handdator

Visa fullständig version : Vilket lim?1991
2014-12-01, 20:20
Har ett krashat L39 som är tillverkat i någon typ av frigolit. Med något starkt lim kanske den kan komma upp i luften igen, men vad ska jag använda för lim?

Ålänning
2014-12-01, 20:53
Tillverkare? Finns olika EPP och EPO som de är gjorda i. Vissa tål knappt nåt lim alls. Vissa funkar med UHU Por (mjukt segt fylligt lim) på vissa ställen, eller visa Medium CA (Cyano Acrylat). Thin brukar fräta sönder och Thick brukar inte fastna alls. Det finns säkert andra limsortet, men de har jag använt och det har funkat. Finns förstås olika Medium CA, men men. =)

karstena
2014-12-01, 21:05
Du kan få noget lim som hedder pattex. Det kan du bruge på alle typer frigolit. Det har desuten den fordel i forhold til uhu at det ikke guldner. Det binder på alle typer af frigolit og mange andre stoffer også. det er desuten billig i brug.

Jeg har nok oparbeidet mig nogen for for erfaring -desverre.

McRegor
2014-12-01, 21:19
Fast min erfarenhet av Pattex motsvarighet till UHU Por är att det "biter" avsevärt sämre så mitt tips är UHU Por men använd det gärna som vanligt lim och inte som kontaktlim i detta fall. Sen låter du det torka över natten.
Roger

darkling76
2014-12-01, 21:29
Halloj....

Zap....foamsafe och kicker.....
Funkar fint de;-)

//Pierre

McRegor
2014-12-01, 21:35
CA-lim (ZAP t ex) blir det en väldigt skör fog av samt att det inte direkt är nån hälsokost så använd det inte mera än absolut nödvändigt. Våtlimma istället med UHU Por som sagt...
Roger

Thomas
2014-12-01, 21:41
Lägger man på VÄÄLDIGT försiktigt, och tejpar över alla skarvar ordentligt, skulle jag rekommendera PU-lim.
Fukta ytorna med vatten före limning, låt torka över natten. Ger en 'hårdseg' fog.
Men ta det försiktigt, limmet sväller som tusan under härdningen. Och kladdigt är det, inte kul att få på fingrarna.

McRegor
2014-12-01, 22:13
Även om Thomas har rätt i att PU-lim fungerar så är inte heller det nån hälsokur - http://www.prevent.se/KemiGuiden/Uppslagsboken/Speciella-krav-for-vissa-kemiska-produkter-och-amnen-/Isocyanater-och-polyuretan/
Dessutom är det som han säger att det kan skumma ordentligt så bitarna måste sitta ihop ordentligt vilket brukar vara lättare sagt än gjort med EPP/EPO.
Vill man absolut inte använda UHU Por (av nån märklig orsak) så brukar det kunna fungera även med epoxi-lim vilket inte expanderar under härdningen och därför är lite enklare att hantera men även där har vi hälsoproblem så även det limmet måste hanteras med varsamhet och med nitril-handskar på händerna.
Men varför välja besvärliga lösningar...
Roger

1991
2014-12-01, 22:42
Är det detta du rekommenderar McRegor http://www.hobbex.se/sv/artiklar/cellplast-lim-uhu-por-.html ? :)

McRegor
2014-12-01, 23:08
Visst är det detta limmet - men det var ovanligt dyrt där men får du inte tag i det på annat ställe så är det bara att handla. Sen kan man endera använda det som konventionellt kontaktlim men jag använder det allt oftare som "vanligt" lim - alltså lägger på limmet och fixerar sen bitarna och låter det torka några timmar. Det brukar vi kalla att "våtlimma" med kontaktlimmet. Om dina EPP/EPO-bitar deformerats vid kraschen så kan det fungera att värma dom försiktigt i vatten så brukar dom kunna expandera igen - säger dom som testat...:)
Roger

1991
2014-12-01, 23:30
Tack för hjälpen!
Ska inhandla sånt lim och testa. Kör nog på "våtlimma", verkar smidigast :)

karstena
2014-12-02, 07:04
ja men er der noget jeg gør fejl. synes ikke dette holder spesielt bedre end pattexen og så bliver det så satans grimt og gult straks det får sol lys. Jeg har aldrig haf problem med pattex. det går aldrig op i limningen igen. Og det ændre ikke farge men bliver nærmest usynelig ved vel utført arbejde.

