handdator

Visa fullständig version : Restriktionsområde i Skåne för modellflygare?Thomas
2014-01-22, 22:46
Nu dras svångremmen åt... igen!
Men det drabbar nog främst fullskala, *puh!*.
http://www.lansstyrelsen.se/skane/SiteCollectionDocuments/Sv/nyheter/2014/flygforbud.pdf

bjerred
2014-01-23, 01:39
Bra info!
Lars

dvogonen
2014-01-23, 07:40
Vad jag förstår är det inte alls fullskala som mest drabbas. De kan ju flyga över den föreslagna skyddszonen. I princip är det bara modellflyg, skärmflyg och ballongflyg de är ute efter.

Jag har lite svårt att förstå påståendet om att alls dessa aktiviteter har stört djurliv. Skrivelsen kommer med ett svepande påstående utan någon källangivelse.
Stora ballonger och skärmar är säkert skrämmande, men vad jag har sett genom åren så brukar fåglar totalt ignorera modellflyg.

Att dessutom bunta ihop alla typer av modellflyg och förbjuda dem i en stor zon är ett tämligen farligt påfund. Störande och högljudda modeller kan ju vara en sak, men segelflyg är ju mest en form av friluftsliv som stör ingen och inget.

henke2
2014-01-23, 07:51
Att dessutom bunta ihop alla typer av modellflyg och förbjuda dem i en stor zon är ett tämligen farligt påfund. Störande och högljudda modeller kan ju vara en sak, men segelflyg är ju mest en form av friluftsliv som stör ingen och inget.


Segelflyg är ju en örn om du frågar fåglarna. Så det kan nog upplevas som farligare än oväsen skulle jag tro.

Kenneth E
2014-01-23, 07:53
Som jag ser det drabbar det endast modellflyg, då vi nästan aldrig flyger över 300 eller 600m höjd.
ken

Thomas
2014-01-23, 09:29
Som jag ser det drabbar det endast modellflyg, då vi nästan aldrig flyger över 300 eller 600m höjd.
ken

Iofs, men jag menar att det förekommer väl inte speciellt mycket modellflyg på dom markerade områdena??
Och då menar jag FLYGPLAN, Quaddar, Hexor och annat otyg kan ju flyga ´varsomhelst´, så dom får kanske ta åt sig...

Och sen är det ju en BEGÄRAN från Länsstyrelsen, inga beslut är tagna ännu.

Kenneth E
2014-01-23, 10:14
Jag har lagt in om FPV träff där under våren och som det ser ut nu, blir det kanske flygförbud från Tygelsjö ner runt Falsterbo till gränsen mot Trelleborg, samt Wombsjön(här flyger man med sjöflyg och båt) vilket skulle vara fruktansvärt tråkigt.

Kan det vara herr Silvertärna som är igång igen.

Hoppas det inte går igenom.
Ken

henke2
2014-01-23, 10:16
Ett utmärkt tillfälle för både RCFF och SMFF att spänna musklerna.

AM
2014-01-23, 10:36
Modellflyg är ingen luftfart. Sedan är det ett typiskt "miljömuppe"-uttalande att i svepande termer peka ut modellflyg och andra aktiviteter. Påståenden som saknar bärighet.
Vi får väl ställa frågan vilken undersökning som ligger till grund för påståendet att modellflyg stör viltet. Och gäller det buller måste rimligtvis samma regler gälla modellflyg som allt annat.

Jag ser ser också att förslaget är författat av enbart " miljönissar". Snacka om ensidighet. Gruppen bakom förslaget har inte brytt sig om att bjuda in sakkunniga på de olika områdena. Detta faktum diskvalificerar förslaget tycker jag. Jag funderar på att vi ska skicka ett svar till länsstyrelsens miljögrupp, med kopia till regeringskansliet.

En sak är dock helt klar - om vi modellflygare inte själv ställer hårdare krav på bullernivåer kommer myndigheten att hälla restriktioner ner över oss. I Tyskland är det hårda krav på buller (jag har letat förgäves över vilka värden som gäller). Därför borde vi frivilligt rekommendera vilka maxvärden som tillåts - så att vi förekommer myndigheterna.

