handdator

Visa fullständig version : Laga trasig sändare!mageri
2013-08-15, 20:30
När jag kom hem och slog på min JR DSX9II-sändare efter avslutad flygning i kväll så var den stendöd.
Flög tre accar på fältet utan minsta problem.

Laddade transmitter lipo-accen i förrgår, vet inte om detta beror på att det är en lipo-acc jag använder.
Har dock flugit med lipo-accar i mina sändare i flera år utan problem.

Vart vänder man sig för att få sändaren lagad? Den är köpt utomlands, är detta något problem vid reparation?
Hur lång garanti är det på JR:s sändare?

Kul att detta hände två dagar före klubbens flygdag:(

Roger.

Daniel L
2013-08-15, 20:41
jag hade öppnat sändaren om kollat så att det inte var någon kontakt som har åkt ur eller någon kabel som gått av pga vibrationerna på vägen hem ifrån fältet.
När du säger att du har flugit med radion i ett antal år så finns det nog ingen garanti kvar.

Michael
2013-08-15, 20:45
Jag har för mig att det finns en säkring i sändaren. Kolla den.
Är inte det problemet kanske HAB kan ordna med reparation.

bem
2013-08-15, 21:28
Hej,

Jag googla lite på din sändare och LiPo. Det verkar som det är en spänningsregulator i sändaren som kan gå sönder p g v överhettning om man använder 3 cell LiPo. Var nån i England som skrev det och Mc Gregor som tydligen har hand om JR service där säger även så.
Gick tydligen på ca £50 att få lagat.
Står även lite här om problemet:
http://heli.brixtonjunkies.com/2009/07/06/review-jr-dsx9-and-spektrum-dx7-voltage-regulator/

Även om det gäller en annan JR radio så skriver Mc Gregor så här om LiPo i den sändaren:
"JR recommend that you do not use a Li-Po battery in there transmitters. It can cause the voltage regulator to fail."

http://www.macgregor.co.uk/support/faq/radio-65.htm

Gissar som nämts att HAB kan slussa dig vidare då de säljer JR radio i Sverige.

/Bo

mageri
2013-08-15, 21:32
Daniel - jag har flygit med lipo-accar i mina sändare i en del år. DSX9II-sändaren är dock bara ca 1.5 år gammal så jag tänkte om det kanske är två års garanti på JR -sändarna??

Michael - Får nog ta och ringa HAB och se om de kan hjälpa mig:)

Roger.

McRegor
2013-08-15, 22:11
Troligen svårt att åberopa garanti om man använt en icke rekommenderad batterityp. Futaba säger samma sak i Sverige som JR säger i U.K ang att använda 3S LiPo i sändare konstruerade för 8S NiCd eller motsvarande.
Roger

freddan_6
2013-08-16, 04:33
En modifiering av sändaren för den händige borde vara en kylfläns ovanpå regulatorn. Regulatorn går att byta själv, det är bara 3 ben.

McRegor
2013-08-16, 05:27
Måste man absolut använda 3S LiPo i sändare som inte är konstruerade för detta så är en lösning att lägga ett par zenerdioder i serie med matningsspänningen för att sänka den lite. Sen förstår jag egentligen inte behovet eftersom dagens NiMh-ackar med låg självurladdning fungerar alldeles förträffligt och har ungefär samma kapacitet. Och då kan man ladda sändaren som det är tänkt och får en fungerande batterivarning vilket oftast inte fungerar om man kör 3S LiPo.
Roger

lassebetong
2013-08-16, 05:52
Har själv fortfarande orginal NiCa accen i min JR, men tänkte testa om en sådan här.
Det blir ju lite lägre spänning än med Lipo och samtidigt så går ju laddningen betydligt fortare än min NiCa.
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__17955__HobbyKing_1500mAH_LiFe_3S_9_9v_Transmitte r_pack_.html

McRegor
2013-08-16, 06:04
LiFePo4-ackar är givetvis bättre anpassade till gamla sändare än LiPo men fortfarande undrar jag varför... Jag har högre kapacitet i mina NiMh-ackar och behöver ladda dom kanske 3 ggr under sommarsäsongen - och skulle det behövas nån fler gång så är ju inte heller det nåt bekymmer. Minimal självurladdning, bra kapacitet, enkel laddning "över natten" och fungerande batterivarning... Sen har jag nog aldrig varit i behov av snabbladdning av mina sändarackar eftersom kapaciteten numera är såpass stor (> 2000 mAh) att dom räcker länge.
Men smaken är som bekant som baken...:)
Roger

lassebetong
2013-08-16, 06:20
Det är väl inte så att jag panikladdar radion på väget ut till fältet.
Men min 1100mAh NiCa acc börjar tröttna och då står jag inför valet.