McRegor
2014-12-02, 08:04
Jag har provat 2 olika Pattex kontaktlim - dels det lösningsmedelfria (borde motsvara UHU Por) men även det konventionella med lösningsmedel. Inget av dessa 2 har imponerat på mig när det gäller att limma EPP/EPO. Det hade varit jättebra om det fungerat lika bra som UHU Por för Pattex är både enklare att få tag i och billigare men tyvärr - mina provlimningar har i alla fall inte utfallit till min belåtenhet. Men kan nån överbevisa mig om att Pattex har ett lim av denna typ som är minst lika bra som UHU Por så är jag bara tacksam...:)
Dessa provade jag:
Lösningsmedelfritt - http://www.jula.se/catalog/bygg-och-farg/farg-och-fog/lim-fog-och-spackel/kontaktlim/kontaktlim-502084/
Lösningsmedelbaserat (ej till frigolit och depron t ex) - http://www.jula.se/catalog/bygg-och-farg/farg-och-fog/lim-fog-och-spackel/kontaktlim/kontaktlim-504025/
Frånsett dessa 2 så har jag testat diverse andra lim som enligt vissa skulle fungera utmärkt på våra EPP/EPO-maskiner men inget har hittills fungerat bättre generellt sett än UHU Por - och sen är ju inte UHU Por heller speciellt "elakt" mot vår hälsa såvitt jag förstått. Fogen blir ju en aning flexibel vilket möjligen kan vara en nackdel om den utsätts för mycket värme (typ i bilen sommartid) även om jag personligen inte upplevt problemet.
Tidigare fanns UHU Por att köpa på Bauhaus till riktigt hyfsat pris men sen ett par år tillbaka finns det i alla fall inte på mitt Bauhaus-varuhus. Även Teknikmagasinet hade limmet tidigare men jag tror att även dom slutat att sälja det. Eftersom jag bor rätt nära Autopartner så köper jag mina tuber där.
Roger

pgrts
2014-12-02, 10:14
Frågan är hur deformerat brottstycket är.
Rena brott kan man limma med ett lim som inte fyller - jag föredrar alltid vitlim som inte luktar eller ger mig allergi. nackdelen är förstås torktiden på minst ett dygn. Fördelen att det knappast syns.
Epoxi är det väl ingen som sagt? Det fyller ut eventuella deformiteter. Kan färgas av solen efter ett tag om man köper fel sort, men kan fixas genom att blanda i en droppe lackfärg av rätt kulör. Fördel att det härdar rimligt snabbt för en lagning. nackdel är förstås allergirisken.
En annan sak är att om skadan även innehåller hoptryckning av plasten så kan man börja med att värma delarna i kokhett vatten så att de sväller och återtar sin form. Nackdelen är att även tillplattade ytceller som fått sin platthet i gjutformen blir runda och knottriga av värmen, men det kan man slipa ner ganska lätt.

McRegor
2014-12-02, 11:53
Hej Patrik,
Jodå - epoxy har absolut nämnts...:)
Men vitlim på EPP/EPO ? Har testat även detta men det lär kräva väldigt långa torktider om det överhuvudtaget skall fungera. De prov jag gjort på dessa materiel med vitlim har inte varit framgångsrika. Däremot på gammal hederlig frigolit så fungerar vitlim utmärkt.
Roger

karstena
2014-12-02, 13:03
Det er ingen af de to nævnte pattex lim typer jeg bruger. Det er denne: http://www.clasohlson.com/se/100--lim-Pattex/34-9780

Jeg har limet både hoved og røv på mine fly og det er aldrig i limet det går i stykker igen om jeg krasjer igen. Det tørker på et par timer så det er mulig at flyve igen. Det er billig og det er drøjt.

multipass
2014-12-02, 13:15
trådigt lim från det onämnbara lagret...fungerar hver gang på allt bös:)
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__17535__Clear_Foam_Glue_Medium_Cure_Large_100ml.h tml (http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__17535__Clear_Foam_Glue_Medium_Cure_Large_100ml.h tml)

McRegor
2014-12-02, 13:19
Hej karstena,
Intressant - har också testat nåt snarlikt från Pattex men jag måste kolla om det är samma eller nåt annat i flaskan i verkstan. Den variant jag testade fungerade dock inte bra på EPP/EPO men det kan ha varit nån annan blandning från Pattex. Är det inte "100 %" i flaskan hemma så får det bli en sväng förbi Jula för att inhandla en flaska för test...:)
Testade även med ett Pattex montagelim på EPP men det fungerade inte bra det heller. Tror det var detta - http://www.jula.se/catalog/bygg-och-farg/farg-och-fog/lim-fog-och-spackel/tralim/lim-502085/
Men än så länge är UHU Por ohotad "etta"...:)
Multipass: Provade nåt snarlikt från HK för några år sedan och det fungerade hyfsat till en början men fogen blev skörare efter några månader. Men dom kan ju ha ändrat kemin i limmet så att det är bättre nu. Får väl ta hem en tub och testa i samband med nästa beställning från "det onämnbara lagret"...:)
...många olika varianter av lim finns det i "byggboa" och snart ett par till dessutom...
Roger

FelixContentus
2014-12-02, 15:23
Hej alla!

