handdator

Visa fullständig version : El VS MetanolÅlänning
2014-08-14, 20:32
Vet att det är ett ämne där folk tycker helt olika. Jag gillar bägge rätt så mycket... :-D

Men vet inte jag gillar bäst...
Allt vaktande av laddande och storageladdning i timmar för att få flyga några flygningar...
... eller tvätta bort lite kladd på några minuter efter en lång flygkväll efter att ha laddat en NiMH-ack medans man gjort annat.

Hur pallar ni med allt detta pysslande med alla ackar?

henke2
2014-08-14, 21:07
Don efter person säger jag. Vissa kan ALDRIG förstå det där med hur el kopplas och andra kan ALDRIG begripa hur en förbränningsmotor fungerar eller "höra" på ljudet om den går snålt och hurvida det är lilla eller stora nålen som behöver justeras.

Jag blev strikt elflygare av den enkla anledningen att jag växte upp med en tight budget och aldrig hade metanolmotorer som fungerade, hade inte råd helt enkelt. Kompisar körde OS FS52 eller YS-63 och det gick ju lika bra som mina elmotorer. Bara att vi tog olika steg vid vägskälet den dagen kassan tillät.

Idag är det svårt att misslyckas genom att köpa dåliga saker oavsett om man kör metanol eller el. Dock med gemensamma nämnaren att man måste förstå vad man håller på med och orka hitta sin röda tråd. Folk är för slöa idag för att orka ta reda på saker innan de köper tyvärr.

cykelbud
2014-08-14, 21:10
Jag har oxå slagits av hur mycket pyssel det är med allt laddande och trixande med batterier, efter att ha skaffat en skumvåffla för första gången.

Men att komma upp i luften från att man är framme vid fältet är ju oslagbart, i med accet och vips kasta iväg :) och trevligt att flyga är det också, najs att kunna dra av gasen och glidflyga lite, sen påt igen.

Fast accen tar ju slut aldeles för fort :(

Ska jag bli "elflygare" kommer jag definitivt skaffa parallell-laddare och laddare till fältet.

Fluf
2014-08-14, 21:21
Fick min första kontakt med metanolflyg och heli nu under sommaren när jag var på RC Hotel Corfu (under bart ställe!), riktigt roligt på många sätt men var glad att jag inte äger dem utan bara kunde låna och testa.

Själv kör jag uteslutande med el hemma, jag har förhållandevis små accar till mina plan och helis, 3s 1000, 1300 och 2200 mAh samt några 6s 2450mAh till stor-helin. De är rätt snabba att ladda på enkla laddare, så laddar 4-5st åt gången på dv olika laddare som jag köpt eller fått med RTF kit. En kväll med mekande av det ena eller andra så står accarna och laddar samtidigt. Eller när man sitter framför TV'n. Små accarna bryr jag mig inte om att ladda ur för storage om jag inte flyger med dem, annars laddar jag en eller två dagar innan flygning generellt (när de bli kass är de billiga att byta ändå, är lat).

Med stora 10-14s packar är det nog en helt annan historia.

Metanol däremot var en viss charm, och förstår de som fastnade för det. Personligen skulle jag aldrig skaffa metanol själv dock. Bensin däremot, när vi snackar 30cc och uppåt så börjar det bli ekonomiskt och vikt/kraft intressant med gassers, så det blir det nog i framtiden när man inte bor i lägenhet eller har en riktig verkstad.

Då jag inte har nitro i blodet från början blir det mao antingen el eller bensin, metanol går bort för mig i alla fall.

Jorgen
2014-08-14, 22:01
Jag tröttnade snabbt på att ladda batterierna styckvis, det tog ju timmar. Nu laddar jag parallellt med ett Revolectix MPA kort istället och i värsta fall så behöver jag ladda två gånger innan jag skall flyga. En gång för varje cellantal jag tänker använda dagen efter.

Jörgen

Matsa
2014-08-14, 23:33
Jag gillar bensindrivet flyg mest, måste vara 2-taktsdoften som gör det :0)

Bak i Kombin står ett 100Ah fritidsbatteri som underhålladdas med solcellspanel
vilken sitter med sugkoppar på insidan av sidorutan bak.

Perfekt när man åker på meeting och har med sig Quadladdaren så
man kan flyga hela dagen lång.

Matsa...

