handdator

Visa fullständig version : Kondensator till mottagare?Ålänning
2014-10-22, 19:50
Man kan köpa en kondensator med servokontakt bara att plugga i mottagaren för att få bort lite "störningar" som tex brownouts och dylikt. Vad är det för kondensator som passar bäst till en 4.8-6V-mottagare? 3300 mikrofarad / 16 volt? Mindre? Större?

markusb
2014-10-23, 09:32
Det bästa borde väl ändå vara en schottky seriediod och en elektrolyt på runt 1000uF/10V eller liknande.
Dioden hindrar andra belastningar att ladda ur kondingen.
servon hade jag matat separat, innan dioden isf.

andWho
2014-10-23, 10:18
Om man har så dålig kraftförsörjning så att man får spänningsdippar och brownouts så ska man nog inte tro att en konding "löser" det problemet. Skulle aldrig lita på det. Som att laga bilen med plåster eller silvertejp.
Man måste nog se över sina kablar, kontakter och sin kraftkälla först, och se till att man har stabil matning.
/A

Cox
2014-10-23, 10:26
Jag har försökt att räkna lite på detta förut, men utan att veta hur pass snabba dipparna är så blir det svårt att ge exakta siffror. Tanken med de kondensatorer som säljs är ju att de skall ligga paralellt med batteriet och hjälpa till vid dipparna i spänningen. Problemet med detta är att dipparna i spänningen kommer ifrån spikar i strömmen, det kräfs alltså en konding som är gjord just för höga strömmar (storleks ordningen någon ampere gissar jag i spikarna). Detta plus tidsaspekten, spikarna är nog reltivt långa eftersom de kommer ifrån att servomotorerna jobbar, gör att det är kraftiga kondensatorer som behövs. Dvs någonstans kring 10mF och strömmar kring 1A krävs. Jag är inget vidare på el, men de vanliga elektrolyt kondingarna är inte direkt tänkta till sådant här.

Slutsatsen blir alltså att motagaren borde drivas med en separat spänningskälla. Alternativt separeras med en diod, som förslogs tidigare.

freddan_6
2014-10-23, 11:43
Tidigt i 2,4GHz-teknikskiftet hade Spektrum problem vid brownout på mottagare AR6200 med version mindre än 1.6.
Recoverytiden var för lång. Spektrum "åtgärdade" problemet med att sälja kondensatorer. De borde vara rätt dimensionerade. 10V 4700uF om jag läser rätt. Ditt förslag låter rimligt dimensionerat (16V 3300uF). Tål för lite högre spänning men samma storlek. Har du tittat på hobbyking tro?

Jag har åtgärdat i min kärra med digitala servo som drar stora strömmar med 1800mAh 40C 2S LiPo + 3A Bec.

http://www.amazon.com/dp/B000BOVMHK?tag=rcfoamf-20&camp=213381&creative=390973&linkCode=as4&creativeASIN=B000BOVMHK&adid=0SYM2TB341QQPTXZPQXB&

Vad har du problem som gör att du tror du behöver kondensator?
mvh //Fredrik

henke2
2014-10-23, 12:26
Freddan skrev det jag tänkte skriva också. Tror/vet att kondingen bara är ett plåster och ingen lösning på något.

Man får helt enkelt inte störningar på moderna setuper, får man det ändå så har man installerat väldigt slarvigt eller tullat för mycket på kvalitet i någon komponent så som BEC krets eller så.

Jorgen
2014-10-23, 13:20
Om man misstänkt ett problem när man flyger, någon oförklarlig fördröjning eller något sånt och sedan testat allt ordentligt utan att kunna återskapa så kan det vara en ide att montera en kondensator. Lite som att ha första förband i bilen, det kanske hjälper om något händer.

Om man är säker på att man får brown outs ibland så skulle jag inte försöka fixa det med en kondensator. Precis som jag inte skulle köra en bil utan bromsar även om det finns första förband i bilen.

Jörgen

Ålänning
2014-10-23, 19:41
Orsaken till frågan var att en multicopter mitt i allt ramlade ner och det enda vi kom på, var att det måste ha vart en brownout. Varför det blev en brownout kan ha vart att ett servo i gimbaln fick fnatt (gick fysiskt slut i kraschen så man vet ju inte om det hade felat före) och således drog ihjäl allt. Då tänkte vi sätta en UBEC för att skilja på matningen, men eftersom jag sett att det här och där finns små kondingar att stöpsla i mottagaren som ska avhjälpa lite störningar så måste jag ju fråga. =) Hobbyking köper jag helst inget från, nej nej. Men det kan hända idén kom därifrån just angående 3300/16, stod i ett forum om 3300/16. Dessutom ska FrSky-mottagaren slängas så långt det går och ersättas med Futaba FASST, bara det är en kvalitetshöjning.