Mr J
2014-01-23, 11:05
Man är chanslös mot miljömaffian, vårt klubbfält (RFK Kometen i Lomma) befann sig helt plötsligt i ett fågelskyddsområde = Slutfluget :banghead:

lassebetong
2014-01-23, 11:44
Tråkigt att det blir så här.
Misstänker att det blir svårt att övertyga Länsstyrelsen att göra ett undantag för modellflyg.

AM
2014-01-23, 12:47
Man får inte ge upp innan kampen har börjat!
Jag funderar på att sätta ihop ett brev till Länstyrelsen, med kopia till regeringskansliet, där jag frågar efter underlaget till beslutet = offentlig handling. Det är oacceptabelt att beslut fattas av en fullständig jävig samling miljötjänstemän. Vi är många modellflygare som i åratal flugit bland fåglar och vilt. Jag har själv aldrig sett varken fåglar eller vilt få panikattacker. Fåglarnas revir ligger betydligt närmare boet än ute över ett öppet fält. Ljudet verkar inte heller skrämma varken fåglar eller vilt.

Så kom gärna med lite inputs, så ska jag skriva till Länstyrelsen och regeringskansliet.

Mr J
2014-01-23, 13:04
Det riktigt löjliga är att Lomma klubbens fält gränsar till en Skjutbana, deras verksamhet stör fågellivet betydligt mer.
Först hade Länsstyrelsen dragit gränsen så att även skjutbanan hamnade i fågelskyddsområdet, men efter en massa protester flyttades gränslinjen till precis i kanten på vårt fält, även vi protesterade men det hjälpte inte.
Skytteklubben har betydligt fler medlemmar...

Thomas
2014-01-23, 14:10
Vi är många modellflygare som i åratal flugit bland fåglar och vilt. Jag har själv aldrig sett varken fåglar eller vilt få panikattacker. Fåglarnas revir ligger betydligt närmare boet än ute över ett öppet fält.

Så kom gärna med lite inputs, så ska jag skriva till Länstyrelsen och regeringskansliet.

Precis!
Dom gångerna jag flyger hang så seglar fåglarna runt kärran och på sin höjd sneglar på den. Aldrig att dom blir skrämda, eller attackerar något.

Mr J
2014-01-23, 14:15
Precis!
Dom gångerna jag flyger hang så seglar fåglarna runt kärran och på sin höjd sneglar på den. Aldrig att dom blir skrämda, eller attackerar något.

Precis, det är bara när du flyger in i magen på dom som Gladorna inte blir så glada... :)

AM
2014-01-23, 14:26
Det är kanske dags att ställa frågan hur det kan komma sig att miljötjänstemän kan stå oemotsagda och fatta beslut UTAN andra parter deltar i beslutet? Ensidigt och snacka om jäv!

Mr J
2014-01-23, 14:43
Det är kanske dags att ställa frågan hur det kan komma sig att miljötjänstemän kan stå oemotsagda och fatta beslut UTAN andra parter deltar i beslutet? Ensidigt och snacka om jäv!

Vi lever i en Demokratur,,,

AM
2014-01-23, 15:11
Jag ska begära ut det brev de skickat till regeringskansliet.

Thomas
2014-01-23, 15:51
Precis, det är bara när du flyger in i magen på dom som Gladorna inte blir så glada... :)

Den får skylla sig själv, den höll inte undan vid en omkörning (underifrån)!!

Mr J
2014-01-23, 15:58
Ja, det är slarvigt att flyga oanmäld i en (radio) kontrollzon på det viset :)

Dragon
2014-01-23, 16:40
Ett utmärkt tillfälle för både RCFF och SMFF att spänna musklerna.