Cox
2014-08-15, 08:35
Jag flyger bara med förbränningsmotorer, både metanol och diesel, tycker nog att motorerna är halva nöjet med hobbyn. :)

Man får helst ladda dagen innan (med NiMh i radion och planen) men sedan är det ju bara att tanka och flyga så mycket man orkar. Jag har ingen el-starter att släpa på (behövs inte) och dieslarna behöver inte ens en glöddrivare...

Att torka av planet efteråt kan väl inte vara något problem, det vore ju ungefär som att sluta äta bara för att slippa torka...

bem
2014-08-15, 08:42
Hej,
Det verkar även som åldern spelar roll om man tar till sig och försöker med eldrift. I min klubb är det många äldre och de föredrar nog mest förbränningsmotorer för det kan de bäst sen urminnes tider. Ibland när jag flyger på klubbfältet med eldrivet hör jag bland veteranerna "det kanske inte är så dumt med eldrivet" osv. Eldrivet kräver lite annat tänk men fungerar ju väldigt bra. Väldigt lite mek enligt min erfarenhet när det väl är på plats och fungerar. Det är hyfsat mycket nytt att lära sig om man kommer från enbart förbränningsmotordrivet eller börjar som nybörjare inom radiostyrt. På 1970-talet när jag själv började med radioflyg var glödstiftsmotor i stort sett allenarådande och man funderade ju inte så mycket på om det fanns andra framdrivningsalternativ.
Jag flyger uteslutande el numera men har en hel del glödstiftsmoterer kvar. I nån gammal nostalgimodell kan jag tänka mig stoppa i en glödstiftare (även med pipa) men det blev mer för att uppleva ljudet och känslan från förr.
Numera kan man ju även motorisera äldre modeller avsedda för glödstiftsmotor till eldrift så för den som vill och har lust kan man flyga i stort sett vad som helst på eldrift numera.
Multikopter är väl allenarådande eldrivet och de flesta helikoptrar är väl eldrivna också nuförtiden om man köper nytt idag.

Det är kul att det finns både eldrivet och förbränningsmotordrivet inkl jetmotorer idag - utbudet av motorer är enormt idag. Jag vet ej hur nybörjarna resonerar idag men jag misstänker många börjar med en eldriven "frigolit" modell typ Bixler, Easystar osv så det blir nog ett mer naturligt steg in i eldriften idag. Hur det är på bil och båtsidan har jag inget koll på men mycket verkar eldrivet även där idag. Trenden är nog mot eldrivet i större grad men kanske planat ut nu. OS tillverkar både förbränningsmotorer och elmotorer+fartreglage sen några år så det gäller nog att hänga med (Webra gjorde det inte för de gick ju i konkurs 2010 men de sa själva att det berodde på konkurrensen från billiga motorer gjorda i Kina, dock sägs Webra göra comeback 2014 enligt hemsidan http://www.webraengines.com men vad jag läst är det Mecoa - Model Engine Corporation of America - som skall tillverka reservdelar och ev motorer.

/Bo

McRegor
2014-08-15, 09:57
Som vanligt - smaken är som baken... Och jag ser inget motsatsförhållande för vi gör alla våra val baserade på personliga preferenser.
Som gammal metanol-flygare sen mycket tidigt 70-tal så har jag sen ca: 15 år tillbaka helt konverterat till eldrivet och det är inte minst för att man slipper "avgas-slibbet" på kärrorna och att dom dessutom oftast går betydligt tystare. Och man slipper dessutom droppande olja/metanol i bagaget på bilen. Helt enkelt en bekvämlighetsfråga i kombination med att man numera har så oerhört bra prestanda i de eldrivna kärrorna. Och inte ser jag laddningen som nåt problem för jag brukar ladda ackarna på fältet allteftersom jag använder dom.
Men den som gillar metanol-drivet får gärna hålla på med det - preferenserna är som sagt olika.
Och hos oss ser jag egentligen inte nån "åldersparameter" när det gäller elflygare men vi har ju å andra sidan haft elflygare under massor av år eftersom vi varit några el-entusiaster som dragit med oss många andra in i elträsket.
Roger

Ålänning
2014-08-15, 11:02
Före elflygen tog fart var det lättare för folk att komma in i metanol- och bensinvärlden.
När elflygen kom och flygarna vande sig med det så verkar tröskeln vara hög för att ta ett steg till.
Jag har känslan av att ett litet EPP-flyg mer är "lek/nöje" än hobby. Det är inte så mycket bygga och fixa och göra intressanta flyg-relaterade grejer med flyget, bara montera ihop och flyga flyga flyga, sen limma och tejpa lite och flyga flyga flyga.
Intresset för att meka och bygga har minskat, det tar tid och kräver att man är intresserad.

