handdator

Visa fullständig version : Flygradio (spakradio) 4-6ch till min son för bil och båt.Nohabfsg
2014-08-17, 12:31
Denna trådfråga är en följdfråga till tråden Trottlespaken - Dagens dummaste fråga. (http://www.rcflyg.se/forum/showthread.php/42826-Trottlespaken-Dagens-dummaste-frÃ¥ga)
Allteftersom jag och min son får fler modeller av enklare men lärorik art till lands och sjöss stöter vi på att dessa inte har sändare 2,4GHz varför sändarsignalerna kolliderar med varandra inom det frekvensband dessa enklare jobbar - ofta 27MHz-bandet. De andra banden stöter vi också på stundtals. T.ex. igår en ny trevlig men enklare båt stannar när vi "drog på" med den gamla båten.

Jag vill därför skaffa en inte alltför dyr sändare (dvs. max. runt en tusing med en mottagare) med 2,4GHZ till min son som kan användas till ett antal modeller (min. 5st). Sedan får man givetvis köpa en mottagare till resp. enhet, båtar och bilar, så mottagarkostnaden är också en faktor i totalkostnaden. Vad sändaren skall klara är fart, fram o back (=trottle, Mode2), styrning, på/av av några enkla funktioner, belysn., icke-rörlig vattenkanon och motsvarande. Enkelhet i hanteringen av på/av funktioner är givetvis ett stort plus. Kan man programmera till återfjädrande trottel så kan det vara ett plus. Bra manualer är givetvis ett plus - gärna på svenska.

Jag har tittat runt hos några RC-butiker på nätet och det finns många.
HAB: Cadet 4ch FHSS (499:-), Hitec Optic 5ch (ch?) (727:-)
AutoPertner: Hitec Optic 5 5ch (ch?)
ReservdelsRC, Gbg.: Spektrum DX5E 5channel Sport radio M2 (http://goteborg.reservdelsrc.com/spektrum-dx5e-5channel-sport-radio-m2/10639-0) (750:- exkl. mott.). Vad är skillnaden till en "full range" DX5e
HobbyEquipment: Axion AX-4CT 4ch FHSS (585:-), Futaba 4YF 4ch FHSS (845:-), Spectrum 5e (995:-).
MBS RC-Modeller har Axion och Futaba sändarna.
RC-Flight: WFLY VFT07 7ch (995:-) och Hitec.
Hobbyborgen: Graupner MX10 HoTT och MZ10 (båda strax öcer 1.000:-)
AirMedia: Futaba (och Taranis)
RC-Hobby: Futaba.
Eller finns det andra att rekommendera, liksom bra rc-butiker.

En introduktion för barn och ungdom i rc-hobbyn är att ha bra styrfunktioner men enklare modeller. Resten kommer automatiskt senare när intresset växer bl.a. att förbättra enklare modellers möjligheter. Radion är då en viktig bas i en intresseuppbyggnad för rc-hobbyn.
Jag emotser tacksamt förslag, råd och synpunkter.
Björn

McRegor
2014-08-17, 12:40
Du lär inte klara dig med en 4-kanalers sändare eftersom dessa kanaler nästan undantagslöst (på billiga sändare i vart fall) är "hårdkodade" till spakens 4 kanaler och därför inte lämpar sig för "on/off"-funktioner.
Den billigaste med många "kanaler" som du kan köpa är nog denna - http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__51442__Turnigy_9XR_PRO_Radio_Transmitter_Mode_2_ without_module_.html
Men sen beror det ju på vilket HF-system du väljer till och mottagarna till resp system. Och för att klara på/av-funktionerna så måste du ju ha nån form av elektronisk switch kopplad till resp kanal.
Har du kommit nån vart med alla övriga projekt du rådfrågat oss om ?
Roger