Helt rätt henke2!
Här är verkligen en fråga där förbunden har en möjlighet att visa sitt existensberättigande!
Ove har ju visat att han har lite på gång, men nu är ju frågan vad gör ditt förbund (SMFF)?
Du brukar ju vara duktig att ta reda på saker och ting som dom gör och berätta det här på forumet,
så det kan du väl göra i denna frågan också!
Du, vem vet kanske svaret skulle motivera mej att börja sätta en årlig peng på SMFF igen.:)

Ken1
2014-01-23, 16:51
Vad gäller fåglar och flygplan så har vi i Falkenberg vid tillfälle också haft snack med miljönissar, som påstår att vi stör fåglar vid fältet. Men nu kommer det sig som så att vi har ofta besök av ornitologer på fältet titt som tätt, och det är en välkänd plats för dessa fågelskådare runt omkring i landet. För här brukar en o annan förvirrad rysk stäpphök stanna, liksom havsörn och andra fåglar. Och vi har sett med egna ögon liksom ornitologerna att modellflyget inte stör fåglarna överhuvud taget. Och vi flyger vissa tillfällen över huvudena på de fåglarna :) Däremot verkar de små gråsparvarna som bor alldeles intill fältet vilja mota bort min helikopter när jag hovrar.. Inte så lyckat kanske ;)

IngemarTh
2014-01-23, 19:34
http://www.fai.org/component/phocadownload/category/1107-air-sports-and-wildlife?download=2924:lan-3-1-aircraft-effects-on-birds
Hittade denna skrift på fai hemsida.

Verkar vara våtmarksfåglar och fågelkolonier som är mest känsliga för flyg. Förefaller på kartan över Skåne som det är mer än våtmark och fågelkolonier man vill skydda. Miljönissarna borde ha svårt att motivera vilka fågelarter som är bevisat känsliga för flyg förutom vissa arter på våtmark, sjö och hav.

/Ingemar

Anders J
2014-01-23, 20:43
På vårt fält mellan Vitemölla och Vitaby har vi gott om glador som ofta kommer och kollar våra plan.
I bland blir dom lite aggressiva och vill köra bort planen, men rädda, nej!
Fiskmåsar och gäss passerar ofta, och dom bryr sig inte alls.

kristianb
2014-01-23, 22:05
43315Om man har exempelvis en sommarstuga i närheten av ett hang förstår jag om man irriterar sig på skärmflygare och luftmopeder.... Frågan är vem som driver det här tramset!
Hela skriften är ju exempellös i sin patetiska okunnighet.
Vi ska värna miljön och djuren - det är självklart! Pratar vi fåglar skräms de inte särskilt mycket av modellflygplan, om vi inte uppträder som rovfåglar. Det vill säga att modellflyg bör i så fall förbjudas över känsliga häckningsplatser under en höjd av 30 meter under maj och ett par veckor av juni, men det är i så fall väldigt känsliga häckningsplatser!
Friluftslivet som besöker naturreservat har helt säkert mer menlig inverkan på djurlivet än modellflyget!
Att bestraffa modellflyget för att en tomte i helikopter landar i djurskyddsområde med beträdnadsförbud är ju detsamma som att dra in körkortet för Carl Älfvåg för att nån på länsstyrelsen i Stockholm har kört för fort i Solna.
Kristian Berggren
(som modellflugit flitigt i ett naturskyddsområde i 38 år utan att några som helst konflikter med fågelvärlden har märkts, vi har mycket mer Tornfalk, Bivråk, Kornknarr, Häger mm än någonsin!)

AM
2014-01-24, 15:24
Nu är det ju sannolikt att regeringen INTE ändrar lagstiftningen efter att ha läst det fikabordsförslag som miljötjänstemännen skickat dem. Men det skrämmande är att dessa miljötjänstemän har exklusiv makt att styra och ställa på regional nivå. De kan förbjuda och tillåta efter eget huvud.

Därför är det viktigt att man tar reda på hur de kommit fram till förslaget och vilket underlag de haft för beslutet. Man kanske skulle utrymma Länstyrelsens lokaler för att det sitter en tretåig gulsparv på taket och inte låter som sina andra artsfränder (kan det vara för att den är störd av tjänstemännens cyklar på gårdsplanen)? .... Hallå?