Vill man flyga så köper man inte annat än el, såvida man inte är van med metanol/bensin sedan tidigare och hör till den lilla skara som tycker det ger mest flygtid.

Kanske tiden är densamma:
1. (EL) om man laddar ackar, och flyger EPP (minimal mektid)
2. (förbr) eller om man mekar, förbereder och flyger (minimal laddtid)
När man blir tillräckligt seriös med el så har man skaffat en eller flera multiladdare och massor med ackar för en massa pengar.

Hoppas inte förbränningsflygarna minskar i antal pga allt el- och multicopter- samt FPV-snack på detta forum.
Jag är en ren RC-flygar-hobbynörd. =) Allt är OK bara folk bygger, monterar, flyger och har roligt. Men tycker ändå det är mest intressant se de riktiga hantverken, för just sånt tar en mycket närmare flyget. Oavsett om det sätts el-, metanol, bensin, turbin-grejer i flyget.

Ok... märker att det är EPP jag är lite emot. :-D Jag har EPP-flyg. Ska flyga ett om 30 minuter... samt en metanol-heli.

Finns det inte nåt flyg som heter Apprentice eller nåt? Dvs ett EPP-flyg som knappt går att krascha för att det inte tillåter för grova lutningar o inte kan stalla osv mha nåt smart system? Snart har alla EPP-flyg sånt. Tröskeln att RC-flyga blir ännu lägre. Ännu fler flyger. Jag måste ärligt talat säga att det inte är samma sak längre om det står en massa folk och flyger sånt på vårt fält. Hur kul är det? Var är nöjet? Visst, som nybörjarkärra för att lära sig. Men varför skaffa ett flyg som är utan detta SAFE-stöd eller va det heter och skaffa ett flyg som inte har detta stöd?

Det är intressant och roligt se ett större och mer avancerat flyg flyga på fältet. Man kan fara dit enkom för att se en flygarpolare premiära sin fina kärra (läs tex trä och bensin/metanol) än om nån ska fara till fältet och flyga en EPP-kärra. Social grej, det är det dock.

kasoe
2014-08-15, 11:18
Jag lärde mig (nästan) att flyga på 80-talet, då hade jag som någon annan vittnade om, inte råd med något fint utan fick skaffa mig en Thunder Tiger 25:a. Den motorn var inget rolig, svår att ställa in (kan ju iofs varit mitt fel men ingen fick den att gå riktigt bra) och det slutade med att jag tröttnade och svor att inte radioflyga innan el-driften klarade av att hålla en kärra i luften.

Det gick några år sen köpte jag en Kyosho El-kärra, den funkade inte heller men nu i efterhand så har jag insett varför. Han som sålde sa den inte gick att flyga med men jag tänkte att det klarar jag nog. Men det funkade inte för mig heller heller. Den orkade inte med. Idag vet jag varför, den kom men en ack för RC-bil, dvs en 7.2 V "limpa" som var på tok för tung... Den hade nog funkat om man hade haft en lättare ack... Vid tillfället så gav jag upp igen och hittade på något annat... Tills...

För några år sedan så fanns suget igen, en kompis hade börjat och jag kikade runt lite. Sen bar det sig inte bättre än att han frågade om jag ville köpa hans nybörjarplan, en Calmato, med metanolmotor... Som av en händelse så var det en annan kompis som erbjöd mig en i princip komplett fältlåda som han hade i garaget.... Jag slog till även om jag var skeptisk till att hålla på att mecka med en metanolmotor igen.

Dock, motorn i Calmaton gick som en klocka, lättstartad och med bra prestanda, jag åkte dit... Eftersom jag hade allt så blev även nästa modell en med metanolmotor. För att testa och se hur läget låg idag när det gällde "billigaste motorn" så köpte jag den billigaste kinesmotorn jag kunde hitta (en SC) och trodde att jag skulle hamna i samma träsk som på 80-talet, tillbringa mest tid i depån och handsnurra en propeller till ingen nytta. Dock, jag blev återigen överraskad, motorn gick som en klocka den med. Nästan ännu bättre än Kyosho-motorn!

Sen provköpte jag även några el-flyg, lite större frigolit-modeller (Cessna, 1.5 m spännvidd) för att testa på el. Mycket trevliga modeller men jag får nog ändå säga att jag tycker att "ladda" var meckigt, och att inte glömma det innan man skulle till fältet. En metanolkärra är bara att skicka in i bilen och sen tanka och flyga, precis när andan faller på, helt utan planering.

