handdator

Visa fullständig version : FrSky, ett bra val?Wannabee
2013-10-22, 12:36
Hej, jag är en återfallsflygare (på marken sen 70-talet) med några enkla frågeställningar.

Kan jag, vågar jag köpa en FrSky anläggning, intressant prisbild om jag nu inte skulle vilja fortsätta, men det verkar som tillgången är dålig från tillverkaren och köbildningen till vad som levereras verkar blir längre under resan.
Har varit i kontakt med Ove på airmedia.se som meddelar möjlig leverans under december.
Ni som redan flyger med radion, är det en stabil, driftsäker anläggning, något att rekommendera?

Är lite dålig med besöken på denna sidan, därför undrar jag om ni vill ha besväret med att även ge mig en kommentar via e-posten, och den är: mats.i.persson@trafikverket.se.

Tack på förhand
/Mats i malmö

Fluf
2013-10-22, 13:37
Jag har ett par Taranis hemma och tycker radion är helt underbar.

FrSky i sig har stabila sändare/mottagare, Taranis är bara deras första "hela" radio och jag kan absolut rekommendera den. Möjligheterna är otroligt många, man kan göra nästan vad som helst i den. Till en början kan det vara lite förvillande men när fått till "tänket" är det bara att köra med inställningar och mixar. Är man osäker och vill ha lite mer överskådligt är det enkelt att koppla in den i datorn, skapa mixarna där och simulera effekterna. Funktion vs. Pris är helt utanför skalan :)

Ett annat alternativ kan vara att skaffa valfri radio som har ett fack för JR-modul på baksidan och trycka i en FrSky modul och köra med FrSky mottagare, detta öppnar för en rad alternativ att använda just den fysiska radio man vill han men ändå ha tillgång till FrSKys's protokoll (som är tokigt stabilt), räckvidd, ev. telemetri samt billiga mottagare.

McRegor
2013-10-22, 13:55
Kan tillägga att det fungerar bra med en FrSky-modul i en Futaba och Hitec också om dom har Futabas "gamla" modulplats. Visserligen en annan modul än den JR-kompatibla rent fysiskt men "innehållet" är lika.
Roger

UndCon
2013-10-22, 16:44
Jag är helnöjd med FrSky-modulen i min radio.

kamelkungen
2013-10-22, 18:57
Jag kör bara Frsky sedan 1 år tillbaka. Har 6 mottagare. Allt funkar perfekt. Dessutom är prylarna billiga.

Räckvidden är kring 2km med vanliga antenner. Det är helt ok och med riktantenn kan man köra 4.5km om man håller höjden.

Elflygarn
2013-10-22, 19:32
Helnöjd här med! Jag är också återfallsflygare, dock med ett kortare uppehåll än de 35+ år du beskriver.

Har en Taranis sedan 2 månader och är mycket nöjd med både FrSkys RF-system och radion. Taranis har inte utbytbar antenn, men det går att fixa genom att sätta dit en FrSky-modul. Jag har gjort det, och det funkar finfint.

neu
2013-10-22, 20:01
open-source är vad det är. Mycket för pengarna MEN det är oftast svårare att använda. Prova att programmera en taranis innan du köper en.
Jag köpte en 9x och flasha den med opentx (samma programvara som är i taranis) det var förmodligen det största misstaget jag har gjort på länge.

Själv kör jag spektrum/JR och är helnöjd med dom. Man kan köpa en begagnad JR radio eller en spektrum för samma eller mindre pengar än en taranis.

Wannabee
2013-10-22, 21:03
Tack för detta, ni som högg på tråden, mycket av er vokabulär är "grekiska" för mig, men jag kan väl lära mig under tiden. Med tanke på att jag på 70-talet hade Graupner Varioton i handen med pulsfunktion, så förstår ni säkert att jag har en väg att vandra. Det finns bl.a. en trainer i klädkammarne, Thunder Tiger Eagle 20H som byggdes för ca 20 år sen, den har aldrig varit i luften, så ni ser, det är långt kvar till fullfjädrad aeronaut:-)

Det som oroar mig lite med FrSky är den begränsade tillgången och oro för ev. reklamationer.