Thomas
2014-10-23, 22:18
Dessutom ska FrSky-mottagaren slängas så långt det går och ersättas med Futaba FASST, bara det är en kvalitetshöjning.

Vad var det för FrSky-mottagare??

Jorgen
2014-10-23, 22:20
Separerade matningar låter bra. Var det en APM flight controller i den? Vad säger loggen där i så fall?

Jörgen

yak 55
2014-10-23, 22:23
Byta mottagare är väl också lite bara som att dölja problemet men förmodligen så kommer det att funka med en futabamottagare, men felet kvarstår.
Det är stor skillnad mellen olika mottagare vad gäller känsligheten för spänningsdippar, Gjorde ett test för ett tag sedan på en 450 heli som en kompis hade med vbar och Spektrumsateliter (dsmx) och pga servon som var helt slut så fick han brownouts, men bara för skojs skull så testade jag en futabamottagare i stället och vips så funkade allt som det skulle :-), Men givetvis så byttes servona ut efter testen.
Med spektrumsattar: https://www.youtube.com/watch?v=ij6pV6045yg&list=UUCXqwet98yuZwmw95--cetQ
Med Futaba sbus: https://www.youtube.com/watch?v=8-ugYeEDfVU&list=UUCXqwet98yuZwmw95--cetQ

Jorgen
2014-10-23, 23:08
Såg jag fel eller var det en annan esc också? Jag vet att Aligns 35A esc är lite klen.

Jörgen

yak 55
2014-10-23, 23:17
Ja du såg fel, det är en Ice lite 50 som sitter på höger sida, men testade med en Turnigy plush 40 också med samma resultat.

freddan_6
2014-10-24, 08:30
FrSky's säkerhet vid brownout kunde vara bättre. Jag fick brownout i ett flygetyg under rolling cirkle när jag hade en 30A Hobbywing Funfly med LBEC. Servona drog så mycket ström att BEC blev överhettad. Efter krash stod servona lite hursomhelst. Det var en futabakompatibel 8-kanalsmottagare TFR8S. Jag bytte till 40A väldigt gammal "OEM-RC 40A guard" som är tillverkad av Hobbywing innan de bytte namn på BEC:arna till FunFly. Fungerar kalasbra, problemet åtgärdat, fastän mottagaren är densamma.

Ålänning
2014-10-24, 20:21
Det var en FrSky V8FR-II-mottagare.
Blir en Castle Creations blå-UBEC, de har funkat bra för mig. Små och smidiga också.
APM 2.6 japp (med GPS/compass och telemetri). Jag begrep inte loggar då, men nu gör jag det och väntar på att få logg-filen. =)
Byter man från FrSky till Futaba är det direkt (för mig) en felkälla mindre, i alla fall med tanke på hur många Futaba jag haft som aldrig krånglat jämfört med en FrSky. Fast det var brownout... =) Men Futaba-mottagaren lämnar utgångarna i trevligare lägen än FrSky som tydligen kan lämna utgångarna lite hur som helst (är inte den första, läst att flera haft det problemet).

Borde räcka med UBEC och nya mottagaren. Då känns det bättre. =)

Thomas
2014-10-25, 00:44
Jag har kört med FrSky i snart 5 år och aldrig haft nå'ra problem.
Men å andra sidan har jag inte haft (har inte haft behov av) några super-duper-mega-special-servon som drar ström som ett mindre kärnkraftverk.
Däremot bevittnade jag en häftig krasch för några år sen, där piloten hade en Futaba-radio/mottagare som tydligen fick fnatt p.g.a. överhettning. Så JAG har inget större förtroende för Futaba numera, dyra prylar som inte är ett dugg bättre än något annat.