Miljögruppens skrift till Regeringskansliet är otroligt jävigt och ensidigt.

Jag ska författa ett brev till Milljögruppen och be om en förklaring. Samtidigt ska jag be att få kopior på alla handlingar i ärendet.

Hittade denna skrift på Länstyrelsen Skånes hemsida. http://www.lansstyrelsen.se/skane/SiteCollectionDocuments/Sv/djur-och-natur/skyddad-natur/natura-2000/kavlinge/loddea.pdf


• Friluftsliv – Om inte det rörliga friluftslivet hålls under kontroll kan detta orsaka
störningar för fåglarna, främst vad gäller häckning, och främst på de öppna
ängsmarkerna. Utövande av sport- eller rekreationsverksamheter såsom
kitesegling, vattenskidåkning, drakflygning, vindsurfing, jetski-åkning eller
flygning med modellflygplan kan störa fågellivet både ljudligt och visuellt.

Friluftsaktiviteter KAN störa.....

freddan_6
2014-01-24, 17:17
Här är i alla fall de påverkade områdena: Natura 2000
http://www.lansstyrelsen.se/skane/Sv/djur-och-natur/skyddad-natur/natura-2000/Pages/index.aspx


Edit: själv flyger jag i närheten av Krankesjön och över Revinge i Lunds kommun. Knivås har ett 10 meters hang jag tänker prova och på Kullaberg finns det justa hang om man har en oöm kärra.

AM
2014-01-27, 13:12
Jag har skickat följande skrivelse till Länstyrelsen i Skåne med kopia till Olof Hedberg på Regeringskansliet.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Hej,
Jag företräder mer än tusen organiserade modellflygare i Sverige.

Vi består av medlemmar från hela landet och har allt från nybörjare i hobbyn till veteraner som modellflugit i 60 år. Gemensamt är att igen känner igen beskrivningen av att modellflyg inverkar störande på viltet – fåglar inbegripna. Det vore intressant att se vilka studier som ligger till grund för att modellflyg skulle vara störande. Är modellflyg och de verksamheter som räknas upp i begäran från Länstyrelsen i Skåne ett bekräftat hot eller är det ett antagande?

Jag konstaterar också att beslutet är fattat uteslutande av naturvårdsdirektörer, naturvårdsförvaltare samt miljöhandläggare. Vilka experter och sakkunniga från de olika organisationer som drabbas av beslutet om restriktionsområde har ingått i arbetsgruppen?

Om det visar sig att inga sakkunniga från Kite-, vindsurfning-, motorbåts-, motorflyg-, segelflyg-, fallskärmshoppar-, skärmflygning- och modellflygsorganisationer ingått i arbetsgruppen, handlar det om ett flagrant övergrepp och ett jäv som saknar motstycke.

Var vänlig och skicka kopior på allt underlag Ni haft för beslutet kring de föreslagna restriktionsområdena.


Ilstorp 2014-01-24


Ove Nielsen
Ordförande Svenska RCflygförbundet.
http://www.rcflyg.se

DrHanke
2014-01-27, 13:28
Det ska bli intressant att se svaret Ove :) Om inte annat för att se hur de jobbar och på vilka grunder man fattar beslut...

Mr J
2014-01-27, 13:35
Bra jobbat Ove, det ska bli intressant att se vad de svarar.

Luft
2014-01-27, 14:06
Var vänlig och skicka kopior på allt underlag Ni haft för beslutet kring de föreslagna restriktionsområdena.

Mycket bra skrivet. Informationen är väl offentlig så den bör man få ta del av?
Även om jag och många andra raljerar här i forumet om hur man får och vill flyga, så är det skönt att någon har ett vuxet öga när det gäller.
Tack!

Crödda
2014-01-27, 16:15
Tror inte fåglarna är speciellt lättskrämda även om man jobbar hårt på det.

http://www.atl.nu/lantbruk/h-rt-jobb-att-skr-mma-g-ss-med-dr-nare