handdator

Visa fullständig version : Hur säljer jag lämpligast mängder av RC-flyg ( Dödsbo )gurrez
2016-02-20, 02:28
Hej Kamrater

Gustav heter jag, bor i Stockholm och flyger endast quads ( TBS Discovery film-rigg + / 250 racer ).

Tyvärr har min bäste vän nyligen mist sin far i cancer..
Fadern levde sitt liv till 100% för rc-flyg efterlämnade mängder av flygplan och tillbehör.

Jag har åtagit mig att ansvara för försäljningen av hans livsverk för dödsboet.
Men då jag endast personligen sysslar med el-drivna bilar samt quadcopters, så har jag inte 100% koll på dessa aktuella flygplan.
Jag är rädd att 'bli blåst' ifall jag säljer dem till första bästa person på blocket.

Nu till min fråga - Hur går jag bäst tillväga med att sälja detta?
Finns det något företag som köper begagnade/nya modeller ifrån privatpersoner?
Hur värderar jag lämpligast allting? Finns det någon här som kan tänka sig att göra det mot ersättning? Full fotodokumentation finns.
Hur hade ni gjort? Enligt uppgift var nypriset på sakerna ca 150.000+kr och mycket är helt nytt samt nyligen inskaffat, så jag är väldigt mån om att försäljningen blir så bra som möjligt till förmån för hans familj.


Det rör sig om ( Ursäkta min eventuellt lekmannamässiga beskrivning )

Alla flyg är kompletta med mottagare och servon samt motorer, bra saker.

2-3 handbyggda ponton-plan, i balsa-trä. Längd ca 1,5m, vingspann säkert 2m, stora nitro-motorer ( 50-60cc kanske mer )
Dessa är väldigt välbyggda enligt modeller och medföljer ritningar och dokumentation etc.

2 st el-seglare ( ? ) som är handbyggda av en polsk tillverkare, helt i kolfiber och väldigt strömlinjeformade, stora proppar som fälls bakåt autoatiskt, enligt uppgift 'toppade' dem 350km/h+

2-3 ARF modeller, färdigställda men knappt använda, retro-struk ( ww2 perioden ) stora modeller, säkert 150-200+cm vinspann. med riktigt feta nya nitro-motorer ( kollade upp en motor och den kostade 5000kr+ ny )

ett flertal lösa bensin/nitro- motorer helt nya, vissa ser väldigt exklusiva ut med " made in japan " och guld-detaljer i påkostade förpackningar etc etc.
Mängder av lösa servon och tillbehör, sändare och reservdelar etc.

Tänk er Helt enkelt allt som man samlar på sig under 40+ års stort rc-flyg-intresse..


Stort tack på förhand för era råd!
Vänliga hälsningar
Gustav

Krille
2016-02-20, 06:50
Jag vet inte om något företag som köper in begagnat. Med tanke på att begagnatpriser på modellflyg ligger någon stans på 25-50% av nypris så skulle jag tro du inte ens vill sälja till någon firma, en firma måste ju tjäna något på affären vilket gör att du skulle få ett pris på typ 10-25% av nypris. Bäst är kolla t.ex. köp å sälj här så ser du ungefär vad prisbilden ligger för olika plan, och sedan lägga upp annonser.

En annan sak kolla upp så det verkligen är metanolmotorer å inte bensin i planen. När modellerna börjar närma sig 2m tenderar folk att köpa bensinmotorer istället. Detta kan vara bra då en bensinmotor ökar värdet på modellen något då det i princip är bensin eller elmotor som gäller idag. Metanol är nästan dött på modeller över 150cm

Michael
2016-02-20, 08:32
Att sälja modellflyg i klump till ett företag tror jag ger väldigt dåligt utbyte eftersom det blir för mycket påslag mellan dig som säljare och slutkunden. Sakerna är säkert värda en hel del, men typiskt brukar det vara cirka halva nypriset man kan förväntas få ut om det inte är särskilt eftertraktade saker. Orörda motorer och byggsatser kan ofta bli dyrare än färdigbyggda flygplan.
En variant är att du helt enkelt annonsersr ut sakerna på rcflyg.se eller "grannforumet" svenskt modellflyg.se. På så sätt får du störst exponering mot människor som är intresserat. Utan att säkert veta tror jag Blocket ger sämre exponering mot den tilltänkta kundgruppen. En försäljningsvariant som kan fungera bra är att göra ungefär som på eBay, dvs ett "buy it now" pris eller bud med sluttid. Undvik att sälja saker i klump, det ger sämre utbyte.


Ser fram emot bilder på det som ska säljas.

Victorbjörkman
2016-02-20, 08:48
Tradera är ju också ett alternativ! Troligtvis bäst att lägga grejerna i separata auktioner och sedan länkar du bara till auktionerna i annonser på de olika modellflygforumen som nämnts tidigare just för att så många som möjligt skall uppmärksamma!
Lycka till!

Ps. Om du har lust så får du gärna skicka bilder till mig så att mannkan få se vad det är för grejer, kan ju vara en fördel kanske om flera personer får sätta en prisbild.
Skriv ett personligt meddelande om du är intresserad.
/Victor

gurrez
2016-02-21, 05:49
Hej

Stort tack för era svar!! Det betyder verkligen mycket.