Tycker JAG, alltså...

yak 55
2014-10-25, 01:18
Han hade säkert lindat in den i skummgummi då va? Vet att det funnits Futabamottagare som var känsligare mot värme än andra, men man bör inte linda in dom i nånting, och det räcker att sätta fast dom med dubbelhäftande skummtejp.
I stort sett alla nyare mottagare (oavsett märke) har ytmonterade komponenter och tål vibrationer ofantligt mycket bättre än gamla dito som har konvetionellt lödda större komponenter och en kristall som var mycket känslig för vibrationer, och det är ju lätt för gamla rävar att göra som man alltid gjort men det passar inte alltid nu för tiden ;-)

Ålänning
2014-10-25, 14:46
Futaba 2.4GHz ska inte lindas in pga värmen, det står i manualen.
Man ska inte heller lämna Futaba-mottagaren i ett flyg som det kan bli varmt i när det ligger i solen.
Alltid bra med några lager dubbelhäftande.

Jag litar mer på "jag har haft Futaba och aldrig haft problem" som jag hört av många, än att jag hör "jag har haft FrSky många år utan problem" samt "jag har bara haft problem med FrSky". =) FrSky är billigare, har man otur så är det ... otur. Helt enkelt. Jag har säkert 5 st Turnigy-UBECs som funkar klockrent. Skitbra grejer. De bara går och går. Men ett har brunnit. Men de andra är värda pengarna. Tänk om jag aldrig hade fått den där UBECen som brann för mig, utan nån annan hade fått den. Då hade jag tyckt att Turnigy är bra grejer. Medans den andre hade sagt att det är bara skräp... Humm... :-D

senmathal
2014-10-27, 22:39
Att man inte kommer på någon annan felkälla än brown out betyder ju inte per automatik att det var en brown out. Det får man nog aldrig veta så vitt man inte kan logga spänningen i mottagaren.

Jag har en känsla av att Frsky ägare i en ovanligt hög omfattning är forumanvändare. Finns det någon annat märke som har en tråd 36800 inlägg som Frsky Taranistråden på RC Groups.com har https://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_customerShowOrders.asp Och här på forumet gissar jag att det är just Frsky Taranistråden som är den längsta på forumet. Jag tvivlar på att något annat märke genererat ett så stort intresse på olika modellflygforum.

Vad jag menar är att om ett märke är så omskrivet så är det ju självklart att man även hittar ett och annat problem om man Googlar. Om det därifrån går att dra någon slutsats om att märket skulle ha större problem än andra i ett visst avseende är nog mer tveksamt.

Om det sedan finns någon objektiv test som visar att Frsky skulle klara en brown out sämre än Futaba så är det ju en annas sak. Men finns det det. En brown out innebär väl att späningen sjunker så lågt att mottagaren inte längre fungerar. Hur fungerar Futabas mottagare som lämnar servona i ett bättre läge när den inte fungerar. Det är möjligt att det finns ett svar på det men jag är bara nyfiken. Annars borde det väl vara ganska lätt att testa vad som händer om man sänker spänningen.

Något annat som skulle vara spännande att veta är om det finns skillnader i hur snabbt mottagaren återgår från ett failsafeläge. Får man bara en mycket kort glitch så kan det ju vara avgörande hur snabbt man är på banan igen.

/Mats

freddan_6
2014-10-28, 08:20
Från failsafe återstartar frsky på mindre än en sekund. Futaba känns återstarten aning snabbare. Man provar sitt failsafe på kanske 5 misstags höjd, sen startar man sändaren igen och räknar sekunder innan kontroll återkommer som när man räknar tid mellan blixt och muller vid åska.
Jag använder 0 gas, neutral skev, neutral sida, max höjd.
På Futaba hinner jag börja tänka, på Frsky kommer jag nästan igenom etttusenett.

Brownout med futaba har nästan alltid varit neutrala roder. Jag har bara haft det i en modell, en parkmaster. Sista gången det hände var jag dock på olämlig höjd och gasen var inte avstängd. Parkmastern gick enligt loggen från 60 meters höjd till -2 meter på 2 sekunder. -2 meter var en överdrift. Men motor och reglage blev begravda och motorn kom till motorhimmeln. Så perfekt är inte futaba, motorn borde vara stängd.

yak 55
2014-10-28, 12:03
Failasfe fungerar inte på någon mottagare vid Brownout, sevona slutar fungera innan mottagaren lägger av. men ett fartreglage borde lägga av vid brownout då den inte får någon signal längre, men har man en nitro med gasservo (utan returfjäder), ja då är det samma throttle som precis innan brownouten.
FrSky och Futaba har båda väldigt få rapporter om brownout (har än inte hittat en enda på nätet men det finns säkert), Srektrum där emot ligger inte på plussidan i detta avseende, men dom blev avsevärt bättre när DSMX kom men fortfarande lite lägre tolerans än Futaba i detta avseende, Futaba klarar ca 2.6v innan den lägger av medans Spektrum ligger på ca 3.2v, men vid 3.2 volt är det inte många servon som fungerar ändå så det borde vara fullt tillräckligt lågt.

senmathal
2014-10-28, 12:58
Det var precis samma känsla jag fick när jag Goolade och läste lite på olika forum. En viss typ av Spektrum mottagare hade en del modeller på sitt samvete efter förmodade brown out. Frysky var svårare att hitta några kopplingar till brown out på.

