handdator

Visa fullständig version : Elapor, var?Stinger
2016-05-27, 18:03
Hejsan

Var kan jag köpa elapor/epp för att använda till lagningar, ex.vis en skiva på 10x10x2 cm eller vad som nu finns att tillgå? Så att jag kan skära ut bitar ur och limma fast vid reparationer o.dyl.

henke2
2016-05-27, 18:27
Elapor är multiplex material, EPP är mig veterligen något annat och EPO en tredje kinavariant.

EPP kan du köpa i skivor från exempelvis HAB. Vad de har på lagar och i vilken färg låter jag vara osagt.

Lite beroende på var du bor kan du hitta företag som gör EPP. SCA i Värnamo tex.

McRegor
2016-05-27, 20:24
Elapor lär väl vara ett handelsnamn på nåt som påminner väldigt mycket om EPO. Olika tillverkare måste ju givetvis ha sina egna fantasifulla namn...:)
Men är det skivor du vill ha så är det nog EPP och förutom HAB kan du finna det hos bl a RC Flight, Autopartner och KB:s RC Hobby & Maskin (Falun).
Roger

Stinger
2016-05-27, 23:39
Nja, skivor förvisso, men tjocklek snarare i cm än mm. Så kanske block då, 2-3cm tjocklek åtminstone.

henke2
2016-05-28, 00:15
Nja, skivor förvisso, men tjocklek snarare i cm än mm. Så kanske block då, 2-3cm tjocklek åtminstone.

HAB som sagt :) vill du ha 150cm tjockt så får du det på posten!

Killenheladagen
2016-05-28, 06:56
Hur är det med detta, epo, epp, eps, elapor, depron,..?

Elapor är MPX skumnamn och visst har den andra egenskaper än epp och epo, de skriver rätt ordentliga varningar kring målning och man kan enligt MPX inte använda vilka lim och färger som helst (som fungerar bra på epo) utan att riskera "warping" som de skriver.....har ej målat min kärra nån annan får intyga om det är sant.

Kan inte någon erfaren skriva en sticky om de vanligt förekommande skumplast vi använder och dess egenskaper utförligt så nya byggare kan få en bra överblick och dessutom
se vilket foam som är bra till vilken applikation(vingar, stabbar, flygkroppen)

När jag imte haft något foam hemma och behövt skapa nåt enklare (luckor, reparationsbitar ex) så har jag använt ett ångande strykjärn och vanlig packfrigolit med en handduk mellan och komprimerat frigoliten så hårt att den blir styv, rigid och rätt lik EPP..tar tid och noggrannhet för att få samma tjocklek men det fungerar väl!

Mvh Gustaf


Skickat från min SM-T211 via Tapatalk

McRegor
2016-05-28, 07:37
Vill nog fortfarande hävda att Elapor och EPO har väldigt likartade egenskaper och har inte heller märkt att Elapor på nåt sätt skulle vara känsligare för lim och färg än EPO. Depron däremot är känsligt för val av lim och färg liksom EPS (frigolit t ex).
Sen förekommer både "frigolit" (EPS) och nåt EPO eller EPS-liknande som packningsmaterial.
Men som vanligt - är man osäker på vad material tål i form av kemikalier så är det lämpligt att testa först på nån skräp-bit. Det räcker ju inte med att veta vad resp material tål - man måste ju veta med säkerhet vilket material man själv har också vilket kanske inte jämt är den enklaste saken.
Roger

freddan_6
2016-05-28, 08:06
Stora skillnaden mellan elapor och EPP är nog tillverkningsprocessen. Många kinaföretag trådskär ut modellen ur block, Multiplex gjuter modellen. Då får man en fetare och jämnare yta. Det påverkar hur lätt det är att måla. Multiplex foam + färg går bra så länge du håller andra kemikalier ifrån färgen, undvik speciellt CA+aktivator. Jag har målat med både biltema spary och hobbyfärg på båda sorterna och det sitter efter flera års användning. Jag sandpapprade Multiplex med 600-papper innan målning. Det finns även primer för multiplex men det har jag inte provat.