Hälsningar
Mats i Malmö

Elflygarn
2013-10-22, 21:20
Eftersom du är "ny på det" nu igen, så hade jag om jag varit i din sits tagit kontakt med närmaste klubb för att få tips & idéer. (Oss alltså, ser att du är i Malmö - kom ut till fältet nån helg när det är vettigt väder så är det garanterat folk där.)

Moderna radioapparater skiljer sig en hel del från de som fanns förr. 2,4 GHz-systemen har både för- och nackdelar jämfört med de gamla 35 MHz FM-burkarna, framför allt så är de långt mycket mindre störkänsliga, men kräver att man tänker och gör rätt med antennplaceringen för att få ut bra räckvidd.

Eftersom det är så pass längesedan du höll på har du ju en fördel, och det är att du inte vant in dig vid "halvmoderna" radioapparater och kan ge dig på OpenTX/Taranis utan att veta hur mycket enklare det KAN vara. (Taranisen är inte svår att programmera, egentligen, men väldans annorlunda om man är van vid JR, Futaba eller annan märkesradio som dominerat de senaste årtiondena.)

dvogonen
2013-10-22, 21:47
För att svara på den ursprungliga frågan så har min Taranis varit hur stabil som helst. Inga problem. Med en Taranis får du mycket för pengarna.
Om FrSky inte hade funnits så hade jag idag köpt en Spektrum-sändare. Själva sändarna är inte ett dugg bättre än några andra men det finns en uppsjö med billiga mottagare från olika tillverkare som funkar utmärkt.
Oavsett vilket av de större märkena du än köper så kommer du att upptäcka att dagens radiosystem är under av tillförlitlighet jämfört med det vi flög med för 10 år sedan. Men köp bara inget udda märke som det är svårt att få tag i mottagare till.

Elflygarn
2013-10-22, 21:54
Glöm inte att med Taranis är det bara att köpa en DSMX/DSM2-modul som passar till Spektrum & kompatibla mottagare, sen kan du flyga alla FrSky och alla DSM*-grejor som finns med Taranisen.

senmathal
2013-10-22, 22:04
Det som oroar mig lite med FrSky är den begränsade tillgången och oro för ev. reklamationer.

Hälsningar
Mats i Malmö

Den begränsade tillgången gäller så vitt jag vet endast Taranissändaren. Mottagare brukar nog inte vara några problem att hitta vare sig i Sverige eller utomlands, och det är ju dom man behöver flera av. Köper du i Sverige tror jag inte du behöver oroa dig för garantin heller. Mer än att det kanske kan ta lite tid.

Jag har ingen Taranis än men däremot en hackmodul i en JR radio. Det innebär en enklare operation med lödpennan innanför skalet på radion. Antennen sitter den där gamla 35 mhz antennen satt och radion ser ut som om den vore en 2,4 radio sedan den var ny. Jag är helnöjd med Frsky och väldigt sugen på en Taranissändare. Men jag väntar nog till dess dom finns att köpa i Sverige igen. Kostar några hundralappar mer här men tycker att det är värt det.

/Mats

neu
2013-10-22, 22:20
Eftersom du är "ny på det" nu igen, så hade jag om jag varit i din sits tagit kontakt med närmaste klubb för att få tips & idéer. (Oss alltså, ser att du är i Malmö - kom ut till fältet nån helg när det är vettigt väder så är det garanterat folk där.)

Han har redan hälsat på och jag tror att du pratade med han om frsky :P

Wannabee
2013-10-23, 07:53
Ser "mrfs" i inläggen, så då har vi kanske träffats också på Kvarnlanda?
sorry, glömde logga ut igår:-)

senmathal
2013-10-23, 08:14
Att glömma logga ur gör nog ingenting. Jag loggar aldrig ut men då man stänger datorn loggas man väl ut automatikst eller hur det fungerar. I alla fall loggas jag in automatiskt när jag besöker sidan.

