handdator

Visa fullständig version : lipoförvaring i hemmetlizzy
2016-01-26, 09:47
Hejsan!

Någon som vet om man kan dömas om brand skulle uppstå i hemmet pga lipoackar till vår flyghobby.
har säkert närmare 5kg lipo.
blir ju en skaplig majbrasa :-)

karstena
2016-01-26, 10:54
Hvis ikke der står noget særskilt om dette i din accurance så kan man som utgangspunkt ikke det. Så længe du ikke har optråt uforsvarlig men bare opbevaret dem som alle andre batt. så vil det blive svært at finde en grund til straf.

Tobbepostis
2016-01-26, 11:32
Själv laddar jag aldrig hemma i lägenheten utan på fältet.Hemma förvarar jag lipon först i lipopåsar sen lägger jag påsarna i en brödburk från IKEA av metall och ovanför burken en brandvarnare
Jag tror att självladdning är farlig om man gör fel och inte själva förvaring?
Tobbe

Flygsmurfen
2016-01-26, 12:20
Om kåken redan brunnit ned är nog inte ett domslut ditt största problem?
Se till att de laddas och förvaras på tryggt sätt så slipper du fundera på det rättsliga efterspelet då du
eldat upp kvarteret.
Har träffat personer som fått allt bortsopat p.g.a laddning som sket sig.
Laddar alltid under uppsikt och förvarar i påse med brandvarnare i närheten.

// Mats W

Fluf
2016-01-26, 13:44
Förvarar mina LiPo storage laddade i ett plåt arkivskåp med endast batterier i, inget annat.

larsmn
2016-01-26, 17:28
Som någon annan sade, de stora batterierna i plåtburk. Med skifferplatta i botten och brandvarnare ovan. Mina hubsan-batterier, 240 och 500 mAh, ligger i små pastillplåtlådor, i en Lipo-påse, allt vid balkondörren. Laddar i en plåtburk med en plåtkruka i, omgiven av sand, så det hinns att bära ut den om batteriet tar fyr.

Funderar på att skaffa en större plåtlåda, sätta en mindre i, sand imellan/runt om som värmebuffert, att ha på balkongen. Men den måste vara fukttät och inte rosta. Fast det är snart nya brandsäkra LiPos på väg. Någon kom på varför de brinner och har fixat "felet" och jobbar på masstillverkning.

Andreash
2016-01-26, 18:30
själv har jag inrett ett industri elskåp den kraftiga typen med plåthyllor .Dom har ett bra lås som tätar bra.

Ålänning
2016-01-26, 19:39
Har alla mina LiPo's storage-laddade, svalt förvarade vid rum vid balkong vid ventil.
Alla LiPo's i LiPo-väskor (fyrkantiga påsar) och allt detta i kraftiga ammolådor för .50 cal.
Och det viktigaste av allt, ventilerade lådor, får absolut inte vara hermetiskt förslutna.
Brukar kolla alla LiPos med jämna mellanrum. Så länge jag haft dem storageladdade har
de hållit förvånansvärt bra. De ackar som jag förr i tiden hade laddade för länge så svullna
upp eller levererade sämre. Och de som var för urdragna kunde ha en cell som hade ytterligare
sänkt cell-spänning. Vet inte hur många kilo jag har, men det borde vara drygt 50 LiPo's.
Brandvarnare ovanför laddning, men lämnar aldrig rummet vid laddning.

KiteAnton
2016-01-27, 06:49
Jag tycker man hör rätt lite om lipo bränder, är det verkligt någonting man behöver anpassa sig så mycket till eller kan korrekt hantering räcka?
Min laddare anpassar spänningen utefter vilket typ av batteri jag stoppar i så överladdning känns orimligt. Skadade celler är ju ofta rätt uppenbart och trotsar man det så är det ju klart man behöver vara på sin vakt men hela batterier bör väl vara rätt liten risk? Vissa tycks ju förvara sina lipo löst i garderoben hemma i flera år utan direkt problem och hade det varit så allvarligt som det ibland ges sken av så borde vi väl ha sett och hört mer om dessa bränder?

Förvarar lipo löst i en ammo låda men laddar dem oftast direkt på skrivbordet, är alltid hemma men inte alltid nödvändigtvis i samma rum.

martinkellner0
2016-01-27, 08:41
"Jag laddar mina batterier i en atombombsäker bunker med varningsskyltar och taggtråd runt samt har anställda vakter som vaktar dem dag och natt."?

Nej, men ngn form av brandskydd t ex att ladda dem i en plåtbunke och nära dörren kan vara smart. Jag har haft en lipobrand hemma i plåtbunken. Sotflagor på tapeten och dålig lukt i huset men inte en skråma på parketten under.

Killenheladagen
2016-01-27, 09:53
"Jag laddar mina batterier i en atombombsäker bunker med varningsskyltar och taggtråd runt samt har anställda vakter som vaktar dem dag och natt."?

Nej, men ngn form av brandskydd t ex att ladda dem i en plåtbunke och nära dörren kan vara smart. Jag har haft en lipobrand hemma i plåtbunken. Sotflagor på tapeten och dålig lukt i huset men inte en skråma på parketten under.
Lol!!
Om man har sina tidsinställda små bomber (lipos) i en miljö utan luft ? Det spelar ingen roll eller hur vad gäller risken för självantändning och brand? Eller gör det det?

(Tog kontakt m han med octan vars video vi snappade upp, han ville hjälpa mig med alla i inställningar och pill med FC ! Riktigt schysst prick, men det verkar modellflygare ha gemensamt:)
Mvh Gustaf!

Ken1
2016-01-27, 10:45
Är väl främst under laddning som risken förekommer att de kan ta eld, och speciellt kanske om höljet är skadat.
Ligger acken och "vilar" dvs storage laddat, så skulle jag gissa att risken är minimal att något händer. Det ligger ju ett par ackar i hyllan hos våra återförsäljare där inget inträffar.. Och skickas med posten i enkla papplådor och ibland inget alls :P

Givet skall man ha respekt för ackar, är mycket energi i dem. Litium och luft reagerar som ni vet oerhört kraftigt.

Ålänning
2016-01-27, 19:03
De som råkat fått brand har väl oftast haft otur med tex fallande vassa föremål på LiPo't, försökt ladda LiPo't fel, laddat en LiPo som inte mått dåligt, haft billig opålitlig laddare, lämnat rummet osv. Sköter man sig och är petnoga med LiPo's så är risken mycket mindre för brand. Risken att elda upp kåken vid juletid är väl större.

flygrc
2016-01-27, 19:32
I Länsförsäkringars försäkringsvillkor står det inget om undantag pga lipo.