Carl
2013-08-16, 06:35
Hej!

Man kan väl ha en extra acc ( NiMh ) med sej till sändaren, man byter ju accar i elplanen så det går väl att
byta i sändaren också! Jag har en Futaba 12 Z och till den har jag flera accar då den drar en hel del
ström!

Mvh. Roger.

pgrts
2013-08-16, 07:39
Det finns en hel del skrivit om detta även för äldre Spektrum som ju tillverkas av JR. Jag har för mig att en annan typ av regulator fixade problemet. En Radio-TV-reparatör fixar nog detta galant om man hittar en i dagens samhälle. Jag kan knappast tänka mig att återgå till Nixx batterier efter att ha flugit med Lixx I flera år och upplevt att jag "nästan aldrig" behöver ladda jämfört med de gamla ackarna.
Å andra sidan är 50 pund billigt så en lokal fixare kanske inte är så smart om man inte har en i klubben eller vänkretsen.

mageri
2013-08-16, 08:56
Tror jag har hittat felet. Öppnade sändaren och kollade säkringen - den var uppbränd!

Var kan man få tag på en ny glasrörssäkring som passar sändaren?
Tittade med förstoringsglas på den och tycker det står SP LF 3A/250V på den...

Roger.

McRegor
2013-08-16, 08:58
Hej Patrik,
Skulle vilja veta var den stora skillnaden är mellan t ex en 3S2200 LiPo resp en 8S2200 NiMh av nyare typ (låg självurladdning) i sändaren ? Visserligen har du lite mera energi totalt i LiPo-acken men ändå borde inte skillnaden vara avgörande - jämfört med de nackdelar jag själv upplevt när jag körde LiPo en säsong. Mitt NiMh-paket behöver inte laddas många gånger under sommaren trots att jag är på fältet och flyger flera dagar i veckan. Nackdelarna med LiPo som jag ser det i "gamla" sändare är främst:
* För hög spänning - kan ev åtgärdas med t ex zenerdioder i serie. Futaba-service i Sverige har absolut avrådit från 3S LiPo i sändare konstruerade för 8S Nixx.
* En lågspänningsindikering som inte fungerar bra - kan få konsekvenser både under flygningen och för ackens välbefinnande.
* Struligare att ladda - man måste ofta plocka ur acken ur sändaren och dra ur matningssladden från moderkortet. Desto flera gånger man gör detta - desto större är risken att man kan få problem i kontakten eller att man helt enkelt vänder sladden fel och i värsta fall bränner komponenter i sändaren.
* Man kan råka glömma sändaren på i verkstan - och med LiPo kan det i värsta fall gå illa. I bästa fall blir acken bara obrukbar. Med NiMh har jag inte råkat ut för andra problem än att acken töms och även där i värsta fall blir obrukbar även om just detta aldrig inträffat för mig.
Detta gäller som jag sagt för gamla sändare konstruerade att användas med 8S Nixx. Nyare sändare som är anpassade till LiPo är en helt annan sak.
Men detta mina åsikter och jag förstår att det finns andra...:)
Ursäkta om vi glidit lite ifrån den första frågan i denna tråd men lite bäring har det ju trots allt.
Hälsningar
Roger
PS: Bra att du hittade felet. Kan det ha att göra med felvändning av ack-kontakten att göra måhända ? I så fall tur att det satt en glasrörssäkring i sändaren - det gör det tyvärr inte i alla. Om du INTE öppnat sändaren och gjort nåt så är det ju rätt oroande att säkringen går sönder...det skulle ju då i princip även kunna hända under flygning.

pgrts
2013-08-16, 09:27
Säkringen är sannolikt en vanlig 20 mm glasrörssäkring som du borde hitta "i byn" hos en servicekille. Det är inte viktigt om säkringen är 2, 3 eller 4 (vad som ligger närmast) ampere. En vanlig laddare drar inte i mer än max 2 ampere oftast betydligt mindre. Säkringen är som ett skydd för fel och då går det STORA strömmar som dödar den direkt. Typiskt fel är polvändning som är lätt missat eftersom att JR har omvänd kontakt mot ex Hitec och Futaba.