Nohabfsg
2014-08-17, 13:44
Tack Roger för svaret. Jag får försöka klura ut succesivt, förhoppningsvis med forumkamraters råd och synpunkter hur jag skall göra i de olika delarna hänförbara till rc och dess elektronik..
1. Projektet rc-flyg lade vi ner av flera skäl. Vid besöket på flygdagen i Skillingaryd konstaterade vi att flyga i sig nog inte är vår grej. Start och landa kan verka intressant men risker (kraschade pengar), lämpligt flygfält och övriga familjens intresse för flyg förtog det rc-intresset. Sedan kom vi lite på kant med "vår" leverantör eftersom vår tolkning av vad som bör levereras med i satser av RTF, Bind&Fly skiljde sig åt så leverantören annullerade ordern helt, även de delar vi kunde acceptera, varför flygplanen är på väg i retur. Jag kanske åtrkommer med en allmänn tråd vad nybörjare bör se upp med beträffande leveranser av satser dvs. vad som inte ingår eller skall accepteras (enligt leverantör) även om det är en förutsättning för att planet skall kunna starta mer än en gång.
2. Båtprojekten löper på och är väl de som ligger mig varmast om hjärtat. För att studera och lära så har jag en Graupner motorbåt på väg in där jag skall studera uppbyggnaden av rc-systemet för att därigenom kunna köpa grejer till min Komet. Kanske är det billigaste att skrota Graupnern och ta delarna. Vi får se. En handlare jag besökte i förbifarten i julas ansåg den vägen är den billigaste för Kometen. Robbe´s brandbåt Düsseldorf är också på väg in och blir mitt stora projekt att på sikt utrusta med funktioner. Kanske 10-12 med båtstryningen i sig. Alltså inga 87 funktioner som värstingen av den båten har på nätet, men brandsprutor, snurrande radar, strålkastare, positionsbelysning. Gärna med "dubbeltrotter" för att kunna köra de båda motorerna individuellt. Där kommer den dagen en fråga om radio igen för den båten.
3. För bilarna så har sonen en borstad (en riktigt bra c:a 1.200:- från TeknikMagasinet) och jag en borstlös Maverick Monster Truck. Jag har dock bekymmer därför att motorn är sensorlös. Där har jag dock kamrater nära som nu på tisdag skall kontrollera om det är fel på bilen. Leverantören (samma som för flyget) säger att borstlösa motorer i RTR inte har sensor. Tyvärr medför det ju att bilen inte vet vart den vill trots "order" om körriktning. Vi får se vart det leder till.
Sedan tittar vi på några enklare asfaltsåk av mer modellbilskaraktär, inga racers.
4. Slutligen på båtsidan har vi köpt resp. beställt ett par enklare båtar där sonen skall få lära sig grunderna om uppbyggnad etc.. Hoppas jag kan lära mig tillräckligt frö att själv begripa det hela. Sonen har blivit riktigt duktig på att hantera en rattradio men tycker, som jag, mer om spakradio. Frugan är iaf. trött på mina timmar på nätet och alla utskrifter av specar, artiklar (bl.a. Dina) etc. som nu börjar flyta omkring. OCH jag läser också allt.
Hoppas mina ambitioner inte är för höga. Som pensionär med unga bonusbarn så har jag ju tid men jag är ju samtidigt en dinosarie från den analoga tiden, hehe, och datorer och liknande är inte min grej. Min äldste som (drygt 40år inom databranschen) har sagt att "Du pappa är nog en sådan som inte skulle ha en dator". Men vad gör man i dagens samhälle. Datorsamhället kan inte ens jag rå på.
Hoppas att min redovisning ger Dig och andra blodad tand att även framledes leda en svagsynt i denna trevliga hobbies labyrinter.
Björn

FinnbyFraggel
2014-08-17, 18:23
En förutsättning för att du ska kunna gå från dom billiga sändarna som följer med diverse olika modeller som du och din son har till universella 2.4 GHz sändare är att dom modellerna har separata mottagare från början viket sällan är fallet på RTR eller RTF modeller, annars krävs att du byter både fartregale och i många fall även servon och då är det troligen billigare att köpa en ny modell som är byggd för separat mottagare från början.
Och sändare med mottagare i den prisklassen du söker är FlySky 9X, Turnigy 9X / 9XR, både FlySky och Turnigy har även 6 kanals varianter men eftersom prisskillnaden är så liten är det bättre att ta 8 kanals varianten.
Teknikmagasinet säljer FlySkys 6 kanalare och Banggood.com säljer både 6 och 8 kanalarna och även 3 kanals ratt radio om det önskas.
/Jonas

McRegor
2014-08-17, 18:35
Jonas har givetvis helt rätt men det har varit lite svårt att hänga med i svängarna på dina köp och ändringar av inriktning och t ex din Comet är ju helt tom f n om jag förstått det rätt. Det mest kritiska är ju om mottagaren innehåller även fartreglaget men annars är ju sannolikheten att ev servon i era "färdiga" farkoster har standard servokontakt rätt stor och i så fall bör det fungera att byta mottagare. Men har dom integrerat fartreglage så blir det ju i vart fall lite kostsammare även om det givetvis går att byta till ett separat fartreglage. Och vill du komplettera med flera funktioner så har du nog inget annat väl än att byta radiosystem till ett med avsevärt flera kanaler än den enkla anläggning som följer med färdigmodellerna.
Sen tycker jag nog att du gav upp "flygdelen" lite väl snabbt - men det är jag det...:)
Roger