/Mats

neu
2013-10-23, 08:20
Jodå vi har träffats. Jag körde skolflyg med dig. :)

Wannabee
2013-10-23, 15:41
Aha, tack lärar´n, det var en trevlig upplevelse, hoppas du har hämtat dig.
Lämpliga kanaler för att hitta beg JR eller Spectrum, kanske något i klubben?

senmathal
2013-10-23, 16:29
Lämpliga kanaler är nog här under köp och sälj och på "Svenskt Modellflyg" http://www.svensktmodellflyg.se/koposalj.asp?viewmode=0 Men även på Blocket kan det dyka upp ibland.

Wannabee
2013-10-24, 17:37
Tack, jag vet ju som du förstår av trådarna, inte så mycket om dagens teknik på, vad man ska satsa på, prisbild osv. Det ska i huvudsak användas till "trä"-flyg initialt, men det är ju inte fel om grejorna har potential för egna framsteg, gubben börjar bli gammal, men fan vet....

freddan_6
2013-10-24, 17:44
Du har fått förslag på frsky Taranis. Jag föreslår en sändare med minst 8 kanaler och minst 20 minnespositioner och mist 6 mixar och timer. Detta uppfylls av många sändare. Sen kan man välja telemetri så man t.ex. får ner batterispänning, radiosignalnivå eller flyghöjd till sin sändare från planet. Jag föreslår Futaba 14SG om du inte vill ha Taranis. Drygt dubbla priset men en mycket kompetent sändare.

FrSky
http://airmedia.se/index.php/radio/frsky-taranis-8-16-kanals-sandare-med-telemetri.html
http://www.t9hobbysport.com/


Futaba
http://3fhobbyservice.jetshop.se/futaba-14sg-radio-nyhet-p-1851-c-201.aspx
http://www.sussex-model-centre.co.uk/shopexd.asp?id=42054
mvh //Fredrik

McRegor
2013-10-24, 17:56
Flera klubbkompisar har uppgraderat från Futaba 10C till 14SG och hittills är dom väldigt nöjda. Dock skall man ju vara medveten om att mottagare och telemetri-tillbehör är avsevärt dyrare när det står Futaba på burken jämfört med när det står FrSky.
Roger

AM
2013-10-25, 10:31
I grunden är det ju samma teknologi bakom sändare och telemetrin. Så hur ska man avgöra hur bra de är om man exempelvis jämför en Ericsontelefon eller en Samsung - båda telefonerna fungerar bra. Det är "Interfacet" till oss människor som skiljer.
Jag har talat med FrSkyfabriken och de har inga problem med Taranisen - enda problemet är att orderstocken är gigantisk och de hiinner inte med att sätta ihop produkten i takt med beställningarna.

PS: Airmedia säljer också Futaba till bra priser...

Elflygarn
2013-10-25, 13:02
Det är inte så att de "i grunden är samma teknologi". Det där var mer sant på den gamla 35MHz-tiden, men även i slutet på den eran så var ju inte systemen kompatila med varandra. Olika 2,4 GHz-system implementerar frekvensallokering, kodning och frekvensdelning/hoppning väldigt olika, och det ger olika prestanda. FrSky och Futaba-systemen är olika i detta avseendet, men båda två är långt mycket bättre än sämre och mindre kina-fabrikat på 2,4-system.

(När det gäller analogin med telefoner: Det är mer som att jämföra amerikansk CDMA-baserad 3G och europeiska WCDMA/UMTS-baserade system. Visst, det är i grunden gigahertzband radio, med liknande spread-spectrum teknik, men de är inte kompatibla med varandras system och har olika för- och nackdelar.)