Och så som motorerna funkar idag så behöver man nog inte vara så orolig, finns säkert skitmotorer bland de nya också. Men det finns även BL-motorer som tappar en magnet då och då...

Idag är jag kluven, men jag måste nog säga att jag ändå känner det är lättare att hålla på med metanol, trots klabbet. Kan ha att göra med att tiden att flyga är svår att planera utan "plötsligt händer det" och man kan sticka iväg framåt kvällskvisten (har dock inte hänt alls i år, inte än...). Då är det retligt att åka ner och få grön ladd-lampa när det har börjat skymma... Iofs mindre retligt än att försöka starta metanolmotorn med urladdad glödare (vilket KAN ha hänt...)

Idag har jag ett bygge på byggbordet som jag inte bestämt mig om det ska bli el eller metanol. Det är en metanol-kärra och att bygga den för metanol är lockande, bara att göra som ritningen säger. Dock är det lite av en motorseglare så en elmotor vore ju kalas... Men vilken, hur stor och med vilken effekt...? Mina tumregler funkar inte på el, spontant kan jag känna igen en "40-kärra" eller en "60-kärra", el känns mer komplicerat och klart mindre intuitivt för mig... Visst, det är bara att lära sig, men jag vill inte lära mig, jag vill bygga och flyga... :)

Jag kommer nog fortsätta att vela, men så länge jag inte hinner med så mycket så kommer jag nog gå på beprövade vägar och köra vidare med metanol på mina byggen. Däremot så kommer jag mycket troligt att då och då åka dit på någon ARF/RTF, och då är det mycket lättare att välja en El-maskin, de går före en metanolkärra nästan varje gång i de fallen.

Ett mycket o-koncist svar(?) från,
Anders Ö

Pumpe
2014-08-15, 18:30
Jag lutar för tillfället mest mot metanol. Har stött på minst lika mycket motgångar när det gäller att komma igång med el som med glödstift. Mitt största problem är bränslet. Det kanske är bättre nu iof men modeltechnich som modellhobby sålde förr gillade jag inte alls. Jag fick en liter olja av en kompis och därför vill jag blanda själv. en annan kompis köpte på sig lite nitro så jag skulle få köpa av han. Sista problemet, metanol verkar vara omöjligt att få tag på ute på vishan, tydligen är det inga tältare som gillar sotfria trangiakök längre. Har frågat på alla tänkbara ställen men alla säger samma sak, att det behövdes en massa dyra specieltillstånd för att få sälja metanol.

Dock har jag 4 riktigt bra metanolmotorer plus ett par fler där skicket är okänt så jag kan absolut inte ge upp än.
Har även en bensinare som jag inte testat men det verkar grymt smidigt, tanka aspen starta och flyg.
Jag gillar båda.
Min Precedent T-180 passar bäst med metanol tycker jag. känns som fel att elkonvertera den, särskillt när motorn går så bra och extremt tyst.

Pumpe
2014-08-15, 18:34
Man måste ju inte ha motor heller. Det är fantastiskt kul att göra en tryckare som verkligen hörs och sen sakta landa i handen med min Libelle DLG.

freddan_6
2014-08-15, 18:38
Sen jag flyttade från villa med frikostligt bygg- och förvaringsutrymme till lägenhet på 4:e vån utan hiss har jag bara flugit el. Mitt fritidsbatteri är väldigt tungt att bära ner från vinden tillbilen. Bara den är ett riktigt as. Sen tillkommer en tung fältlåda och modellen. Minst tre vändor till vindens 5:e våning för att flyga metanol. Det gör att jag hellre flyger el just nu.

freddan_6
2014-08-15, 18:41
Sista problemet, metanol verkar vara omöjligt att få tag på ute på vishan, tydligen är det inga tältare som gillar sotfria trangiakök längre. Har frågat på alla tänkbara ställen men alla säger samma sak, att det behövdes en massa dyra specieltillstånd för att få sälja metanol.

Det låter ju lite tråkigt, går det inte att beställa metanol på nätet? Har fått för mig att masens säljer bränsle på distans. Finns det nån speedway-klubb i närheten? de brukar de ha. Du skriver inte var du bor.

cykelbud
2014-08-15, 20:23
Det låter ju lite tråkigt, går det inte att beställa metanol på nätet? Har fått för mig att masens säljer bränsle på distans. Finns det nån speedway-klubb i närheten? de brukar de ha. Du skriver inte var du bor.

