handdator

Visa fullständig version : Spektrum DX8?Ålänning
2014-05-24, 18:10
Jo hej jo!

Den lär ska vara passlig för det ändamål en bekant till mig har behov av, att flyga hexor och octor med telemetri. Är det Spektrum DX8 som gäller då eller borde man skaffa en annan sändare helt och hållet eller borde man satsa på större Spektrum? Även Taranis ska vara OK, men Spektrumen är väl snäppet hävare?

Var i Sverige kan man köpa Spektrum-sändare med mottagare?

/MickeM

neu
2014-05-24, 18:48
Dx8 har telemetri men det är den tråkiga versionen dvs att den bara piper när volten blir låg osv den pratar inte och säger vad för volt man har. DX9 är att rekommendera för telemetrin pratar. Spektrum är även väldigt öppna med hur man vill ha sina switchar dvs att man kan säga att tex aux2 switch ska gå ut på kanal gear (dom har namn på alla kanaler inte 1 2 3 4 5 som andra tillverkare.

Det tråkiga med spektrum är att telemetri är inte inbyggd i mottagaren utan man måste ha en separat sändare (jag vet inte om dom har integrerat det i mottagaren ännu) som kostar 500kr.


Vet inte riktigt vad ''snäppet hävare'' betyder :P men dom är bättre än frsky när det kommer till byggkvalitet och pålitlighet.
Rf systemen är i princip lika bra nu för tiden. Alla kör ju med att dom hoppar på flera hundra kanaler i sekunden över ett väldigt brett spektrum

Ålänning
2014-05-24, 22:37
Aha det finns DX9 också, den har jag missat.
Hävare, då menade jag mer kanaler och mer funktioner osv.
Finns ju DX10 och DX18 också, men de är säkert galet mycket dyrare och dess funktioner kanske inte behövs för att flyga lite mutlrotor med APM?

RSSI då?

neu
2014-05-24, 23:22
Rssi blev jag aldrig klok på. Finns inget som heter rssi men dom har något som heter lost packet counter fast jag har aldrig fattat hur man får det att funka (har bara haft en modell med telemetri som höll 1 flygning för kina reglaget tog fyr andra gången).

Dx10 pratar inte heller (har jag för mig) och som du säger har man verkligen nytta av alla dom kanalerna? Jag har aldrig kört apm så vet inte hur mycket det behöver.

McRegor
2014-05-25, 08:39
Är det telemetri som man är sugen på så är det nog viktigt att kolla att den är "talande" och då är det i regel tillverkarnas allra senaste skapelser som gäller vilket i Spektrum-fallet är bl a DX9. För icke talande telemetri känns mest som nåt som inte är speciellt användbart i praktiken utan bara i reklamen.
Roger

Ålänning
2014-05-25, 10:27
Hur är det med tillförlitligheten på Spektrum? Läste för en tid sedan om mycket problem med DX8 som tappade kontakten men att det mesta var fixat i nya firmwares osv. Kanske finns versioner av sändare också. DX9 alltså. Ska kika närmare på den. Mer tips och annat att tänka på? Jag är Futaba-mupp, men tillverkaren av multicoptrarna som används för detta ändamål rekommenderar Taranis eller Spektrum, så det kanske är lättare ta Spektrum i det fallet. De används ju inte för att flyga så mycket med.. upp en bit och sen slår man över till Auto och låter multicoptern göra sitt jobb och sen ska det landas. =)

neu
2014-05-25, 14:26
Har haft dx8 i 3år och har aldrig haft några problem.

pgrts
2014-05-25, 17:45
Håller med neu. Köpte min från England med nyaste firmware samtidigt som en klubbkompis köpte "svenskt" och fick den första versionen. Jag har aldrig haft problem men kompisen fick bara strul direkt och bytte till Futaba efter ett par veckor.
Väntar på uppgradering till talande DX8 ;-) Har för mig att jag sett att de dyrare har uppgradering.

Ålänning
2014-05-26, 19:27
Så det finns olika versioner av DX8? Finns det olika versioner av DX9 också? Hur vet man vilken?

neu
2014-05-26, 19:30
Ska inte finns några olika versionen. Det enda jag kan tänka mig skiljer sig med den engelska är en nyare eller äldre firmware men den uppdaterar man bara.

pgrts
2014-05-26, 19:55
Det är nog rätt så välkänt att DX8 hade barnsjukdomar den allra första versionen som kom ut. Tappad kontakt och räckvidd på ett par meter var problemet.
Horizon Hobby löste förstås kostnadsfritt uppgraderingen och även ersättning av pajad modell i vissa fall. Det var snabb service med budbil som hämtade hemma och levererade hem till dörren efter ett par dagar.
Jag hade förstås läst om problemet när jag beställde och fick min med nya programmet som jag aldrig haft något problem med som jag har märkt under åren jag haft radion.

neu
2014-05-26, 20:03
aha den första batchen eller två ja. Är dock inte en annan version på radion :). Bara annan mjukvara.