Just nu lutar det mest åt att sälja styckvis som ni föreslår, online och på forum riktat mot privatpersoner.

Jag har lagt upp bilder på en del av planen här: http://picsurge.com/g/TKSGGW (scrolla ned för att ladda fram alla bilder ) Och tar tacksam emot era tankar kring föremålen.
Frigolit-planen är väl bara att sälja lösa för några hundralappar, men jag känner mig väldigt osäker på de större planen.

Kan ni säga mig ifall någon utav de större har bensin-motor?
( Samt om de lösa motorerna på bilderna är metanol/bensin? )

Ungefärligt värde på planen? Finns det något " guldkorn? ". Mig veterligen är allting välbyggt, komplett och i flygklart skick ( även om vissa saker är demonterade på bilderna )
Vad är sändarna värda? Säljer jag bäst dessa med ett plan eller separat?

Ifall någonting inte framgår av bilderna så har jag möjlighet att kontrollera/fotografera sakerna enligt era önskemål.

Hälsningar
Gustav

Michael
2016-02-21, 08:17
Motorerna är 4-takts metanolmotorer av fabrikat Enya och Saito. Bra motorer som fortfarande finns att köpa nya.Machhiflygbåten från Sebart kostar 3895:- från Östersunds modellhobby utan motor och radio. Kyoshoflygbåten tillverkas inte längre men kostade nog nästan lika mycket utan radio och motor. Elfläktflygplanet Stinger kan köpas från Hobbyking för runt 900 kr + moms och frakt med motor och servon.Motorseglare Multiplex Easy Glider kostade 1795 kr inkl motor och servon från Autopartner.
Great Planes Rifle kostade på sin tid 2039:- utan radio och motor från Autopartner och såldes slutligen ut för 968:-. Multiplex Blizzard kostade 719:- från Autopartner utan drivlina.

I en av bilderna finns ett tändsystem till en bensinmotor, RCEXEL CDI. Finns att köpa nytt på eBay för ca. 50 USD. Radiosändarna är av fabrikat Sanwa som är lite av ett uddamärke i Sverige. Den silverfärgade är för 35MHZ-bandet som nästan inte används längre då man numera använder 2,4 GHz-teknik. Finns att köpa ny för 1075:- inkl mottagare batterier och laddare från Powertoys. Den svarta radiosändaren är en 2,,4 GHz-radio som ny kostade 1795:- från Powertoys. I överkanten av bilden med sändarna skymtar en batteriladdare som antagligen är en Graupner Ultramat 16s som ny kostar 1399:- från Conrad.

Jag skulle sälja flygplanen kompletta med motorn och servon. Ett tomt flygplan kräver en hel del jobb från köparens sida för att få i luften igen, och då de t handlar om vanliga "sportflygplan" blir värdet inte stort.

flygrc
2016-02-21, 08:20
Jag kunde inte se några bensinmotorer(bensinmotorer har inte tryckmatning) även om där var en bild på ett tändsystem men det räcker ju inte för att konvertera.
Många stora saitomotorer, en är en gammal variant men flera nya, de brukar gå för knappt halva nypriset.
Värdet ligger i motorer och fina modeller, resten runt om är svårare, det går fort att tex en radio börjar bli omodern.
Det är oftast sådan motorer som ger bäst begagnat värde, övriga modellflygprylar i bra skick går ner mot de där 25%en.

Du fick ett bra tips att dela upp och sälja planen en och en, det kan ge mer att dela plan och motor men då blir det mer klydd.

Vill du vara säker på att inte bli lurad så behöver du lista alla delar, servo, motorer, radio osv och se vad nypriset är på de delarna. Är det äldre grejor så lägg en lista här i tråden så får du säker reda på värdena.

Kenneth E
2016-02-21, 11:35
Det mesta verkar ganska omodernt och behöver fräschas upp.

Men skulle du ha en eller två, 2-cylindriga Enya motorer hör av dig till mig så gör vi affär.

Jorgen
2016-02-21, 16:10
Seglaren på de sista bilderna kan vara en Mini Graphite-e? Fina saker i så fall, jag hade helt klart varit intresserad om det inte var så långt bort.

K-Å
2016-02-21, 18:12
Helt klar gångbara men lite äldre prylar, sälj maskinerna kompletta utan mottagare, sälj radios och mottagare i en lott, sälj starttillbehör och småplock i en lott, sälj lösa motorer i en lott, bara ett tips, då får du ut mest för prylarna.

Sälj vi annons här och på SMF, kan du vänta, ta med det som är kvar på ett meeting där det finns norska deltagare då blir du av med grejorna till bra priser.

MVH K-Å

K-Å
2016-02-21, 18:51
Prismässigt, 50-75% av nypris beroende på skick och nyhetsvärde, håll ut så får du vad du begär om du har tiden. Det finns en hel del som anser att rc prylar ska vara jättebilliga i andra hand men då pratar vi HK prylar, märkes prylar från de större tillverkarna har ett bra 2a handsvärde i bra skick. Det finns ett gott argument för maskiner som flugits då de faktiskt funkar vad gäller montering, tyngdpunkt mm, detta ska kunna ge ett högre pris än en oflugen men monterad maskin.

MVH K-Å