Nohabfsg
2014-08-17, 19:40
Roger. Det är nog så att jag ibland (eller för ofta) blir för optimistisk. Från början var nog tanken att bara ha en enkel racerbåt till sonen och min Kadet uppdaterad. Då skulle flyget bli ett nytt spännande område. Men med skälen jag skrev och HELA familjens entusiasm för båtarna så insåg jag begränsningen och köpte istället Robbe Düsseldorf. Bilarna är ju för att dels lära sonen rc och rc-styrning (handens känslighet) och att vi tillsammans kan raca lite dvs. utöva hobbyn tillsammans. Bilarna kan ju köras som rally bland koner och annat i trädgården, vilket inte kräver bilfärder flera mil till flygfält. Sjöar har vi ju både gott om och nära till här i Småland.
Från början under åren har jag väl egentligen bara närt önskan att åter rc-utrusta min Komet. Jag är ju egentligen sedan 60 år en modelljärnvägare. Men så fick jag en ny ung familj och då ville/ vill jag hitta intressen sonen (11år) och jag kan dela. Därav uppkomsten av det intensiva rc-intesset.
Jonas och Roger: Som sagt jag är novis och gröngöling inom RC.. När vi väl köpt vår första radio, som jag väl måste köpa vid besök hos en handlare för det verkar vara mer invecklat än jag trott, så får vi ta det varligt. Jag trodde det skulle finnas enkla brytare av/på på kanaler utöver spakkanalerna men det kanske inte är så.
FlySky-sändarna skall jag titta på. Jag skriver ut manualerna till intressanta radios och förösker förstå dessa.
De radios som är "billiga" och har 7 kanaler är AutoPartners Walkera Devo 7 som har lagerstatus 0 och WFLY WFT07 (7ch) hos Rc-flight.
Synpunkter?? Jag tacakr som vanligt för Ditt intresse. Jag skall inte ge upp lätt.
Björn

snabbhannes
2014-08-19, 08:32
Hej ...turnigy 9x är det billigaste valet där mottagre kostar runt 60kr då kommer du åt alla funktioner och jag tyckte den var skapligt lätt att hitta i menyerna ... Men det låter som om du behöver mer är 8kanaler ...
Jag har en sån nu och betalade runt 500kr för den....
Den sista radion du behöver köpa torde vara en taranis, då den har möjlighet att använda 32kanaler !!!! Men den är då trots allt mer komplex då begränsningar inte finns i den radion ....

Spakarna brukar kunna modifieras för att få återfjädrande gas spak...
Med vänlig hälsning,

Nohabfsg
2014-08-19, 09:51
Tack Snabbahannes för svar och synpunkter. För min båt Düsseldorf behöver jag fler kanaler men för sonens båtar/ även mina enklare behöver vi inte mer än 6 (om nu de 4 första fallar från som spakstyrda). Men var köper man Turnigy 9X? Jag har beställt en kines FlySky Uppgraded 2,4GHz 9ch med mottagare från Banggood (Euro 68,69 fritt levererat och tydligen kommer de med svensk avsändare till den europeiska markanden). Banggood har fått fina vitsord för service etc. helt mycket bättre än HobbyKing. Jag tyckte jag behövde köpa något att börja knappa på.
Synpunkter på på denna FlySky och jämfört med Turnigy emotses tacksamt.
Björn

freddan_6
2014-08-19, 14:18
Turnigy 9X köper man (bara) på hobbyking. Jag tror det är exakt samma radio som FS-TH9XB. Kärt barn har många namn. Det enda som (möjligen) skiljer är sändarsteget och mottagaren och programvaran. Denna radio har haft sådär kvalitet förut, jag fick t.ex. en sändarmodul som trillade ut av sig själv. Med lite lödning inuti kan man till och med uppgradera programvaran. Den är en 8-kanals sändare om man kör 2.4GHz, vet ej varför de skriver 9-kanals.

Denna text hittade jag på rcgroups av nån som har provat bägge:
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1623267&page=2

So let's say it one more time: the difference between the FlySky9x and the Turnigy 9x is in how they mount the module and antenna. Oh, yes, and case color. And label.