Nästan ny på forumet!
Läser med intresse det som skrivs då jag själv försöker hitta något snällt lim till foam och cellplast. Tänkte lägga mig i lite då jag ser att det tydligen antas att UHU Por inte är farligt. Det är det, med besked! Enligt säkerhetsdatabladet innehåller det 50-100% Heptan! Det är det som ibland kallas Kemisk ren bensin. I övrigt så har det 67% VOC. Detta ska betraktas som vanligt Kontaktlim=se till att ha välventilerat! Det är även farligt för miljön.
Däremot ser Zap foamsafe lite snällare ut än vanligt Ca. Kan mycket väl vara så att det inte uppstår irritation i luftvägar om man använder detta. Har man däremot redan problem med vanligt ca ska man nog undvika det också.

McRegor
2014-12-02, 15:43
Nåja - jämfört med vanligt CA och epoxilim så är nog ändå "bensinlimmet" förhållandevis harmlöst - allt är relativt.
S k Foamsafe CA-lim är inte det man i första hand rekommenderar till t ex EPO utan skall man bums CA-limma detta material så brukar fabrikanterna rekommendera vanligt CA-lim. S k Foam safe CA (även kallat Odorless) måste man däremot använda om man vill limma depron för annars går det inte alls bra.
Har bekanta som är klart allergiska mot både CA och epoxi så dessa skall nog, liksom PU-lim, behandlas med största varsamhet. Fungerar materialet med vanligt vitlim så brukar också jag använda sådant men med dessa "plastskum" så blir det t v UHU Por. Får väl se vad Pattex 100 % går för...:)
Men intressant att höra även andras erfarenheter och delgivande av kunskaper..:)
Roger

FelixContentus
2014-12-02, 15:52
Trodde det var en EPO kärra som skulle repareras!
Jag föredrar också Uhu Por men det är mer för att jag ogillar lukten av kickern!

McRegor
2014-12-02, 18:34
Det är troligen EPO även om det inte riktigt framgår av frågan.
Vi har flugit inomhus massor av år med först depron-kärror men numera oftast EPP-kärror och tidigare var det av nån anledning populärast att bygga med CA även om jag personligen föredrog UHU Por. Numera är det nästan ingen som limmar kärrorna med CA - delvis beroende på att det är lite "otrevligt" att hantera men främst för att fogarna blir väldigt sköra - och speciellt om man använder kicker verkar det som. Jag våtlimmar det mesta på inomhuskärrorna men trots att jag inte är snål på limmet så blir ändå kärrorna förhållandevis lätta så det tyder väl på att limmet i sig inte väger så mycket - men det kanske beror på att "bensinen" avdunstar...:)
Roger

FelixContentus
2014-12-02, 21:05
Det lär nog stämma! Med tanke på att torrhalten är knappt 30% och resten är lösningsmedel..:)

McRegor
2014-12-02, 21:24
Inhandlade en flaska "Pattex 100 %" idag och har gjort provlimningar på EPP med UHU Por och "100 %" så imorrn har vi svaret...:)
Roger

McRegor
2014-12-03, 17:51
Hej igen,
Kan (tyvärr) säga att det var 60 bortslösade kronor när jag köpte Pattex 100 % lim.
Jag provlimmade med 5 mm EPP-flak och limfogen var under tämligen högt presstryck under ca: 1 dygn. De 2 bitar som jag limmade ihop med 100 % kunde med lätthet delas i fogen medan de bitar som jag limmade med UHU Por inte gick att dela i fogen utan materialet gick sönder utanför fogen.
Det går säkert att limma fast en lös bit EPP som inte utsätts för belastning men där högre hållfasthet krävs så är det tyvärr inte rätt lim.
Roger

jocke1963
2014-12-03, 21:23
Men ta det försiktigt, limmet sväller som tusan under härdningen.

....vilket kan vara bra om skadan är stor och det blivit håligheter där foam saknas som behöver fyllas upp.
Det är hyfsat enkelt att skära bort överskottet efteråt och slipa till det.

freddan_6
2014-12-04, 11:13
Hej igen,
Kan (tyvärr) säga att det var 60 bortslösade kronor när jag köpte Pattex 100 % lim.