Ålänning
2014-06-20, 12:12
Så ni rekommenderar Spektrum? Och ni rekommenderar i så fall DX9? =) Vad ska man tänka på med mottagare, behöver 4 st (som samtliga idag använder max 7 kanaler. Behövs nåt extra vad gäller telemetrin? Behövs något extra för talande telemetri?

yak 55
2014-06-20, 13:52
Smidigt med bara sateliter, isället för antennspröt, telemetiklumpen tillkommer :-)
46195

Ålänning
2014-06-21, 09:22
Hur vet man hur många satelliter man behöver? Räcker det inte med en? Eller hamnar alla i den situationen att alla ska användas för annars får man veta "jasså du hade inte alla satelliter, nå där har du säkert felet"...

neu
2014-06-21, 10:02
Olika mottagare behöver olika många. Ar8000 behöver bara en och dom mindre behöver inga alls.

flunk
2014-06-21, 10:14
Min kompis bytte sin Spektrum till en Taranis, han är grymt nöjd och jag är jäkligt avis på pratfunktionen...

yak 55
2014-06-21, 11:28
Jo visst, ar8000 behöver bara en satelit, men den har även en liten antenn som inte verkar ha någom uppgift, för utan satelit så tappar man mottagningen helt, vet flera som fått glapp i dom ynkliga kablarna till sateliten, så är inte alls något stort fan av detta system med sattar alls faktiskt.
Har också en polare som har en taranis, och allt jag kan säga är WOW, skulle mycket väl kunna tänka mig en sådan, mycket hellre än en DX8 eller DX18, Enda fördelen som JAG kan se med Spektrum är att dom är otroligt lättprogrammerade, men där slutar väl också fördelarna, men för en nybörjare, en som inte orkar sätta sig in i programmering eller om man inte stör sig på begränsningarna i detta system så är dom helt ok. Har själv en T14sg och det är en helt annan divition än vilken Spektrum som helst, men mera begränsad ändå om man jämför med en Taranis. OBS detta är min åsikt, och många andra tycker inte som jag :-)

Ålänning
2014-06-21, 12:10
Taranis... vad finns det för modeller där och vad är jämförbart med DX8 samt DX9? Är det FrSky (eller va det nu heter och hur det nu uttalas) som gör Taranis? Sitter redan FrSky-mottagare i alla farkosterna, så det kan ju också vara ett alternativ...

Jorgen
2014-06-21, 13:34
Så ni rekommenderar Spektrum? Och ni rekommenderar i så fall DX9? =) Vad ska man tänka på med mottagare, behöver 4 st (som samtliga idag använder max 7 kanaler. Behövs nåt extra vad gäller telemetrin? Behövs något extra för talande telemetri?

Om jag skulle köpa radio idag så skulle det bli en DX9, min nuvarande är en DX18 så det är inte aktuellt att byta på ett tag.

Det krävs en TM1000 sändare för telemetrin utöver din vanliga mottagare. Sedan behövs externa moduler för allt utom batterispänning, temperatur och varvtal. Kabel för batterispänning och sensor för temperatur följer med TM1000.

Jag har inget emot att köra orange mottagare för en femtiolapp i skumplanen men då min cub ramlade ner mindre än 300m bort med en (förmodligen trasig) Orange DSM2 mottagere för några veckor sedan så vill jag helst köra spektrum DSMX när det blir större/dyrare/snabbare.

Jag hade nog köpt en Taranis om jag hade Frsky mottagare i planen. Jag tycker att det känns som en bra radio och utbudet av telemetrisensorer är imponerande. Att programmeringen tydligen är krånglig kan man ju leva med.

Jörgen

neu
2014-06-21, 13:48
Var är spektrum begränsat? Taranis är ingen höjdare när det kommer till kvalitet. Men visst vill man bygga om halva radion och lägga ner flera timmar på att programmera så kör på det. Själv så har jag en dx8, jr 9xII och en jeti ds-16. Köpte tgy 9x för att testa och den åkte i soporna. Hade man sålt den till någon så hade det känts som att man blåst dom. Jr och spektrum är rätt så lika (märks att dom samarbetande innan). Jetin går inte att jämföra den är helt klart i en egen klass.

Taranis är säkert helt ok om man inte flyger några dyrare modeller. Alltid lika roligt när någon startar en taranis och man knappt hör vad rösten säger och ja jag har känt på plastnaris för det är hur den känns.

Självklar så är jag emot plastnaris för jag har inga problem med att spendera en slant på den absolut viktigaste grejen man har när man flyger.
Nu för tiden så frågas det inte vad som är bäst utan det frågas vad är billigast?

Jorgen
2014-06-21, 13:49
Jo visst, ar8000 behöver bara en satelit, men den har även en liten antenn som inte verkar ha någom uppgift, för utan satelit så tappar man mottagningen helt, vet flera som fått glapp i dom ynkliga kablarna till sateliten, så är inte alls något stort fan av detta system med sattar alls faktiskt.