Men även om det är en fördel om mottagaren är okänslig för brown out och om rodren ställs neutralt så är väl det egentliga felet inte brown out utan att man inte har tillräckligt med ström i förhållande till förbrukningen eller att det någonstans är glappkontakt. I bilsammanhang är det i alla fall inte ovanligt att glappkontakt kan fungera så att man ingenting märker förrän en stor förbrukare kopplas in, ex startmotorn, då blir allting svart. Inte ens kontrollamporna lyser och stereon tappar inställningarna.

Att byta mottagare till ett annat märke som enda åtgärd kan mycket väl vara att säga välkommen tillbaka till problemet. Jag håller på att installera en radio i en beg Cub som jag köpte. Jag upptäckte inga fel på kablar och kopplingar men så plötsligt slutade ett servo att fungera. Det som hänt var att en av kablarna i en servokontakt lossnat. Man kan nog förmoda att det innan den lossnade helt inte var särskilt bra kontakt. Hade det varit en batterikontakt som sedan hade belastat lite rejält av förbrukarna skulle den nog mycket väl kunnat orsaka en brown out.

Men fortfarande förstår jag inte hur en mottagare som slutat fungera pga en brown out kan ställa servona i ett gynnsamt läge. I så fall måste den väl sätta servon i failsafe när gränsen börjar närma sig. Dvs innan mottagaren slutar fungera.

Jo, jag har precis beställt en Taranis och jag vill ju inte att den ska vara något fel på den radion inte :D

kay.krut
2014-10-28, 13:14
Ha.. ha.

Fasen, ska man lita på alla skriverier om brownouts och döda mottagare så vågar man kanske inte flyga längre. Jag har en Frsky 6 kanalare som jag aldrig lyckats binda. Men därför bör man nog inte skriva ner det märket bara för det. För några år sedan var Hitecs landställsservon bara skit. Blue Bird gick inte att använda för dom bara brann upp osv. Jag har använt Hitecs grejor i åratal. Jag har även flertalet Futabaapparater men jag har aldrig lyckats med bravaden att kvadda eller släcka några mottagare. Jag har försökt att anpassa grejorna efter behov. Dom kvaddar jag har gjort har uteslutande berott på skit bakom spaken. Det finns nog inget märke som klarat sig genom åren utan dålig kritik men man ska nog vara lite självkritisk också. Vi slarvar nog lite till mans.

Förresten pojkar, varför inte börja flyga linkontroll igen. Då slipper vi en del problem. Det har vi tagit fasta på i Trelleborg. Där är arbetet i full gång med att färdigställa en lincirkel så att våra medlemmar kan träna på egen bana. Dit kommer alla våra linflygälskare att vara välkomna.

Nu beror inte detta på att vi är rädda för avsomnade mottagare eller uppbrända servon. Klubben har alltid haft en fungerande lincirkel där våra duktiga linflygare har kunnat öva upp sin färdighet. Tyvärr fick klubben flytta på grund av vägbygge som numera går rakt över gamla fältet. Dom nya banorna som vi nu har färdigställt, har blivit så pass bra att vi nu kan fortsätta arbetet med lincirkeln. Det är klubbens förhoppning att vi ska vara klara till sommaren och att vi kan flyga "snurreflyg" igen.
Kay krut

Kenneth E
2014-10-28, 13:18
Vad finns det för säkerhet om en lina brister då?

senmathal
2014-10-28, 14:23
Cirkelflyg är kul men nu är det ju snart 40 år sedan man testade det sist.