Tack för den utprovningen. Låter som ganska kasst, nånstans mellan oanvändbar kinaklister och uhu-por alltså. Kanske kan fungera för dig som grund till gångjärnstejp, mest för att bli av med det, men inget måste i verktygslådan

McRegor
2014-12-04, 11:54
Hej Fredrik,
Har haft lite PM-konversation med karstena och vi har båda konstaterat att limmet inte fungerar om man försöker limma EPP och har bitarna under press - bl a beroende på att det inte härdar ut tillräckligt när bitarna sitter i hård press. Möjligen kan det fungera lite bättre om man bara trycker ihop bitarna och låter dom torka utan press men det är hursomhelst mycket underlägset UHU Por för limning av dessa material. Jag har ytterligare prov på gång (som limmades igår kväll) där jag testar att limma ihop utan press men jag är ändå tveksam... kände lite på bitarna i morse och det verkade inte riktigt lovande men jag avvaktar till ikväll med det riktiga styrkeprovet. Det fungerar säkert bra att limma fast bitar av mera kosmetisk art men även om det fungerat för karstena så skulle jag personligen inte använda detta lim till EPP/EPO. Det känns helt enkelt alltför osäkert och kräver dessutom mycket längre härdningstid än UHU Por - i alla fall har det varit så i mina enkla tester.
Så UHU Por kvarstår som herre på täppan. Troligen finns det mera konventionella kontaktlim (lösningsmedelbaserade) som skulle kunna fungera bra på EPP/EPO men den typen av lim fungerar ju inte på depron och det vore ju lite synd att behöva ha olika typer när det ändå finns ett lim som fungerar utmärkt på alla dessa material och som ger en mycket stark fog (där inte fogen utan materialet runtomkring brister vid förstörande prov).
Roger

FelixContentus
2014-12-04, 12:51
Jag har ett förslag till!
Kort bakgrund: Jag har tidigare byggt pluggar i vanlig cellplast. Då har jag använt PL200!
Förra året skulle jag bygga ett Isolerat hus av Cellpast och masonit till ungarnas utekaniner. Då använde jag Pattex. Funkade ett tag sedan rasade sliten itu. Pl 200 funkar, men jag har bara testat på vanlig cellpast.

McRegor
2014-12-04, 13:21
Känns som att PL200 är liiite besvärligt att hantera eftersom det väl bara levereras i patroner för fogsprutor... Inte alls omöjligt att det kan fungera men jag har testat ett Pattex konstruktionslim och det bet inte alls bra i EPP.
Visst kan det vara kul att hitta alternativ men när det gäller rena rekommendationer så måste det vara grejor som garanterat fungerar och just nu ser jag inget generellt användbart alternativ till UHU Por när det gäller depron, EPP och EPO-limning. Så skall vi ge rekommendationer anser i alla fall jag att dom skall vara väl underbyggda.
Roger

Thomas
2014-12-04, 14:46
På tal om PL "flera hundra"...

PL 400 är ju ett gammalt beprövat konstruktionslim.
Lösningsmedel - ja troligen, (nästan alla kontaktlim har otäcka kemikalier i innehållet)
Bra bett - ja garanterat,
Sväller - nej,
Torkar snabbt - ja relativt,
Finns i tub - ja,
Elastiskt - ja lite.

Jag hade en kompis som en gång i tiden byggde en svävare i fullskala. Konstruktionen var i aluminiumplåt, och han popnitade och LIMMADE ihop skrovet med just PL 400. Satt stenhårt!

Hur det fungerar på depron/EPP/EPO/Frigolit, har jag inte en aning om.
Kanske kan vara värt att prova...

För övrigt så anser jag (med en dåres envishet) att PU-lim är överlägset när det gäller att limma skumplast av olika material, just för att det skummar och fyller ut alla skrymslen och vrår...

McRegor
2014-12-04, 16:59
Tomas - du får gärna gilla PU-lim och rätt hanterat är det nog det bästa om passformen är dålig just p g a att det skummar och fyller ut. Men försök limma en inomhus-EPP-kärra med PU där du inte kan fixera bitarna så att dom inte rör sig under skumningen...:)
F ö gjordes det nyss ett "dragprov" på de 100%-limmade EPP-bitarna som jag inte haft nåt tryck på under härdningen (närapå 1 dygn). Tyvärr så var det alldeles för lätt att dra isär och det vare fogen som gav sig. Kanske fungerar det olika beroende på ytan på EPP-bitarna (för karstena har ju tydligen lyckats limma EPO med detta lim) men jag kommer i alla fall aldrig att limma EPP eller EPO med "Pattex 100 %".
Roger