Kan du inte köra e85? Har inte testat själv, men läst att det funkar fint. Tänkte jag ska prova själv men har ingen olja av bra slag...

hovhas
2014-08-15, 21:53
För egen del flyger jag numera bara bensin (stora Acro-plan) och el (Små acroplan) ! Detta efter ca. 10 år metanolflygning med blandande, sökande efter nitro till högpresterande fyrtaktare (YS) osv. Avgörande för mig är förutsägbarhet och driftsäkerhet. För mig ligger modellflygets största tjusning i själva flygningen. Arbetsinsatsen är nog lika mellan el och metanol, men precisionen i eldrivning är mycket högre vilket passar mig! Tekniken på elområdet utvecklas hela tiden medan den inte gör det alls i samma takt på det mer traditionella metanolområdet.

Cox
2014-08-16, 14:51
Det låter ju lite tråkigt, går det inte att beställa metanol på nätet? Har fått för mig att masens säljer bränsle på distans.

Masen's säljer mycket riktigt på distans, så det är inga problem. De har även bränle med ren ricinolja till äldre motorer (Enya etc). Enklast är att ringa dem, deras websida har inte riktigt hängt med i IT utvecklingen...

flygrc
2014-08-16, 17:07
Jag började med modellflyg i början av 80talet, Då var det segelflyg som övergick till tvåtakt knattret.
Provade sätta in en 550 motor med 7,2vNicd acc i en segelkärra, det var precis den kunde hålla sig i luften....
Nästa evolution var fyrtaktare, Saito , vilken skillnad med ljudet och bromsen i dyken. Jag gillar nämligen typ Imac flygning.

Kört en massa parkflyer med el, väldigt trevligt vid de extremt få tillfällen när det är vindstilla i Trelleborg.
Började flyga bensinare för drygt tio år sedan och med det lägre varvet en 80cc har var inte tvåtaktsljudet jobbigt men saknade dykbromsen.
Bensinare är smidigt som drivmedel, full power hela tiden och nästan inget kladd och hög tillgänglighet på bränsle.
I fjor fick jag tag i en 1,4 m elkärra och det gav mig mersmak vilket gjorde jag slängt ihop en Slick 540 1,9 m med el men genast började det bli osmidigare/många accar/dyra laddare/elverk med på fältet.. och jag känner att jag behöver snåla på gasen, så pass att jag funderar på att byta ellinan till en OS 40FS bensin.

Summerat som jag känner, mindre kärror, säg 1,6 m är el perfekt. När det är större kärror så är det bensin som gäller och min vision nu är fyrtakt.

Oj, frågan var El vs Metanol, där vinner elen i mina ögon om vi inte pratar skalaflyg typ WW2.

Gustav1980
2014-09-07, 00:57
Jag tycker inte att det handlar om själva drivmedlet utan om vilka förutsättningar man har runt i kring. Jag flyger både bensin, metanol och el och föredrar faktiskt metanol. Min metanolkärra hänger alltid monterad och klar i hangaren så det är bara att tanka och flyga tills jag känner mig nöjd. Då sprutar jag på en skvätt diskmedel blandat med vatten, torkar av och hänger in modellen tills nästa gång. För kännedom har jag inte haft något oplanerat motorbortfall under de sista 3-4 åren vilket bidrar till min positiva syn på metanol.

Bensinkärran är större, kräver mer tid för montering och förberedelse och jag är inte frälst i ljudet från 50cc tvåtakt. Men en större kärra flyger såklart bättre och bensinen är billig.

El är smidigt men även om jag har tre fräscha accar blir flygtiden begränsad då vi saknar 220v på fältet.

Michael
2014-09-07, 22:08
Sen jag flyttade från villa med frikostligt bygg- och förvaringsutrymme till lägenhet på 4:e vån utan hiss har jag bara flugit el. Mitt fritidsbatteri är väldigt tungt att bära ner från vinden tillbilen. Bara den är ett riktigt as. Sen tillkommer en tung fältlåda och modellen. Minst tre vändor till vindens 5:e våning för att flyga metanol. Det gör att jag hellre flyger el just nu.
Varför ska du släpa på ett tungt fritidsbatteri och fältlåda för att flyga metanoldlyg? Ur min synpunkt är det helt onödigt!
Allt som behövs för att flyga metanolflyg är en glödklämma med tillhörande 1,2 V ack (ca. 300 g), en "chicken stick" (ca 100 g) och en handvevad pump för att tanka i och ur planet (ca 300 g) samt någon typa av flaska eller dunk för bränslet. En trasa eller en rulle torkpapper kan också vara bra. Vill man ha med sig verktyg etc. är det ungefär samma som för elflyg.