Med tanke på dom otroligt små kablarna och kontakterna som används är det ju otroligt att det fungerar så bra som det gör. Jag förstår Ålänningens situation då det mest frustrerande som kan hände är då man inte hittar ett tydligt fel. Jag har haft tur att inte råkat ut för det utan kunna hitta en orsak. En lossad antennsladd på en Frsky mottagare t. ex. :) Ett problem som fanns på tidiga mottagare. Sedan ett tändsystem som störde ut mottagaren, ett fel som kunde upprepas flera gånger på marken. Sedan den där gången då kabeln till skevrodret fastnade i ett servo och drogs isär. Det sista belastar ju helt och hållet klantkontot och numera kollar jag så inga kablar kan fastna i servoarmar.

/Mats

Ålänning
2014-10-28, 18:16
Intressant detta ämne! =) Jag har en Thunder Tiger Raptor 50 V2 som jag hade en PhotoShip One-rigg på med kamera. Mitt i allt så dalade den sakta ner i marken. Hittade aldrig felet. Allt funkade bra efteråt, elektronik, motor, heli (blev bara lite skador på helin). Det gick dock inte att styra, vilket kan berott på att motorn tappade orken. Eller va det brownout? Eller nåt annat... helin har flugit efteråt, allt funkar som det ska. http://www.youtube.com/watch?v=WaBfq3E4GlQ&list=UU1iPhtptX3BMBQJ82UqpJkA

Cox
2014-10-29, 12:27
Jag har haft ett lurigt problem, som jag bara märkte av i luften med ett inte helt full-laddat batteri. Det betedde sig lite som en störning men var förmodligen en slags "brown-out"

Felet visade sig tillslut vara en dålig strömbrytare i kombination med för lång kabel (hade y-kabel till 4 kanalare) fram till mottagaren.

Helst så borde man ju kolla med oscilloskop på spänningen vid mottagaren under full belastning på flera servon, men en enkel voltwatch kan ge viss information också.

Mr X
2014-10-29, 14:17
Har också ett roligt fel på ett av mina flyg :)
När jag ska börja flyga och kopplar i acken så binder inte mottagaren till radion.
Kopplar jag ur höjdrodret så binder den och då är det bara att koppla i servot igen.
Tydligen gillar inte min Futaba mottagare det servo men om jag kopplar i Frsky mottagaren funkar allt perfekt.

Känns nästan tryggare att flyga med Frysky än med Futaba.

Tydligen kan ett servo ställa till det för mottagaren så det behöver inte vara en brownouts.

Ålänning
2014-10-29, 19:20
Har också ett roligt fel på ett av mina flyg :)
När jag ska börja flyga och kopplar i acken så binder inte mottagaren till radion.
Kopplar jag ur höjdrodret så binder den och då är det bara att koppla i servot igen.
Tydligen gillar inte min Futaba mottagare det servo men om jag kopplar i Frsky mottagaren funkar allt perfekt.

Känns nästan tryggare att flyga med Frysky än med Futaba.

Tydligen kan ett servo ställa till det för mottagaren så det behöver inte vara en brownouts.
Det där såg jag ju med egna ögon. Det var rätt lurt. Var det månne ett programmerbart servo? Skillnad på HighSpeed? High Voltage? Jag tror fortfarande på att alla problem uppstod pga texten "HobbyKing" på vingen. ;-) Kanske servot binda (tog i) med Futaba-mottagaren men inte med FrSky? -> brownout? Kanske Futaba-mottagaren drog mer ström så BECen inte kunde leverera ström till allt när du anslöt servot? Kanske du stoppade servot fel väg i Futaba-mottagaren men inte i FrSky. =) Kanske din FrSky-mottagare är enkel och ansluter utan problem med bindning medans din Futaba-mottagare kräver lite hävare inställning från Futaba-sändaren och att du inte har detta rätt inställt (funkar det ens?).

Jag litar absolut mer på Futaba fortfarande.

Gasman
2014-11-09, 20:15
Hej!

Tråden började ju med brownouts och eventuella kondingar som bot för detta, även om den sedan fladdrade ut i diverse andra diskussioner. Men glöm bort allt vad kondensatorer heter!!!
Om man låter servona (som är de STOOORA strömförbrukarna) belasta acken så hårt att spänningen går ned så lågt att mottagaren lägger av så finns det inga kondensatorer i världen (i vart fall inga som planet hade orkat bära med sig) som kan råda bot för detta.

Vad det handlar om är att ständigt försäkra sig om att mottagaren med sin microprocessor ALLTID har tillräcklig spänning för att kunna göra sitt jobb, dvs ta emot sändarens signaler och omvandla dessa till de olika kanalernas pulståg till servona. Och det är faktiskt inte så invecklat som det låter.

