handdator

Visa fullständig version : ladda 12 volts bilbatteri från den egna bilens ciggaretuttag



Tobbepostis
2015-04-05, 10:24
Kan man och finns det laddare som man kopplar till ciguttaget i bilen för att ladda ett extra bilbatteri i skuffen?Har en Toyota med ciguttag i skuffen.
Klarar generatorn att ladda ett extra bilbatteri och finns det sådana laddare?
Tacksam för svar
Tobbe:)

FinnbyFraggel
2015-04-05, 10:42
Eftersom det troligen är ganska tunna kablar fram till uttaget i skuffen är det inte att rekommendera då laddstömmen kan bli ganska hög.
Är det ett separat bilbatteri du vill ladda eller vilken typ av batteri är det du vill ladda?

/Jonas

McRegor
2015-04-05, 11:11
Du kan ju ladda blybatteriet med samma typ av laddare som vi laddar våra LiPo-batterier med och då kan du ju dessutom begränsa laddströmmen så jag ser egentligen inte bekymret - annat än att uttaget antagligen blir strömlöst när du slår av tändningen. Och då måste du manuellt dra igång laddningen av acken igen. För på nåt sätt så bör du nog begränsa laddströmmen p g a att kablarna till ladduttaget inte är speciellt grova.
Roger

Peter_L
2015-04-05, 11:12
Kolla hur dom löst det i husvagnar. Vet att Ctek har nån lösning för dubbla batterier.
Sen att du kan använda cigguttaget i skuffen vet jag inte, det är nog avsäkrat 10 eller 15A och frågan är om det räcker.
Annars går det ju att använda valfri RC-laddare som klarar blybatterier, då kan du ju ställa laddströmmern lagom så att cigguttaget klarar det.

Thomas
2015-04-05, 12:01
Den idén anammade jag nån gång på 80-talet med min Volvo 245:a, men med den skillnaden att jag drog ett par kablar från nåt baklyse direkt till ett cigguttag för att ladda batteriet i fältlådan under färd.
Allt funkade jättebra, ända tills jag slog av tändningen..... trodde jag. Motorn gick fortfarande på tomgång!
När jag drog ur pluggen i cigguttaget dog motorn.
Den fick alltså tändningsström "baklänges" från batteriet i fältlådan.

Dagens cigguttag i bagageutrymmet blir strömlöst när man slår av nyckeln, i alla fall i min Opel Vectra.

Peter_L
2015-04-05, 12:42
Dagens cigguttag i bagageutrymmet blir strömlöst när man slår av nyckeln, i alla fall i min Opel Vectra.

Det är är nog olika beroende på bil. Min Cittra har ström hela tiden i två av dom tre uttagen i bilen, varav ett är det i skuffen.

Tobbepostis
2015-04-05, 14:13
Tobbe tackar för alla goda råd:)

Gasman
2015-04-07, 23:54
Du behöver ingen extra laddare för att ladda ett 12V blybatteri parallelt med befintligt. Bilens generator klarar max den strömstyrka som den är märkt med sedan mättas magnetkärnorna och spänningen sjunker så att strömmen begränsas. Generatorn brinner inte upp eller så.
Stift 10 på nya släpvagnskopplingen har ständig +12V. Brukar vara avsäkrad med 20A (åtminstone på min Merca). Även om du inte har släpvagnskoppling bör det finnas ett kontaktstycke någonstans därbak för framtida anslutning av släpvagnskoppling. Kolla med en bilverkstad var kopplingsstycket sitter.