handdator

Visa fullständig version : Graupner/Ny radio..Ken1
2015-12-20, 12:56
Sitter och kikar efter ny radio till nästa år säsong.
Använder nu en DX8 som börjar bli till åren, men den fungerar och läget är väl inte akut.
Hur som.. Såg att det är relativt bra priser på Graupners prylar, någon som kör t.e.x MC20 HoTT etc?
Såg trevlig ut med dubbla displayer mm.

Men, Multiplex, Hitec ,Futaba? Tänkte mig något i samma prisklass dvs runt 3-6000kr.

På förekommen anledning, så är jag EJ intresserad utav HK:s prylar så Frsky, Taranis etc är inget av intresse.

Michael
2015-12-20, 16:55
Jag använder sedan ett par år tillbaka Graupners HoTT-system i form av en MC-20 (http://shop.graupner.de/webuerp/AI?ARTN=33020.77) och en JR PCM9X2 försedd med en HoTT sändarmodul (http://shop.graupner.de/webuerp/AI?ARTN=33302). Jag har fortfarande ett par JR-sändare igång främst för helikopterbruk och dessförinnan använde jag Futaba. Kvalitetsintrycket efter ett par hundra timmars flygtid är gott, i klass med Futaba och kanske snäppet under JR (i motsvarande prisklass). Sändarhölje är i plast vilket är en välsignelse i kallt flygväder. Ska du köpa en pultsändare är det definitivt värt att skaffa en sele att hänga sändaren i. Det ger en helt annan stabilitet än vad man får med en vanlig sändarrem.

För mig som gillar att flyga med tumme-pekfingergrepp om spakarna så är MC-20 utformning utmärkt. De dubbla displayerna, den talande telemetrin och handstöden gör användningen till en trevlig upplevelse. Den inbyggda patchantenn är ur min synpunkt väldigt praktisk.

Jag har stoppat in en blåtandsmodul i min sändare och kan därför lyssna på telemetrin i ett blåtandsheadset om jag befinner mig i bullriga miljöer. Alternativt kan telemetrin i realtid skickas till mobilen eller en Androidläsplatta.

Det finns många olika mottagare och telemetrisensorer att välja på i olika prisklasser och storlekar. En av de intressantare mottagarna är GR-18 (http://shop.graupner.de/webuerp/AI?ARTN=33579) som har inbyggd treaxlig accelerometer och gyro samt variometer vilket gör att den kan fungera antingen som vanlig gyrostabileserad flygplansmottagare eller 'flygarless' controller för helikopter. Det finns dessutom en särskild firmware för multikopterbruk (se video (https://youtu.be/LN7HCtdSoTc)).

Det finns ett par trådar på rcgroups.com där den amerikanska distributören openhobby.com brukar vara snabb medatt besvara frågor.

henke2
2015-12-20, 18:59
Scanna forumen efter Jeti, ibland slumpas de bort till riktigt bra priser :-)

Ken1
2015-12-20, 20:39
Michael tack för input :)
Henke, skall hålla ögonen öppna tack för tips!