Det finns ingen anledning att krångla till saker i onödan.

Ålänning
2014-09-08, 21:41
Har man ont om tid (läs ladda) och vill ha flygtid så är nog metanol-flyg att föredra.

Vill man slippa eventuella problem med metanolmotorer (initialt tills man lärt sig), så ska man satsa på el.

Med el så har man en trygghet i det inte gör nåt om motorn stannar när man flyger, man för bara vänster spak framåt igen så är den saken löst. =)

Tål man inte kladdet från metanolmotorer, eller steka mat eller diska, så ska man inte heller satsa på metanol (den som kört in en motor och använt den ett tag vet att de inte kladdar så mycket mer sen).

McRegor
2014-09-09, 06:49
...och vill man slippa oljedropp i bilen så är eldrivet också en utmärkt lösning - som dessutom ger väldigt mycket mera prestanda än de flesta metanol-kärror jag själv flugit genom åren. Men det fina är ju att vi själva kan välja det vi tycker passar oss - inget behöver alltså utesluta nåt annat. Men jag är bekväm och vill slippa olja och annat klet i bagageutrymmet - då blir det el för mig !
Roger

henke2
2014-09-09, 07:03
Har man ont om tid (läs ladda) och vill ha flygtid så är nog metanol-flyg att föredra.

Vill man slippa eventuella problem med metanolmotorer (initialt tills man lärt sig), så ska man satsa på el.

Med el så har man en trygghet i det inte gör nåt om motorn stannar när man flyger, man för bara vänster spak framåt igen så är den saken löst. =)

Tål man inte kladdet från metanolmotorer, eller steka mat eller diska, så ska man inte heller satsa på metanol (den som kört in en motor och använt den ett tag vet att de inte kladdar så mycket mer sen).

Vet inte om du var ironisk, men jag anser att du har fel i precis allt du skriver där.

*Laddtiden är idag ringa

*El ger minst likna mycket problem som metanol om man inte har koll

*Om motorn stannar så stannar den oavsett motortyp. Att gasspaken har en funktion är ju samma för metanol.

*Att en inkörd metanolmotor inte kladdar... det gör dem! Alltid minst 10% olja som går genom oförbränd

McRegor
2014-09-09, 07:19
Som Henke skriver så bygger problemfrihet på att man har koll - alltså att man aktivt försöker lära sig saker och ting från grunden och inte tror att man kan "allt" när man är nybörjare alternativt hoppar över den tråkiga inlärningsperioden. Att det förekommer många försök till att hoppa över detta med att "läsa på" märks ju inte minst i dessa spalter där de mest elementära frågor upprepas gång på gång av de som vill ta genvägar. Visst - alla är vi nybörjare nån gång men en del anstränger sig i alla fall och försöker hitta den info dom behöver medan andra vill ha allt serverat... Nåja - nu kom vi en bit från ursprungsämnet men att "ha koll" för att undvika problem hör ju lite ihop med ämnet i alla fall.
Roger

freddan_6
2014-09-09, 08:17
Jag flög el i helgen, 1:20 i luften med en gammal ful Acromaster och en gammal blek Techone Tempo 3D. 6 Ackar Parallellladdning i 24-26 minuter med 2C (från storage) när jag ändå drack kaffe. 6 st 2200mAh, 6 st 1000mAh. Jag kunde ha laddat från bilen men bestämde mig att jag måste göra annat än bara flyga under dagen, så jag nöjde mig därmed.
Och jag slipper papper och diskmedel för att ta bort kladdet som i alla fall jag får eftersom jag flyger med ganska rikligt med olja (15%) om jag flyger metanol.

cykelbud
2014-09-09, 09:38
Efter att ha kört min första elmodell ett par gånger tycker jag metanolen fortfarande trumfar elen.

I lördags:
Körde 4 accar 3ah med min funjet (som jag laddat seriellt under en hel dag typ), ett batteri räcker ca 3 - 4 minuter om man snålar på gasen. Var konstant orolig för att bränna motorn och att köra slut batteriet helt.

Sen hivade jag upp min combat musse med .15 motor och brände runt 8 minuter på fullgas. Så mycket skönare och enklare!

Hade lite bråttom hem så i med den i papppåsen som jag brukar transportera den i, torkade inte av för det behövs inte och droppar det nåt så hamnar det ju i påsen. Grymt enkelt.