McRegor
2016-05-28, 09:39
Jo -utskurna EPP-kärror är en sak men EPO-kärror är liksom Elapor-kärror gjutna.
Denna HK-kärra i EPO - http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=54595 - har en finish väl i klass med Multiplex-kärrorna så därvidlag är inte EPO på nåt sätt sämre än Elapor. Och alltför ofta får man ju sätta på självhäftande plast på Multiplex-kärrorna för att få nån färg på den i grunden vita kärran medan många EPO-kärror redan är målade och klara att använda. Men det var en utvikning...:)
Roger

henke2
2016-05-28, 10:16
E:et är Extruderad, PP är just PP som i polypropen. EPS är alltså extruderad polystyren osv...

När man formar sina detaljer, block att skära modeller ut eller formsprutar modellerna direkt i verktyg så svetsar man ihop kulor av mateiralet med hjälp av ånga. Man kan använda olika tryck för att få olika densitet på sin produkt. Man kan även använda olika densiterat i samma detalj.

Nackstöd på bilar är ett exempel där man ibland använder två densiteter oh gjuter in en stålbåge dessutom.

När man formsprutar en produkt använder man ibland släppmedel vilket ger en fet yta som inte går att limma på, då behövs starkare lösningsmedelbaserade limmer som tränger genom denna. Skurna ytor blir rå PP, rå PS eller PO. Då är det alltså vilket lim som helst som funkar till just PP som du skall ha.

Att säga att "jag använder UHU Por till allt" blir lite vanskligt eftersom EPO i vår värld kan bete sig helt olika beroende på vad man kladdat på ytan.

Ett exempel är Multiplex Funjet och Funjet ultra, Ultra väger dubbelt så mycket som vanliga funjet, mer material, tätare mellan kulorna, men samma elapor, (vad det nu är för materialsort)


https://www.youtube.com/watch?v=JKkvX5r56h8

KristofferR
2016-05-28, 13:50
En liten kommentar till videoklippet; det är inte Multiplex EasyStar de tillverkar där utan något annat plan. Dock intressant klipp.

http://multiplex.zhype.com/264276_Multiplex_Heron.php

Killenheladagen
2016-05-29, 12:45
Det är min Heron! Bästa foamie ever!
Med "full houses" segelskepp-funktioner (6 servon)mixade bra kan man stanna uppe i princip hur länge som helst, oftast behöver jag bara min 3s2200 och den räcker för två, tre flygningar 'a ca 15-25min.
Ytan är mycket slät och påminner om plast, inte alls den bubbliga yta som ex fms easytrainern har, vill inte hypa mpx i varje inlägg men elaporns yta lämpar sig mkt bra för( segel)flyg.

Anledningen till min fråga är att jag vill bygga eget nu och det finns så otroligt mycket olika material att använda sig av, jag ämnar bygga ett mindre "ta med i handen" parkflyerz-typ , kanske en vinge el " FT simple soarer" kanske tejpad bauhaus-depron 5mm är bra för det?

Skickat från min SM-T211 via Tapatalk

Stinger
2016-05-30, 00:06
HAB som sagt :) vill du ha 150cm tjockt så får du det på posten!

Jag har letat runt hos HAB men hittar inget på deras web-sida. Har du kanske någon länk?

henke2
2016-05-30, 09:29
Jag har letat runt hos HAB men hittar inget på deras web-sida. Har du kanske någon länk?

Ring dem, de tar hem från exempelvis freeair. Jag kan inte i huvudet vad de lagerför.

jocke1963
2016-05-30, 10:52
EPP-skivor:
http://www.autopartner.se/byggmaterial/epp-5mm-500x600mm-vit-5-pack

Block:
http://www.animatech.se/modellflyg/

Både och:
http://epp-versand.de/