AR8000 har en olycklig egenskap. Om man drar bort satelliten när radio och mottagare är påslagna så fortsätter allt fungera. Givetvis utan diversity... MEN för att förhindra att man flyger om man inte pluggat in satelliten så aktiveras inte mottagaren om den slås på utan satellit. Det låter ju bra...men det blir katastrof om man har en BEC som är så svag att strömmen inte räcker till mottagaren när servona belastas hårt.

Alltså, om man skadat de förvånansvärt tåliga små sladdarna till satelliten så att de glappar OCH har fel på sin strömförsörjning så kommer kommer man att tappa kontrollen på flygplanet.

Jörgen

Ålänning
2014-06-21, 14:21
Han som ska ha sändaren har 4 st farkoster som kostar över 13.000 kr per st så jag antar att Turnigy 9X och FrSky Taranis går bort, för säkerhets skull...

Det med AR8000 och satellit... man ska väl inte dra bort satelliten? Eller menar du att grejerna inte klarar brownouts?

Taranis låter billigare med tanke på att det redan sitter FrSky-mottagare i grejerna...

Vad kostar en DX9 med 4 st mottagare och 4 st telemetri-sändare samt de satelliter som behövs?

Turnigy som nu används känns vågat och man vet aldrig vad som kommer hända. Räckvidden är under 1km, sen försvinner kontakten, men dessa farkoster som används så flyger ändå, de kör efter rutten i APMen och efter ett tag kommer multicoptern tillbaks över skogen eller vart den stack och återfår kontakten.

dvogonen
2014-06-21, 15:06
Är du säker på att det sitter FrSky-mottagare i modellerna? Originalet till 9x är annars FlySky-mottagare. Förvirrande lika namn. De senare är lika usla som Spektrum DSM2 medan FrSky är hur stabila som helst. Räckvidd på under en kilometer låter inte som FrSky...
Jag avråder å det bestämdaste från att använda FlySky i den utmanande radiomiljö som en multikopter utgör.

Ålänning
2014-06-21, 15:31
FrSky V8FR-II står det på dem.
Ser ut exakt så här: http://www.frsky-rc.com/product/images/pic/V8FR-II.jpg

Räckvidden kanske beror på Turnigy-sändaren? Eller att det finns 3DR Telemetri på samma multicopter? Eller att ramen är i alu? Dessutom lite skog i vägen och groundstation 2m från en skåpbil...

neu
2014-06-21, 16:01
Är det så mycket pengar det handlar om så är det bara om att tipsa om jeti. Det är en bra investering som kommer att hålla i många år.

dvogonen
2014-06-21, 16:52
I och med att det är modell II av den 8-kanaliga V-mottagaren så fungerar de med Taranis interna radiosändare. De kan användas både med det äldre V-protokollet och det modernare D-protokollet. De äldre V-mottagarna kräver en extern modul i Taranis.

De där mottagarna är kända för god länk-stabilitet och räckvidd. Jag tror inte att det går att förvänta sig någon större förbättring av räckvidden genom att bara byta till något annat 2.4-GHz radiosystem.

Du nämner själv en hel hög saker som begränsar räckvidden. Sändaren är dock inte en av den. Den matar bara radiomodulen med information och påverkar inte länken. Aluminiumarmar och skog kan dock ställa till problem. Liksom bilar och allt annat som absorberar 2.4 GHz. För att inte tala om telemetri-sändare i modellen.

Ålänning
2014-06-21, 20:19
Med tanke på hur lite sändaren egentligen används så kanske det inte är så noga. Är väl bara en trygghet att bli av med en Turnigy 9x. =)

De flesta flygningar är: bära ut multicoptern och groundstationen. Starta upp allt, flyga upp en bit i luften och slå på Auto. Sen när det är klart så tas det över till RC-flygande igen och landar. Stänger av. Så hm hm.

Jeti verkar najs, men kanske är lite overkill med tanke på det lilla användningsområde detta trots allt har.

Nu läste jag på nåt forum om att plastbitar går sönder i DX9 och att DX8 har problem med gimbals eller va det var. Samt att en flygpolares DX7 ibland gjorde nåt skumt "den gör så där ibland, men den funkar annars bra", minns inte vad det var. Min Futaba har aldrig krånglat så jag vet ju egentligen väldigt lite om Futaba-krångel.... häh.

Kanske man får säga så här åt han: "köp Taranis om du vill slippa billigt undan, annars DX8 så som 3DRobotics verkar använda, eller DX9 som är lite nyare och kanske bättre. Annars skippa dem och köp Futaba som alla vi andra har. JR, Multiplex eller kanske rent av en Jeti om du ska ha nåt snäppet bättre." =)

Väldigt lätt välja sändare hör ni! Är säkert lättare om man redan börjat med ett bra märke, så slipper man byta.