade batterier i en box märkt laddat

Eller i parken så är alla laddade i högra byxfickan och oladdade i vänstra. Det hjäper att vara gubbe och ha pösiga byxor.

McRegor
2013-08-13, 08:26
Jo - som jag sa så mäter jag ackspänningen på fältet ibland om jag är osäker på om acken är laddad eller ej och inte vill koppla upp laddaren. Visst försöker jag också ha ordning men ibland hamnar man i mellanlägen där osäkerheten sprider sig... Men det är väl ungefär det användningsområde som jag har för den. Den billiga "cell-mätaren" tvivlar jag på att den är kalibrerbar men jag har å andra sidan inte letat på nätet heller så 100 % säker är jag inte. Att iChargern är möjlig att kalibrera är helt rätt men dessa är ofta rätt bra kalibrerade redan i fabriken så det är sällan nödvändigt. Däremot har jag en annan billig HK-laddare som definitivt behövde kalibreras men trots kalibrering är det inget jag litar på.
Sen finns det några som tror att det mätaren visar är den absoluta sanningen bara för att den t ex visar cellspänningen med 2 decimaler men tyvärr så är det lätt att lura sig just för att den har flera decimaler. Den kan visa en eller flera tiondels volt fel ändå så man måste mäta med en bra mätare för att veta - och kalibrera om, det går att göra. Och i cellbalanshänseende så är tiondels volt rätt mycket i sammanhanget.
Roger