handdator

Visa fullständig version : Rekordmånga drönare, explosionsartad ökning - mediaexempel på vinklarKristofferR
2016-02-03, 09:26
Jag råkade se detta inslag i SVT häromdagen. Jag blev bara så matt... Trots att det egentligen bara innehåller sanningar, utelämnas så mycket viktig information att det egentligen blir helt vilseledande. Den misskrediterar och problematiserar "drönare" och går rakt emot det som jag anser är Public Service.


SVT:s verksamhet bedrivs självständigt i förhållande till politiska, kommersiella och andra intressen i samhället. Vi ska granska och debattera det som händer i Sverige och omvärlden, som till exempel i Uppdrag granskning eller i vår nyhetsverksamhet.
• SVT ska vara opartiskt och sakligt. Tycker du inte att vi är det kan du skicka en anmälan till Myndigheten för radio och tv.

http://www.svt.se/nyheter/inrikes/rekordmanga-incidenter-med-dronare-vid-flygplatser


Flera gånger har svenska flygplatser stängts av och flygtrafiken stoppats, eftersom det funnits drönare i luftrummet - alltså obemannade, radiostyrda farkoster.

= Transportstyrelsen definierade 2015 om alla fjärrstyrda farkoster oavsett storlek som luftfartyg istället för leksaker och därmed omfattas de av regelverket för varmluftsballonger, luftskepp, sportflygplan, helikoptrar eller trafikflyg. Fjärrstyrda sk UAS innefattar exempelvis modellflygplan, modellhelikoptrar och multikoptrar (tri/quads...). Alla faller under samlingsbegreppet "drönare".


– Under 2015 märkte vi en explosionsartad ökning av antalet förfrågningar från personer och företag som vill flyga med drönare, säger Björn Stavås vid flygtrafikledningen på Bromma.

= Ökningen blir rimligtvis explosionsartad när alla modellflygare från en dag till nästa tvingas kontakta den lokala flygledningen för att flyga på de fält där man utan problem haft klubbverksamhet i 20-30 år.


2013 noterades tre incidenter med drönare i Sverige. Därefter har antalet anmälningar om drönare blivit allt fler. Förra året fanns totalt 35 händelser kopplade till otillåten flygning intill Bromma, Arlanda och flygplatserna i Säve och Norrköping, enligt ny statistik från Transportstyrelsen.

Förra året = 2015 = nya regler = fler anmälningar. Jämförelsen mellan 2015 och 2013 blir alltså orimlig men den görs ändå. Intill kan innebära 1,5 mil från flygplatsen. Ett avstånd vars storlek är anpassad för fullskalaflyg med de farter och höjder som de behöver. Inte för modellflyg.


– Följden om man bryter mot kameraövervakningslagen med drönare, och alltså inte har ett tillstånd, kan bli böter eller fängelse i upp till ett år, säger Malin Ricknäs, jurist på Datainspektionen.

Denna rad är allmängiltig, man kunde lika gärna tagit bort "med drönare". Varför skall den texten ligga direkt efter meningen "incidenter", "anmälningar", "otillåten".


Hur reagerar personalen i ett flygtorn när det kommer uppgifter om drönare i en förbudszon?
– Får vi en rapport om drönaraktivitet stoppar vi flygtrafiken och stänger luftrummet, säger Björn Stavås.
Korrekt igen, personalen måste följa regelverket, även om rapporten teoretiskt skulle gälla en flygande älva i i Nackareservatet. Kontrollzon är dessutom plötsligt en förbudszon. Återigen ett glidning och ett ordval.


Jag skrev ett brev till den journalist som författat artikeln, orkade dock inte plocka ner den på denna nivån.


Drönarkartan:
http://daim.lfv.se/echarts/dronechart/