FinnbyFraggel
2014-08-19, 16:03
Ja, FlySky TH9XB är samma radio som Turnigy 9X.
Jag har haft en TGY 9X och efter att jag uppdaterat mjukvaran till ER9X så blev jag väldigt nöjd med radion, den kan allt man önskar sig plus lite till och orsaken till att jag bytte till Taranis var för att när man får in 6 - 8 modeller med lite avancerade mixar och mycke funktioner börjar minnet bli lite litet och man får tanka ut och in modellerna med datorn när man ska byta.
Men kör man hyfsat enkla modeller kan man säkert få in 12 - 14 stycken innan minnet tar slut.
Helikoptrar med CCPM har mycket plats medans helikoptrar med ett modernt FBL gyro nästan inte tar någon plats alls då mixarna ligger i gyrot och inte i radion.
/Jonas

Nohabfsg
2014-08-25, 11:11
Nu har båtarna kommit och testats. Jag konstaterar att, även den tyska Graupnerbåten i RTR-utförande har dålig (väl dålig för att vara kvalitetsfabrikatet Graupner vilket jag i brev påpekat till dom) rc-utrustning installerad.
1 - Med studier i detta forum, era synpunkter och eng./am. forum köpte jag ju en FlySky FS-TH9X uppgraded.
För de enkla modellerna har jag tänkt köpa två set 6-kanalare alt. ytterligare en st. 9-kanalare till sonen. Frågor uppkommer. Fråga 1: Jag har läst och printat massor om denna radio men kan inte finna ut om den har modellminne och hur stort det isåfall är???
2 - Om jag istället för de enkla båtarna köper 2 set 6-kanalare med mottagare och modellminnen till sonen och mig så har jag tittat på FlySky FS-T6 alternativt FS-i6. Givetvis behöver jag en mottagare i varje båt liksom en ESC men det räcker budgeten till.
Frågan är här vilken som är mest lämpad och har enklast hantering för noviser i rc-hobbyn? FS-T6 är c:a 120:- billigare än FS-i6.
Jag hoppas på synpunkter även om detta forum är ett flygforum i första hand.
Björn

Fluf
2014-08-25, 15:12
För att göra det enkelt i modellverkstaden tycker jag att du bör hålla dig till ett protokoll på mottagare, så att alla mottagare du har skall kunna bindas till båda sändarna (en åt gången dock). Att sedan ha två likadana sändare är en fördel, då behöver man bara lära sig en radio för programmering och inställningar istället för två ;)

I grund har jag för mig att TGY 9X har 16 modellminnen, borde vara samma med FS-TH9X. Tillräckligt för de flesta i alla fall.

Nohabfsg
2014-08-25, 16:20
Tack för svaret. Jag har ju inte funnit någon info att FS-TH9X har modellminne eller hur stort. Inte ens i manualen jag tagit fram. Det kan vara så att det som anges som model select för 8 minnen också kan vara de 8 kanalernas programmering. Jag har dock mailat FlySky direkt men inte fått svar. Att köpa en 9-kanalare till istället för två 6-kanalare blir ju bättre och billigare eftersom en redan är beställd. Sedan kan det vara lyx för en 11-åring med en sådan finare TX. Det pedagogiska i kommentaren är ju heller inte att förglömma.
Björn

McRegor
2014-08-25, 17:52
Den har 8 modellminnen - http://www.helireviews.com/fly-sky-fs-th9x-9ch-transmitter/
Roger

Nohabfsg
2014-08-25, 18:43
Tack för svar. Nu blir det två av denna Tx för oss. Så kommer nästa val dvs. lämpliga ESC.
Björn

McRegor
2014-08-25, 19:00
Vilka fartreglage du skall använda beror ju i allra högsta grad på vilka motorer du skall använda (borstade/borstlösa), hur hög max inmatad effekt dom skall tåla och om du t ex har krav att det skall gå att backa.
Roger

Nohabfsg
2014-08-25, 21:40
Motorerna, de befintliga som jag tänkt använda i utgångsläget (de är tillräckligt bra), är alla bostlösa. Det är väl först om man börjar tävla med snabba båtar som borstlöst blir aktuellt. ESC:na jag skall använda skall kunna backa. Det svåra med befintliga motorer är att jag inte har data för dessa. De är omärkta men kopplingsmässigt borstade. De är troligen 6 - 7,2 voltsmotorer eftersom batterierna kan leverera detta. Jag har läst en mängd eng./am. artiklar om ESC och BEC. Jag har greppat en hel del. Det jag däremot frågar mig är varför ett för "kraftfullt" (?) ESC i förhållande till motorn inte är bra heller, dvs. för låg Amp-tålighet i förhållande till motorn det förstår jag. Men varför en för hög amp-tålighet inte heller är bra undrar jag över. Nästa fråga blir ju hur jag mäter motorn under belastning. Det blir ju väsentligt svårare med en båt som jobbar i vatten.
Jag klippte ur ett kretskort med integrerad mottagare och ESC ur den lilla billiga racern. Det angavs på, vad jag antar är, ESC:n 40/30A vilket synes lågt då motorn borstlös är vattenkyld. Motorn har en växellåda av någon anledning. Batteriet till den båten var ett NiMH 7,2V 1800mAh.
Björn