Jag upplevde det som att jag fick ladda ett par ganger under sommaren och ett par under vintern med Nixx.
Med Lixx är det max 2 gånger om året känns det som. Skillnaden i kapacitet verkar inte vara något som gör saken utan att de batterier som följt med sändaren haft självurladdning vilket är i stort sett försumbart med Lixx. Nya lågurladdande Nixx borde vara helt OK men de är knappast billigare att köpa. Jag tar inte ur mitt batteri från sändaren när jag ladder men håller lägre laddström än normalt - kanske 30% under 1C. Jag tror inte balansering är nödvändigt mer än högst en gång om året.
Och om jag hade haft Futaba som uttryckligen säger att de inte tål andra än original så hade jag ju så klart köpt de nya Nixx med minimal självurladdning.

freddan_6
2013-08-16, 09:43
Jag har Futaba. När radion var ny så laddare de medföljande Nixx upp till 12,0V. Därför laddar jag upp mina LiPo som jag använder i sändaren till 12.0V. Jag fullladdar altså inte. Jag har kört med LiPo i två år. Jag balansladdar alltid. Först till storage, sen tar jag tiden 15 minuter @1C. Voila, nu är mitt batteri på 12,0V.

mageri
2013-08-16, 11:00
McRegor - Vad menar du med "Nyare sändare som är anpassade till LiPo är en helt annan sak."?

Klarar min 1,5 år gamla sändare lipo-accar eller menar du att det finns nya modeller av sändare som är byggda särskilt för att använda lipo-accar?

Roger.

McRegor
2013-08-16, 11:09
McRegor - Vad menar du med "Nyare sändare som är anpassade till LiPo är en helt annan sak."?

Klarar min 1,5 år gamla sändare lipo-accar eller menar du att det finns nya modeller av sändare som är byggda särskilt för att använda lipo-accar?

Roger.
Hej,
Jodå - nyare sändare kan vara anpassade till LiPo så att man t ex kan ha det valet i nån av menyerna.
Roger

mageri
2013-08-16, 11:24
Har nu bytt säkring och nu funkar sändaren igen.
Fick dock bara tag i en 3.15A men det ska väl funka ok med en sån med va?

Det är dock konstigt att säkringen måste ha brunnit upp efter jag stängt av sändaren efter avslutad flygning tills jag skulle slå på den när jag kom hem. Sändaren var alltså avstängd när säkringen brann upp...

Roger.

bem
2013-08-16, 12:18
Roger,
Läs här och kolla om det kan vara samma orsak på din radio till att säkringen gick som näms där:

http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1372434

there is a Wire located at the GIMBAL of the Potentiometer, The wire is NOT PROPERLY ROUTED, the GIMBAL Move Back and Fort, the wire is constantly touching the SHARP EDGES of the VOLTAGE REGULATOR........if prolong use, the wire will eventually striped its insulation and might cause short circuit.
you can re-route the wiring to avoid it from touching the regulator........of you can cover the regulator with a mylar plastic insulation.

mageri
2013-08-16, 13:18
bem - Jag kollade nyss och jag köpte sändaren i april 2011.

Så då verkar det ju inte som min sändare har det problemet eftersom killen skrev i tråden den 16 januari 2011, med hänvisning att detta problem fanns på sändarna några år tidigare. Om jag nu inte fattat fel förstås;)

Jag ska ända ta mig en titt under skalet i kväll för att kolla läget.

Roger.

bem
2013-08-16, 14:45
Ja gör det, orsaken til att säkringen gick vill man ju ha reda på. Annars kan det ju hända igen.
/Bo