Det hela löses enkelt med två separerade ackpaket! Ett för mottagaren (som kan vara ett synnerligen litet paket då mottagaren endast drar några mA) och ett rejält paket för servona, som gör det tunga jobbet. Med följande koppling kommer mottagaren ständigt ha tillräcklig spänning oavsett hur mycket servona får jobba. Jag har bara ritat ut ett servo men kopplingen är lika för alla servon. Det väsentliga är att mottagarens acke inte belastas av servona.

48717

Ålänning
2014-11-09, 22:34
Mycket sant! =) Nu när du säger det.

Cox
2014-11-10, 10:35
Håller med i sak. :)
Hur gör du detta rent praktiskt, kapar du av ledningarna/banorna på kretskortet i mottagaren?

Gasman
2014-11-10, 12:35
Håller med i sak. :)
Hur gör du detta rent praktiskt, kapar du av ledningarna/banorna på kretskortet i mottagaren?

Jag har bara provat kopplingen på bänken då jag inte har haft några problem med spänningsdippar till följd av höga servobelastningar. Då löste jag det hela med en Y-kabel där jag klippte plus-tåten. Fast jag funderar skarpt på att bygga ihop en kopplingsadapter med anslutningar för mottagare, servon och ackar.

Ålänning
2014-11-10, 20:14
Jag har ju gjort på detta sätt på multirotorer tidigare när jag tänker efter...

Tex APM:
- PowerModule till motorer
- PowerModulens andra utgång till APM och mottagare
- UBEC till servon och annat

Problemet (grunden till denna tråd om jag minns rätt) var att servona (2 st gimbal-servon) var anslutna till mottagaren som fick ström från PowerModulens matning för APM och RC-mottagare som bara kan leverera nästan 3A och ska enligt bruksanvisningen uttryckligen inte driva servon. Kanske blev lite mycket med dessa två servon + APM + FrSky-mottagare -> BrownOut. UBEC hemkommen så det blir en sån för servona. =) Plus en Futaba-mottagare som matchar T14SG (varför snåla med FrSky-mottagare om man har en sån sändare).

Jorgen
2014-11-10, 21:18
Det måste ju vara ganska ineffektivt med en kondensator till en mottagaracc då en acc tappar spänningen linjärt, kondensatorn kan omöjligen göra någon skillnad på annat än glappiga anslutningar om man använder en acc...eller?

En kondensator hjälper däremot om man ligger på gränsen för vad en BEC klarar av. Den kan då jämna ut strömmen så att toppvärdena blir lägre.

Jörgen

Ålänning
2014-11-10, 21:56
Måste försöka få tag på loggfilen från kraschen... börjar få koll på hur man läser av dessa "black boxes"... =)
Tänkte att en konding skulle hjälpt mot eventuell spik/dipp, men en sån kanske räcker för brownout?

Gasman
2014-11-11, 18:49
Det måste ju vara ganska ineffektivt med en kondensator till en mottagaracc då en acc tappar spänningen linjärt, kondensatorn kan omöjligen göra någon skillnad på annat än glappiga anslutningar om man använder en acc...eller?

En kondensator hjälper däremot om man ligger på gränsen för vad en BEC klarar av. Den kan då jämna ut strömmen så att toppvärdena blir lägre.

Jörgen

Ligger man precis på gränsen för vad en BEC klarar av skall man nog sätta i en större BEC. Annars är det som att be om att det ska gå åt fanders. Kondingen kan möjligtvis dämpa snabba spänningstransienter något men inte fungera som energireserv åt en servomotor som sliter och drar i ett tunggående roder. Annat än möjligen under några millisekunder...

//Mange

Jorgen
2014-11-11, 22:06
Ja, det var olyckligt fomulerat. Självklart så skall man aldrig använda en kondensator för att försöka lösa ett problem. De gör väldigt lite skillnad. De kan ge en viss marginal om man kopplar in kondensatorn efter att man redan provat så att man inte kan få en brownout hur mycket man än böjer och bänder i alla roderytor vid bänktesten.


Ligger man precis på gränsen för vad en BEC klarar av skall man nog sätta i en större BEC. Annars är det som att be om att det ska gå åt fanders. Kondingen kan möjligtvis dämpa snabba spänningstransienter något men inte fungera som energireserv åt en servomotor som sliter och drar i ett tunggående roder. Annat än möjligen under några millisekunder...

//Mange