Båda modellerna är ju mest köra fort som gäller och rolla lite fram och tillbaks, ingen 3d direkt. På så vis är de ju lika.

Hanteringen av elmotorn har ju en enkelhet och en precision som man inte får i metanolmotorn, bara i med batteri och sen gasa. Inget nålande och tank på fel höjd osv. Jätteenkel på så vis. Men batterierna är ju ett klart meckande, även om man har parallell laddare och möjlighet att ladda på fältet så är det meck jämfört med att bara tanka och köra. Dessutom får man ju inte dra ur dem helt och det verkar inte finnas något tillförlitligt sätt att mäta det på i luften förutom kännsla (borde ju iof finnas nån fin förbrukad energi mätare med telemetri som kan ge rätt info).

Sen gillar jag ju motorer i allmänhet så det är ju helt klart en del av nöjet :)

henke2
2014-09-09, 09:59
Öser på med lite svar på tal. Har ingen aning om vem du är eller hur länge du hållit på så ta det inte personligt utan som ett exempel.Efter att ha kört min första elmodell ett par gånger tycker jag metanolen fortfarande trumfar elen.


Absolut, det gör du rätt i :)
I lördags:
Körde 4 accar 3ah med min funjet (som jag laddat seriellt under en hel dag typ), ett batteri räcker ca 3 - 4 minuter om man snålar på gasen. Var konstant orolig för att bränna motorn och att köra slut batteriet helt.

Det tyder på att du har för dålig koll på grejorna och dimensionerat fel helt enkelt. Både vad gäller din funjet och din laddare.
Sen hivade jag upp min combat musse med .15 motor och brände runt 8 minuter på fullgas. Så mycket skönare och enklare!

Men så mycket långsammare. En combatkärra är liktigt slö jämfört med nästan precis allt annat. Enda gången det är lite adrenalin med en sådan maskin är just när man tävlar. Vid normal flygning är den uppenbart slöa.Hade lite bråttom hem så i med den i papppåsen som jag brukar transportera den i, torkade inte av för det behövs inte och droppar det nåt så hamnar det ju i påsen. Grymt enkelt.

Hur man sköter om sina prylar är väldigt individuellt. Vissa sätt bättre än andra. Min målsättning var alltid att tvätta så noga så att modellen inte sög upp bränslet in under klädsel osv. Fuskar man blir modellens livslängd kort.


Båda modellerna är ju mest köra fort som gäller och rolla lite fram och tillbaks, ingen 3d direkt. På så vis är de ju lika.

Fast ändå inte. Även en original funjet går mycket bättre än en combatkärra. Man får i så fall dimensionera bägge för att gå 8minuter på fullt. Tävlade själv i combat med elmotor för många herrans år sedan. Kan inte ta gift på att jag var först, men tror det. Minimiviktgräns på 700gram, min vägde 703gram. Jag tangerade max tillåtet varvtal och flög de 7 minutrarna på fullgas. (finns i nån gammal modellflygnytt)


Hanteringen av elmotorn har ju en enkelhet och en precision som man inte får i metanolmotorn, bara i med batteri och sen gasa. Inget nålande och tank på fel höjd osv. Jätteenkel på så vis. Men batterierna är ju ett klart meckande, även om man har parallell laddare och möjlighet att ladda på fältet så är det meck jämfört med att bara tanka och köra. Dessutom får man ju inte dra ur dem helt och det verkar inte finnas något tillförlitligt sätt att mäta det på i luften förutom kännsla (borde ju iof finnas nån fin förbrukad energi mätare med telemetri som kan ge rätt info).


Du säger ju i din första mening att du var rädd för att elda upp grejorna och sedan här att det är så enkelt. Jag vill mena att det idag inte skiljer speciellt mycket mellan en korrekt installerad metanolare med tanken i rätt höjd mot en elsetup som är rätt dimensionerad.

Batterier är det inget meck med och landa innan det är slut är en fel uppfattning. När kraften avtar så får man helt enkelt landa. Exakt som med metanolmotorn, eller hur vet du annars när den är på väg att dö? Är inte det minst lika intressant?


Sen gillar jag ju motorer i allmänhet så det är ju helt klart en del av nöjet :)

Exakt, det är det som är skillnaden och där det fina är att man väljer det som passar bäst utan att behöva argumentera för varför. :)

Ålänning
2014-09-09, 19:20
Vet inte om du var ironisk, men jag anser att du har fel i precis allt du skriver där.