Visst skiljer sig även user interfacet åt, men det mest intressanta att kika på för den prismedvetne köparen är dels vad man får för pengarna i termer av möjligheter och finesser per krona, dels vilken kvalitet man får för sina pengar.

Inget av alternativen FrSky och Futaba är ett direkt dåligt val: Mest för pengarna får man nog om man sätter en Futaba-modul i en Taranis, och bästa byggkvaliteten på spakar och knappar får man nog på Futaban. Sedan är det ju så att det går mer pengar på mottagare i längden om man väljer Futaba.

Wannabee
2013-10-27, 17:38
Som jag skrev i botten är jag lite dålig att titta in på forumet.
Förstår här att det finns en gigantisk kunskapsbank runt om i landet, inte minst i klubben här hemma (är ännu inte medlem) och allt detta "väller" över mig, till både glädje och förskräckelse, jag är givetvis tacksam för alla era kloka ord.
Ska försöka bilda mig en uppfattning om vart jag egentligen vill sikta in mig på, FrSky lockar förståss mest med tanke på prisbilden, men....

Lutar mig nu tillbaka och smälter alla intrycken, så får vi se vad som händer.
Stort tack så länge, må det bli fler fina flygdagar, fast just nu är det väl nästan stormvarning i Skåne:-)

Elflygarn
2013-10-28, 10:42
Fundera på att skaffa en radio med modulplats. Då kan du välja den radio du tycker är trevligast med avseende på menyer, programmering, funktioner mm, sedan kan du välja själva "radiodelen" som du vill, eller till och med ha flera olika.

Michael
2013-10-28, 15:02
Håller fullständigt med om att köpa en radio med RF-modul som är utbytbar eftersom det gör det enkelt att byta teknik efterhand som den blir tillgänglig.
Jag har under många år kört med JR och det har varit fantastiskt bra och smidigt att succesivt byta upp sig efterhand som "modernare" teknik kommer utan att behöva byta själva sändare. Min 25 år gamla JR X-388s och mina några år yngre JR PCM9XII har med tiden gått från FM till PCM (med kristall) vidare till PCM med syntesmodul till Corona 2.4GHz och nu senast Graupner/SJ Hott 2.4 GHz med telemetri. Sändarna tycks vara outslitliga trots flitig användning och jag vet var alla knappar och reglage sitter utan att behöva fundera eller titta efter.
Har nyligen gjort ett avsteg från min egen rekommendation att köra med modulsändare genom att jag skaffat en Graupner/SJ MC20. Jag gillar den radion skarpt men inser att det kommer att ta tid innan den är lika hemtam som mina gamla JR-sändare och att jag dessutom blir låst till en tillverkare eftersom det inte går att byta sändarmodul i den radion.

McRegor
2013-10-28, 15:13
Det enda (?) man skall fundera lite över med modulsändare är ju att dom användes i PPM-läget vilket för Futaba/Hitec innebär max 8 kanaler och för JR/Graupner (?) 9 kanalers kapacitet. Vet inte om det möjligen finns nån möjlighet att ta sig förbi detta numera men i grunden så är detta begränsningar som är relaterade till PPM-läget.
Annars håller jag med till fullo. Och köper man en FrSky Taranis-sändare så har man ju FrSky-systemet inbyggt från början och kan då komplettera med t ex en modul för Spektrum - eller Futaba Fasst om det passar bättre. Sen väljer man vilken man vill använda vi setupen i modellminnet (om jag förstått det rätt).
Roger

Elflygarn
2013-10-28, 22:15
Jag har redan 2 st moduler till min Taranis. Den ena är en FrSky, så jag kan köra med bättre antenner + att jag då har en backup om man skulle få tex ett antennbrott och behöva vänta på en reservdel. Den andra är en DSM2/DSMX, eftersom det finns massor med skoj små modeller som den går att köra med.

sundell79
2014-09-08, 13:55
nöjd med min ... klar över 3km orginal