*Laddtiden är idag ringa

*El ger minst likna mycket problem som metanol om man inte har koll

*Om motorn stannar så stannar den oavsett motortyp. Att gasspaken har en funktion är ju samma för metanol.

*Att en inkörd metanolmotor inte kladdar... det gör dem! Alltid minst 10% olja som går genom oförbränd
Jag nämnde A och du nämnde B. =) Helt så som jag hade tänkt. Lite flummigt av mig iofs, i efterhand.

Laddtiden... det går att ladda dyrare ackar snabbt idag jopp, men det kostar därefter. Och måste övervakas, man blir lite låst. Mer planerande hur man än gör när man ska fara och flyga en helkväll med 15 flygningar. Förr laddade man en mottagar-NiMH och en sändar-NiMH över natten/arbetsdagen och flög metanolflyg så länge man orkade på kvällen.

Ju mer avancerade grejer man skaffar, desto mer problem kan man få om man inte vet vad man gör. Helt sant.

Vilken tråd detta blev. =)

Om elmotorn stannar så gasar man på igen. Det har inte funkar på mina metanolmotorer. ;-)

Det med kladd... det är många nybörjare som avskräcks när de kört in sin nya motor och flugit en tank och flyget är helt nersmetat med olja över heeela sidan. Motorer ska gå lite fett i början, och vissa kladdar sanslöst. De blir bättre efter några tankar och efter man justerat rätt, men så långt kanske inte ägaren pallar.

Thomas
2014-09-09, 19:31
Åsså har vi det här med LJUDET!!

Hur manligt är det med en visslande elmotor i en warbird??

Egentligen??

Kenneth E
2014-09-09, 19:35
Har ännu inte hört ett bra ljud i en warbird som inte har rund kåpa förutom Kolm's fyrcylindriga, resten låter hemskt.

henke2
2014-09-09, 19:56
Har ännu inte hört ett bra ljud i en warbird som inte har rund kåpa förutom Kolm's fyrcylindriga, resten låter hemskt.

Inte ens jetmotorerna låter som riktiga inom modellhobbyn :P

Kenneth E
2014-09-09, 20:01
Det är en egen tolkning hos varje individ

Ålänning
2014-09-09, 20:58
Hur skulle något kunna låta som på riktigt när ni pratar om modellhobby? =)
En riktig Cessna 172 låter fjollig jämfört med en riktig B-17 med fyra Merlins.
Moki 400... mmmmm....brrr..... på andra plats Kolm japp...

Moki 400: https://www.youtube.com/watch?v=eXt6qUHMRu4
Kolm: http://www.youtube.com/watch?v=AmYbW4o5PRk

Bara ni har roligt när ni flyger. :-D Det har jag.

Michael
2014-09-10, 16:45
En riktig Cessna 172 låter fjollig jämfört med en riktig B-17 med fyra Merlins.
Nitpicking, men om du med B-17 avser Boeings fyrmotorbombare så var de motoriserade med luftkylda, turboladdade Wright R-1820 Cyclone radialmotorer. RR (eller Packard) Merlin är vätskekylda V-12 motorer med kompressormatning. De låter ganska olika...

Pumpe
2014-09-10, 17:58
Jag gillar metanol mer än el, trots kladdet, trots att de kan vara väldigt tjuriga att få igång innan de är inkörda och man själv har lärt sig ställa in den. Stöter på precis lika mycket motgångar med el tycker jag.

Men det största problemet som jag ser det är bränslet. Vill man inte handla färdigblandat så är behövs det idag specieltillstånd för att inneha nitrometan.

sundqvistjohan
2014-09-10, 18:35
Jag flyger både metanol och el och trivs bra med båda. Dessutom är segelflyg roligt, oavsett om det bogseras upp med ett metanol- eller elflygplan. FPV-flyget drivs förstås med el.
Elplanen använder jag vanligtvis när jag vill flyga en kort stund och har mindre tid och metanolplanen när jag har tid en hel för- eller eftermiddag och ska flyga mycket och länge. Mina metanolplan är tyngre och större och de funkar därmed bättre blåsiga dagar.
Jag håller som bäst på att byta ut mina NiMh-mottagarbatterier mot LiFePo4 i metanolplanen.

Senaste inköp är en elmotorseglare. Med hjälp av telemetri och variometer ska jag lära mig termikflygning ordentligt när seglaren är monterad. Tyvärr börjar det väl vara fel årstid för termikflygning.